5 razlogov za obisk Sračje doline

0

Na robu ljubljanskih Črnuč se skriva prijetna dolinica v Pečalah, ki so ji nadebudni taborniki pred leti nadeli bolj znano ime – Sračja dolina. Pečale ali Laz smo “odkrili” v času prve karantene, ko so veljale omejitve gibanja na občine, zato smo več kot ponavadi raziskovali Ljubljansko zaledje in redno obiskovali manj obljudene predele. Sedaj jo radi obiščemo tudi v epidemiološko ugodnejših časih, še posebej pa takrat ko bi se radi z otroki umaknili pred gnečo.

 • Primeren čas obiska: celo leto
 • Priporočen čas obiska: vsaj ena ura
 • Primerno za otroke: dojenčki v vozičkih, nosilkah; malčki, predšolski in šolarji samostojno.
 • Pot do tja: Sračja dolina leži na robu Ljubljanskih Črnuč
 • GPS koordinate: 46.110327, 14.525017
 • Parkirišče: orientacijska točka za parkiranje je Panda bar, kjer pa je možno parkiranje samo za goste lokala. Avto lahko pustite pred vstopom na makadamsko pot.
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka. Ker je v dolini veliko pašnih živali, naj bodo na vrvici.
 • Primerno za vreme: primerno za suho vreme, smo pa preživeli tudi v dežju 😉
Parkirajte v naselju. Pri Padna baru je parkiranje možno le za goste lokala.

5 razlogov zakaj obiskati Sračjo dolino

1. Krožni sprehod ob pravljičnem potoku Črnušnica  in gozdu

Skozi Sračjo dolino teče potok Črnušnica, ob katerem se vijejo pravljične potke. V spomladanskem času pa je še posebej lepo, saj takrat okolica ozeleni in potok kar buhti od življenja. Podrta drvesa ustvarjajo pravljično kuliso in pa tudi veliko možnosti za adrenalinske skoke čez potok. Mi se na krožno pot odpravimo po levi strani potoka in se na cesto vrnemo nazaj za pašnikom, kjer piše da je njegov prebivalec bik zelo nevaren. 🙂 Tud, če se boste na potep odpravili po desni strani, boste lahko v neki točki prečili potok in prišli do dela, kjer se gozdna cesta spet priključi glavni makadamski cestri. Tam zavijete desno in se obrnete nazaj po cesti proti Črnučam. Na poti nazaj obvezno “preštejemo” jelenčke.

Sprehod ob Črnušnjici v sračji dolini
Igra ob Črnušnici, Sračja dolina
Adrenalinsko prečenje Črnušnice v Sračji dolini
Postanek za malico na pol krožne poti (Sračja dolina)

2. Ogled farme jelenov 

Sredi sračje doline se nahaja farma jelenov, ki se razprostira proti Črnušnici in navzgor poti v gozd, ki vodi na Rašico. Čeprav je znak slabo viden, vas lastniki prosijo, da jih ne hranite. Če to že počente, prosijo, da jih NE hranite s svežim ali plesnivim kruhom, sladkarijami in tropskim sadjem.

 

Postanek ob farmi jelenov, Sračja dolina
Navodila za hranjenje jelenov v sračji dolini

3. Primerno za prve družinske kolesarske izlete

Sračja dolina sicer ni zaprta za promet, so pa kljub temu avtomobili prej izjeme. Zato predlagamo obisk Sračje doline tudi za prvi pravi družinski kolesarski izlet. Makadamski teren ni zahteven, čeprav se na začetku rahlo vzpenja. Je pa cesta dovolj široka, da bodo mali nadebudneži lahko okusili lepote kolesarskega svet, brez da bi pri tem morali biti pozorni še na promet. Tako boste lahko vadili pravila obnašanja v prometu.

Postanek za malico na kolesarskem izletu v sračji dolini

Priporočamo, da se odpravite po cesti, mimo jelenčkov v smer vasi Rašica. Pot ob potoku za kolesarje ni primerna, saj je v delu, kjer zavije v gozd strma in ozka, na njem pa je kar nekja podrtih hlodov.

Pot ob Črnušnici ni najbolj primerna za kolesarjenje, saj je na njej kar nekja ovir, kot recimo potok 🙂  (Sračja dolina)

Za bolj vzdržljive priporočamo vzpon naprej do Rašice. Vendar pozor! Vzpon do vasi je izredno strm in znajo malčki (pa tudi starejši) hitro izgubiti voljo. Mi smo zadevo rešili tako, da se je najmlajši odpravil v hrib kar peš. Iz vasi se nato lahko spustite v Gameljne in se do Črnuč vrnete ob levem bregu Save. Pri ribogojnici boste verjetno morali sestopiti s kolesa, vendar se hitro spet vrnete na pedala.

Vzpon iz Sračje doline do vasi Rašica
Nazaj prosti Črnučam smo se ustavili pri Ribogojnici na Savi
Pot po levem bregu Save nazaj do izhodišča v Sračji dolini

4. Eno od mnogih izhodišč za vzpon na Rašico.

Na Rašico se radi odpravimo iz Gameljnske strani, vendar je tudi pot iz Sračje doline lepa, čeprav bo večina poti iz tukaj daljših. Črnuški gozd je izredno zelo slikovt, še posebej v času, ko v njem rastejo slastni gozni plodovi.

 • Ena od možnih poti je, če takoj za farmo jelenov zavijete desno po cesti navzgor in sledite oznakam.
 • Možno je tudi, da do vasi Rašica hodite po makadamski cesti naravnost mimo jelenčkov in vse do vasi (glej opis kolesarskega izleta)
 • Ena od neštetih variant je tudi, da po par kilometrih makadamske poti zavijete levo v gozd, v smeri Gameljn in nato sledite gozdni poti po slemenu (ne spuščajte se navzdol po drugem bregu), in držite smer do vasi Rašica.
Iz Sračje doline do vasi Rašica

5. Zanimiv življenski prosto številnim redkim živalim in rastlinskim vrstam

V Sračji dolini prebivajo številne redke živalske in rastlinske vrste. Na Wikepediji smo našli naslednje podatke:

Leta 2000 je bila na 155 ha veliki površini popisana favna (vrbnicemladoletnicekačji pastirjimetuljidvoživke in ptiči) ter vegetacija in izdelana ocena naravovarstvene vrednosti območja. Sračja dolina se je pokazala kot pomemben življenjski prostor redkim in ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Evidentirano je bilo 29 predvsem močvirnatih in mokrotnih habitatov, ki dajejo dom 272 vrstam in podvrstam praprotnic in semenk, 45 vrstam ptic, 8 vrstam dvoživk, 53 vrstam dnevnih metuljev in6 vrstam kačjih pastirjev. Sračjo dolino ogrožajo neprimerni posegi v vodni prostor in pretirana rekreativna dejavnost[2]. Sračja dolina je predvidena za vključitev v načrtovani krajinski park Rašica Dobeno. (vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Sra%C4%8Dja_dolina) 

Sračja dolina predstavlja pomembno območje vodnih virov, zato bosdite še posebej skrbni ob obisku in ne obremenjujte dodatno tega posebnega okolja. 

Članek je nastal na podlagi naših lastnih izkušenj. Za več informacij nam lahko pišete v komenar ali na info@kamzmulcem.si.

Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime