6 najboljših doživetij Stuttgarta z otroki

0

Iskreno od mesta Stuttgart sprva nisem veliko pričakovala, me je pa tako lepo presentil, da ga bom z veseljem obiskala še kdaj. Obdan z naravo, poln zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, doživetij za otroke, dobro kulinariko ter s prijetnim in živahnim utripom v centru mesta.

Stuttgart ima v mestu veliko zelenih površin

Destinacija: Stuttgart, Nemčija

Čas potovanja: prvomajske počitnice 2024

Starost otrok: 6 let, 12 let

Priporočeno trajanje obiska: vzemite si vsaj 2 dni za spodaj opisana doživetja. Nam je pa ostalo še toliko doživetij, da bi lahko v mestu preživeli še vsaj 2 dni.
Pot do destinacije: Stuttgart je od Ljubljane oddaljen cca. 630 kilometrov. Mi smo ga obiskali v sklopu 8- dnevnega roadtripa po Nemčiji.

Prevoz po mestu: Stuttgart ima zelo dobro povezavo z javnim prevozom, vključno z avtobusi, tramvaji in podzemno železnico. Priporočamo, da si kupite dnevno (ali večdnevno) družinsko vozovnico, ki je najugodnejša možnost prevoza.

Planiranje obiska mesta: v kolikor načrtujete daljši obisk mesta, razmislite o nakupu StuttCard. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled večine znamenitosti in se vam nakupi hitro povrne.

Za prevoz med znamenitostmi je najbolj priročna podzemna železnica

1. Živalski vrt Wilhelma Zoologisch-Botanischer Garten

Mi smo doživetja Stuttgarta pričeli z obiskom Wilhelma, enega največjih živalskih vrtov v Evropi, ki je hkrati tudi botanični vrt in eden najbolj biotsko raznolikih živalskih vrtov na svetu.

Vstopnina: s StuttCard brezplačno, aktualen cenik – klik tukaj.

Če sta bila otroka navdušena nad živalskim delom vrta, sva bila midva z možem še toliko bolj nad botaničnim delom, saj je le ta vpet v zgodovinske stavbe in resnično bogat.

ZOO Wilhelma park prav tako ponuja različne interaktivne predstave, predstavitve in hranjenja živali, ki omogočajo otrokom, da še bolj spoznajo svet živali.

Čudovit botanični vrt je vpet med zfodovinske stavbe, Wilhelma
Vrtovi v Wilhelma
Botanični vrtovi, Wilhelma
Botanični vrtovi, Wilhelma
Botanični vrtovi, Wilhelma
Terarij, Wilhelma
Akvarij, Wilhelma
Petting zoo, Wilhelma
Wilhelma, Stuttgart
Wilhelma, Stuttgart

Navdušila so nas tudi igrišča. Skupaj jih je po ZOO parku razporejenih kar 10. Glavno igrišče, veliko kar 1000m2, je na temo deževnega gozda. V labirintu iz žive meje iz bambusa otroci spoznajo, kako težko je najti pot v džungli, sprehajajo se po elementih deževnega gozda, kot so sprehajalne poti, vrvi, mostovi, drevesne hiške. Vsekakor priporočamo, da si vzamete nekaj časa za to igrišče, ki bo, če sledite poti, prišlo zadnje na vrsto.

Igrišča v Wilhelma
Ostala manjša igrišča razporejena po ZOO prav tako spodbujajo naravno gibanje otrok ter posnemanje gibanja živali

2. Park Höhenpark Killesberg

Eden najlepših parkov v mestu, poln zanimivih dejavnosti za vso družino. Vzemite si vsaj 2-3 ure, skupaj s kosilom ali večerjo.

Höhenpark Killesberg, Stuttgart

Zanimivosti za otroke:

 • Panoramski parni vlak Killesbergbahn- super za začetek spoznavanja parka z otroki, ki vas popelje čez celoten park.
 • Povzpnite se na 42m visoki razgledni stolp Killesbergturm po čudovite razglede na mesto.
 • Mini Zoo– v parku je tudi majhen živalski vrt, kjer lahko otroci opazujejo različne živali, vključno z jeleni, kozami in racami.
 • Nas so navdušile tudi fontane, kjer so se kopali flamingoti ter seveda glavno igrišče.
 • Piknik in možnosti za kosilo: kupite si prigrizke v bližnjem trgovskem centru in si priredite piknik ali pa si privoščite tradicionalne jedi v restavraciji Höhencafe Killesberg v bližini stolpa.
Panoramski parni vlak Killesbergbahn
42m visoki razgledni stolp Killesbergturm
z lepimi razgledi na mesto Stuttgart
Mini Zoo
Fontane, jezera in flamingoti
Igrišče v parku
Park je vsekakor vreden nekaj uric časa, otroci bodo uživali
Priporočamo tudi kot postanek za kosilo ali le sladico

3. Stuttgart TV Tower (Fernsehturm)

Povzpnite se na vrh 217m visokega Stuttgartskega televizijskega stolpa, od koder se razprostira čudovit 360 stopinj razgled na mesto. Gre za edinstveno znamenitost mesta, ki se dviga visoko nad mestnim horizontom.

 • Zanimivost: Fernsehturm je prvi televizijski stolp na svetu, ki je postal prototip za vse nadaljne TV stolpe, ki so ga posnemali in izpopolnjevali po vsem svetu – od Frankfurta in Dortmunda do Johannesburga in Wuhana na Kitajskem.
 • Višina: Fernsehturm Stuttgart je visok približno 217 metrov, kar ga uvršča med enega najvišjih stavb v Stuttgartu. V času gradnje je bil stolp eden izmed 10 najvišjih stavb na svetu!
 • Na stolp se povzpnete z dvigalom.
 • Na vrhu stolpa se nahaja razgledna ploščad, ki omogoča čudovit razgled na mesto Stuttgart in okoliške gore. Ob jasnem vremenu je mogoče videti tudi znamenitosti, kot so Schwartzwald (Črni gozd) in vinograde v dolini Neckar
 • Stolp ima tudi kavarno in restavracijo, kjer lahko uživate v kosilu ali le prigrizku z razgledom na mesto. Za kosilo ali večerjo je priporočljiva rezervacija!
 • Vstopnina: s StuttCard brezplačno, aktualen cenik – klik tukaj.
Stuttgart TV Tower

4. Mercedes-Benz Museum

Mercedes-Benz Museum je izjemen muzej za vse ljubitelje avtomobilizma a tudi za nas “normalne” obiskovalce, ki spremljamo ljubitelje :). Že sama zunanjost in njegova arhitektura vas bosta zagotovo navdušila, notranjost pa še bolj, saj so na voljo stalne in začasne razstave, ki predstavljajo zgodovino avtomobilizma in razvoj znamke Mercedes-Benz skozi leta.

Mercedes-Benz Museum bo vsekakor highlight za navdušence avtomobilizma
Mercedes-Benz Museum
 • V kar 12 sobah je na ogled postavljenih več kot 160 vozil, od nekaterih najstarejših avtomobilov, ki so bili kadarkoli izdelani, do legendarnih dirkalnih avtomobilov in futurističnih vozil.
 • Interaktivne razstave: Mercedes-Benz muzej ponuja veliko interaktivnih razstav in razstavnih eksponatov, ki so zanimivi za otroke. Lahko se dotaknejo različnih avtomobilskih delov, preizkusijo simulatorje vožnje ali sodelujejo v različnih igrah in dejavnostih.
Mercedes-Benz muzej vas z audio vodičem vodi skozi razstavljena vozila

Tudi 6 letnica je bila nad muzejem navdušena, le potrebovali sva uro in pol manj za ogled 🙂
 • Otroška igralna soba: muzej ponuja poseben (in velik) otroški prostor, kjer imajo opremljene igralne kotičke, prav tako so na voljo različne ustvarjalne delavnice. Meni in hčerki je to zelo prav prišlo, saj sva si muzej ogledali v dobri uri in pol, medtem, ko se je moški del zadržal kar 3 ure :).
 • Trgovina, kavarna in restavracija: v spodnjem nadstropju se nahaja tudi trgovina z bogatim naborom daril, spominkov in modelčkov avtomobilov kot tudi kavarna in restavracije z dobro ponudbo hrane. Tudi to nama je prav prišlo med čakanjem fantov:).
 • Rezervacija vstopnic: Pred odhodom preverite delovni čas muzeja in rezervirajte vstopnice na spletu, če je to mogoče. To vam bo omogočilo hitrejši vstop v muzej in izogibanje dolgim vrstam.
 • Vstopnina: s StuttCard brezplačno, aktualen cenik – klik tukaj.
Za vse čakajoče otroke z mamicami je zelo dobro poskrbljeno v njihovi otroški sobi z delavnicami

V kolikor vam je svet avtomobilizma blizu, pa vsekakor obiščite tudi Porsche Museum, kjer boste spoznali zgodovino tega prestižnega avtomobilskega proizvajalca. Tudi tukaj so interaktivne razstave, ki bodo zanimive za otroke. Mi smo ga tokrat izpustili, smo pa obiskali trgovino Porsche Brand Store v centru mesta.

Porsche Brand Store

5. Mestno jedro

Ni ga obiska mesta brez sprehoda skozi njegovo jedro. Tukaj je zame Stuttgart dobil kar nekaj točk, saj je vzdušje izredno sproščeno, ljudje radi posedajo v kavarnah na soncu, pijejo kavo (in aperol :)) in če mesto obiščete v soboto, bodo svoj pečat naredile tudi tržnice in prijeten vrvež vikenda.

Prijeten utrip mestnega jedra, Stuttgart
 • Mestni trgi: najbolj znan trg v Stuttgartu je Schlossplatz. Na tem velikem trgu stojita dva gradova, ki opominjata na njegovo dolgoletno zgodovino (Novi grad in Stari grad), dodaten čar pa mu dajejo fontane. S tega trga se lahko sprehodite naravnost v nakupovalno ulico v Stuttgartu (Köningstrasse), ki je najdaljša nakupovalna ulica brez avtomobilov v Evropi.
Musikpavillon, Schlossplatz
Schlossplatz
 • Tržnice: v Stuttgartu obstaja več tržnic, kjer lahko doživite lokalno kulturo, kupujete sveže pridelke, lokalne izdelke in okusno hrano.

Priporočamo:

 1. Stuttgarter Wochenmarkt (Stuttgartska tedenska tržnica), ob torkih, četrtkih in sobotah na Karlsplatzu in Schillerplatzu.
 2. Markthalle Stuttgart– pokrita tržnica, kjer poleg bogatega nabora hrane najdete tudi kavarne, restavracije in stojnice s hitro hrano.
 3. Flohmarkt Karlsplatz– vsako soboto se na Karlsplatzu odvija bolšji sejem, kjer lahko kupite starine, rabljene predmete, oblačila, nakit, knjige in še več. Odličen kraj za iskanje spominka in raziskovanje lokalne kulture.
Stuttgarter Wochenmarkt
Flohmarkt Karlsplatz
Flohmarkt Karlsplatz
Markthalle Stuttgart
Stavba, kjer je Markthalle Stuttgart
 • Lepe razgledne ploščadi: po stopnišču Eugenstaffel se lahko povzpnete do Eugensplatza z vodnjakom Galatea. Tam vas čaka lep pogled na Stuttgart s ptičje perspektive, ki bo še  slajši s kepico sladoleda iz bližnje ikonične slaščičarne Pinguin, ki je priljubljena tako med domačini kot turisti.
Eugensplatz z vodnjakom Galatea
In ikonični sladoled Pinguin z razgledom na mesto

6. UEFA 2024

To poletje boste tam na svoj račun prišli tudi nogometni navdušenci, saj bo Stuttgart eno od gostiteljskih mest  evropskega nogometnega prvenstva UEFA EURO 2024. Kot prva na sporedu, 16.6. je tekma med Slovenijo in Dansko.

Nogometni stadion MHPArena, kjer se bood odvijale tekme UEFA 2024

Festival EURO 2024 v Stuttgartu bo potekal v celotnem trajanju evropskega prvenstva v nogometu UEFA EURO 2024. V štirih navijaških conah (Fan Zones Schlossplatz, Schillerplatz, Markt in Karlsplatz) vas čakajo najrazličnejše aktivnosti in zanimivosti, ki bodo poskrbele tudi za zabavo družin.

FanZone na Marktplatzu bo namenjen tudi družinam

Nastanitev

Bivali smo v odličnem aparthotelu Adina, ki se nahaja v centru mesta (poleg knjižnice). Vsekakor priporočam saj:

 • je odlična iztočnica za raziskovanje mesta- podzemna železnica je le 2min hoje
 • na voljo je parkirna hiša pod hotelom
 • zelo dobro opremljen apartma, v kolikor bi želeli tudi sami kaj skuhati
 • v neposredni bližini je velik nakupovalni center, kjer si lahko nakupite hrano ali kupite take away
 • za goste je na voljo plavalni bazen, savna ter fitness soba. Plavalni bazen sem izkoristila obe jutri in je bil dobra sprostitev po celem dnevu hoje.
 • Naslov: Innenstadt, Kopenhagener Str. 3, 70173 Stuttgart
Booking.com
Aparthotel Adina
Aparthotel Adina
Z odličnim razgledom na mesto v 7. nadstropju
Plavalni bazen, Aparthotel Adina

Nemčijo smo obiskali na povabilo Nemške turistične organizacije, vendar zapisano mnenje popolnoma odraža našo izkušnjo. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime