5 razlogov za obisk ribnikov Pragersko z učno doživljajsko potjo

0

Za prebivalce Podravske regije in tiste, ki sem pridejo na enodnevni izlet, priporočamo obisk ribnikov Pragersko in učne poti, ki je speljana ob najbolj znanem izmed 12 ribnikov – ribniku Gaj.  Aktivnosti je dovolj za vsaj eno uro, čeprav zlahka ob ribniku, še posebej na lep sončen dan, preživite tudi pol dneva.

Primeren čas obiska: celo leto
Priporočen čas obiska: vsaj ena ura
Primerno za otroke: dojenčki v vozičkih, nosilkah; malčki, predšolski in šolarji samostojno.
Pot do tja: Na avtocesti Ljubljana – Maribor izberemo izvoz Slovenska Bistrica sever in nadaljujemo pot v smeri Pragerskega, kjer prečimo železniško progo. Kmalu na levi strani zagledamo ribnike, se držimo leve in peljemo ob ribniku ter parkiramo na urejenem parkirišču nasproti otroškega igrišča.
GPS koordinate: 46°23’55.6″N 15°40’00.2″E
Primerno za pse: psom prijazna izletna točka.
Primerno za vreme: primerno za suho vreme
Možnost prehranjevanja: Ob jezeru so tudi lesene klopi, ki omogočajo postanek in malico iz nahrbtnika. Malico je mogoče organizirati tudi na leseni podesti (piknik varianta s hrano iz nahrbtnika).

Bogato rastje v okolici ribnika, o katerem se lahko poučite na učno doživljajski poti.

1. Sprehod okoli jezera

Okoli največjega jezera Gaj se vije potka v dolžini cca 1 km, zaradi česar jo bodo zlahka prehodili tudi malčki, še posebej ker je skozi vse leto ob bregovih tudi polno ribičev. Ob poti je tudi bujno rastlinje, nas so še posebej pritegnile krasne vrbe žalujke. Za mlajše mulčke, ki še ne hodijo, priporočamo uporabo nosilke ali terenske verzije vozička.

Klopce na obrežju – za postanek, malico ali poziranje :).
Lepo urejena pot okoli jezera.

2. Opazovanje in hranjenje račk in labodov na podesti

Nasproti otroškega igrišča se nahaja večja lesena podest, iz katere lahko obiskovalci opazujejo ribe ter račke in labode. V času našega obiska so bili zelo veseli sončničnih semen. Se pa manjše lesene podesti nahajajo tudi vzdolž sprehajalne poti ob jezeru, tako da je priložnost za hranjenje tudi v primeru sprehoda okoli jezera.

Leseni podest za opazovanje rac, labodov in rib.
Razgled na jezero s podesti.

3. Opazovanje vlakov v daljavi

Ker se ribnik Gaj nahaja v neposredni bližini železniške postaje in tirov, lahko v daljavi otroci opazujejo tudi vlake, ki vozijo mimo. Vsaj našega mlajšega mulca je to zelo pritegnilo, celo do te mere, da je pozabil na labode in račke.

4. Učna pot s trim stezo

Del poti okoli jezera je organiziran kot učna pot s trim stezo. Pot vsebuje nekaj info tabel z opisi tipičnih rastlinskih vrst v okolici jezera, za mulce bo pa najbolj zanimiva trim steza z navodili. Pri nas smo se vsi preizkusili v preskakovanju ovir, teku med ovirami in hoji po gredi. Vsekakor lepa popestritev pohoda okoli jezera.

Učno doživljajska pot se prične nedaleč od lesene podesti in vsebuje številne info table.
Trim steza, na kateri so se preizkusili mulci in fotri :).


5. Otroško igrišče

Ob koncu sprehoda lahko mulci, v kolikor ostane kaj energije, slednjo potrošijo še na lepo urejenem otroškem igrišču, ki se nahaja nasproti glavnega podesta, ob parkirišču. Ob otroškem igrišču je tudi košarkaško igrišče ter nekaj lesenih klopi za počitek in malico.

Zbrani so naše izkušnje in vtisi ob obisku. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime