5 stvari, ki jih lahko počnete v Cinque Terre z otrokom

6

Cinque Terre velja za najmanjši nacionalni park v Italiji, ki ga sestavlja pet prečudovitih, pravljičnih vasic: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasice so nastale ob skalnati, strmi klifni obali, okrog njih pa se razprostirajo vinogradi, sadovnjaki in ostalo čudovito sredozemsko rastje. Skupaj z okoliškimi hribčki, s sosednjim parkom Portovenere in otočki je območje uvrščeno na seznam Unescove dediščine. Cinque Terre veljajo za eno najbolj romantičnih pokrajin v Italiji, zato so predvsem priljubljena za obisk v dvoje. To pa še ne pomeni, da park ne bo zanimiv otrokom.

Z otrokom v Vernazzi
Z otrokom v Vernazzi (Cinque Terre)

Destinacija: Cinque Terre, Italija

Pot do destinacije: iz Ljubljane smo se odpravili z avtodomom. Potovali smo mimo Benetk, prek Bologne, mimo Parme do mesta Levante, ki leži severno od parka. Za vožnjo z dvema postankoma za kosilo in nakupovanje smo potrebovali okrog 10 ur, kar je za nas pomenilo skoraj cel dan. Google predvidi za enako pot malenkost manj kot 6 ur. Veliko ljudi Cinque Terre obišče v sklopu obiska severnega dela Toskane in mesta Pise in se do njih odpravi prek La Spezia.

Čas potovanja: April 2016

Dnevi na potovanju: 4 dnevi

Starost otroka: 4 leta

Primerno za otroke: kot rečeno je pokrajina idealna za uživanje v dvoje. Za obisk z otroki pa svetujemo malenkost “prilagoditev”. Če boste potovali z dojenčki, svetujemo uporabo nosilke ali nahrbtnika za nošenje otroka. Vasice večinoma ležijo na strmih pobočjih, ulice pa so ozke in stopničaste. Voziček vas bo pri premikanju bolj oviral kot služil za lažji prevoz otroka. Enako velja, če načrtujete pohod po kateri od pešpoti, ki vodijo čez park.

Manarola - pot do hitrega vlaka
Do postaje hitrega vlaka v Conrigliji boste prehodili kar nekaj stopnic (Cinque Terre)

Vreme: Vreme je bilo aprilsko muhasto. Od tega, da smo eno celo popoldne preživeli na plaži, naš mulc pa je celo zakorakal v vodo (brrr 16 stopinj), do tega, da smo si nadeli vetrovke in uporabili dežnike, saj je eno dopoldne deževalo.

Aprilsko vreme je bilo primerno tudi za poležavanje na plaži (Levanto)
Aprilsko vreme je bilo primerno tudi za poležavanje na plaži (Levanto)
Booking.com

Namestitev: Mi smo pokrajino obiskali z avtodomom, zato smo izbrali mestece Lavanto in prenočili v kampu Camping Aqua Dolce, LevantoLevanto je z vasicami povezan s hitrim vlakom in tako boste do Monterossso al mare potrebovali slabih 10 minut. Kamp je odprt celo leto in ima ogrevane kopalnice. Je zelo lepo urejen in zato tudi priljubljen. V času praznikov in počitnic v Italiji je obvezna rezervacija. Če si boste prenočišče iskali v kateri od vasic preberite nasvet spodaj v poglavju Pomembno za starše.

img_5614
Kamp Aqua Dolce je obdan z oljkami in leži blizu plaže v Levantu

Budget:

 • Cinque Terre so odaljene približno 600 kilometrov iz Ljubljane. Za pot boste plačali nekaj manj kot 30 € za cestnine v eno smer.
 • Cene prenočišč so odvisne predvsem od termina in pa tudi lokacije. Nam se je namestitev v Levantu tudi v finančnem smislu bolj splačala, saj tam najdete cenejša prenočišča, kljub temu pa so vasice hitro dostopne z vlakom.
 • Za premikanje med vasicami je tako časovno kot finančno najugodnejše, če uporabite hitri vlak.
 • Za otroke do 4. leta je vlak brezplačen.
 • Hrana v restavracijah je draga, vendar pa je v vasicah veliko odličnih “take away” prodajaln, kjer postrežejo odlične lokalne prigrizke po dostopnih cenah. Mi smo si večji obrok kuhali sami in smo z veseljem kupovali sveže domače testenine in odličen pesto.

TOP 5 STVARI ZA OTROKE V CINQUE TERRE

1. Vožnja s hitrim vlakom med mesteci

Ena od najbolj navdušujočih stvari je bila za našega malčka vožnja s hitrim vlakom. To je tudi najhitrejši in najcenejši način za premikanje med vasicami. Karto kupite na avtomatu in je pred odhodom ne pozabite potrditi na elektronskih terminalih. Urnik vlaka spreminjajo glede na sezono in gnečo, načeloma pa čez dan vozijo na približno 15 minut, zjutraj in zvečer pa tudi na pol ure. Urnik boste dobili v katerikoli nastanitvi, lokalu, informacijski točki, vsekakor na železniški postaji. Lahko pa si ga ogledate tukaj.

Mulc opazuje pokrajino z vlaka
Mulc opazuje pokrajino z vlaka (Cinque Terre)
dsc_0505
Kljub gneči so vlaki točni in vozijo na dobrih 15 minut (Cinque Terre)
dsc_0493
Vlak vozi čez številne tunele in se ustavi v vseh vasicah (Cinque Terre)

Karte lahko kupite tudi v naprej in v paketu z Cinque terre trail – preverite Cinque Terre Card. Mi smo se prepustili spontanemu ogledovanju vasic, zato smo jih kupovali sproti. Za premik med vasicami namreč lahko uporabite tudi ladjico ali pa se odpravite na pohod po pešpoti. V to karto, ki velja za Cinque Terre trail, imate vštet tudi avtobusni prevoz.

Ne pozabite potrditi karte, preden vstopite na vlak
Ne pozabite potrditi karte preden vstopite na vlak (Cinque Terre)

2. Pohodniška Modra pot med vasicami Cinque Terre: od Vernazza do Corniglije

Ena od stvari, ki nam bo ostala v najlepšem spominu na Cinque Terre je zagotovo pohod od Vernazze do Corniglije. Med vsemi vasicami in okolici je namreč speljana čudovita pešpot. Italijani jo imenujejo Sentiero Azzuro – modra pot in je dolga približno 11 kilometrov. Celotna pot od Monterosso al Mare do Riomaggiore naj bi trajala približno 5 ur, lahko pa si izberete samo en del. Najbolj priljubljena je Via dell’Amore ali pot ljubezni. To je najkrajši odsek, ki ga lahko prehodite med vasicami Riomaggiore in Manarola. Za sprehod boste potrebovali približno 25 minut. Mi smo jo na žalost obiskali po deževni noči in je bila zaradi varnosti zaprta. Območje je namreč zelo plazovito, zato v primeru dežja del poti za pohodnike zaprejo.

Najbolj priljubljena pot je pot ljubezni, med
Najbolj priljubljena pot je pot ljubezni, med Riomaggiore in Manarolo

Na srečo smo dan prej prehodili najdaljši odsek na poti, in sicer med vasicami Vernazza in Corniglia. Ta velja za enega najlepših na celotni poti in prepričani smo, da je temu res tako 🙂 Na poti smo doživeli čudovite razglede na vasice, občudovali cvetoča grmovja in bujno sredozemsko rastje – pinje, oljke, trto in limone.

Vstopnico za pešpot kupite na železniški postaji
Vstopnico za pešpot kupite na železniški postaji v poslovalnici Cinque Terre Point

Do Vernazze smo se odpravili z vlakom. Še preden smo si ogledali mestece, smo na železniški postaji v poslovalnici Cinque Terre Point kupili vstopnico za pešpot, ki stane 7,5 € za odraslo osebo na dan (celoten cenik si oglejte tukaj). otroci do 4 leta imajo zastonj. V to ceno imate vštet tudi avtobusni prevoz med vasicami. Karto kupite preden se odpravite na pot, saj jih na vstopni točki ne prodajajo. V našem primeru smo do nje prehodili že ogromno stopnic, zato si ne predstavljam, da bi se morali vrniti do blagajne :).

cinque terre point
Oznaka za Sentiero ali pešpot v Vernazzi (Cinque Terre)

Po ogledu čudovite vasice Vernazze smo v mestecu sledili tablam za pešpot, ki je dobro označena. Pot se strmo vzpenja med hiškami in kmalu smo se povzpeli nad mesto, na razgledno točko Punta Palma, ki leži 208 metrov nad morsko gladino. Tam nas je pričakal nor razgled. Vzpon na razgledno točko priporočamo tudi vsem tistim, ki ne gredo naprej do Corniglije, saj se vstopna postaja, kjer pregledujejo vstopnice nahaja še nekaj metrov naprej.

Vernazza
Pogled na Vernazzo s točke Punta palma (Cinque Terre)

Na poti je samo en lokal, pa še to nekje na sredi poti, zato si hrano in vodo vzemite s seboj. Ker bose večino časa hodili po poti, so pokrivala in sončna krema obvezna oprema.

vernazza
Malica z razgledom na Vernazzo (Cinque Terre)

Pot je lepo urejena in kljub temu, da večino časa hodite po robu strmih klifov, dobro zaščitena. Vmes so tudi deli, kjer so stopnice. Mi smo jo brez težav prehodili v navadnih supergah. Če je mokro, vam lahko na stopnicah drsi, zato se tudi temu primerno obujte.

pot
Pot je lepo urejena in varovana (Cinque Terre)
dsc_0302
Del poti sestavljajo stopnice (Cinque Terre)
dsc_0356
Če skrenete s poti, lahko pridete do skritih plažic, ki se nahajao pod klifi (Cinque Terre)

Na poti smo se vzpeli kar za dobrih 500 metrov. Vmes se lahko ustavite v majhni vasici, kjer vam postrežejo z osvežilno limonado in ponudijo božanski razgled na Corniglijo.

Postanek za limonado v vasici na poti (Cinque Terre)
Postanek za limonado z razgledom v vasici na poti (Cinque Terre)

Za dobre 4 kilometre poti smo potrebovali dobre 3 ure. Na zadnjem delu poti, ko smo se pričeli spuščati proti Cornigliji, je naš 4 letnik omagal in se pustil nosit štuparama 🙂 Pot bi lahko nadaljevali naprej, proti Manaroli, pa smo se raje odpravili na popoldanski počitek. Več idej za del poti, ki si ga želite prehodit, lahko poiščite tukaj.

vinogradi
Pot, ki se spušča proti Cornigliji je obkrožena z vinogradi (Cinque Terre)
corniglia
Zadnji del poti smo se spuščali proti mestu Corniglia
Corniglija je najmanjša izmed vasic (Cinque Terre)
Corniglija je najmanjša izmed vasic (Cinque Terre)

3. Vožnja z ladjico med petimi vasicami (Cinque Terre)

Otroci bodo sigurno veseli, če boste po pešačenju in vožnji z vlakom preizkusili še tretjo možnost – vožnja z ladjico. Ladjice vozijo tako iz Levanta kot iz la Spezije, pa tudi med vasicami je promet izredno živahen. Edina vasica, ki nima pristanišča je Corniglia. Ladijce obratujejo med marcem in novembrom. Ob nestanovitnih vremenskih pogojih, se morski promet ustavi, zato odsvetujemo, da karte kupujete vnaprej. Za odraslo osebo je cena 32 €, za otroke od 6 do 11 let pa 1 8€. Cena celodnevne karte ni nizka, vendar predstavlja atraktivno alternativo vožnji z vlakom. Urnik lahko poiščete tukaj.

Med vasicami se lahko prevažate z ladijco
Med vasicami se lahko prevažate z ladjico (Cinque Terre)
cinque terre
Pogled na Riomaggiore z ladjice (Cinque Terre)
dsc_0461
Če je grdo vreme, ladjice ne vozijo (Riomaggiore, Cinque Terre)

4. Sladoled!!!

Ena od zadev, ki se je naš mulc najbolj veseli na potovanju, je zagotovo sladoled. In v Cinque Terre ga zagotovo ni razočaral. Domač sladoled, ki ga kombinirajo z različnimi zelišči (bazilika, meta…), boste našli v vseh vasicah.

Sladoled
Slavne Gelaterije se nahajajo v vseh vasicah (Vernazza, Cinque Terre)

5. Kopanje in poležavanje na plaži

Ne glede na letni čas pa priporočamo, da z mulci nekaj časa preživite ob vodi, na plaži. Poleti se lahko kopate, izven sezone pa se bodo lahko odpočili in mirno igrali na peščeni plaži. Kljub temu, da so vasice zelo atraktivne, pa vas plaže verjetno ne bodo navdušile. Še najbolj dostopna in otrokom prijazna je tista v Monterosso al Mare, vendar je ta tudi najbolj polna. Mi smo preživeli super popoldne na plaži v Levantu, ki je med drugim znana tudi po surfanju.

Plaža v Monterosso al mare (foto:
Plaža v Monterosso al mare (foto:cinqueterre.eu.com)

Pomembno za starše, če se v Cinque Terre odpravljate z mulci:

 • Namestitev – v Cinque Terre in okolici je nešteto namestitev v različnih cenovnih razredih. Mi smo bili izredno zadovoljni, da smo izbrali nočitev v kampu v Levantu, saj se je naš mulc lahko brezskrbno podil naokrog.
 • Če boste izbrali prenočišče v kateri od vasic, bodite pozorni predvsem na varnost in lokacijo namestitve – stopnice, balkončki in podobne ovire, vam lahko delajo sive lase, predvsem pri tistih malčkih, ki radi raziskujejo “prepovedane” kraje.
 • Če se tja odpravljate s svojim vozilom, priporočamo, da pri stroških upoštevate tudi parkirnino in oddaljenost parkirišča od namestitve.
 • V primeru, da vam je pomemben tudi dostop do plaže priporočamo, da si namestitev poiščete v vasici Monterosso al Mar, saj ima najbolj otrokom prijazno plažo. Ideje za plažo lahko poiščete tukaj.
 • Nam je bila od vseh vasic najbolj všeč Manarola. Ampak to je stvar okusa 🙂
Vzpon do otroškega igrišča v manaroli (Cinque Terre)
Vzpon do otroškega igrišča v manaroli (Cinque Terre)
 • Aktivnosti za otroke – v vasici Monterosso al Mare in Manarola se nahaja tudi otroško igrišče. V drugih krajih ga nismo opazili.
Igrišče z razgledom -
Igrišče z razgledom (Manarola, Cinque Terre)
 • Hrana – Italija je znana po odlični hrani, ki tekne še tako izbirčnemu mulcu! Območje Ligurijske obale je znano po pestu, ki ga dodajo skoraj vsaki jedi. Ker gre za območje tradicionalnih ribiških vasic, veliko jedi vsebuje sardine in druge ribe. Odličen so tudi njihove testenine, ki jih prodajajo v posebnih prodajalnah. Če si kuhate sami, obvezno obiščite katero od delikates in se založite z lokalnimi dobrotami. Zagotovo vam ne bo žal 🙂
Brusketa s pestom
Brusketa s paradižnikom in pestom (Manarola, Cinque Terre)
Preproste morske jedi
Preproste morske jedi (Riomaggioro, Cinque Terre)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o doživetju mi lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali pišete v komentar.