6 najlepših družinskih doživetij Toskane

2

Toskana je za nas, ki živimo v Sloveniji, relativno blizu, transport pa enostaven, zato je za družine z majhnimi otroki, ki niso vajene potovanj, po našem mnenju zelo primerna. 

Destinacija: vas Pomaranče, osrednja Toskana, Italija

Pot do destinacije:  Na pot smo se odpravili z dvema avtomobiloma (dve družini). Pot do vasi, v kateri smo bili nastanjeni, naj bi trajala slabih 6 ur, z našimi precej pogostimi postanki in krajšim sprehodom po Firencah pa se je vse skupaj zavleklo skoraj čez ves dan. Ker pa smo bili vsi že v težkem pričakovanju počitnic in opremljeni s kupom dobre volje in potrpežljivosti (in CD zgoščenkami ter številnimi besednimi igrami), nam pot res ni bila naporna.

Čas potovanja: 1 teden, julij 2016

Starost otrok: 6,5 let, 6 let, 2 x 2,5 let

Namestitev: Vsekakor bi priporočali, da se v Toskani nastanite na eni od turističnih kmetij, ki jih res ni malo. Tamkajšnje turistične kmetije so zelo dobro razvite in na visokem nivoju, na njih pa se lahko spočijete, naužijete lepot tamkajšnje pokrajine in uživate v kulinaričnih dobrotah in lokalnih specialitetah. Mi smo svojo nastanitev našli preko portala http://www.agriturismo.it/en/, pri izbiri pa se nam je zdelo pomembno tudi, da ima lokacija svoj bazen ter da hrano pridelujejo in pripravljajo sami (kar počne večina).

Booking.com

Transport:  Pokrajina je gričevnata, ceste so ovinkaste, veliko je vzponov in spustov. Mi smo sicer s seboj vzeli kolesa, vendar smo se z njimi peljali le do centra naše vasi, pa še to je bil za naše otroke precej zahteven vzpon. Kolesarske družine z večjimi otroki pa bi tu verjetno zelo uživale in bi na oglede številnih znamenitosti lahko tudi prikolesarile. Razdalje med kraji sicer niso tako majhne, z avtomobilom smo od naše vasi do drugih lokacij, ki smo si jih ogledali, potrebovali od ene do dveh ur.

Budget:

  • Nastanitev: Za en teden nastanitve s samopostrežnim zajtrkom in obilno večerjo smo odšteli okoli 1200€ za 2 odrasla in 2 otroka.
  • Gorivo: Za vožnjo iz Ljubljane do cilja, vmesne izlete in vožnjo nazaj smo porabili okoli 160 € goriva.
  • Ostali stroški : Za prigrizke in lažja kosila čez dan nismo zapravili veliko, saj je gostinska ponudba »na vasi« kar ugodna (na primer, za pico margerito smo odšteli 6 €). Pomembno pa je, da kavice in sladoleda ne naročate na najbolj turistično obljudenih mestih, saj boste tam plačali veliko več.

S končnim seštevkom stroškov smo bili kar zadovoljni, sploh glede na to, kaj vse smo videli in doživeli, ter kako dobro smo se v naših apartmajih počutili in kako vrhunsko smo se prehranjevali.

Naša najlepša družinska doživetja v Toskani

1. Turistična kmetija

Na prvem mestu bi izpostavili kar naš agroturizem Podere Pietraposa. Pred odhodom smo se dogovorili, da naših ogledov ne bomo planirali vnaprej, temveč bomo tempo prilagajali otrokom. Naša turistična kmetija je bila zelo prijetna, lastnika, mlad italijanski par, pa nadvse prijazna in ustrežljiva, zato smo se tam zelo dobro počutili. Tako zelo, da smo kak dan ostali kar tam, se kopali v bazenu, se hladili z mrzlo pijačo in uživali v razgledu. Ob dnevih, ki smo jih izkoristili za ogled znamenitosti, pa smo vsi skupaj komaj čakali, da se ob prihodu nazaj shladimo v prijetno hladni vodi.

 

dsc_6765
Kmetija v vasici Pomaranče je nekje na sredini vseh znamenitosti, ki smo si jih želeli ogledati, Toskana
dsc_6953
Užitki ob bazenu, Toskana
dsc_6795
Naš večerni razgled julija, Toskana
dsc_6972
Ob večerih pa takole, Toskana
dsc_6883
Jutra so zelo spokojna, Toskana

 

2. Sredozemsko morje

Ker smo sicer ljubitelji morja, se tudi tu temu nismo mogli izogniti. V kateri kraj se boste odpravili, je precej vseeno, saj je obala po vsej dolžini enaka – mivka! Če jo imate radi, boste uživali. Mi smo se odpeljali v San Vincenzo, se ustavili na kavi sredi mesta s številnimi hoteli in apartmaji, polnimi turistov. Mesto kljub temu deluje bolj umirjeno, kot bi pričakovali.

dsc_7063
Plaža pred hotelom v San Vincenzu, Toskana

 

Odpeljali smo se še nekaj kilometrov južneje ven iz mesta in se ustavili na parkirišču ob gozdičku. Po 10-minutnem sprehodu skozi gozd smo se znašli na peščeni plaži z lepim razgledom na otok Elbo. Čeprav smo se poigravali z mislijo, da bi skočili na trajekt in si ogledali tudi otok, ki menda skriva kar nekaj lepih plaž, smo si potem premislili, saj bi bilo otoku škoda nameniti le en dan.

dsc_7088
Doooolga plaža brez naravne sence in v daljavi Elba, Toskana

 

3. San Gimignano in Volterra

Sta tipični srednjeveški mesti z obzidjem in visokimi stolpi. Mesti sta se nam zdeli zanimivi iz kulturnega in arhitekturnega vidika in z veseljem smo si ju ogledovali, uživali pa so tudi najmlajši, saj so lahko sproščeno uživali med tekanjem po ozkih ulicah brez prometa in občudovanju znamenitih stolpičev.

dsc_7108
Dodatna animacija, San Gimingano
dsc_7382
Med stolpiči San Gimingana, Toskana

 

Ogledali smo si tudi 2 muzeja, za katera so zanimanje pokazali otroci:

  • Muzej mučilnih naprav je zelo nazoren in za občutljive otroke morda ni primeren. Naši so ob opazovanju mučilnih naprav kar obnemeli in bili naslednje četrt ure prvič v času dopusta celo tiho.
  • Ornitološki muzej je majhen muzej z zbirko nagačenih ptičev. Sicer ni nekaj, kar bi odrasli gledali prav z velikim užitkom in čisto brez odpora, naš mali ornitolog pa je bil nad videnim navdušen. Ponudba muzejev je pestra in zelo verjetno bi tudi sami našli kakšno temo, ki je blizu vašim otrokom.

V teh mestih me je presenetilo tudi to, da v njih ni bilo prav veliko ponudbe in trgovinic za turiste, predvsem pa nobenih prodajalnih s poceni kitajsko robo, kar je pripomoglo k temu, da je pohod skozi mesto minil (skoraj) brez izpadov. 😉

4. Masso delle Fanciulle, Masso delle Specchi (Iški vintgar po italijansko)

Od naših prijaznih najemodajalcev smo dobili namig, da je na reki nedaleč stran od nas prijetno naravno kopališče. Zato smo po ogledu mest zavili kar tja.  Po krajšem sprehodu smo prišli do prijetne lagune s precej toplejšo vodo, kot v naši Iški (ocenjevali smo, da mora imeti okoli 27  ̊ C), v kateri bi se lahko namakal ves dan. Kopališče je naravno, brez vstopnine in brez gneče. Nič lepšega po napornem in vročem dnevu.

dsc_7259
Zelena laguna in naravno kopališče, Toskana
dsc_7321
Ponovno mivka in naravna senca, Toskana

 

5. Livorno Aquarium in Pisa

Lokaciji sta druga od druge oddaljeni pol ure vožnje, zato smo ogleda združili v en dan. Aquarium sicer ni nič posebnega, nekaj manjših morskih psov, velike želve in ostale ribe. Otroci so bili navdušeni predvsem nad morskim listom, ki vas pride celo pozdraviti in ga lahko medtem, ko iz vode pomoli svoj smrček, tudi pobožate.

dsc_7508
Mali in veliki otroci, Livorno Aquarium
dsc_7517
Livorno Aquarium

 

Stolp v Pisi smo si ogledali, je pa bila lokacija močno kolonizirana s turisti. Odvrnile so nas tudi zelo drage vstopnine za ogled stolpa in katedral (vzpon na stolp stane 18 eur/osebo). Stolp smo si tako ogledali samo iz spodnje postaje in zraven pojedli nekaj odličnih paninov.

dsc_7531
Ne pozabite na klasično turistično fotografijo s stolpom, Pisa

 

6. Še nekaj splošnih vtisov

Nas je v Toskani prijetno presenetila predvsem prijaznost. Lastniki nastanitev, osebje v lokalih in restavracijah in vsi ostali zaposleni v turizmu so, ali pa vsaj dajejo tak vtis, svojih gostov iskreno veseli.  Nobene slabe volje, prijazen nasmeh in topla beseda delajo čudeže za naše počutje. Ker so bili naši otroci precej živahni in glasni, smo pričakovali, da bomo tu in tam deležni tudi kakšnega karajočega pogleda. Prav nasprotno.

Zelo zanimiva se nam je zdela tudi razlika med vasjo in mesti. Firence, na primer, so mesto, natrpano s turisti, takšna pa je tudi tamkajšnja ponudba:  spominki, draga kava, še dražji sladoled, veliko naglice in bolj malo utripa življenja lokalcev. Na gričevnatih pobočjih pokrajine pa smo doživeli ravno nasprotno: mir, pristno naravo, izvrstno kulinariko, prijaznost in ugodne cene. Opazovali smo lahko tudi vsakdan domačinov in ugotovili, da smo Slovenci res čisto preveč pridni. Sredi dneva je v manjših vaseh težko najti odprto trgovino ali lokal s hrano, če pa že, pa v resnici na meniju nimajo nobene ponudbe. Kar ne pomeni, da vam ne bodo ničesar pripravili, če boste lačni. Le bolj »po domače« bo vse skupaj, pa zato toliko bolj pristno in prijetno. Toskano lahko res doživite na več načinov.

Na naši turistični kmetiji smo imeli na voljo samopostrežni zajtrk (marmelade, domači mesni pridelki, jajca, kosmiči, pogače …), večerjo pa so sestavljali 3 hodi. Pašta, glavna jed in sladica. Pašte so bile zelo enostavne in res okusne, narejene z domačimi paradižniki in drugo doma pridelano zelenjavo. Glavna jed je bilo meso (mesni carpacio, pečenka, piščanec, mesna rolada, …), kot dodatek pa popečena zelenjava ali kar zelenjava v solati. Sladice so bile prav tako »home-made« in jim je bilo težko reči ne.

dsc_6647
Muzeji, ki si jih nismo ogledali, Toskana
dsc_6784
Sivke boste največ videli spomladi, Toskana
dsc_6796
Tople večerne barve, Toskana
dsc_7031
Večerni razgled, Toskana
dsc_7117
Še nekaj zanimivih utrinkov, Toskana
dsc_7139
Polja oljke, Toskana
dsc_7220
The big O, Toskana

The big O. Več …

dsc_7253
Home, sweet home, Toskana
dsc_7357
Tako fino smo se imeli, da smo se imeli še rajši:)

 

Svojo izkušnjo je z nami delila Urška Klajder, mamica 2 fantov in družinska fotografinja. Več fotografij si lahko ogledate na www.prispodobe.si, spremljate pa jo lahko tudi preko www.facebook.com/fotografijaprispodobe.  Za več informacij o potovanju, nam pišite na info@kamzmulcem.si.