8 idej kam na ribolov z otroki v Sloveniji

2

Slovenija je v svetu poleg naravnih lepot zelo znana tudi po ribolovu in škoda bi bilo, da tega ne bi izkoristili za kakšen prijeten ribiški izlet. Kdor pravi, da je ribolov samo za odrasle se moti. Z malo truda lahko najdete prav prijeten kotiček za družinski dnevni ribolov, pri tem vam je v pomoč naslednji članek, kjer predstavljamo nekaj destinacij, kjer lahko tako čisti začetniki, kot tudi tisti z nekaj izkušnjami poskusite svojo ribolovno srečo.

1. Ribolov postrvi v ribogojnici Mihevc

Postrvi so zaščitni znak ribolova v Sloveniji in ujeti jih po navadi ni enostavno. Kljub temu pa obstajajo mesta, kjer je to lažje in kjer se ob tem lahko še zabavate.
Ribogojnica Mihovc se nahaja v bližini Kamnika. Ponuja izvrstno priložnost za vse ribiče, ki si želijo ujeti postrv, ne glede na starost in izkušnje. Ob prihodu plačate ribolovno dovolilnico, cena ni visoka. Nato lahko lovite postrvi, ki plavajo v jezeru, ki se nahaja tik ob Kamniški Bistrici. Ujete ribe morate vzeti s seboj domov, dobra stvar je, da vam jih lahko očistijo v sami ribogojnici. Ribolov ni zahteven, vse kar potrebujete je ribiška palca s plovčkom in trnkom ter nekaj kruha ali deževnikov za vabo. Če vam zmanjka ribiške sreče, se lahko kadarkoli odločite in ribe kupite v ribogojnici.

Odprto imajo vsak dan razen v ponedeljek, od 7h-19h.

Ribogojnica Mihovc se nahaja v bližini Kamnika

2. Ribolov postrvi na Erikovem jezeru

V smeri primorske je za ribolov zelo zanimivo Erikovo jezero v bližini Logatca, kjer boste prav tako našli gojene postrvi. Ribolov je aktualen v drugi polovici tedna v popoldanskih urah in med vikendom. Jezero je obdano z gozdovi in okrog jezera je veliko naravnega življenja za vse tiste, ki imajo radi naravo in bi poleg ribolova morda radi naredili tudi kakšen lep sprehod. Prednost ribolova na Erikovem jezeru je v tem, da lahko opremo najamete kar tam, ali pa prinesete svojo, podobno, kot pri ribogojnici Mihovc.

Dodatne nasvete, kako ujeti postrv v bolj zahtevnih razmerah na kateri izmed slovenskih rek, lahko dobite tukaj.

3. Ribolov na Blejskem jezeru

Na ribolov na Blejsko jezero prihajajo ribiči iz vseh koncev sveta, samo da bi ujeli katero izmed blejskih rib in se slikali z otokom v ozadju. Cene dovolilnic so za odrasle dokaj visoke, gibljejo se od 35 pa do 60€, za otroke pa so v ribiški družini Bled naredili izjemo in ribolovna dovolilnica stane le 13€. Cena velja za otroke do 15. leta. Na jezeru je veliko kotičkov , kjer se lahko usedete, morda pogrnete odejo in naredite piknik, ob tem pa vaš otrok lovi ribe ob jezerski obali. Vse, kar potrebujete je palica s plovčkom in trnkom, ribiška mreža in blazina za ribe in pa koruza, kruh ali deževniki.

Uspešen ribiški dan na Bledu

4. Ribolov na Slovenski obali

Slovensko morje, posebej obalni pas, ponuja nešteto možnosti za ribolov, saj je jadransko morje zelo bogata z ribami vseh vrst, ki jih ni težko ujeti. Najboljša stvar pri vsem pa je, da je ribolov na slovenski obali brezplačen, tako da dovolilnica ni potrebna. Ribe lahko lovite praktično povsod, morda se poskusite izogniti pristaniščem in urejenim plažam, saj je tam veliko prometa in ljudi in hitro gre lahko kaj narobe. Zelo dobra mesta so pomoli in obala, kjer se globina hitro poveča, saj se tam ribe najraje zadržujejo. Spet boste potrebovali ribiško palico, trnek in utež, saj boste tokrat lovili na morskem dnu in vaba mora biti pri miru, da je tok ne bo odnašal. Poleg tega lahko na trnek nataknete kruh ali črve.

5. Ribolov na ribniku Brestanica 

V bližini Krškega se nahaja ribnik Brestanica, ki je sploh za začetnike zelo primerna ribiška destinacija. V jezeru plava veliko rib, tako majhnih, ki jih je zabavno loviti, kot tudi tistih malo večjih, pri katerih boste nedvomno začutili kanček adrenalina . Zelo lepa okolica ponuja pravi oddih od vsakdanjega hitrega tempa življenja, gostilna, ki se nahaja ob jezeru pa kar kliče po perfektnem zaključku dnevnega ribiškega izleta. Ribolovna dovolilnica stane 10€ in jo lahko kupite na samem jezeru. Potrebujete palico s trnkom in plovčkom,, mrežo in blazino za odpenjanje rib. Ribolov je primeren za vse starosti.

Ribnik Brestanica

6. Ribolov na ribniku Transom

Za ribiški izlet na štajerskem pa je idealna alternativa ribnik Transom. Prav tako kot ribnik v Brestanici ponuja zelo lepo in mirno okolico, z ribiškim domom, kjer je mogoče kupiti ribiško dovolilnico, ki stane 7€. Lahko boste lahko lovili krape kot tudi druge ribe, ki bodo pripravljene zagristi v vašo vabo, ki bo v tem primeru deževniki ali kruh. Oprema je ista kot pri ribolovu na ribniku v Brestanici.

7. Ribolov na ribniku Žeje

Vel v članku Ujami si svoje kosilo – ribičija z mulci na ribniku Žeje pri Naklem

8. Ribolov na ribniku Steska

Več informacij na njihovi uradni spletni strani TUKAJ.

To je le nekaj predlogov za prijeten družinski oddih, seveda obstajajo še druga jezera in reke, kjer je ribolov lahko prav tako prijeten in zabaven. Vse kar potrebujete je volja, sreča in nekaj ribiške opreme, dodatne informacije pa vam lahko posredujejo tudi ribiči iz Fishing Guides Slovenia 

 

Opremo za ribolov za začetnike ali prave ribiče dobite v Decathlon trgovinah. Pobrskajte po njihovi ponudbi!

Članek je pripravil Mitja Mlakar, vodja agencije Fishing Guides Slovenia 

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime