5 skritih kotičkov Slovenije, ki se jih splača obiskati to pomlad

0
Krnica

Topli pomladni sončni žarki in daljši dnevi so kot nalašč za odkrivanje lepot naše dežele na prijetnih družinskih izletih. Ker pa si sončne dni, ki jih bo vedno več, veliko družin in posameznikov želi čim bolj izkoristiti, ob priljubljenih izletniških točkah nastane velika gneča. Zato za vas odkrivamo nekaj nekoliko bolj skritih biserov Slovenije, ki se jih splača obiskati.

Krnica

Krnica

Kranjska Gora in okolica ponujata ogromno prijetnih kotičkov za navdušene pohodnike in kolesarje. Če si želite izogniti nekoliko bolj znani poti v Tamar, kamor se ob sončnih dnevih odpravi veliko ljudi, vam priporočamo, da raje izberete izlet v Krnico. Dolina se zajeda med mogočne stene dvatisočakov in je tudi eno od izhodišč za vzpone nanje. Dolga je okoli 6 kilometrov, svojo pot pa začnete ob slikovitem jezeru Jasna. Pohod je nezahteven in vseskozi nas spremlja mrzla reka Pišnica ter pogled na Julijske vršace. Ob koncu poti se lahko nagradite s slastnim jabolčnim zavitkom, saj nas tam čaka planinska koča.

Cerkno

Partizanska bolnica Franja, Cerkno

Cerkno je s svojimi vrhovi in slikovitimi dolinami odlična izbira za vse navdušene kolesarje, pohodnike in družine, ki iščejo nove skupne dogodivščine. Cerkno poleg izjemnih kulturnih in naravnih znamenitosti ponuja odlično osvežitev v objemu gozdov, nahaja pa se ob idrijski prelomnici iz katere prihaja termalna voda, zajeta v edinih termah v Julijskih Alpah. Obiščite še znamenito partizansko bolnišnico Franja in arheološki park Divje Babe, kjer domuje najstarejša piščal na svetu.

Pokljuška soteska

Pokljuško luknjo (skalna votlina z udrtim stropom)

Če iščemo alternativo bolj obiskanemu Blejskemu vintgarju, lahko le nekaj kilometrov naprej obiščemo Pokljuško sotesko, ki leži nedaleč od Bleda (Zgornje Gorje). Mešanica bujnega gozda, strmih sten, naravnih mostov in jam najbolje opiše to slikovito sotesko, ki jo je izoblikovala voda ob taljenju pokljuških ledenikov. Nezahtevna krožna pot je odlično označena ter opremljena z opisnimi tablami. Na poti vidimo kar nekaj naravnih skalnatih umetnin; Pokljuško luknjo (skalna votlina z udrtim stropom), naravni most in galerijo kraljeviča Andreja. Po deževju pa nas v dolinici lahko preseneti celo skriti slap. Zagotovo vam bo obisk Pokljuške soteske ostal v spominu in si jo boste želeli obiskati še kdaj.

Grad Socerb

Grad Socerb

Če vas bo pot zanesla proti morju, vam priporočamo, da naredite še en ovinek in obiščete grad Socerb. Drugače ga imenujemo tudi grad Strmec, saj se nahaja na visokem skalnem robu, kjer Kras prehaja v valovito Šavrinsko gričevje. Ves čas hoje pa nas spremlja čudovit razgled na Tržaški zaliv in vonj borovcev. Grad je imel zaradi svoje lege v preteklosti izjemno pomemben strateški pomen. Omenjen je bil že v srednjem veku, leta 1678 pa ga je opisal in narisal tudi Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Prijetna pot ni zahtevna in je primerna tudi za otroke. Tisti, ki bi se želeli preizkusiti v bolj adrenalinskih športih, obiščite Osapsko steno nedaleč stran, ki je zelo priljubljena med plezalci v Sloveniji.

Bloško jezero

Bloško jezero

Domačini ob presihajočem Cerkniškem jezeru poznajo rek »Jezero je, jezera nej«. No, v obdobju, ko »jezero je«, je izjemno priljubljena točka za izletnike. Če bi si želeli izogniti gneči, je nedaleč stran Bloško jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka okoli leta 1970. Jezero je primerno za kopanje z urejenim kopališčem in gostinsko ponudbo. Tam najdemo urejeno otroško igrišče, ob njem pa se nahaja pravljični Glamping Lake Bloke, poln atraktivnih lesenih skulptur, ki prihajajo izpod rok domačina Janeza Hitija.

Kamorkoli pa vas bo pot zanesla, naj bo ta varna in zavarovana. Pred odhodom poskrbite za zavarovanje vas in vaše raziskovalne ekipe, da bo odkrivanje skritih kotičkov še prijetnejše. Ne pozabite na sklenitev NLB Vita Nezgoda Junior za vaše najmlajše pustolovce in NLB Vita Nezgoda za vas, da boste ob navdušenju nad novimi razgledi brez skrbi.

Zavarovalnica, ki trži in sklepa nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda in NLB Vita Nezgoda Junior: Vita, življenjska zavarovalnica, d.d., Trg republike 3, 1000 Ljubljana, vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, znesek osnovnega kapitala: 7.043.899,19 EUR, matična številka: 1834665. Zavarovanje tržijo poslovne enote NLB d.d., Ljubljana. Banka pri tem nastopa kot zavarovalni zastopnik. Vita, življenjska zavarovalnica, d.d. v primeru nastanka zavarovalnega primera jamči za izplačilo v višini zavarovalne vsote.

Prispevek je oglasno sporočilo pripravila Vita, življenjska zavarovalnica, d.d. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali pišite v komentar.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime