5 razlogov za obisk Predjamskega gradu z mulci

2
Predjamski grad

Edinstven Predjamski grad velja za enega najbolj pravljičnih in posebnih v Sloveniji, če ne celo na svetu. Več kot 800 let zgodovine in skrivnostni podzemni svet, ki se razteza še kilometre pod in okrog gradu, spodbujajo domišljijo mladim in starim. Če so vaši muci navdušeni nad vitezi in princeskami, potem je zgodba o Erazmu predjamskem zagotovo odličen razlog, da se odpravite na raziskovanje.

Primeren letni čas obiska: vsi letni časi! V slabem vremenu boste lahko v grad skrili pred dežjem ali snegom, v poletnih mesecih pa pred vročino.

Priporočen čas obiska:  ogled gradu in jame vam bo vzel več kot uro. Če boste raziskali tudi okolico, pa lahko tam preživite tudi več ur.

Primerno za otroke: malčke, predšolske in šolarje. Če se odpravljate z dojenčki, vam priporočamo nosilko, saj je v gradu ogromno stopnic in se boste zelo težko premikali z vozičkom.

Jama nad gradom
Grad in jama sta zelo razgibana, zato nista primerna za vozičke

Delovni čas: od novembra do marca 10:00 – 16:00; april in oktober 10:00 – 17:00; maj, junij, september 9:00 – 18:00; julij, avgust 9:00 – 19:00.

Vstopnina: otroci do 5 let – 1€;  otroci 6-15 let – 7,1€; Dijaki, študenti – 9,5€; Odrasli – 11,9€. Več o kombinirani vstopnici s Postonjsko jamo preverite tukaj.

Posebne ugodnosti za družine, preverite tukaj.

Pomembno za starše:
  • Grad je zelo razgiban in odprt, zato na več delih pride do prepiha. Obvezna oprema je torej kapa in toplejša oblačila, ne glede na vreme zunaj.
  • Preden se odpravite, priporočamo, da skupaj z otroci preberete legendo o Erazmu Predjamskem. Uradna verzija ne obstaja, zato priporočamo, da si priredite svojo. Nekaj namigov o sami zgodbi pa poiščite na tej povezavi ali tukaj.
  • V gradu ni gostinske ponudbe, zato potrebne prigrizke in pijačo vzemite s seboj. Pri parkirišču se nahaja gostilna Požar, kjer nudijo tudi kosila.
  • Za obiskovalce, ki kupijo paket ogledov Postojnska jama in Predjamski grad, je v juliju in avgustu na voljo brezplačen avtobusni prevoz med obema znamenitostima.
Predjamski grad je odprt, zato je kapa obvezen del opreme
Predjamski grad je odprt, zato je kapa obvezen del opreme

 

5 razlogov za obisk Predjamskega gradu z mulci

 

1. Erazem predjamski in Predjamski grad

Edinstven grad je v Guinnesovo knjigo rekordov vpisan kot največji jamski grad na svetu. 123 metrov visok grad se nahaja tik ob vhodu v jamo. Grad je danes urejen kot muzej, vendar ne pričakujte bogate zbirke. Roparji in bogata zgodovina gradu namreč niso pustili za sabo vrednejših predmetov. Zato je še toliko bolj pomembno, da skupaj z otroki preberete legendo o Erazmu Predjamskem, ki vas bo popeljala v skrivnostno in zanimivo srednjeveško obdobje. Nam je bila najbolj zanimiva ječa in razgled iz mnogih lin, ki so služile obrambi gradu.

Vhod v Predjamski grad
Dvižni most in vhod v Predjamski grad
Notranjost gradu je skromno opremljena
Notranjost Predjamskega gradu je skromno opremljena

Najbolj zanimivo je ravno to, kako so ljudje že v srednjem veku našli zatočišče v preddverju naravne kraške jame in skozi čas sezidali mogočen grad. Kraški svet pod gradom s svojim jamskim sistemom je bil odlično zaledje. V njem je skrivni rov, ki vodi na svobodo, vir pitne vode, dodatno skrivališče in prostor za shranjevanje hrane – vse, kar se je med obleganjem izkazalo za nepogrešljivo, dragoceno in bistveno (vir: Predjamski grad).

V notranjosti se prepletajo naravne
Notranjosti sestavljajo naravne kraške stene

Nam je bil najzanimivejši del  gradu ravno jama na vrhu. Razgled, rovi in nešteti temačni kotički so super priložnost za zgodbe o vitezih.

Pogled iz jame
Pogled iz jame na vrhu gradu
2. Jama pod Predjamskim gradom

Od maja do septembra lahko obiščete tudi slikovito Jamo pod Predjamskim gradom, ki je druga najdaljša slovenska jama, ki se razširja v štirih nadstropjih Dolžina vseh do sedaj odkritih delov jame obsega 13 km. Turistični odsek meri 700 m in vključuje Konjski hlev, Glavni rov, Imenski rov, Veliko dvorano in Fiženco, kjer je izhod na površje. Obisk traja 45 minut. Jama ni električno razsvetljena, baterijske svetilke pa obiskovalci prejmejo pred vstopom. Za ogled turističnega odseka so potrebna le udobna oblačila in obutev. Za otroke od 6. leta dalje. Organizirajo tudi Posebne oglede za pustolovce (od 15 let naprej) (vir: Predjamski grad).

Mi tega dela na žalost nismo obiskali, saj smo bili v zimskem času, ko zaradi lege in ugodne temperature jama gosti kolonijo netopirjev in je v času njihovega zimskega spanja zaprta za obiskovalce. Urnik ogledov od maja do septembra pa je vsak dan ob 11h, 13h, 15h in 17h.

Vhod v jamo pod Predjamskim gradom
Vhod v jamo pod Predjamskim gradom
3. Ponikalnica Lokva pod jamo

Pod Predjamskim gradom je ponikalnica Lokva izoblikovala podzemno jamo, ki se razširja v štirih nadstropjih. Če je vreme suho, se sprehodite do nje.

Pod gradom teče reka Lokva
Pod gradom teče ponikalnica Lokva
4. Erazmov viteški turnir

Če boste Predjamski grad obiskali v poletnih mesecih, preverite dogajanje pred gradom, ki ga organizirajo na čast najslavnejšega prebivalca gradu. Na prireditvi se srečajo srčni vitezi lokostrelci, mečevalci in konjeniki, ki pokažejo svoje spretnosti bojevanja in nekdanjega načina življenja v viteškem taboru. Pravi potop v zgodovino, ki bo navdušil tako otroke kot starejše zgodovinske navdušence.

Na loki pri grajskem mlinu je kmečka veselica – gauda, kjer se je in pije, tekmuje in zabava na način »nižjih slojev«. Otroci imajo na posebno urejenem prostoru za grajsko kaščo ustvarjalne delavnice, svoje igre in turnir. Na različnih prizoriščih pa mojstri prikazujejo obrti in spretnosti. Posebnost turnirja je bogata srednjeveška pojedina, ki vključuje jedi, pripravljene po izvirnih srednjeveških receptih in postrežene na način, ki je bil v veljavi pred pol tisočletja (vir: Predjamski grad).

Prostor za viteške turnirje pred Predjamskim gradom
Prostor za viteške turnirje pred Predjamskim gradom

 

5. Obvezno fotografiranje v Erazmovi lipi pri Predjami

Pred odhodom domov, je obvezno fotografiranje v mogočni Erazmovi lipi. Po legendi naj bi pod lipo počival vitez Erazem, na grob pa naj bi jo zasadilo njegovo žalujoče dekle.

Mogočna lipa pred Predjamskim gradom
Mogočna lipa pred Predjamskim gradom

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si