5 prazničnih receptov, ki bodo pričarali nasmeh na obraz

0

Veseli december že od malih nog povezujemo z doma spečenimi piškoti in ostalimi dobrotami. Naj spodnjih pet receptov polepša najbolj praznični mesec v letu tudi vam in vašim otrokom.

1. Sladka smrečica

Sladka smrečica je hitra rešitev ob nenapovedanih obiskih. Sama izdelava je malce zahtevnejša za otroške roke, ampak s skupnimi močmi vam bo uspelo.

Sestavine:

  • 2 zavitka listnatega testa
  • 1 jajce za premaz
  • Nadev: nutella, linolada, marmelada

Priprava:

Razvijete eno listnato testo, ga premažete z nadevom in pokrijete z drugim testom. Nato izrežete smrečico, zarežete veje in zavijete veje v svaljke. Preostanek testa lahko porabite za rogljičke. Vse skupaj premažete z jajcem in pečete v ogreti pečici na 200 stopinj 20 minut. Pečeno smrečico lahko okrasite s sladkorjem in bonbončki.

Primerno za:

Starejše otroke. Sam postopek izdelave si poglejte: https://www.youtube.com/watch?v=gZTbVt5T0Dc

foto1
Božični recepti za peko z otroki

 

 

2. Čisto pravi božični mafini 

Dolgo časa sem iskala recept, ki bi v sebi združeval vse okuse in vonje božiča, ki jih obožujem. Po večkratnem preizkušanju in spreminjanju so nastali spodnji mafini.

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 1 lonček jogurta
  • 3 žlice slivovega džema
  • 1 dl olja
  • 200 g moke (pirine ali bele)
  • 50 g mletih lešnikov/ orehov/ mandeljnov
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1 žlica cimeta/ začimb za medenjake
  • Vanilijeva aroma
  • 3 žlice medu (ali 50 g sladkorja)
  • 1 narezano jabolko

Priprava:

Premešajte jajca z jogurtom, oljem in džemom. Dodajte med, lešnike in moko, pomešano s pecilnim praškom, muškatnim oreščkom, vanilijo in cimetom. Dodajte še narezano jabolko. Maso nadevajte v košarice za mafine in pečete 20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.

Primerno za:

Najmlajši lahko pomagajo pri polnjenju košaric, starejši pa pri celotni pripravi mafinov. 

foto2
Božični recepti za peko z otroki

 

3. Medenjaki za sladko darilo

Medenjaki v veselem decembru nikakor ne smejo manjkati. Po spodnjem receptu se piškoti zelo lepo oblikujejo. Z malo domišljije hitro postanejo darilo, ki ga bodo vsi zelo veseli. 

Sestavine:

  • 250 g medu
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • Vanilijev sladkor
  • Pol pecilnega praška
  • 2 žlički cimeta (oz. začimb za medenjake)
  • Lupinica pomaranče
  • 450 g ržene moke

Postopek:

  • Med segrejete nad paro, da preide v tekoče stanje in pustite, da se ohladi. V posodi zmešajte maslo, sladkor, med in jajci. Dodajte pomarančno lupinico, cimet, začimbe za medenjake, vanilijev sladkor in pecilni prašek. Še enkrat dobro premešajte. Na koncu vmešajte še moko. Testo zavijete v folijo in ga položite v hladilnik za 2 uri ali kar čez noč.
  • Nato segrejete pečico na 200 °C. Pekač obložite s peki papirjem. Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte testo. Iz njega izrezujete piškote in jih polagajte na pekač. Medenjake pečete približno 10 minut na 200 °C. Piškote lahko oblijete s čokolado in okrasite. Lahko pa iz njih naredite lizike in jih že pred peko položite na namočena lesena nabodalca in pečene okrasite in jih podarite svojim bližnjim.

Primerno za:

Mlajši lahko pomagajo izrezovati in okraševati piškote, starejši pa lahko pomagajo pri celotni pripravi piškotov.

foto3
Božični recepti za peko z otroki

 

4. Domače čokoladice

Domače čokoladice so zelo izvirno darilo tako za male kot velike. Pa še priprava je zabavna.

Sestavine:

  • Čokolada za topljenje, preliv, navadna čokolada; bela, mlečna ali temna.
  • Dodatki: suho sadje, oreščki, mrvice, bonbončki,….

Priprava:

Čokolado stopite nad vodno kopeljo. Nalijete jo v modelčke in dodajte kar želite. Lahko jo polijete po pekaču in posujete z dodatki ter jo ohlajeno nalomite in zavijete za darilo.

Primerno za:

Vse sladkosnede mulce, ki bodo z veseljem pomagali. Priporočam, da si pri izdelavi požvižgujete, drugače se lahko zgodi, da vam sestavin zmanjka še pred koncem izdelave (bonbončki pogosto končajo v želodčkih, ne pa na čokoladi).

foto4
Božični recepti za peko z otroki

 

 5. Zimske grizike

Večina otrok obožuje grizike. Ko pa pomagajo pri pripravi, pa veselju ni videti konca.

 Sestavine:

  • 425 g sladkorja
  • 235 g moke
  • 70 g kakava v prahu
  • 5 g pecilnega praška
  • 8 g sode bikarbone
  • 5 g soli
  • 2 jajci
  • 235 ml mleka
  • 120 ml olja
  • Vanilija
  • 235 ml vrele vode
  •  Čokoladne grizike: mascarpone + nutella
  • Grizike iz bele čokolade: mascarpone + bela linolada
  • Jagodne grizike: mascarpone + jagodna marmelada

Priprava:

  • Zmešajte suhe sestavine. Zmešajte mokre sestavine, razen vrele vode. Obe zmesi vmešajte skupaj, nato dodajte vrelo vodo. Vlijete v namaščen in pomokan pekač. Po dnu naj bo peki papir. Pečete 45-60 minut oz. dokler ni zobotrebec, s katerim preverite pečenost, suh.
  • Ohladite.
  • Nato testo zdrobite in dodajte mokre sestavine. Oblikujete kroglice. Paličice, na katere boste dali grizike, pomočite v stopljeno čokolado in zapičite v grizike. Ohladite jih v hladilniku pol ure, nato jih oblijete s čokolado in okrasite.

Primerno za:

Otroci se zabavajo pri izdelovanju in okraševanju grizik, najbolj pa seveda pri preizkušanju svojih izdelkov.

foto5
Božični recepti za peko z otroki

 

 

Recepte je za Kamzmulcem pripravila Živa, živahna mamica 5 letni zvedavi deklici in 1,5 letnemu navihanemu mulcu. Skupaj s partnerjem se trudita, da njihovi dnevi niso dolgočasni. Raje kot drage obleke in najnovejši avto imajo izlete in dogodivščine. Včasih, ko jim vreme ni naklonjeno, pa predvsem s hčerko radi kaj spečeta ali skuhata.