5 receptov za sladko ustvarjanje z mulci v času #ostanidoma

1

Čakajo nas novi tedni doma, z mulci pa smo zaigrali že vse družabne igre, pogledali risanke, počistili hišo, sprotno šolsko (in vrtčevsko) delo pa lepo teče. In kaj sedaj? Kako naprej?

Pustimo dejstvo, da so takšni idilični trenutki redki, a ko so, pa tudi sicer, je treba nekaj tudi pojesti. In če mulci radi sodelujejo pri umivanju in rezanju sadja ter zelenjave, mešanju in kot vsesplošni inšpektorji v kuhinji, bodo še toliko raje pri pripravi nečesa sladkega. Ker sladko pač tu in tam mora biti, pa tudi ker je fino zaposliti male prstke, da pomagajo.

V nadaljevanju ponujamo nekaj hitrih (ker časa, da se speče orehova potica pač ni), preprostih in slastnih receptov, ki ne bodo odvzeli motivacije za pomoč, mulci pa se bodo na koncu z veseljem posladkali. Prav tako je pri receptih upoštevano, da so sestavine preproste (tisto, kar imamo doma) oz. so ponujene alternative za zamenjavo tistega, česar nimamo pri roki.

1. Borovničevi/jagodni/čokoladni kolački

Potrebujemo:

  • 1 jajce
  • 1 banana
  • 80 g masla
  • 3 velike žlice navadnega jogurta
  • (opcijsko) 1 žlica jabolčnega soka
  • 2 žlici sladkorja (ali medu, javorjevega/agavinega sirupa)
  • 150 g moke (lahko bela, polnozrnata, pirina….)
  • pol pecilnega praška (ali soda bikarbona, vinski kamen,..)
  • NADEV: borovnice (ALI maline, koščki jabolka+cimet, koščki čokolade,.. kar je pri roki).

Čas priprave: 15 min

Čas peke: 20-25 min

Maslo stopimo, banano pretlačimo in vmešamo s preostalimi sestavinami. Na koncu dodamo moko, pecilni prašek, nadev in narahlo premešamo. Maso porazdelimo v modelčke in pečemo na 170 stopinj 20-25 min.

2. Čokoladni sufle

Potrebujemo:

  • 4 jajca
  • 150g masla
  • 150g čokolade, temne ali mlečne
  • 40g moke (bele, polnozrnate, pirine,…)
  • sladilo (sladkor, med, agavin/javorjev sirup) po želji

Čas priprave: 10min

Čas pečenja: 10 min

Nad paro raztopimo maslo in čokolado, vmešamo jajca in moko v gladko zmes. Porazdelimo v modelčke (mi uporabimo kar silikonske) in pečemo 10 min (+/- 2 min glede na velikost modelčkov) na 170 stopinj. Postrežemo še vroče (sredica je tekoča) s sladko smetano, kepico sladoleda ali svežim sadjem.

3. Bananin kruh

Potrebujemo:

  • 4 zrele banane
  • 125g masla
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek (ali soda bikarbona, vinski kamen…)
  • žlica sladkorja (medu, akacijevega/javorjevega sirupa)
  • 150g moke (bele, polnozrnate, pirine,….)
  • začimbe (žička vanilije in cimeta, pol žličke mletega muškatnega oreščka)
  • (opcijsko) koščki čokolade
  • (opcijsko) narezani mandlji/koščki lešnikov ali orehov za posip

Čas priprave: 15 min

Čas pečenja: 45 min

Maso raztopimo in zmečkamo banane. Dodamo ostale sestavine, na koncu moko in pecilni prašek. Čokolado nalomimo in vmešamo v maso, ki jo vlijemo v ozek model. Po vrhu posujemo oreščke in spečemo 45 min na 180 stopinj.

4. Popečena jabolka s smetano/sladoledom

Potrebujemo:

  • 4-5 jabolk
  • košček masla
  • žlička cimeta
  • žlička vanilijevega sladkorja (ali navadnega ali medu ali agavinega/javorjevega sirupa)
  • (opcijsko) narezani mandlji
  • sladka smetana/sladoled

Čas priprave: 5 min

Čas pečenja: 10 min

Jabolka olupimo in narežemo na majhne kockice. Enakomerno jih razporedimo v pekač, dodamo maslo, cimet in sladimo.  Dodamo še nekaj žlic vode, da se jabolka hitreje zmehčajo. Pečemo na temperaturi 160 stopinj cca. 10, 15 minut (toliko, da so zmehčane in ne zažgane). Če so pri roki nasekljani mandlji, jih lahko nekje na sredini potresemo po jabolkih. Postrežemo s stepeno sladko smetano ali kepico sladoleda.

Za odraslo varianto v jabolka vmešamo tudi v rum namočene rozine ali drugo primerno suho sadje.

5. Bananine palačinke

Potrebujemo:

  • 2 zreli banani
  • 2 jajci
  • (opcijsko) 3 žlice grškega jogurta (lahko tudi navaden)
  • 150g ovsenih kosmičev
  • žlička pecilnega praška (soda bikarbona, vinski kamen,…)

Čas priprave: 5 min

Čas pečenja: 5 min

Vse sestavine zmešamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.  Maso zajemamo z žlico in na vročem maslu oblikujemo mini palačinke, ki jih popečemo na obeh straneh. Postrežemo z javorjevim/agavinim sirupom (ali medom) in svežim sadjem.

*** recepti so v osnovi sposojeni s spletne strani kulinarika.net in v celoti prilagojeni potrebam avtorice. Prispevek je napisala Eva, ki te dni pridno ustvarja s svojimi mulci. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar.