5 razlogov zakaj obiskati Cerknico v zimskem času

0
Pustni karneval v Cerknici (foto: Pustno društvo Cerknica)

Cerknica, približno na pol poti med Ljubljano in morjem in ravno prav oddaljena od obeh, da je ne povoha niti ljubljanska megla niti primorska burja. Cerkniško polje, največje kraško polje v Sloveniji, na eni strani objemajo z gozdom pokriti Javorniki, na drugi hrib Slivnica, ki po starem prepričanju domačinov nudi dom čarovnicam ali copernicam, kot jim rečemo. Skrivnostno jezero, ki enkrat je, drugič ga ni, zna vedno lepo pobožati vse čute in te napolniti z lepoto. Razvejani podzemni svet kraških jam ter naravni mostovi v Rakovem Škocjanu vedno znova pritegnejo radovednost ljubiteljev narave. Z namenom ohranjanja, varovanja in raziskovanja naravnih in kulturnih vrednot spada to območje pod Notranjski regijski park. Z vami bi radi delili nekaj idej, kako lahko z otroci aktivno preživite prosti čas v Cerknici in njeni okolici v zimskem času.

1. Pust v Cerknici

Veselje in norčavost sta za pusta v Cerknici hudo nalezljivi zadevi. V Cerknici neuradno velja pust za največji praznik. Za pusta vse prijatelje, še celo Rakovčane*, povabimo medse in skupaj rajamo kar 7 dni. Vse skupaj se začne v četrtek, ko župan Cerknice preda svojo oblast Butalskemu županu, ki vlada Butalcem vse do pepelnične srede, ko imamo pogreb Pusta, kar je najstarejši pustni običaj pri nas. Zanimiv program  za stare in mlade poteka torej cel teden, za otroke je pa še posebej privlačna Otroška maškarada, ki bo v soboto, 22. 2. ob 15h ter seveda nedeljski karneval – Butalska veselica z velikimi, nepozabnimi figurami. Več informacij o programu najdete  tukaj.

Pustno rajanje v Cerknici (foto: Pustno društvo Cerknica)
Pustno rajanje v Cerknici (foto: Pustno društvo Cerknica)
Sobotna otroška maškerada v Cerknici (foto: Pustno društvo Cerknica)
Sobotna otroška maškerada v Cerknici (foto: Pustno društvo Cerknica)

Pomembno za starše – karneval:

 • Po karnevalu so vse velike figure razstavljene po mestu, tako da si jih lahko v miru ogledate, se slikate z njimi …
 • Parkiranje je brezplačno in urejeno, priporočamo pa, da pridete malce prej, da najdete primeren prostor za ogled karnevala. Uradni začetek nedeljskega dogajanja je vsako leto točno okoli 12:32.
 • Bodite pozorni na to, kje se nahajajo komentatorji in se postavite v njihovo bližino, da boste imeli zvok in sliko čim bolj usklajeno.
 • Interno: spodaj je butalska himna, ki tako rada zleze v uho in ob kateri vsak Butalec rad zapleše, zato jo boste na pustnih prireditvah slišali še, še, še, še …
 • *Rakek je sosednji kraj, s katerim je Cerknica, sploh za pusta, v tipičnih slovenskih sosedskih odnosih.

 

2. Drsanje na Cerkniškem jezeru – letos NI VEČ MOŽNO

Cerkniško jezero je največje evropsko presihajoče jezero in nas s svojo čarobnostjo vabi prav vse dni v letu, pozimi pa se njegova vodna gladina vsako leto za nekaj dni spremeni tudi v pravljično naravno drsališče.

Aktivnosti za otroke: če so otroci še premajhni za drsanje, jih lahko vlečete po ledu s sankami, lahko pa se tudi samo sprehajate po zanimivi ledeni gladini. V starih časih so se otroci po ledu drsali kar na gumah ali pa na vrečah, napolnjenih s slamo.

Sprehod po ledenem jezeru
Sprehod s sankami po ledenem Cerkniškem jezeru

 

Če želite Cerkniško jezero in delovanje vodnega sistema bolje spoznati, nikar ne spreglejte (po vnaprejšnjem naročilu) muzeja in žive makete Cerkniškega jezera.

Primeren čas za drsanje: Pogoji za drsanje na jezeru včasih trajajo le nekaj dni na sezono, zato je potrebno malce spremljati, kdaj se ti dnevi začnejo ter prav tako, kdaj končajo ter tiste dni dodobra izkoristiti. Najbolje je, da se pozanimate tukaj. Na jezeru je v zimskem času popoldne hitro senca, saj se sonce skrije za Javornike, zato še posebej priporočamo obisk v dopoldanskem času, če imate to možnost.

Drsanje, Cerkniško jezero (2)
Drsanje po Cerkniškem jezeru na lepo sončno dopoldne

 

Pomembno za starše:

 • Drsanje in ostale vragolije na ledu so na lastno odgovornost. Poskrbite za zaščito pred poškodbami in pred mrazom. Drsajte samo na predelih, kjer so vidne sledi drugih drsalcev pred vami, saj drsanje ni povsod varno!
 • Drsalke si lahko tudi sposodite na TIC Cerknica, Tabor 42, Cerknica; telefon 01 709 36 36
 • Parkirajte na velikem brezplačnem parkirišču, ki je za koncem vasi Dolenje Jezero na levi strani – od tam pa do jezera je minutka hoje.
 • Preverjeno dobra ideja je, da sabo prinesete kakšen zložljiv stol, na katerem se boste lahko preobuli v drsalke tik ob jezeru ali pa si spočili noge po drsanju.

3. Peš do vrha Slivnice na palačinke (Koča na Slivnici trenutno ZAPRTA!)

Slivnica je odlična izbira za  pohod na jasen zimski dan, saj boste večji del poti hodili po soncu. Označeno parkirišče vas čaka kmalu za mostom čez Cerkniščico, na levi, če pridete iz smeri Ljubljane.  Prvi, bolj strm del poti, poteka po gozdu, nato pa se položnejši del nadaljuje po krasni planoti, kjer se v drugih letnih časih pasejo tudi krave. Vzpon z malčki bo trajal dobro uro in pol, pot pa  je primerna za otroke različnih starosti.

Na pol poti na Slivnico
Položnejši del poti na Slivnico

Vzpon na Slivnico bo zagotovo poplačan z razgledom na Cerkniško polje  in čudovito jezero, ki bo ob vsakem vašem vzponu imelo drugačno obliko. Za tiste, ki potrebujete več motivacije pa naj povem, da v koči postrežejo prav posebno bogate palačinke. Če je gneča, boste morali biti potrpežljivi, ampak se vam splača počakati 🙂

Dom na Slivnici obratuje v četrtek in petek od 12h do 20h in med vikendi od 7h do 22h.

IMG_1864
Nagrada za prehojeno pot na Slivnico – palačinke s sladoledom

 

4. Vzpon na Veliko Špičko oz. Špičasto Stražišče

V kolikor vam Slivnica predstavlja prevelik zalogaj, pa bi se vseeno radi povzpeli na kakšen vrh, je Špičasto Stražišče (955 m) še ena možnost za vas. Naj vas ime ne prestraši, saj so vse štiri poti označene kot lahke, čas vzpona pa se giblje med pol do ene ure. Najbolj priljubljena pot se začne iz Selščka, mi pa smo se z našo malčico (takrat staro 18 mesecev), odpravili na krajšo pot iz Stražišča. Na naše veliko presenečenje in ponos je mala sama prehodila praktično celo pot – toliko za občutek o zahtevnosti.

Špičasto Stražišče, tik pred vrhom
Špičasto Stražišče, tik pred vrhom

Na vrhu je vpisna knjižica z žigom in klop, s katere lahko občudujete razgled vse do Snežnika, Slivnice, Javornika in Nanosa.

Špičasto Stražišče, pogled iz vrha proti Snežniku
Špičasto Stražišče, pogled z vrha proti Snežniku

 

5. Obisk Križne jame

Želite popeljati otroke v svet popolne teme, kjer so nekoč prezimovali davni predniki današnjih medvedov? ​Če je tako, je jama sredi prostranih gozdov Notranjske pravi naslov. Križna Jama je ena najlepših vodnih jam na svetu, zato je priljubljena turistična točka ljudi z vseh koncev sveta. Vedno bolj zanimiva je tudi za šolske skupine, predvsem zaradi njene naravnosti, saj v jami ni električne napeljave.

Ob začetku ogleda, ki traja približno 1 uro, vsak obiskovalec dobi posebno ročno luč in škornje, nato pa se z jamskim vodnikom odpravi neznano kam v popolno temo. Tekom petstotih metrov hoje po urejeni naravni poti vidimo več zanimivosti – vse od pravih kosti jamskih medvedov, ki so bili eni izmed prvih jamskih obiskovalcev, do veličastnih in slikovitih kapnikov. Če med ogledom pozorno spremljate dogajanje okoli vas, lahko vidite tudi kakšno izmed vsaj 45 jamskih živali, ki prebivajo v jami. Zagotovo je vrhunec obiska vožnja s čolnom po enem izmed dvaindvajsetih jezer, ki se še posebej najmlajšim obiskovalcem najbolj vtisne v spomin. Enourni ogled je primeren za vse starosti otrok, medtem ko se štiriurni ogled priporoča za malo starejše, vsaj 10-letne otroke.

V jami je stalna temperatura 8 stopinj, kar pozimi lahko predstavlja pobeg v toplejše kraje. V zimskih mesecih je voda v jezerih bolj čista, stene v jami so bolj suhe, kar sta še dodatna razloga za obisk jame pozimi.

 

Čez sigasto pregrado Foto Ralf Thee
Križna jama – čez sigasto pregrado (foto: Gašper Modic)

 

Splošne koristne informacije o Cerknici:

 • Parkiranje v centru Cerknice je med delovniki od 5. do 17. v modrih conah brezplačno do 2 uri, če na vidnem mestu označite čas prihoda.
 • Če vas zanimajo še kakšne kulturne prireditve ali pa razne delavnice, ki se odvijajo v Cerknici za otroke, pa si lahko malce pogledate tukaj: Knjižnica Jožeta Udoviča, Hiša izročila, Kulturni dom.
 • Seznam prenočišč in gostiln najdete tukaj.

Kam na topel napitek in kaj sladkega:

 • Kavarna na Tržn’c v centru Cerknice ponuja odlične domače, tudi presne tortice, smutije,… imajo tudi mini tobogan za otroke na travniku, kjer se otroci lahko varno lovijo, poleg tega pa se nahaja tik ob reki Cerkniščici in mostu, s katerega je zabavno gledati ali hraniti račke in ribe.
 • Debeli bar v centru Cerknice je prav tako otrokom prijazen, saj imajo več zunanjih igral, peskovnik …
 • Na odlični lokaciji ob Cerkniškem jezeru (nasproti parkirišča) je lokal Jezerski hram, kjer imajo dobro vročo čokolado in nekaj otroških igral, vendar pred prihodom preverite urnik.
Prijeten kotiček v centru Cerknice
Kavarna na Tržn’c – prijeten kotiček v centru Cerknice

 

Prispevek sta nam iz prve roke zaupala mlada mamica Jana iz Cerknice in Igor iz Žerovnice, jamski vodnik v Križni jami.