6 stvari, ki jih morajo vedeti nosečnice preden se vkrcajo na letalo

0
Nosečnost

Nosečke, razen če jim zdravnik svetuje drugače, lahko z letalom letijo do 37. tedna nosečnosti. Tudi daljši leti niso težava, je pa nekaj načinov, kako si lahko olajšajo pot in poskrbijo, da jim bo med letom čim bolj udobno.

1. Nosečnice lahko z letalom letijo do 37. tedna (brez dodatnih zdravniških potrdil)

Pravijo, da je najbolje leteti med 14. In 28. tednom nosečnosti, vendar je letenje varno tudi pred in po tem.

Preden se odpravite na letalo, na spletni strani letalske družbe preverite, do katerega tedna nosečnosti lahko letite in od katerega tedna naprej potrebujete zdravniško potrdilo. S seboj vedno vzemite materinsko knjižico. Pri letalski družbi Adria npr. lahko brez dodatnih spričeval potujete do 37. tedna nosečnosti. Po 37. tednu nosečnosti pa za potovanje z letalom potrebujete zdravniško potrdilo, ki mora biti izdano največ sedem dni pred datumom potovanja in s katerim zdravnik potrjuje, da potovanje vaši nosečnosti ne bo škodovalo. Nekatere letalske družbe zahtevajo tako potrdilo že okoli 28. tedna nosečnosti v primeru, da letite v Afriko.

Letenje odsvetujejo v prvih sedmih dneh od poroda.

 2. Redno se razmigavajte in zaužite dovolj vode

Na daljših letih je pomembno, da vsako uro vstanete in se sprehodite po letalu ter se raztegnete. Ko sedite, si sezujte čevlje in vsake toliko zaokrožite s stopali v eno in drugo smer, da spodbudite krvni obtok. Tako se boste izognile krčem in zatečenim gležnjem.

Zaradi suhega zraka v kabini je zelo pomembno, da popijete dovolj tekočine, predlagamo, da je to voda, vsekakor pa se izogibajte mehurčkom. V primeru, da ste na posebni dieti, preverite možnosti prednaročila obrokov pri letalski družbi oz. si hrano vzemite s seboj. Vsekakor je dobrodošlo, da imate pri sebi zdrave prigrizke.

3. Priskrbite si sedež ob prehodu

Zakaj je to pomembno? Predvsem zaradi lažjega dostopa do toalet in neoviran dostop do prehoda, kjer se boste lahko v miru razgibale in malce sprehodile, na daljših letih pa boste lahko tudi med sedenjem noge stegnile na prehod. Za sedež ob prehodu prosite že ob prijavi.  Na letih z nizkocenovci pa priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo sedeža ob prehodu in v vrsti, kjer je več prostora za noge. Navadno je to mogoče že za par dodatnih evrov.

IMG_8437

4. Na letalo v udobnih oblačilih

Varnostni pas si vedno pripnite pod trebušček. Izberite udobne in lahke obleke. Oblecite se v več nivojih, v kabini zna biti včasih zelo vroče, nekje pa tudi zelo mrzlo zaradi klime. Tudi poleti imejte dolge rokave. Med dolgimi leti se priporoča, da obujete kompresijske nogavice za spodbujanje krvnega obtoka.

 5. Na letalo se vkrcajte zadnje

Na letalu boste preživele kar nekaj časa, zato naj se vam nanj ne mudi. Na pričetku vkrcavanja je največja gneča, čakanje v vrsti, veliko potnikov ima pri sebi velike torbe, s katerimi vas ob dvigovanju lahko ponesreči dregnejo ob trebuh. Vsemu temu se izognete, če se vkrcate med zadnjimi potniki. Sploh če gre za daljši let, je dobro, da ste čim več časa zunaj, ko se lahko še gibate.

Če pa si le želite čimpreje na letalo, pa ne pozabite, da imate kot nosečnica pri večini letalskih družb prednost pri vkrcanju- kar le pridno izkoristite, če si to želite:)

V visoki nosečnosti priporočamo tudi, da ne nosite torb, temveč nahrbtnik, ki manj obremeni hrbtenico. Prav tako ne nosite pretežke prtljage oziroma prosite za pomoč pri nošenju.

6. Ko potujete same, z mulcem starim manj kot 2 leti, si izborite prosti sedež ob sebi

Ta nasvet predvsem pride prav, če letite sami z drugim otrokom, ki je star manj kot dve leti in nima še svojega sedeža, kar bi pomenilo, da ga imate v naročju – kar pa zna biti v času nosečnosti naporno, v visoki nosečnosti pa nemogoče. V takem primeru že ob prijavi na let prosite, če vas posedejo na sedež, kjer je zraven še kak prost sedež. Priporočamo tudi, da pridete malce prej na prijavo (ne zadnjih 45 min), ker tako imajo uslužbenci več možnosti, da vas posedejo na želene sedeže.

Vsekakor priporočamo, da se v primeru, da se odločite za letenje med nosečnostjo, predhodno posvetujete s svojim ginekologom.

Za bolj prijetno letenje z otrokom si preberite tudi naša članka Kako se pripraviti na let z otrokom? Nasveti iz prve roke! ter 8 nasvetov kaj spakirati v ročno prtljago za na avion.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame in ne smejo nadomestiti mnenja vašega ginekologa. Za več informacij o izkušnjah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime