6 pomembnih nasvetov, kako otroka naučiti smučanja?

0

Verjetno se še dobro spomnite tistih zimskih juter, ko ste se zbudili, pogledali skozi okno in videli, da je noč prinesla pošiljko svežega belega snega. To so bili dnevi, ko ste skoraj brez zajtrka odhiteli na sosednji hrib s sankami ali smučmi ter uživali v igri ves dan. Smučanje za večino otrok predstavlja veliko zabavo, zato ga otroci pogosto osvojijo že zelo zgodaj. Vseeno pa je smiselno pri učenju malčkov upoštevati nekaj predlogov.

1. Kdaj pričeti z učenjem?

Mnenja strokovnjakov, kdaj pričeti z učenjem smučanja, so relativno enotna. Čeprav so nekateri malčki že pri 18 mesecih dovolj stabilni, da jim ravnotežje ne dela težav, in že pogumno stopajo na smuči, na splošno velja, da z učenjem pričnemo pri treh ali štirih letih. Če otroci ne bodo takoj želeli na smuči, jih ne silimo, saj bodo tako razvili le še večji odpor. Pazimo, da vse skupaj ostane igra, lažje bo tudi, če se otrok prvič spusti po belih strminah skupaj s prijatelji.

Pri štirih letih prvič na smučeh…
… v osnovni šoli pa že izurjeni smučarji. 🙂

2. Bodimo zgled!

Varnost je lepa čednost, bi lahko popravili slovenski pregovor. Zaščitna čelada je obvezna oprema, njena uporaba že od prvih uric na smučišču pa bo spodbudila malčke, da jo uporabljajo tudi, ko bojo večji. Zgledi vlečejo, zato čelado in popolno zaščitno opremo uporabljajmo tudi sami.

Varno na smučišče za vse, otroke in odrasle.

3. Učenje naj poteka postopno

 • Priporočljivo je, da se otrok najprej seznani s smučarsko opremo. Že pred prvo učno uro mu obujmo smučarske čevlje in ga spodbudimo, da jih preizkusi, v njih hodi in skače. Tako bo imel boljšo predstavo, kako se smučarski čevlji vpnejo v smuči.
 • Učenje pričnemo z drsenjem in vlečenjem na smučeh: otroka primemo za roke in ga vlečemo, da dobi občutek, kako je stati na smučeh.
 • Otroka naučimo tudi padati in se pobirati.
 • Počasi vpeljujmo vaje za boljše ravnotežje malčkov na smučeh (npr. izmenično dvigovanje smuči, poskakovanje).
 • Otroka naučimo »štamfanja«, za kar bo potrebna še dodatna potrpežljivost.
 • Če otroka učimo smučanja na smučišču, ga najprej naučimo vožnje s tekočim trakom, šele nato s krogci.
Za začetek so proge s trakom idealne.

4. V enem tednu dosežemo veliko

Pogumnejši malčki lahko že po nekaj dneh vaje zelo napredujejo in po položnem klancu prevozijo daljšo razdaljo, zato lahko z njimi kmalu obiščemo smučišče z urejenimi položnimi progami. Skoraj vsa smučišča ponujajo tudi številne tečaje, zato velja priporočilo: če sami nismo vešči smučanja, je bolje, da učenje prepustimo strokovnjakom.

V smučarskih tečajih v tujini (na sliki smučišče Sillian v AT), kjer učijo tudi slovensko govoreči učitelji, se otroci hitro učijo, obenem pa uživajo v družbi vrstnikov.

5. Katera smučišča so primerna za naše najmlajše?

Za učenje smučanja so prenekatera slovenska smučišča več kot primerna:

 • Kranjska Gora je tradicionalna družinska destinacija, kot nalašč za učenje smučanja. Če bi učenje raje prepustili strokovnjakom, ponujajo široko paleto različnih smučarskih tečajev.
 • Zabave in učnih smučarskih uric zagotovo na manjka na Rogli. Piko na i doda pravljična hiška na smučišču – Zlodejeva dežela.
 • Družinam prijazen je tudi Krvavec, kjer se lahko po smučanju sprostite na številnih igralih in sankališču na Kriški planini.

Za smučarske začetke pa je primerna še vrsta drugih smučišč: Cerkno, Pohorje, Vogel, Soriška planina, Golte, Celjska koča, Kope …

Smučišče primerno za mulce Bad Kleinkirchheim v Avstriji.

Če pa vas vleče v tujino, ker bi medtem, ko se vaš malček uči prvih zavojev, želeli sami spustiti po novi, še neosvojeni progi, pa je vsekakor vredno razmisliti o obisku naslednjih smučarskih destinacij:

 • Großglockner Kals-Matrei, Avstrija: Großglockner bo, kar se otroške smučarije tiče, prijetno presenetil vašo denarnico. Za otroke do šestega leta je obisk smučišča in tudi smučarskih šol brezplačen.
 • Weinebene, Avstrija: Smučišča na štajerskem koncu dosežemo že v dobri uri in je zato zelo primerno tudi za enodnevne obiske. Široke, lepo vzdrževane proge so idealne za smučarske začetnike in izurjene mačke. Gneče na smučišču ni, otroško veselje pa je zagotovljeno.
 • Ankogel, Avstrija: V otroški šoli smučanja vas čakajo tudi slovensko govoreči učitelji. Staršem pa smučišče ponuja tudi možnost turnega smučanja. Če si želite večjih izzivov, pa vsekakor zavijte še na bližnji ledenik Mölltaler Gletscher.
 • Flachau, Avstrija: Mnogo smučarskih šol je primernih za vse, starejše od štirih let. Ko njihovi starši drvijo po strminah, pa bodo lahko mlajši otroci uživali v smučarskem vrtcu.
 • Turracher Höhe, Avstrija: predel, ki se nahaja v pogorju Nockberge, najbolj poznanem po smučišču.
 • Bad Kleinkirchheim, Avstrija: najbolj poznano po obsežnih in lepo urejenih smučiščih. Na voljo so še številni lokali na snegu, wellness centri, restavracije v planinskih kočah na smučiščih in še bi lahko naštevali.
 • Moena, Italija: Mestece Moena v Dolomitih je prečudovito že samo po sebi. Navdušila pa vas bodo tudi smučišča. Otroci bodo uživali v smučarski šoli. Nudijo tudi varstvo otrok. Sankaških prog pa prav tako ne manjka.
 • Kronplatz (Plan de Corones), Italija: Italijanski Kronplatz je postal že tradicionalna destinacija marsikatere družine. Otroškega veselja tu prav zares kar mrgoli.
Čudovito smučišče primerno za mulce v Bad Kleinkirchheim v Avstriji.

Prispevek je pripravila sodelavka Zavarovalnice Sava in so koristni nasveti za prve korake z malimi smučarji. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali pišite v komentar.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime