6 brezplačnih idej za urbane adrenalinske otroke v Ljubljani

0

Tudi vaš mulc več časa preživi s čelado na glavi kot brez? Da mu ne bo preveč dolgčas na domačem terenu, smo raziskali možnosti za (brezplačne) urbane adrenalinske spuste in skoke za majhne in malo večje mulce.

Ko boste na lep sončen dan stali ob strani in spodbujali vaš podmladek, se boste verjetno tako kot mi spraševali zakaj v Ljubljani ni več ponudbe tovrstnih aktivnosti? Gneča je namreč na vseh spodaj naštetih objektih izjemna. Zato za začetek ponovimo nekaj splošnih pravil:

1. Spoštujte zmožnosti svojih otrok in druge (ne precenjujte jih, ker ste sami odgovorni za njihovo varnost)

2. Zaščiti otrokovo telo. Čelada je obvezna, priporoča se še druga zaščitna oprema.

3. Poskrbite za to, da se otroci ne bodo ustavljali sredi proge.

4. Poskrbite za to, da otroci ne bodo ovirali drugih. Naučite jih naj dajo prednost hitrejšim in naj ne izsiljujo prednosti,

5. Poskrbite za to, da se otroci vedno prepričajo, če je štart varen.

6. Ne uničujte parka in objektov ter smeti vedno odnesite v koš ali s sabo.

(delno povzeto po spletni strani KD rajd)

1. BMX proga Savsko naselje

 • Proga je primerna za: kolo. Proga je delno asfaltirana, vendar v večini makadamska. Vožnjo z ostalimi “vozili” odsvetujemo, saj jo z uporabo drugih uničujete, hkrati pa ovirate druge.
 • Cena: Uporaba proge je sicer brezplačna, z vplačilom 15 EUR pa lahko plačaš letno prostovoljno uporabnino proge. Več o plačilu uporabnine preberite tukaj 
 • Lokacija: križišče Linhartove ceste in Stolpniške ulice v Ljubljani – Športni park Savsko naselje

Več bo BMX progi v Savcu si preberite v članku “Z mulcem na BMX progo v Savca“.

2. Pump track Kolo park Tivoli

 • Proga je primerna za: kolo (gorsko ali BMX), skiro, skate, rolarje. Proga je asfaltirana, gre za pumptrack z 22 valovi in 7 ovinki. Navadno je na progi gneča, zato še posebej spoštujte pravila vožnje.
 • Cena: brezplačno
 • Lokacija: ob Celovški cesti v Ljubljani, ob robu parka Tivoli, tik poleg Lepe žoge. V parku so klopce, prav tako pa ima park tudi parkirna stojala za kolesa ter servisno stojalo z orodjem za popravilo kolesa ter tlačilko. Parkiranje je mogoče na parkirišču Tivoli, ki se nahaja v neposredni bližini.
 • Posebnosti: Tik ob progi je lokal Lepa žoga, iz katerega boste lahko starši sproščeno opazovali vragolije vašega mulca in pili kavico.

Več o Koloparku si preberite v članku Kamzmulcem odkriva: KoloPark – novi kolesarski poligon za mulce v Šiški

3. Bike Park Ljubljana, Podutik

 • Proga je primerna za: kolo. Obsega poligon na območju nekdanjega kamnoloma pod Klobukom je sestavljen iz več poti, ki so speljane po zemlji in preko lesenih ovir. Na poligonu boste lahko preverili in izpopolnili svoje znanje ravnotežja, zavijanja, premagovanja različnih elementov in podobno.
 • Cena: Uporaba proge je sicer brezplačna, z vplačilom 15 EUR pa lahko plačaš letno prostovoljno uporabnino proge. Več o plačilu uporabnine preberite tukaj 
 • Lokacija: Podutiška cesta, ob končni postaji avtobusa št. 5 – dostop do parka je po makadamski cesti

Več bo Bike parku Ljubljana si lahko preberite v članku Z mulcem v Bike park Ljubljana.

4. Skate park za POP TVjem

 • Proga je primerna za: skate, skiro, BMX kolo. Objekti so leseni, podlaga pa je asfaltirana, zato še posebej zaščitite mulce.
 • Cena: brezplačno
 • Lokacija: za stavbo POP TV. Če zavijete iz Kranjčeve, zapeljite mimo stavbe POP TV naravnost do makadamskega parkinga.
Skate park Ljubljana
Skate park Ljubljana

5. Največji KoloPark v Sloveniji, Fužine

IMG_2498
KoloPark Fužine, Ljubljana

KoloPark Fužine so uradno odprli 21. 9. 2018 in je eden izmed trajnih ukrepov letošnjega tedna mobilnostiin je namenjen predvsem izpopolnjevanju kolesarskega znanja, igri in urjenju spretnostnih veščin z različ nimi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov.

 • Proga je primerna za: izpopolnjevanje kolesarskega znanja, igri in urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov. Proga je v celoti asfaltirana, obdaja pa jo lepo pokošena trava, ki ublaži morebitne padce. Asfaltna površina je dovolj široka, da omogoča varno prehitevanje in umikanje.
 • Cena: Uporaba proge je brezplačna.
 • Lokacija: Fužine v neposredni bljižini OŠ Nove Fužine in Ljubljanice.

IMG_2497

6. NOVO! Kolesarski poligon Aleja

Kolesarski poligon Aleja so kot del nakupovalnega središča uradno odprli 8. 5. 2020. Ker je namenjen tako tistim, ki so že vešči bike parkov, kot popolnim začetnikom in mlajšim mulcem, je razdeljen na 2 asfaltirani stezi, pri čemer manjša meri 50 metrov, večja, zahtevnejša, pa 125 metrov in vključuje tudi dva nekoliko težja zavoja. Ob progi, ki je odprta ves čas in nevezana na odpiralni čas nakupovalnega središča, so urejene klopi za kratek počitek in starše.

 • Proga je primerna za: Kolesa, skiroje, rolerje, rolke, kotalke in poganjalčke. Vstop v progo je na večih delih, sama proga pa je dovolj široka za prehitevanja in varen umik.
 • Cena: Uporaba proge je brezplačna.
 • Lokacija:Nakupovalno središče Aleja v Šiški.
Aleja bike park, Ljubljana

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame z družinami. Za več informacij o doživetju nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali pišete v komentar.