6 idej kaj početi z otroki v Pivki in okolici

7

Zadnje počitniške dneve smo 3 Kamzmulcem družine namenile raziskovanju, nam manj znane, občine Pivka ter njene okolice. In priznamo, da smo bili nad urejenostjo občine, nad njeno ponudbo trajnostnega turizma, ekološko usmerjenostjo, čudovito naravo, prijaznimi ljudmi ter obilico aktivnosti za celo družino, naravnost navdušeni.

Lokacija: Pivka in okoliške zanimivosti

Čas obiska: avgust 2019

Priporočen čas obiska: za obisk posameznih zanimivosti Pivke je dovolj en dan, priporočamo pa vsaj 2 dni, da boste zares začutili utrip pokrajine in si ogledali vsaj nekaj glavnih zanimivosti. Mim se vsekakor še vrnemo, saj nam je ostalo še kar nekaj točk na listi (glej številko 6)

Primerno za otroke: vseh starosti, mi smo vikend preživeli v družbi 6 mulcev različnih starosti: 7 letnikov, 6 letnice, 3 letnice, 2 letnika ter 1 letnice. Pestra družba:)

Pestra druščina Kamzmulcem na dvodnevnem spoznavanju Pivke in oklice

Namestitev: prenočevali smo v apartmajih na Gradu Prestranek. Na voljo imajo 3 apartmaje s 3*** in 3 apartmaje s 4****. Vsak apartma je opremljen s preprosto kuhinjsko nišo ter kopalnico. Apartmaji se nahajajo v glavni stavbi posestva, kjer je tudi restavracija. Nastanitev je odlična izbira za družinski oddih v teh krajih, saj si zvečer lahko privoščite svoje “odrasle” trenutke le eno nadstropje nižje v restavraciji, ko se restavracija zapre, pa se prestavite nadstopje višje, kjer je lepa loža s kavči in pogledom na travnike. Tudi otroške varuške dobro delujejo:) Za več informacij in cenik, kliknite tukaj.

Posestvo Grad Prestranek je bil naša baza dvodnevnega odkrivanja Pivke in okolice
Gasilska na posestvu Grad Prestranek
Loža za starševski večer, ki je tik ob apartmajih, Grad Prestranek

Primereno za vreme: vse, saj je veliko možnosti tudi za primer dežja

Primerno za pse: psom prijazna izletniška točka, na vseh lokacijah našega obiska

Aktivnosti v Pivki in okolici za celo družino

Pivka z okolico je zanimiva mešanica kamnitega krasa in zelene Notranjske – presihajoča jezera, reka ponikalnica, vrtače in jame na eni strani ter prostrani zeleni gozdovi na drugi strani. Tu najdemo izjemne naravne danosti, saj več kot polovica občine leži na območju Nature 2000.

1. Krajinski park Pivška presihajoča jezera

Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije in tako nastanejo jezera. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v celi Evropi. Jezera so razporejena po celotni Pivški kotlini, ter so imenovana po krajih: Kalško, Zagorsko, Drskovško, Parsko. Najbolj znani ter tudi največji sta Petelinjsko (Petelinje) in Palško jezero.

Začetek poti pri Ekomuzeju, Pivška presihajoča jezera
Čudovit pohodni izlet, primeren za vse starosti otrok in pse, Pivška presihajoča jezera
Tik pred Petelinjim jezerom, Pivška presihajoča jezera
Utrinki s pohoda, Pivška presihajoča jezera
Utrinki s pohoda, Pivška presihajoča jezera

 

Na območu presihajočih jezer najdemo bogato vrsto rastlinskih in živalskih vrst, ki so drugod že izginile ali pa so ogrožene. Raziskovalci so našteli 182 vrst rastlin, 211 vrst hroščev, 106 vrst metuljev in 133 vrst ptic, svoj življenjski prostor pa imajo tukaj tudi velike zveri; medved, volk in ris.

Poleti, ko vode ni, kar smo doživeli tudi mi, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem ter odlično otroško igrišče. Mi smo obiskali Petelinje jezero, naslednjič pa bomo s kolesom raziskovali tudi druga – upamo na čas, ko bodo polna, da dobimo še drugačno perspektivo.

Petelinje jezero kot prostran travnik za igro, Pivška presihajoča jezera

Predno se podate na raziskovanje jezer, pa obvezno obiščite Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, kjer boste izvedeli kako jezera nastanejo, kako z njimi živijo domačini ter spoznali njihove prebivalce.

Pomembno: v kolikor imate mlajše mulce, priporočamo športni voziček, še bolje pa nosilko ali  nahrbtnik, saj je pot do presihajočih jezer za navadne ali marela vozičke ponekod izziv (ki pa ga je en naš oče dobro premagal:))

Primerno za vreme: suho vreme

2. Ekomuzej pivških presihajočih jezer

Ekomuzej je krasen in poučen muzej o življenju in naravi na Pivškem. Eno najbolj bogatih območij pestrosti rastlinskih in živalskih vrst vam Ekomuzej predstavi v čudovitem svetu igre krasa in vode. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice, ob čemer ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo. Interakcija otrok v muzeju je zagotovljena!

Ko otroke pred Ekomuzejem pričaka čisto pravi Martin Krpan, Pivška presihajoča jezera
Naši mulci so zbrano poslušali in se učili o čudoviti moči Krasa, Ekomuzej pivških presihajočih jezer
Za spoznanje nastanka presihajočih jezer je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo
Ekomuzej je poln interaktivnih elementov za otroke

Lokacija: Slovenska vas 10, Pivka

Odpiralni čas: muzej je odprt le ob nedeljah, različno glede na mesec. Za več informacij klinite tukaj.

Vodeni ogledi: za najavljene skupine je obisk možen skozi vse leto. Mi smo bili navdušeni nad strokovnostjo vodenja g. Andreja ter njegovim odličnim čutom za spodbujanje zanimanja pri naših mulcih. Vodič je bil ob prihodu otrok oblečen v Martina Krpana ter s svojo močjo in prigodami za ogrevanje zabaval naše otroke. Vodeni ogled je zajemal vodenje po Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer (priporočamo, saj bodo vaši otroci dejansko odnseli dodatno znanje!) ter ogled presihajočega jezera v bližini Ekomuzeja – Petelinjega jezera (cca. 30 minut peš). Za dogovor pokličite na številko 031 775 002.

Primerno za vozičke in pse: ja 

Primerno za vreme:  v vsakem vremenu

3. Jahanje in spoznavanje domačih živali na posestvu Grad Prestranek

Grad Prestranek je bila naša baza dvodnevnega raziskovanja Pivke in okolice. Vsekakor pa si za obisk posestva vzemite kar cel dan, skupaj s kosilom.

Lokacija: Grobišče 32, 6258 Prestranek

Posestvo Grad Prestranek se deli na dva dela:

 • Turistični del posestva predstavlja Gostilnica z apartmaji in konjeniškim centrom ter zgodovinsko pomembnim gradom Prestranek .V zgodovinskih virih je bil dvorec omenjen že leta 1581. Zgradili so ga baroni Edling iz Vipave. Leta 1728 je prišel v last notranjeavstrijske dvorne komore, za potrebe hitro razvijajoče se kobilarne v Lipici. Največji pečat na posestvu je pustil Karel VI., ki je med drugim zgradil tudi štiri trakten hlev za 160 žrebet. V tej stavbi se danes nahaja ena največjih jahalnic v Sloveniji ter turistični del posestva (vir: gradprestranek.si)
 • Kmetijski del posestva se razprostira na 300 hektarjev obdelovalnih površin, usmerjen pa je v pridelavo ekološkega mleka, žit ter vzrejo goveda Nemški črni Angus.

Aktivnosti za otroke:

 • vodeni ogled konjskega hleva ter jahanje islandskih konjev v maneži (zunaj, v primeru slabega vremena pa v veliki notranji maneži)
 • lovljenje po maneži:)
 • vodeni ogled farme, kjer bodo otroci lahko božali in hranili teličke, spoznavali moderne kmetijske stroje ter se pomerili v plezanju po senu:)
 • sprehod (ali kolesarjenje) po posestvu ter občudovanje konjev, angus goveda in osličkov na prostem
 • igra na otroškem igrišču pri Gostilnici
 • za več aktivnosti z družino, kliknite tukaj.
Vodeni ogled konjskega hleva, Grad Prestranek
Mulci bodo veseli žrebička, Grad Prestranek
Vodeno jahanje v maneži na islandskih konjih, Grad Prestranek
Igre v maneži:) Grad Prestranek
Vodeni ogled farme, kjer bodo otroci lahko hranili govedo, Grad Prestranek
ali teličke, Grad Prestranek
Najmlajša sta ob njih najbolj uživala:) Grad Prestranek
Se navduševali nad modernimi kmetijskimi stroji, Grad Prestranek
Se na njih tudi vsedli, Grad Prestranek
Plezanje in skoki s sena so bili zmagovitna kombinacija:) Grad Prestranek
Sprehod po posestvu in občudovanje konj…Grad Prestranek
…osličkov, Grad Prestranek
…ter z oči v oči mogočnemu Angus govedu, Grad Prestranek
Majše igrišče ob Gostilnici, Grad Prestranek

4. Park vojaške zgodovine Pivka

Večina fantov, pa tudi deklet, se že v vrtcu igra razne “bitke”. Mlajši otroci se še ne zavedajo, da je v orožju in bitkah bistveno več slabega kot dobrega. Za njih je to le igra. Starejši otroci pa že lahko razumejo posledice vojn, zato je prav, da jih o tem tudi dodatno izobrazimo. Eden najboljših načinov je zagotov družinski obisk muzeja, kjer se lahko ob zanimivih eksponatih in multimedijskih predstavitvah vsi skupaj nekaj novega naučimo o naši zgodovini, hkrati pa zamislimo nad posledicami vojn in ostalih vojaških spopadov.

Park vojaške zgodovine je muzejsko in doživljajsko središče, ki nahaja na območju starih italijanskih kasarn v Hrastju pri Pivki. Je največji muzejski kompleks v Sloveniji in edini v evropski vojaški muzej, kjer najdete vse, od najstarejših lokov do izjemne zbirke tankov, letal, lokomotivo iz 2. svetovne vojne in celo podmornico! Obisk bo verjetno fasciniral predvsem fante, vsekakor pa bodo kaj zanimivega izvedeli tudi ostali člani družine. Več o našem doživetju pa si preberite v članku Z otrokom v muzej: Park vojaške zgodovine

Eden glavnih eksponatov za mulce – podmornica, Park vojaške zgodovine Pivka
Podmornico si lahko ogledate tudi od znotraj, Park vojaške zgodovine Pivka
Se celo vsedete za krmilo, Park vojaške zgodovine Pivka
Druga največja atrakcija je simulator letenja, Park vojaške zgodovine Pivka
Vse ostalo pa je le še pika na i celotnega doživetja v muzeju, Park vojaške zgodovine Pivka
Lokomotiva iz 2. svetovne vojne, Park vojaške zgodovine Pivka
Tanki Slovenske vojske, Park vojaške zgodovine Pivka
Park vojaške zgodovine Pivka

Lokacija: Kolodvorska cesta 51, 6257 Pivka

Primerno za vreme: eksponati so razstavljeni v več ločenih objektih, vendar je obisk primeren v vseh vremenskih razmerah.

Priporočen čas obiska:  Mi smo v Parku preživeli 3 ure. Poleg stalnih razstav in ogleda podmornice, smo nekja časa preživeli tudi na igralih ter na prigrizku v Kantini.

5. Pohodni izleti

Pivka in okolica ponujata kar nekaj pohodnih izletniških točk. Izpostavljamo pa 2:

 • Sveta Trojica – pohod, ki je prvi na naši listi ob naslednjem obisku Pivškega
 • Vremščica – preberite si naš članek tukaj
Sveta Trojica nam je ostala za naslednji obisk, Pivka

6. Ostale aktivnosti, ki jih imamo mi na obisku za naslednji obisk

 • kolesarjenje do Pivških presihajočih jezer
 • obisk gradu Kalc

7. Izleti v bližini

Kje jesti:

 • Grad Prestranek – Gostilnica Na Gradu: odlične pice ter vrhunska angus govedina na več različnih načinov. Poleg Gostilnice je tudi igrišče.
Angus govedina, Grad Prestranek
 • Gostilna pri Marti– okusna dnevna kosila, poleti postrežena na senčni terasi. V neposredni bližini je tudi stadion, kjer se otroci lahko igrajo

Več doživetij in družinskih izletov najdete na spletni strani Zeleni Kras

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem družine. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.