6 pravljično – doživljajskih parkov v Sloveniji

2
Živalska pošta v Polhovem doživljajskem parku

V Sloveniji imamo že kar nekaj pravljično doživljajskih parkov, ki v prvi vrsti spodbujajo otroško domišlijo in jih skozi zgodbo popeljejo po čudoviti naravi. 5 parkov smo obiskali tudi z našimi mulci, z veseljem pa bomo v prihodnje razširili ta seznam tudi z vašimi idejam in izkušnjami.

1. Pohov doživljajski park, Polhov Gradec

Polhov Gradec se lahko pohvali z vrsto naravnih in kulturnih znamenitosti. Med novejšimi je Polhov doživljajski park, v katerem otroci spoznavajo polha in ostale gozdne živali skozi lesene skulpture, hišice in ostale didaktične pripomočke. Park poteka po krožni poti skozi gozd v bližini graščine Polhovega Gradca. Ta ima urejen grajski park, ki ponuja počitek in možnost opazovanja račk v ribniku. V delu graščine se nahaja čebelarska razstava, ki je nastala ob svetovnem dnevu čebel in je prava paša za oči. Obiskovalec se spozna z življenjem čebel in čebelarstvom na Slovenskem.

Polhov doživljajski park, družinski izlet
Polhov doživljajski park, družinski izlet

2. Pot pastirskih škratov, Krvavec

Pot pastirskih škratov velja za eno najbolj znanih pravljično doživljajskih poti na Gorenjskem. Po zabavni vožnji s kabinsko žičnico, ki predstavlja začetek doživetij na Poletnem parku Krvavec, se družina poda na lov za biseri ajdovskih deklic, se preizkusi v lokostrelstvu, išče znake prisotnosti nagajivega škrata in poskuša rešiti zahtevno uganko, ki jo je škrat pripravil za otoke v zameno za sktivnostno nagrado na cilju.

Proti pastirski koči in njenim lesenim prebivalkam, Krvavec
Proti pastirski koči in njenim lesenim prebivalkam, Krvavec

3. Zlatorogova pravljična dežela, Bohinj

Na prelepi lokaciji v Ukancu v Bohinju, za katerega so po legendi verjeli, da se tukaj svet konča, je speljana Zlatorogova pravljična pot, namenjena predvsem družinam z manjšimi otroki. Na učni poti vas bodo spremljali pravljični junaki iz bohinjskih pravljic in igre, ki bodo spodbudile čutila, doživljanje čustev ter predvsem gibanje v naravi.

Zmajevo igrišče, Zlatorogova pravljična pot
Zmajevo igrišče, Zlatorogova pravljična pot

 

4. Koča pri čarovnici, Olimje Podčetrtek

Sprehodite se z otroci čez gozd ob šumenju potočka in žvrgolenju prtičkov, skupaj doživite svet pravljic, srečajte knjižne junake vaše mladosti, čarovnice in se prepustite domišljiji, ki obstaja večinoma le še v glavicah naših malčkov.

Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje

5. Pravljični gozd, Logarska dolina

Pravljični gozd – čaroben kotiček v prelepi Logarski dolini, ki ga preprosto mora obiskati cela družina. Tu boste doživeli pravljice, razgibali čutila na senzoričnih poteh in dodobra spoznali gozd. Pravljični gozd trenutno prenavljajo in ni odprt za obiskovalce! 

Pravljični gozd, Logarska dolina
Pravljični gozd, Logarska dolina

6. Pravljični Šumberk, Domžale

Še ena izmed pravljičnih učnih poti, ki združujejo pravljice, naloge in aktivnosti v objemu narave. V letu 2019 nastala učna pot Pravljični Šumberk. Izlet z misijo, da lisički pomagamo najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, pomembna stvar.

Pravljični Šumberk, Domžale

Naša doživetja s poti kmalu.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele mamice Kamzmulcem z družino. Za več informacij o doživetju nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali dodate vprašanje v komentar.