6 razlogov za obisk italijanskega Gradeža/Gradota

0

Ljubitelji morja, sončka, lepo urejenih italijanskih mestec, dobre hrane, še boljšega sladoleda, pa tudi čudovitih sprehajalnih in kolesarskih poti ob morju z ogromno igrali za mulce – na svoj seznam dnevnih ali vikend izletov je potrebno nujno dodati italijanski Gradež/Grado. Po obisku zagotavljamo, da bo težko določiti, kdo je bolj navdušen, mulci ali starši :).

 • Destinacija: Gradež/Grado
 • Čas obiska: oktober 2021 enodnevni izlet, april/maj 2023 6 dni (5 noči)
 • Primeren čas obiska: celo leto, najlepše pa zagotovo v spomladanskih in jesenskih mesecih, pa tudi poleti
 • Priporočen čas obiska: od pol dneva naprej, najbolje je načrtovati vikend ali še kaj več, še posebej v poletnih mesecih, če se boste kopali, ali spomladi/jeseni, če načrtujete kolesariti, si ogledati okolico itd.
 • Primerno za otroke: dojenčke, malčke, šolarje
 • Primerno za vreme: suho vreme
 • Fino za: ljubitelje morja, sonca, dobre hrane, lepih sprehajalnih poti, kolesarjenja…
 • Nastanitev: Residence Punta Spin – apartmaji in mobilne hiške različnih velikosti ali klasičen kamp. Kamp je malenkost izven centra, zato priporočamo, da s seboj vzamete kolesa oz. se do centra zapeljete z avtom. Je pa – za naše pojme – veliko lepša lokacija kot čisti center, saj je v naravi, ponuja pa vse za sproščen dopust – bazene (od tega enega tudi pokritega, kar omogoča kopanje, četudi zunaj ni ravno 25 stopinj) in igrala, mini golf, košarkaško, nogometno in teniško igrišče, fitnes. S centrom je povezan s krasno sprehajalno/kolesarsko potjo. TOP za otroke, zelo zelo priporočamo (nas so sprva zmotile le precej natiščane mobilne hišice na posameznih predelih, nato pa smo dobili super sosede :). Če vas moti, prosite za tiste, ki so malenkost odmaknjene druga od druge. Osebje je tudi sicer zeloooo ustrežljivo).

Nastanitev ima 3 bazene, od tega 2 ogrevana.
Otroški bazen, Residence Punta spin
Otroška igrala, Residence Punta spin
Mobilne hiške, Residence Punta spin
Booking.com
 • Dostop: Gradež se nahaja v Tržaškem zalivu, pri čemer je dostop mogoč tako čez Vipavsko dolino, mimo italijanske Gorice, kot mimo Trsta. Za pot iz prestolnice boste potrebovali cca. 1,5h.
 • Parkiranje: Parkirišč je dovolj po samem centru mesta pa tudi vzdolž sprehajalne poti ob morju, zaradi česar ne bi smeli imeti večjih problemov (razen v primeru prireditev). V času obiska, čez vikend, je bila parkirnina na parkirišču ob morju brezplačna.

Zakaj morate na svoj seznam izletov dodati italijanski Gradež/Grado?

1. Plaža

Oktobra je res nismo pretirano uporabljali, smo jo pa ob zadnjem obisku konec aprila precej. V obeh primerih pa je bila dolga peščena plaža, tako v kampu kot v centru mesta, prijetna, precej prazna, primerna za igro otrok. Obala je popolnoma neproblematična tudi za majhne otroke, super za ljubitelje mivke, a morda nekoliko manj za tiste, ki želijo aktivno plavati (se je potrebno kar precej časa sprehoditi do plavalne globine).

Mestna plaža, Gradež

V predelu kampa je na plaži tudi lokal, kjer imajo dobro kavo in rogljičke, predvsem pa direkten pogled proti plaži, kjer sta se otroka igrala. Občasno smo se sprehodili tudi do sosednjega kampa, kjer so na plaži tudi odlična igrala.

Igrala v bližini kampa Punta spin

Plaža je čez poletje verjetno precej obiskana, v mestu še bolj kot v kampu, zato za nekoliko več miru priporočamo junij ali september, ko bo gneče manj. Je pa res, da smo na račun lepega vremena tudi še oktobra videli kopalce.

Kajterji v bližini mestne plaže, Gradež

2. Lepa sprehajalna pot s TOP igrali

Nas je sprehajalna pot ob morju s parkom ob strani in čudovitimi igrali na vsakih nekaj metrov najbolj navdušila. Pot se vije precej daleč iz centra mesta, vseskozi pa imate pogled na eni strani na morje in na drugi strani na park s palmami in drugimi drevesi. V parku se nahaja več sklopov igral za različne starostne skupine otrok in vključujejo gugalnice, plezala, trampoline, fitnes na prostem,.. ob igriščih pa je tudi veliko klopi za počitek in malico ter lokalov, kjer lahko spijete kavo.

Igrala, Gradež
Igrala, Gradež

Sprehajalna pot je v celoti zaprta za promet in je urejena na eni strani za sprehajalce ter na drugi strani za kolesarje. Predlagamo, da za malčke vzamete kolo ali poganjalčka, saj bo tako sprehod (ob nekaj tekanja s strani staršev:)) še lepši.

Sprehajalna/kolesarska pot, Gradež

3. Čudovito mestno jedro

Gradež je že več stoletij pomembno obmorsko mesto in pristanišče. Čudovito mestno jedro, ki se razteza okoli bazilike iz 5. stoletja, je urejeno, prelpleteno z uličicami in lokalčki. Okrog same bazilike je urejen prostran trg s klopmi in tipičnimi obmorskimi hiškami, ki se nadaljujejo do obale. Predlagamo sprehod med uličicami, kjer se nahaja tudi veliko vodnjakov, kar bo še posebej zanimivo mulcem.

Mestno jedro, Gradež

4. Kava, pica in sladoled na sončku

Po sprehodu (ali pa kar med njim) je fino poiskati tudi lep prostor na sončku. Možnosti je res ogromno, za vse okuse in potrebe, od jutranje kave in rogljička, do kosila, sladoleda po kosilo ali kozarčka. Za mulce je dobro poskrbljeno, pazite le, da sledite tipičnemu italijanskemu ritmu obrokov (in ne iščete kosila npr ob 15h popoldne). Tudi z vidika varnosti se ogromno gostiln in lokalov nahaja v peš coni, kjer mulci lahko prosto tekajo brez skrbi zaradi prometa.

Ne glede na letni čas (in temperature) pa priporočamo, da si privoščite odličen italijanski sladoled. Ponudbe je, v lokalnih ob morju in sprehajalni poti, res ogromno. Mi smo ob našem zadnjem obisku naleteli na Gelagrado , takoj ob prihodu iz promenade ob morju proti mestu. Preizkušeno odlični so pistacija, mlečni cvet in razne izpeljanke s kokosom, pistacijo itd. Mi smo imeli kar težave z izbiro.

Naš najljubši sladoled v mestu, Gradež

5. Možnost kolesarjenja

Ljubitelji kolesarjenja bodo tukaj navdušeni. Čeprav smo samo ljubiteljski kolesarji, ki dnevno zmoremo do cca 30km, je tukaj idealno. Kolesarske poti so lepo urejene, kamp je oddaljen ravno prav od mesta (cca 6-7 km), da nam ustreza pol ure lagodnega kolesarjenja v eno smer. Za mlajše, ki morda še niso toliko suvereni, ali tiste, ki so še raje off-road,je pa tudi veliko gozdnih poti/poti ob plaži.

Poti, po gozdu, ob plaži in urejene kolesarske poti, Gradež

Mi smo se pri kolesarjenju sicer raje izogibali vožnji po cesti, a če vam to ni moteče, so krasne poti tudi po okoliških vasicah.

6. Izleti po bližnji in daljnji okolici

Gradež je super izhodiščna točka tudi za večje število izletov. Če ostajate dlje časa (kot nazadnje mi), priporočamo, da načrtujete kak izlet. Nekaj idej:

 • po Rilkejevi poti
 • sprehod po Napoleonovi poti
 • obisk Ogleja in starodavnih rimskih ostankov
 • izlet z vlakom do Benetk (mi smo se podali kar z vlakom iz postaje Gradež/Oglej do postaje Benetke st. Lucia – vlak pelje slabo 1,5h, odhod je praktično vsako uro, cena za 2 odrasla in 2 otroka: 30 eur v eno smer; zelo priporočamo).
Benetke so dosegljive z vlakom ali avtomobilom
Vlak je hiter in udoben način potovanja do Benetk. Pa še v center te pripelje
Benetke iz Gradeža
Sladoled, Benetke
Krasna Vipavska dolina, ki jo lahko raziskujete na poti domov

Zbrani so vtisi našega raziskovanja mesteca Gradež. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime