Veseli december že od malih nog povezujemo z doma spečenimi piškoti in ostalimi dobrotami. Naj spodnjih pet receptov polepša najbolj praznični mesec v letu tudi vam in vašim otrokom.
1. Sladka smrečica
Sladka smrečica je hitra rešitev ob nenapovedanih obiskih. Sama izdelava je malce zahtevnejša za otroške roke, ampak s skupnimi močmi vam bo uspelo.
Sestavine:
- 2 zavitka listnatega testa
- 1 jajce za premaz
- Nadev: nutella, linolada, marmelada
Priprava:
Razvijete eno listnato testo, ga premažete z nadevom in pokrijete z drugim testom. Nato izrežete smrečico, zarežete veje in zavijete veje v svaljke. Preostanek testa lahko porabite za rogljičke. Vse skupaj premažete z jajcem in pečete v ogreti pečici na 200 stopinj 20 minut. Pečeno smrečico lahko okrasite s sladkorjem in bonbončki.
Primerno za:
Starejše otroke. Sam postopek izdelave si poglejte: https://www.youtube.com/watch?v=gZTbVt5T0Dc
![foto1](https://kamzmulcem.si/wp-content/uploads/2016/12/foto1-e1482338469715.jpg)
2. Čisto pravi božični mafini
Dolgo časa sem iskala recept, ki bi v sebi združeval vse okuse in vonje božiča, ki jih obožujem. Po večkratnem preizkušanju in spreminjanju so nastali spodnji mafini.
Sestavine:
- 2 jajci
- 1 lonček jogurta
- 3 žlice slivovega džema
- 1 dl olja
- 200 g moke (pirine ali bele)
- 50 g mletih lešnikov/ orehov/ mandeljnov
- 1/2 pecilnega praška
- 1 žlica cimeta/ začimb za medenjake
- Vanilijeva aroma
- 3 žlice medu (ali 50 g sladkorja)
- 1 narezano jabolko
Priprava:
Premešajte jajca z jogurtom, oljem in džemom. Dodajte med, lešnike in moko, pomešano s pecilnim praškom, muškatnim oreščkom, vanilijo in cimetom. Dodajte še narezano jabolko. Maso nadevajte v košarice za mafine in pečete 20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
Primerno za:
Najmlajši lahko pomagajo pri polnjenju košaric, starejši pa pri celotni pripravi mafinov.
![foto2](https://kamzmulcem.si/wp-content/uploads/2016/12/foto2-e1482338494948.jpg)
3. Medenjaki za sladko darilo
Medenjaki v veselem decembru nikakor ne smejo manjkati. Po spodnjem receptu se piškoti zelo lepo oblikujejo. Z malo domišljije hitro postanejo darilo, ki ga bodo vsi zelo veseli.
Sestavine:
- 250 g medu
- 150 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- Vanilijev sladkor
- Pol pecilnega praška
- 2 žlički cimeta (oz. začimb za medenjake)
- Lupinica pomaranče
- 450 g ržene moke
Postopek:
- Med segrejete nad paro, da preide v tekoče stanje in pustite, da se ohladi. V posodi zmešajte maslo, sladkor, med in jajci. Dodajte pomarančno lupinico, cimet, začimbe za medenjake, vanilijev sladkor in pecilni prašek. Še enkrat dobro premešajte. Na koncu vmešajte še moko. Testo zavijete v folijo in ga položite v hladilnik za 2 uri ali kar čez noč.
- Nato segrejete pečico na 200 °C. Pekač obložite s peki papirjem. Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte testo. Iz njega izrezujete piškote in jih polagajte na pekač. Medenjake pečete približno 10 minut na 200 °C. Piškote lahko oblijete s čokolado in okrasite. Lahko pa iz njih naredite lizike in jih že pred peko položite na namočena lesena nabodalca in pečene okrasite in jih podarite svojim bližnjim.
Primerno za:
Mlajši lahko pomagajo izrezovati in okraševati piškote, starejši pa lahko pomagajo pri celotni pripravi piškotov.
![foto3](https://kamzmulcem.si/wp-content/uploads/2016/12/foto3-e1482338513821.jpg)
4. Domače čokoladice
Domače čokoladice so zelo izvirno darilo tako za male kot velike. Pa še priprava je zabavna.
Sestavine:
- Čokolada za topljenje, preliv, navadna čokolada; bela, mlečna ali temna.
- Dodatki: suho sadje, oreščki, mrvice, bonbončki,….
Priprava:
Čokolado stopite nad vodno kopeljo. Nalijete jo v modelčke in dodajte kar želite. Lahko jo polijete po pekaču in posujete z dodatki ter jo ohlajeno nalomite in zavijete za darilo.
Primerno za:
Vse sladkosnede mulce, ki bodo z veseljem pomagali. Priporočam, da si pri izdelavi požvižgujete, drugače se lahko zgodi, da vam sestavin zmanjka še pred koncem izdelave (bonbončki pogosto končajo v želodčkih, ne pa na čokoladi).
![foto4](https://kamzmulcem.si/wp-content/uploads/2016/12/foto41-e1482338530499.jpg)
5. Zimske grizike
Večina otrok obožuje grizike. Ko pa pomagajo pri pripravi, pa veselju ni videti konca.
Sestavine:
- 425 g sladkorja
- 235 g moke
- 70 g kakava v prahu
- 5 g pecilnega praška
- 8 g sode bikarbone
- 5 g soli
- 2 jajci
- 235 ml mleka
- 120 ml olja
- Vanilija
- 235 ml vrele vode
- Čokoladne grizike: mascarpone + nutella
- Grizike iz bele čokolade: mascarpone + bela linolada
- Jagodne grizike: mascarpone + jagodna marmelada
Priprava:
- Zmešajte suhe sestavine. Zmešajte mokre sestavine, razen vrele vode. Obe zmesi vmešajte skupaj, nato dodajte vrelo vodo. Vlijete v namaščen in pomokan pekač. Po dnu naj bo peki papir. Pečete 45-60 minut oz. dokler ni zobotrebec, s katerim preverite pečenost, suh.
- Ohladite.
- Nato testo zdrobite in dodajte mokre sestavine. Oblikujete kroglice. Paličice, na katere boste dali grizike, pomočite v stopljeno čokolado in zapičite v grizike. Ohladite jih v hladilniku pol ure, nato jih oblijete s čokolado in okrasite.
Primerno za:
Otroci se zabavajo pri izdelovanju in okraševanju grizik, najbolj pa seveda pri preizkušanju svojih izdelkov.
![foto5](https://kamzmulcem.si/wp-content/uploads/2016/12/foto51-e1482338547745.jpg)
Recepte je za Kamzmulcem pripravila Živa, živahna mamica 5 letni zvedavi deklici in 1,5 letnemu navihanemu mulcu. Skupaj s partnerjem se trudita, da njihovi dnevi niso dolgočasni. Raje kot drage obleke in najnovejši avto imajo izlete in dogodivščine. Včasih, ko jim vreme ni naklonjeno, pa predvsem s hčerko radi kaj spečeta ali skuhata.