5 razlogov za obisk italijanskega Gradeža

0

Ljubitelji morja, sončka, lepo urejenih italijanskih mestec, dobre hrane, pa tudi čudovitih sprehajalnih poti ob morju z ogromno igrali za mulce – na svoj seznam dnevnih ali vikend izletov je potrebno nujno dodati italijanski Gradež. Po obisku zagotavljamo, da bo težko določiti, kdo je bolj navdušen, mulci ali starši :).

  • Destinacija: Gradež/Grado
  • Čas obiska: oktober 2021
  • Primeren čas obiska: celo leto
  • Priporočen čas obiska: od pol dneva naprej
  • Primerno za otroke: dojenčke, malčke, šolarje
  • Primerno za vreme: suho vreme
  • Fino za: ljubitelje morja, sonca, dobre hrane, lepih sprehajalnih poti…
  • Dostop: Gradež se nahaja v Tržaškem zalivu, pri čemer je dostop mogoč tako čez Vipavsko dolino, mimo italijanske Gorice, kot mimo Trsta. Za pot iz prestolnice boste potrebovali cca. 1,5h.
  • Parkiranje: Parkirišč je dovolj po samem centru mesta pa tudi vzdolž sprehajalne poti ob morju, zaradi česar ne bi smeli imeti večjih problemov (razen v primeru prireditev). V času obiska, čez vikend, je bila parkirnina na parkirišču ob morju brezplačna.

Zakaj morate na svoj seznam izletov dodati italijanski Gradež/Grado?

1. Plaža

Res je, da je ob našem obisku nismo pretirano uporabljali, saj je bilo že konec oktobra, kar ni ravno tipičen čas za obisk plaže. A ker sprehajalna pot vodi tik ob njej, se seveda nismo mogli izogniti obisku. Peščena, lepo urejena, je konec oktobra sicer samevala, a v kombinaciji s sončkom in kakšno podlogo (ki je seveda nismo imeli), bi bila idealna za postanek in igro v mivki.

Verjetno je v sezoni kar precej obiskana, zato predlagam, da za kopanje načrtujete kakšen lep septembrski vikend, ko bo gneče manj, morje pa še toplo (čeprav smo, tudi na račun lepega vremena, še konec oktobra videli kopalce!).

2. Lepa sprehajalna pot s TOP igrali

Nas je sprehajalna pot ob morju s parkom ob strani in čudovitimi igrali na vsakih nekaj metrov najbolj navdušila. Pot se vije precej daleč iz centra mesta, vseskozi pa imate pogled na eni strani na morje in na drugi strani na park s palmami in drugimi drevesi. V parku se nahaja več sklopov igral za različne starostne skupine otrok in vključujejo gugalnice, plezala, trampoline, fitnes na prostem,.. ob igriščih pa je tudi veliko klopi za počitek in malico ter lokalov, kjer lahko spijete kavo.

Sprehajalna pot je v celoti zaprta za promet in je urejena na eni strani za sprehajalce ter na drugi strani za kolesarje. Predlagamo, da za malčke vzamete kolo ali poganjalčka, saj bo tako sprehod (ob nekaj tekanja s strani staršev:)) še lepši.

3. Čudovito mestno jedro

Gradež je že več stoletij pomembno obmorsko mesto in pristanišče. Čudovito mestno jedro, ki se razteza okoli bazilike iz 5. stoletja, je urejeno, prelpleteno z uličicami in lokalčki. Okrog same bazilike je urejen prostran trg s klopmi in tipičnimi obmorskimi hiškami, ki se nadaljujejo do obale. Predlagamo sprehod med uličicami, kjer se nahaja tudi veliko vodnjakov, kar bo še posebej zanimivo mulcem.

4. Kava, pica in sladoled na sončku

Po sprehodu (ali pa kar med njim) je fino poiskati tudi lep prostor na sončku. Možnosti je res ogromno, za vse okuse in potrebe, od jutranje kave in rogljička, do kosila, sladoleda po kosilo ali kozarčka. Za mulce je dobro poskrbljeno, pazite le, da sledite tipičnemu italijanskemu ritmu obrokov (in ne iščete kosila npr ob 15h popoldne). Tudi z vidika varnosti se ogromno gostiln in lokalov nahaja v peš coni, kjer mulci lahko prosto tekajo brez skrbi zaradi prometa.

Ne glede na letni čas (in temperature) pa priporočamo, da si privoščite odličen italijanski sladoled. Ponudbe je, v lokalnih ob morju in sprehajalni poti, res ogromno.

5. Možnost kolesarjenja in drugih izletov

Čeprav sami tega ob tokratnem obisku nismo preizkusili, nam je ostalo visoko na našem seznamu prihodnjih izletov, in sicer kolesarjenje. Glede na videno ob odhodu domov, se lepo speljana kolesarska pot vije  precej daleč izven samega centra mesta, ob morju. Idealno je pustiti avto cca. 5, 10km izven mestnega središča in nato odkolesariti na pico ali sladoled in nazaj.

Je pa v relativni bližini tudi precej drugih znamenitosti, ki jih je vredno ogledati:

Zbrani so vtisi našega raziskovanja mesteca Gradež. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime