6 razlogov in aktivnosti za počitnice v Avstriji

1

Čeprav smo bili tudi sami sprva skeptični, zakaj poleti zaviti raje, kam drugam kot zgolj na morje, nas Avstrija vedno znova očara. Narava, pestrost dogajanja, urejenost in bližina nas prepričajo, da se v eno izmed gorskih dolin vsako leto vračamo. Pa ne le poleti…

 • Destinacija: Avstrija; različne doline (Zillertall, Otztall) in kraji (Flachau, Brand, Grossarl, Kleinarl)
 • Čas: poletja 2015 – 2019
 • Dnevi: 7- 10 dni
 • Starost otroka: ob prvem obisku 3,5 let, nazadnje 7,5 let in 1 leto.
 • Primerno za otroke: vseh starosti
 • Vreme: od 30 stopinj do snega, v splošnem pa lepi, sončni dnevi in hladnejše noči.
 • Namestitev:  Družinski hoteli ali apartmaji – oboje je dobra izbira. Mi prisegamo na apartmaje.
 • Prevozi: avto do destinacije, nato kombinacija avta in javnih prevozov ter žičnic.

Zakaj nam je Avstrija tako všeč?

1. Narava

Nekje s prihodom mulcev sva se tudi midva, sicer do tedaj zaprisežena ljubitelja morja, zaljubila v gore. Vrhovi, ponekod prekriti še s snegom, zeleno-modre reke in jezera, slapovi in cvetoči travniki  – tudi če nisi ravno ljubitelj gorskega sveta, te avstrijske Alpe ne pustijo ravnodušnega. In če niste navdušeni pohodniki, je lepo le obsedeti na kavi v eni izmed gorskih vasic in od daleč opazovati vrhove. Svež zrak in mogočnost narave očarajo tudi naša mulca, ki po celem dnevu divjanja zvečer kar padeta v posteljo.

Visoki vrhovi in modro-zelena jezera te res težko pustijo ravnodušnega (Brand, 2016).

2. Urejenost

Avstrija je urejena in stvari tečejo, kot morajo. To pomeni, da so otroška igrišča do potankosti premišljena in lepo vzdrževana, javna kopališča čista, jezera urejena in primerna za kopanje, gorske koče nudijo zelo pestro ponudbo (za naš okus morda že preveč), javni prevoz odličen. Nam je bila še posebej všeč primernost gondol za prevoz z otroškimi vozički (usposobljenost delavcev, da npr. na hitro odstranijo kakšno kolo na vozičku pred vstopom v gondolo ali pomagajo zložiti voziček je res neverjetna!) in strokovnost osebja na turističnih info točkah.

Igrišča so lepo urejena tudi na 2000 metrih (Brand, 2016).

3. Neštete možnosti za mulce

Če imaš mulce z neskončno energije (in starše, ki niso daleč od tega :)), je potrebno iskati destinacije z veliko možnostmi preživljanja prostega časa. V Avstriji je za družine nedvomno dobro poskrbljeno! Pohodništvo tako mulcem ni več dolgočasno, saj najdete odlična igrala praktično povsod, pred gondolo, na vrhu postaje, ob gorskih kočah oz. so poti speljane v obliki lova na zaklad. Na številnih vrhovih so tematski parki in umetna/naravna jezera s splavi, mlinčki, bazenčki, kjer lahko mulci pustijo svojo energijo, starši pa ob gorski malici ali kavi v bližnji koči ujamejo minuto miru na soncu. Dolgčas ni niti v dolini – v več vasicah smo našli takšna otroška igrišča, ki se jih ne bi branili tudi doma, z zip line, mini zoojem, skritimi podzemnimi rovi itd. V vročih dneh smo popoldneve zaključili na bazenih ali jezerih, urejenih za kopanje, ali pa se pomerili v igri golfa.

Na vsakem koraku je izkoriščena možnost in postavljeno otroško igralo, ki so lepa popestritev gorskih poti za mulce (Brand, 2016).
Umetno jezerce s splavi in mlinčki poskrbi, da lahko starši ujamejo minutko miru na gori Ahorn (Zillertall 2019).

4. Vreme

Ni vedno sončno in tudi premočeni smo že bili do kože, a v splošnem je vreme lepo. Poletna vročina je na višini veliko zmernejša in noči so prijetne za spanje, zaradi česar še toliko raje v avgustovskih dnevih morje zamenjamo za gore. Nižjim temperaturam navkljub pa ob sončnih dneh vseeno lahko načrtujemo kopanje v zunanjih bazenih ali jezerih. Previdno le z načrtovanjem popotniške garderobe, saj nas je na 2000 metrih ob nekoliko vetra že pošteno prezeblo, na 3000 metrih pa smo se obmetavali s sneženimi kepami.

Ne, vreme ni vedno toplo, a tudi megla in nižje temperature nas niso odvrnile od pohoda in spoznavanja krav (Brand, 2016).

5. Bližina doma

Za tiste, ki jim dolgi poleti do destinacije in eksotičnost niso všeč, je Avstrija idealna. Bližina doma pa prinaša tudi številne druge prednosti, kot je kratek čas potovanja (kar je še posebej velik plus za najmanjše mulčke), večje možnosti dodatne prtljage, ki jo napokate v avto (pride prav ob spremenljivem vremenu), možnost prevoza koles, skirojev,… ter možnost, da s seboj vzamete domačo hrano/zelenjavo, če radi na dopustu kuhate sami. Kljub temu, da ima Avstrija odlično zdravstvo (ne pozabite na dodatno zavarovanje za tujino ali vsaj evropsko zdravstveno kartico!), je bližina doma plus tudi za vse tiste ” kaj pa če se kaj zgodi…” primere.

6. Varnost

Avstrija je tudi popolnoma varna. Če govorimo o varnosti gorskih poti, je vse lepo označeno; lepo oskrbovana in varna so otroška igrišča, vsi bazeni imajo kopališke nadzornike in potrebno prvo pomoč. Popolnoma varno je tudi zvečer in ponoči. Dodatno pozornost bi svetovali edino na turističnih točkah in v večjih mestih, česar pa v gorskem svetu tako ni.

Gorske poti so lepo označene, poleg tega pa so v vsakem kraju info točke, kjer so dostopni brezplačni zemljevidi (Zillertall, 2016).

Čeprav je možnosti res veliko, spodaj naštevamo nekatere izmed aktivnosti, ki jih najraje počnemo mi:

 • Planinarjenje/pohodništvo

Poti se zlahka prilagodi sposobnosti mulcev, saj je možnosti res veliko (Zillertall, 2016).

Pohodništvo je verjetno ena izmed prvih aktivnosti, če se odločite za obisk avstrijskih Alp. Mi smo dolžino in težavnost vedno prilagajali mulcema glede na njune zmožnosti (oz. najine zmožnosti nošenja mulcev :)), zato naše poti obsegajo od kratkih sprehodov, pohodov od zgornje do vmesne postaje žičnice, pa tudi do večjih podvigov in poldnevnih tur. Smo pa poti tudi vedno izkoristili za obisk igral, ki jih srečate na vsakem koraku,  sladkanje z gozdnimi sadeži, pogovoru o vrsti gozdnih dreves, opazovanju živali, iskanju različnih kamnin…

Živali na kočah popestrijo dogajanje (Otztall, 2017).
Poleg gozdnih jagod in borovnic, gozdovi ponujajo tudi druge dobrote (Otztall, 2017).
 • Obisk tematskih parkov/ otroških igrišč

Malo počitka (za starše) pred nadaljevanjem pohoda (Brand, 2016).

Na veliki večini vrhov, kjer poleti obratuje žičnica, so tematski parki, krožne poti ali vsaj zelo dobra otroška igrišča.  Mi smo že preživeli krasen dan na t.i. Gori duhov, z gradovi, jamami s čarovnicami, pajkovimi mrežami in ostalimi igrali, iskali zaklade na krožnih poteh ali pa sva enostavno opazovala mulce, kako se navdušeno spuščajo po toboganih, tekajo po visečih mostovih, se s splavom vozijo po jezeru gor in dol ali skačejo po trampolinu. Igrala popestrijo tako obisk gora in gorskih koč, kakor tudi popoldanske urice v dolini, če/ko starši, utrujeni od pohodov, želijo 10 min pavze. 🙂

Krožna učna pot z igrali (Flachau, 2017).
 • Kopanje v jezerih in zunanjih kopališčih

Če je le vreme dovoljevalo (kar je nekje 50 odstotkov časa), smo dneve zaključi z obiskom jezera ali zunanjega kopališča. Pri jezerih, ki so urejena in primerna za kopanje, je vstop ponavadi prost, zunanja kopališča pa so izjemno poceni oz. je vstop vključen v primeru nakupa t.i. activ card. V vsakem primeru je varnost in čistoča na najvišjem nivoju, infrastruktura pa obsega tudi otroška igrala, tobogane, plezala in kakšen lokal v bližini s kavo za starše in sladoledom za mulce.

Krasno urejena zunanja kopališča z vsem potrebnim za zabavo mulca (Zillertall, 2019).
 • Ogled bližjih mest

Ko se vreme skisa ali pa čisto kar tako, radi zavijemo tudi v kakšno bližnje večje mesto. Že dvakrat smo obiskali Salzburg, kjer smo se večino časa zadržali v muzeju Haus der Natur (zelo zelo priporočamo za mulce vseh starosti!!!!) ter kasneje sprehodili po centru mesta. Druge možnosti obsegajo tudi Innsbruck ali Munchen z njihovim živalskim vrtom, Celovec in nekoliko bolj oddaljen Dunaj. V kolikor ste v bližini, pa se seveda lahko podate tudi do Liechensteina, Švice ali Bodenjskega jezera v Nemčiji. Vsekakor lepa popestritev počitnic, še posebej če vreme ne dovoljuje zunanjih aktivnosti v gorskem svetu.

Obisk Salzburga s svojim muzejem Haus der Natur je skoraj obvezen ne glede na vreme (Flachau, 2017).
Ko se je skisalo, smo jo mahnili do Liechensteina in Švice (Brand, 2016).
 • Kolesarjenje

Poleg drugih plusov, ki jih nudi Avstrija, je tu tudi res urejena kolesarska infrastruktura. Poti so krasne, če je le mogoče speljane stran od glavnih cest, ob potočkih in rekah ter predvsem zelo dobro povezujejo različne kraje. Čeprav sami še nismo tako daleč, da bi ob vsej opremi s seboj peljali tudi kolesa, slednje stori ogromno družin. Druga opcija je izposoja, ki je vsesplošno dostopna (ob izposoji zelo velika izbira med cestnimi, gorskimi ali električnimi kolesi), vključno z otroškimi sedeži, kolesarskimi čeladami itd. Brezplačno izposojo koles pa nudi tudi velika večina družinskih hotelov in nekateri apartmaji. Mi smo kolesa izkoristili za malo daljše izlete, popoldanski odhod na igrala in sladoled, prevoz do bližnjega jezera, kjer smo se okopali, pa tudi opazovanje živali, ki pritečejo iz gozda.

 • Druge zunanje aktivnosti

Ko nam zmanjka idej, kaj bi počeli, se sprehodimo skozi vasice, kjer smo nastanjeni in hitro dobimo nove ideje. Ponavadi smo naleteli na mini golf igrišča, tenis, naravne in umetne plezalne stene, go kart steze, vožnjo s kajaki/kanuji, vožnjo z ladjico po jezeru, sankaške steze, sky line in podobno. Dolgčasa nismo poznali! 🙂

Preberite si članek Najlepše avstrijske doline in vasi za aktiven celoleten dopust

Zbrani so vtisi, ki jih je ob dopustovanju v Avstriji doživela Eva z družino. Z možem Leonom imata dva fantka – 7 in polletnika in enoletnika. Najraje se skupaj potepajo.