8 razlogov za družinski potep po Jezerskem

3

Jezersko velja za eno lepših dolin v Sloveniji. Zelena dolinica, polna pašnikov in idiličnih kmetij, leži tik ob meji z Avstrijo, na vzhodu jo obdajajo Savinjske Alpe, na jugu pa se pot spušča v najdaljšo slovensko vas – Kokro.

Jezersko smo že večkrat obiskali in lahko rečemo, da je več kot primerno za celotedenski odklop v naravi ali vsaj vikend doživetje. Če ste na tesnem s časom, bo seveda tudi enodnevni izlet super. Želja pa je, da se vrnemo in tam preživimo vsaj še en vikend tudi v drugih letnih časih.

Postanek za sladoled ob Planšarskem jezeru, Zgornje Jezersko

Primeren čas obiska: vse leto

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: vsaj vikend, še bolje cel teden. V primeru časovne stiske pa je celodnevni potep tudi super

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, lahko tudi vozičkih, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Poti po Jezerskem so lahke, a razgibane

Nastanitev: Sobe, glamping hišice in kamp Cvet gora Jezersko. Gre za majhen, idiličen kamp, krasno urejen in z odličnim domačim zajtrkom. Ob drugi priložnosti smo bivali na Šenkovi domačiji. Oceni obojega si lahko ogledate ob koncu članka. Oboje zelo priporočamo!

Zahtevnost: Od lahkih pohodnih poti, ki se vsake toliko rahlo vzpenjajo, do najzahtevnejših (npr. do Češke koče, Kranjske koče).

Primerno za vozičkarje: DA, vendar ne povsod.

Primerno za psa: vsekakor, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: Avtocesto zapustimo na izvozu za Kranj vzhod in se peljemo mimo Predvora do Jezerskega. Peljemo se skozi dolino, ob reki Kokri, čez Dolnje in Zgornje Jezersko in kmalu zavijemo desno, proti Planšarskemu Jezeru.

Parkirišče: Pri Gostilni ob Planšarskem jezeru boste našli ogromno brezplačno parkirišče.

8 idej za družinski izlet na Jezersko

1. Planšarsko jezero

Planšarsko jezero je eno izmed najbolj Instagramatičnih jezer pri nas. Idiličen pogled na odsev gora v jezeru, mogočne smreke, ki se dvigajo nad njim in sporčujoča atmosfera ob njem je že sam po sebi zadosten razlog, da se pripeljemo na Jezersko. Hkrati je odlično izhodišče za raziskovanje doline, saj je ob njem tudi ogromno parkirišče.

Idilično jezerce, v katerem se kopajo Savinjske alpe

Lahko se z otroki odpravite na kratek sprehod okrog jezera, ki ga nadaljujete naprej, do naslednjih zanimivih točk.

Romantični razgledi na Planšarsko jezero, Zgornje Jezersko
Sprehod čez iglast gozd, tik ob Planšarskem jezeru, Jezersko
Od Planšarskega jezera se lahko odpravite naprej raziskovat prečudovito Jezersko

Tik ob jezeru je tudi gostišče – Gostilna ob Planšarskem jezeru, ki je ob lepem vremenu izredno živahno, zato boste verjetno morali na mizo na sončku malo počakati. V njem pa strežejo tudi lokalne posebnosti, kot je Masunjek (maslovnik) – krepka pastirska jed iz kisle in sladke smetane ter ajdove moke, ki dobro tekne na črnem domačem kruhu ali s kislim mlekom. Pozimi lastniki gostilne ob parkirišču postavijo tudi umetno drsališče. Vsekakor ideja za zimske dni.

Nedeljsko kosilo z mulci v Gostilni ob jezeru, Jezersko

Za popestritev dneva si lahko ob Planšarskem jezeru tudi izposodite kanu ali sup, a je potrebno za izposojo predhodno poklicati na telefonsko številko, ki jo najdete na info tabli ob jezeru. Nam je tokrat žal zmanjkalo časa, a se na prihodnji vroč dan zagotovo podamo na to dogodivščino (in upamo, da ne pademo v ledeno mrzlo vodo).

2. Krožna pot po Zgornjem Jezerskem

Od gostišča se lahko odpravite po asfaltni cesti proti cerkvi sv. Andreja. Pot je primerna tudi za vozičke. Ta prvi del poti sicer ne boste hodili po glavni cesti,  vendar zna biti ob vikendih vseeno prometna, zato imejte na tem odseku mulce dobro na očeh.

Od parkirišča pri jezeru, do cerkvice sv. Andreja, jezersko
Cerkev sv. Andreja, Zgornje Jezersko

Pri cerkvi vas  tabla desno usmeri do Šenkove domačije. To je zagotovo ena lepših slovenskih turističnih kmetij (več o njej preberite v točki 3). Sprehodimo se čez kmetijo, mimo prostora za kampiranje in zavijemo levo v hrib, cesta pa kmalu zavije desno, proti Jenkovi Kasarni. V njej je urejen etnografski muzej z zbirko predmetov in opreme iz vsakdanjega življenja naših prednic in prednikov.

Na tem delu je opozorilo, da prečkate privatno posest
Pogled proti Jenkovi kasarni, Jezersko

Od tu naprej se odpravimo v smeri do izhodišča sprehajalne tematske poti Ravenske kočne. Lahko se odpravimo naprej po njej (glej točko 4), ali pa se vrnemo po asfaltirani cesti nazaj proti jezeru.

Krožna pot se nadaljuje v smer ravnske Kočne (Jezersko)
Lahko se vrnemo nazaj po asfaltirani cesti, proti Jezeru

3. Šenkova Domačija

Šenkova domačija zagotovo velja za eno od kmetij, z najlepšimi razgledi pri nas. Ob sončnih vikendih na vrtu strežejo odlično domačo hrano in doma pridelane sokove in druge napitke. Na travniku pred domačijo so postavili tudi gugalnice z razgledom na dolino, ter simpatične lesene stole, kjer si lahko privoščite njihov zavitek. V času našega obiska jih je bilo nujno potrebno predhodno kontaktirati glede možnosti obroka (večerje).

Kosilo na vrtu Šenkove domačije, Jezersko
Leseni stoli kar kličejo po počitku z najlepšim razgledom na Jezersko (Šenkova domačija)
Igra na vrtu Šenkove domačije, Jezersko

Na domačiji imajo tudi veliko živali. Md poslopji se prosto sprehajajo kokoške, za hišo pasejo ovce, pod njo pa pujski in krave.

Spoznavanje s kokošjo družinico, Šenkova domačija

Poleti nudijo tudi prostor za šotorjenje in postajališče za avtodome. V kampu imajo urejene sanitarije in skupno kuhinjo.

Poleti je na Šenkovi domačijo možno tudi šotoriti (Jezersko)

Na šenkovi domačiji so uredili tudi sobe in apartmaje, gostje pa imajo v hladnejših mesecih na voljo tudi wellness.

4. Sprehajalna tematska pot po dolini Ravenske Kočne

Če boste sledili tablam od gostišča, proti Savinskim alpam, boste prišli do izhodišča učne poti po ledeniški dolini Ravenske kočne. Pot se prične pri majhnem parkirišču in zavije desno v gozd. Ves čas se rahlo vzpenja in je makadamska.

Od Gostilne pri jezeru, do izhodišča Tematske poti Ravnske Kočne vodi asfaltirana cesta (Jezersko)
Pri izhodišču se nahaja tudi manjše parkirišče (Ravenska kočna, Jezersko)

Pot se prične pri manjem parkirišču in zavije desno v gozd. Ves čas se rahlo vzpenja in je makadamska. Več ali manj boste hodili ob potoku Jezernica, po senci. Pozimi je pot priljubljena za tek na smučeh in sankanje.

Od tu naprej se pot rahlo vzpenja in vodi ob potočku (Jezersko)
Pot je senčna in vodi ob potoku Jezernica (Ravenska kočna, Jezersko)

Po dobre pol ure hoje z mulci, boste prišli do čudovitega travnika, ki kar kliče po postanku in pogledu na čudovite Kamniško – Savinjske alpe. Mi smo tukaj sprehod zaključili, in se vrnili nazaj do izhodišča, lahko pa seveda nadaljujete naprej. Spehodite se do še ene idilične kmetije Ancel, v bližini katere se nahaja izvir potoka Jezernica. Pa seveda vse do izhodišča za osvajanje vrhov Kamniško Savinskih alp. Popularna je pot do  Češke koče ali pa Kranjske koče. Oboje primerno za izkušenješe planice z mulci, saj del poti vodi po jeklenicah.

Postanek na tematski sprehajalni poti Ravenske kočne, Jezersko
Pot lahko nadaljujete vse do izhodišča za resnejše vzpone v Savinjske alpe, Jezersko

5. Izvir mineralne vode in pohod do Ankovih slapov

Po cesti, malenkost pred cerkvijo sv. Andreja, boste na levi strani opazili smerokaz za Ankova slapova in izvir mineralne vode. Takoj ob cesti, čez mostiček, se nahaja tudi manjše parkirišče, kjer lahko parkirate avto in napolnite (do 6 litrov, v primeru gneče) svoje posode z mineralno vodo.

Od tukaj je tudi izhodišče za Ankova slapova, pri čemer sledite makadamski cesti rahlo navreber, mimo kapelice in v gozd. V času našega obiska (začetek avgusta) je bilo ob poti vse polno malin in nam je bilo kar malo žal, da nismo imeli s seboj primerne posode, a smo se vsaj pošteno najedli.

Pot se prične nato precej strmo vzpenjati, zaradi česar svetujemo dobre živce za mlajše mulce ali uporabo nahrbtnika (in v tem primeru dobro kondicijo za starše). A se izplača, obljubimo! Po cca 20 minutah vzpenjanja pot zavije v gozd, se položi in nato prispemo do slapa, ki je res lep.

Da bo pot lažje zdržati, je na poti precej potočkov, ki jih prečkate, kar lahko mulci izkoristijo za igro v vodi in hitro osvežitev.

V gozdu bi se naj nahajal še en izvir mineralne vode, a ga mi žal nismo našli, zato smo se morali zadovoljiti kar s tistim ob cesti.

6. Spoznavanje lepot in zvokov gozda z Exploring Forest

Prav posebna izkušnja, še posebej za mulce (hkrati pa meditativna za starše)  je program spoznavanja zvokov gozda z Exploring Forest. Čeprav nudijo več različnih programov (za odrasle, otroke, gozdna joga,…), smo mi program prilagodili mulcema in njunemu poznavanju gozda, pojavov in njihovih bitij. Program smo pričeli na koncu doline Ravenska Kočna, ki je že sama po sebi krasna ter se s snemalnimi napravami podali v gozd, kjer smo spoznali zapuščeno mravljišče, se podučili o drevesih, gozdnih prebivalcih in poslušali zvoke gozda. Žal nas je pred snemanjem pregnal dež, a bomo to zanimivo izkušnjo z veseljem še ponovili.

7. Nočitev v glampingu Cvet gora

V kolikor se odločate za nočitev na Jezerskem in s tem podaljšanje možnosti za raziskovanje, zelo priporočamo Cvet gora, ki nudi različne vrste prenočišč – od 4/6 posteljnih družunskih sob, do glamping hišic (družinske in klasične za 2), do kamp prostora. Kamp je zelo lepo urejen, a nadgradnja vsega so razgledi na okoliške gore in travnike, še posebej tik pred mrakom, ko je vse umirjeno, ali ob jutranjih meglicah. Resnično magično!

Našo oceno bivanja si lahko preberete tukaj.

8. Jezersko je izhodišče za mnoge druge izlete

Jezersko ponuja izhodišče še za mnoge izlete. Na našem seznamu za naslednjič imamo:

  • Izvir reke Kokre
  • Jezersko je izhodišče tudi za osvajanje vrhov Kamniško Savinskih alp. Popularna je pot do  Češke koče ali pa Kranjske koče. Oboje primerno za izkušenješe planice z mulci, saj del poti vodi po jeklenicah.
Igra ob potoku Jezernica,, Jezersko

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar ali pa nam pišete na info@kamzmulcem.si