5 razlogov za vikend izlet na Bloško jezero z otroki

2
Bloško jezero postaja vse bolj priljubljena izletniška točka. Obiskovalce privablja skozi vse leto: pozimi nudi otrokom imenitno drsališče, poleti navdušuje kopalce, spomladi in jeseni pa vabi pohodnike, kolesarje ter otroke na urejeno igrišče. Vsekakor si izlet splanirajte vsaj en vikend še to leto (in drugo:))

Bloško jezero ali nekateri mu pravijo tudi Volčje jezero leži v bližini naselja Volčje na Bloški planoti, ki se nahaja na Notranjskem. Jezero je nastalo ob zajezitvi izvira že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, zadnjih deset let pa postaja vse bolj priljubljena, pa tudi vedno bolj urejena kopalna točka. Jezero je tudi odlična ribiška točka, saj je dovoljuje športni ribolov krapov.

Primeren čas obiska: izlet je primeren v vseh letnih časih. Mi smo ga obiskali oktobra, se pa vsekakor vrnemo še pozimi in poleti.

Priporočen čas obiska: pol dneva do cel dan, še bolje vikend v Parku Idila

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki  predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Primerno za pse: psom prijazna izletna točka

Dostop: Na Bloško planoto, ki leži na robu Notranjske, vodijo dobre cestne povezave: iz Cerknice, čez Rakitno ali iz Dolenjske smeri skozi Velike Lašče oz. Ribnico. Iz Ljubljane boste potrebovali cca 45min vožnje.

  • Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju ali obratno, a le do naselja Velike Lašče, kjer nadaljujemo desno (iz smeri Kočevja levo) v smeri Nove vasi na Blokah. V nadaljevanju se peljemo po občasno nekoliko bolj ovinkasti in tudi vzpenjajoči cesti, ki nas vodi mimo nekaj manjših naselij. Za naseljem Kramplje, točneje nekaj 10 metrov, za tem, ko prečimo potok Bloščico, pa prispemo na manjše križišče, kjer se v levo odcepi ožja asfaltna cesta proti Bloškemu jezeru in vasi Volčje. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Primeren prostor je nekaj 10 m stran od križišča ob glavni cesti.
  • Z avtoceste Ljubljana – Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa cesti sledimo v smeri Cerknice ter naprej v smeri Bloške Police in Nove vasi. Iz Nove vasi z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Velikih Lašč, mi pa se nato peljemo mimo naselja Nemška vas na Blokah ter mimo prvega odcepa proti Bloškemu jezeru in naselju Volčje. Od prvega odcepa se peljemo še približno 1,5 km, nato pa prispemo do drugega odcepa k Bloškemu jezeru. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Primeren prostor je nekaj 10 m stran od križišča ob glavni cesti. (vir: hribi.net)

5 razlogov za izlet na Bloško jezero

1. Sprehod okoli Bloškega jezera
Sprehod je kratek, vendar s postanki pri ribičih, metanju kamenčkov v jezero, opazovanju račk ter sprehodu skozi Park Idilo, ravno pravšnji za predšolske in šolske mulce. Na koncu bodo poplačani z odlično vročo čokolado ali sladoledom v Brunarici.
7
Sprehod okoli Bloškega jezera (Bloke z otroki)
8
Sprehod okoli Bloškega jezera (Bloke z otroki)
2
Sprehod okoli Bloškega jezera (Bloke z otroki)
16
Sprehod okoli Bloškega jezera (Bloke z otroki)
21
Ribarjenje na Bloškem jezeru (Bloke z otroki)
18
Sprehod okoli jezera (Bloke z otroki)
22
Norčije na Bloškem jezeru
2. Okrepčilo ter igrišče pri Brunarici “Hiša nasprot sonca”
Direktno ob Bloškem jezeru, v objemu dreves in sence, bo vas in vaše mulce pričakala slikovita brunarica z unikatnimi igrali in lesenimi klopmi. Osebje je res gostoljubno in v Brunarici bodo poskrbeli za lačne in žejne mulce: lokalne jedi, jedi iz žara, sladice, solate, tople in hladne napitke, točen sladoled. Brunarica “Hiša nasprot sonca” je odprta skozi celo leto vse vikende in praznike in vsak dan od maja do oktobra.
19
Brunarica “Hiša nasprot sonca” (Bloke z otroki)
1
Domiselne lesene klopi pri Brunarici (Bloke z otroki)
20
Odličen ležalnik za stiskanje pri Brunarici:) (Bloke z otroki)
4
Pogled na sončni del Brunarice (Bloke z otroki)
3
Igrišče pri Brunarici (Bloke z otroki)
3. Park Bloška Idila
Edinstveni Park Bloška Idila je, kot ime že pove, vmeščen v idilično okolje in bo mulce predvsem očaral z izvirnimi, mojstrsko izdelanimi lesenimi skulpturami.  Vstop v Idilo varujeta dva gozdna moža, ki (po)skrbita, da obiskovalci spoštujejo naravo in urejeno okolje Bloškega jezera. V parku je možnost nočitve od aprila do novembra, in sicer v glamping kampu. Več informacij preberite tukaj. Četudi ne boste prenočevali, se skozi Park le sprehodite.
17
Vstop v Park Bloška Idila varujeta 2 moža (Bloke z otroki)
9
Glamping hišice Park Idila (Bloke z otroki)
13
Glamping hišice Park Idila (Bloke z otroki)
11
Udobna postelja za martinčkanje, Park Idila (Bloke z otroki)
15
Dodatne aktivnosti v Glamping Park Idila (Bloke z otroki)
10
Domiselne lesene skulpture so priostne po celotnem posestvu, Glamping Park Idila (Bloke z otroki)
4. Športne aktivnosti
Kolesarjenje, pohodne poti, poleti kopanje, pozimi drsanje. Bloško jezero nudi vsak letni čas nekaj za aktivne mulce in njihove starše.
img-05-v
Bloško jezero pozimi (vir: Bloke.si)
img-07-v
Bloško jezero poleti (vir: Bloke.si)

 

5. Obisk znamenitosti v okolici:
– pohod na Slivnico
– Grad Snežnik
 Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.