5 znamenitosti, ki jih morate obiskati z otroki na Dunaju

2

Dunaj je mesto, ki ga prežema duh zgodovine, kjer lahko najdemo delček svojih korenin in hkrati mesto, ki je že šestič izbrano za najboljše mesto za življenje na svetu. Poleg tega pa mesto, ki ga imava z možem neizmerno rada in sva ga sama že nekajkrat obiskala. To pot pa sva v ‘najino’ mesto peljala še najina mulčka (1 in 5 let) in prijatelje s še dvema mulčkoma (3 in 6 let).

Program potepa je bilo treba prilagoditi otrokom, topel maj in dobra družba pa so že vnaprej obetali zanimivo dogodivščino. In smo jo mahnili novim dogodivščinam naproti.

Wien 015
Dunaj z otroki

Destinacija: Dunaj, Avstrija

Pot do destinacije: Na pot smo se odpravili z avtom. Iz Domžal smo krenili direktno na avtocesto proti štajerski in jo na koncu zapustili 5 minut pred našim hotelom. Do Dunaja je iz Domžal 360 km in pot načeloma traja slabe 3,5 ure. Ker so bili naši sopotniki otroci, smo pot popestrili s postanki. Ustavili smo se 2x – vsakih 100 km. Prvič na Šentilju ter drugič v Avstriji, na prijetnem počivališču, kjer so se otroci poigrali, odrasli pa smo popili kavico in poklepetali.

20150515_124053
Igrišče na enem izmed počivališč ob avtocesti v Avstriji

Čas potovanja: Maj 2015

Dnevi na potovanju: 4 dnevi – dober podaljšan vikend

Starost otrok: 14 mesecev, 3 leta, 5 let in 6,5 let.

Primerno za otroke: dojenčke, malčke, predšolske, šolarje… vse!

Vreme: Dunaj je prestolnica, ki leži le malenkost severneje od nas, kar pomeni, da je vreme zelo podobno našemu. Zime znajo biti zelo mrzle, pomladni in jesenski meseci pa kar sami kličejo po obisku tega mesta. Nam vreme ni povzročalo prevelikih težav. V času našega kratkega obiska smo doživeli sonce, dež pa tudi mraz. A ker nismo iz ‘cukra’ se nismo dali in smo odkljukali vse aktivnosti na programu, ki sva ga mamici skrbno pripravili že doma.

Namestitev:  Ker na Dunaju nismo bili prvič, smo vedeli kje v mestu se nahajajo glavne znamenitosti destinacije in da je javni prevoz na Dunaju zelo dobro organiziran ter da za premikanje po mestu ne potrebuješ avtomobila. Zato smo se odločili za hotel 24-Hours Apartment Hotel, ki je blizu avtoceste, hkrati pa je bilo v soseščini možno brezplačno parkirati. Poleg hotela je ogromen zelen park z rekreacijskimi površinami in igrišči za otroke.

Booking.com

Javni prevoz: Dunaj je družinam zelo prijazno mesto, z odlično urejeno mrežo javnih prevozov (metro, tramvaj in avtobus). Poleg tega se otroci do 6 leta starosti vozijo brezplačno. Povsod imajo urejene prostore za vozičke in poganjalčke in tudi vozniki z veseljem priskočijo na pomoč.

Največja atrakcija za prevažanja po mestu je bil seveda metro. V štirih dneh smo tako dodobra spoznali vse barve linij, intervale prihajanj in odhajanj, nadzemne in podzemne dele, dvigala in avtomate za karte. Tako pač je, če imaš na potepu s seboj radovedne moške potomce 🙂

20150516_093634
Dunajski metro – polni pričakovanja pred prvo vožnjo

Budget: stari slovenski rek pravi, da ko greš na Dunaj, moraš pustiti trebuh zunaj :). Na srečo ni ravno nujno tako. Za namestitev za 2 družini s tremi nočitvami smo plačali 242 €. Je pa res, da so cene v Evropskih prestolnicah odvisne od tega koliko si iznajdljiv ter kakšne so želje in prioritete. Hrana v trgovinah se lahko primerja s cenami v Sloveniji, kosila na ulici ali v parkih pa tudi ne odstopajo.

Zakaj ravno Dunaj?  ker je prestolnica:

 • ki je nam skoraj najbližja (če odštejemo bližnji Zagreb, kamor se lahko odpraviš kar na enodnevni izlet),
 • ki je ravno prav blizu, da jo lahko v avtu preživi tudi otrok, ki ni prevelik ljubitelj vožnje,
 • ki ima zelo dobro urejen javni prevoz in je nasploh prijazna eko mobilnosti mladih družin,
 • v kateri imajo dobro poznano špansko jahalno šolo z lipicanci,
 • ki ima pravi grad in cesarico Sissy in
 • ki ima najstarejši živalski vrt v Evropi.

TOP 5 AKTIVNOSTI ZA OTROKE NA DUNAJU

1. Schönbrunn zoo

Najstarejši živalski vrt v Evropi, katerega uradno rojstvo naj bi bilo leta 1752, ko ga je prvič obiskal Franc Jožef z družbo. Živalski vrt je zelo lepo urejen, z veliko raznolikimi živalmi in ravno prav strnjen, da ga brez problema obhodiš v enem dnevu. Otroci si lahko v miru ogledajo vse živali, se naigrajo na igriščih, ki so lepo razporejena po celotnem parku. Park je pretežno v senci, tako, da je tudi obisk v poletnih dneh lahko prijeten. V parku se zgodovinska dediščina prepleta z modernimi živalskimi prostori in živali imajo dovolj prostora za svoje bivanje. Nas so najbolj navdušili severni medvedi in pingvini ter koale, pande in mladički polarnega volka.

20150516_130841
Kraljestvo pingvinov – Schonbrunn ZOO, Dunaj

Otroci do 6 leta starosti imajo brezplačen vstop, cena odrasle vstopnice pa je 16,50 €. Mi smo se odločili, da kupimo vstopnico, ki poleg ogleda ZOO omogoča še vožnjo z velikim kolesom v Praterju in smo za vstopnice posledično odšteli 19 €. Več uporabnih in ažurnih informacij najdete na spletni strani ZOOja.

Živalski vrt ponuja tudi nekaj restavracij, kavarnice ter promenado s stojnicami s sladoledom, vaflji, hot-dogi in spominki. Stranišča in previjalnice so urejene, po celotnem živalskem vrtu pa boste našli tudi pitnike s svežo tekočo vodo.

20150516_162242
Eno izmed otroških igrišč, ki so razporejena po vsem živalskem vrtu na Dunaju

2. Schönbrunn park

Park, ki se razteza za pročeljem Schönbrunnske palače in naj bi bil manjša različica Versailskih vrtov, je čudoviti kraj za spočiti utrujene noge po celodnevnem raziskovanju ZOOja. Sprehodili smo se po parku in se povzpeli na Glorietto – griček nad parkom s čudovitimi arkadami, ribnikom, vodometi in pogledom na Dunaj. Na vrhu grička smo si na mehki travi priredili pravi mali piknik.

20150516_173726
Arkade na vrhu Gloriette na Dunaju
20150516_174853
Piknik in kotalenje na vrhu Gloriette, Dunaj

V parku boste našli še veliko zanimivosti – labirint, botanični vrtovi, Neptunove fontane. Več o njih si poglejte na njihovi spletni strani.

3. Prater in Reisenrad

Če greš na Dunaj z otroci, se obisku Prater parka enostavno ne moreš in ne smeš izognit. V parku boste našli zabavo za male in malo večje otroke. Prater je znan predvsem po zabaviščnem parku, polnem adrenalinskih atrakcij. Mi smo tovrstno zabavo mulčkom omejili, saj bi drugače naša denarnica hitro postala lažja za nekaj 10 €. Vsaka atrakcija se plačuje sproti, na osebo, na vožnjo… in otroci tega nimajo zastonj :).

Odločili smo se za panoramski pregled Dunaja in se podali na en krog s kolesom. Vožnja na Reisenradu je zeloooo počasna, zato svetujem, da pripravite igrico ali dve, da boste zamotili mulčke polne energije.

20150517_150828
Veliko kolo in pooooočasna vožnja 🙂 Razgled iz Reisenrada na Prater in Dunaj
Prater z druge strani, Dunaj

Park Prater ponuja tudi številne možnosti za sprehajanje z vozički, vožnjo s poganjalci, kolesi in ostalimi otroškimi prevoznimi sredstvi, rekreacijo v naravi, tekanja po travnikih, opazovanje rac in metanja kamenčkov v ribnike. Priporočamo pot proti sredini parka – do Habsburške lovske rezidence, do kamor je speljana široka asfaltna cesta, po kateri se lahko otroci vozijo ali pa samo prosto tekajo, varni pred ostalim prometom.

Wien 131
Jezera polna labodov in na koncu poti čudovita lovska rezidenca, kjer si lahko privoščiš dobro kosilo. (Prater, Dunaj)

4. ZOOM Children’s Museum

Kot pravi popotniki in starši bodočih intelektualcev smo si seveda želeli ogledati tudi kakšen muzej. Odpravili smo se v četrt muzejev in se napotili k ZOOM otroškemu muzeju. Nahaja se v starodavni stavbi, ki ima vhod iz notranjega dvorišča. Na dvorišču se nahaja ogromno igralo z velikim toboganom in plezalnimi elementi. Poleg je kavarna, iz katere lahko razigrano igro otrok spremljate ob dobri kavi ali dveh.

ZOOM muzej je  podoben Ljubljanski hiši eksperimentov. Ponuja različne tematske delavnice, eksperimente, kreativne izzive in je namenjen različnim starostnim skupinam otrok. Programi so različno dolgi, vstopnino plačajo le otroci, odrasli spremljevalci pa so tam brezplačno in pomagajo pri prevajanju, ustvarjanju in eksperimentih. Z otroki smo izbrali ZOOM Ocean – inštalacijo namenjeno starostni skupini 0-6 let. Tako sva imeli mami vse 4 nadebudneže pod kontrolo in skupaj smo se podali na odkrivanje oceana.

20150517_120434
ZOOM ocean – Otroški muzej, Dunaj
20150517_114116
Podvodni svet pritegne tudi najmlajše. ZOOM Otroški muzej, Dunaj

Predstavitveni prostor je izredno dobro zasnovan in opremljen ter odlično zaposli čute ter um otrok. Program traja dobro uro, na popotovanju po prostoru pa se otroci spoznajo s potopljenim svetom, podmornico, čolnom in deževnim gozdom. Povsod imajo na razpolago igre, kostume, lahko pritiskajo na gumbe, vrtijo krmilo, menjavajo signalne zastavice, potipajo podvodna bitja, poslušajo šume morja, opazujejo igranje barve voda… in še več. Moram priznati, da je bila izkušnja zanimiva tako za našega 14 mesečnika in triletnika, obe punci pa sta pustili domišljiji prosto pot in posvojili kostume morskih deklic in neskončno uživali v podvodnem svetu.

20150517_111013
Udobno preddverje pred vstopom v ZOOM Otroški muzej in ‘parkirišče’ za vozičke

5. center Dunaja, Manner trgovinica in grajske konjušnice

Zaradi udobnega javnega prevoza se v centru kmalu povsem udomačiš. Najpomembnejši metroji se križajo ravno pod Štefanovo katedralo in tako smo vsak dan obiskali trg sv. Štefana, pogledali katedralo, pozdravili in pobožali konjičke s kočijami in se posladkali v Mannerjevi trgovinici napolitank. Punci sta pametno ugotovili, da je v trgovinici degustacijska košarica, kjer se ob vsakem novem krogu po trgovini posladkaš. Naš prvi obisk je tako trajal skoraj uro, ven pa sta prikorakali nasmejani do ušes, polnih ust ter navihanih pogledov.

20150518_095509
Kočije v centeru Dunaja

Sprehod po mestu mimo mogočnih stavb, številnih fontan in trgovin je najbolje zaključiti s torto in dobro kavico v Sacher hotelu. Pot po centru nas je peljala tudi mimo Evrovizijskega parka, cesarske konjušnice, kjer smo pozdravili lipicance in do Sisijinega muzeja, kjer sta naši princesi občudovali cesaričino obleko.

Sprehod po mestu, Dunaj
Stefanplatz, sprehod po mestu, Dunaj
Hundertwasserhaus, sprehod po mestu, Dunaj
Original sacher, Dunaj

POMEMBNO ZA STARŠE

 • Namestitev – na Dunaju je nešteto namestitev, v različnih cenovnih razredih. Mi smo svojo poiskali na portalu booking.com. Izbira je izredno pestra.
 • Otroška oprema – naša izkušnja je takšna, da v kolikor omeniš, da imaš s seboj malega otroka, ti ponavadi posteljico z jogijem priskrbijo ponudniki storitev – tudi tokrat je bilo temu tako
 • Aktivnosti za otroke – kot vsako mesto ima tudi Dunaj ogromno parkov, primernih za igranje. Tudi za našim hotelom se je raztezala velika zelena površina, kamor smo jo en večer mahnili s kolesi in kjer so bila velika igrala. Poleg tega pa je bil tokratni izbor aktivnosti namenjen otrokom, tako, da sta jih igra in raziskovanje spremljala na vsakem koraku
 • Hrana – mi smo se odločili za street food in moram priznati, da se je pri vseh prav dobro obnesla. Ker so otroci nenehno lačni in vseješči, pa so bili naši nahrbtniki polni dobrot, tako da smo se lažje prebili čez izzive dneva.
Wien 030
Brez slavne tortice v hotelu Sacher ni šlo, Dunaj z otroki
 • Javni prevoz – na Dunaju je javni prevoz za otroke do 6 let brezplačen in družinam zelo prijazen. Povsod imaš prostor za vozičke, vsa prevozna sredstva so temu prilagojena, ne komplicirajo pa niti za ostale športne pripomočke
 • Vstopnine – obstaja kar nekaj kombiniranih vstopnic za različne znamenitosti, v večini primerov, pa imajo otroci do 6 let vstop prost in vstopnino plačujejo samo starši.
Wien 015
park, Dunaj z otroki

Dunaj poleg zgoraj omenjenega ponuja še veliko več. Je prava mala zakladnica zgodovine in zagotovo se ob vsakem obisku najde kar, s čimer se lahko zamotiš. Mi smo tokratni Dunaj namenili otrokom, pogledali smo ga z otroškega zornega kota in prebudili tudi vsak svojega otroka v sebi.

Tako smo Dunaj videli in doživeli Erika z družino in prijatelji :). Verjamem pa da ima vsak svojo zgodbo in lahko naši doda še kakšen zanimiv moment.