5 najlepših družinskih poti in pohodov po Zelenem krasu

0
Učna pot Drvošec, Cerkniško jezero

Destinacija Zeleni kras je eno izmed tistih okolij v Sloveniji, ki na prvi pogled navduši vsakega obiskovalca. Občutki neturističnosti in pristnosti okolja, v katerem se nahajamo je en izmed glavnih atributov te zelene regije.

Izjemne naravne danosti so odlično izhodišče za izlete v naravo in preživljanje prostočasnih aktivnosti na različnih lokacijah. Med tem, ko se za izkušene pohodnike najdejo možnosti za večdnevne pohode po poteh kot so Via Diarica Slovenija in Velika Krpanova pot, je za tiste z otroki možno doživeti nepozabne sprehode na teh mestih.

5 najlepših družinskih poti, doživetij in pohodov po Zelenem krasu

1. Nove učne poti okrog Cerkniškega jezera (Drvošec)

Od informacijske točke na vozu lojtrniku (tik ob parkirišču ob Cerkniškem jezeru) vas bodo zanimive točke in smerokazi usmerjali do prijetne učne poti Drvošec.

Učna pot Drvošec poteka od požiralnikov Rešeto na Cerkniškem jezeru in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3.7 km (v eno smer) primerna za vsakogar, ki le pazi na primerno obutev.  Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke (prehranjevalni splet, plezalo ris, silhueta medveda in volka). Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava.

Prehranjevalna veriga, učna pot Drvošec
Infotočka medved na učni poti Drvošec, Cerkniško jezero
Stalna prebivalka območja – kozača, učna pot Drvošec, Cerkniško jezero

Pot je označena s piktogramom ptice bobnarice, ki ji lahko sledite na oznakah na stebričkih tekom celotne poti.

Območje Cerkniškega jezera je izjemno primerno za preživljanje aktivnega prostega časa v naravi. Zaradi izjemnih razmer je tudi v mesecu avgustu jezero še vedno polno vode, kar pomeni da si lahko izposodite kanu in zaveslate po tem naravnem čudesu.

Skadulca ob Cerkniškem jezeru, učna pot Drvošec

Več o doživetjih na Cerkniškem jezeru in okolici si preberite v:

2. Ekomuzej in Krajinski park Pivških presihajočih jezer

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo. Predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode. Makete najpomembnejših življenjskih okolij: mokrih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam dopolnjujejo predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini. Obisk ekomuzeja je najboljše kombinirati s sprehodom do Petelinjskega jezera ali vrha hriba Sv. Trojica, lahko pa načrtujeje pot in se podate po krožni poti vojaške zgodovine Pivka.

Martin Krpan v Ekomuzeju
Spoznavanje medvedjega življenja v Ekomuzeju
Čudovit pohodni izlet, primeren za vse starosti otrok, Pivška presihajoča jezera
Petelinje jezero poleti kot prostran travnik za igro, Pivška presihajoča jezera

Več si o našem doživetju preberite v članku 6 idej kaj početi z otroki v Pivki in okolici.

3. Vzponi na Snežnik, Nanos in Slivnico

Planince in navdušence nad gorami najbolj privlačijo visoki vrhovi, posebej Snežnik (1796 m) in Nanos (1313 m), ki slovita po izjemnih razgledih. Snežnik je najvišja gora Slovenije izven Alp, njen vrh je botanični rezervat. V preteklem letu je bil Snežnik uvrščen na UNESCO seznam svetovne dediščine zaradi izjemnega pomena bukovih gozdov, ki se razprostirajo na tem ogromnem območju. Vzponi na omenjene vrhove so primerni za vse, ki radi preživljajo čas v gorah. Pri temu velja omeniti da so koče na Snežniku, Nanosu in Slivnici, kjer lahko poleg okrepčilne hrane tudi prenočite.

Družinsko na Nanos

Čudoviti razgledi z Nanosa
Vojkova koča na Nanosu

Družinsko na Snežnik

Botanični rezervat na poti na Snežnik
Proti domu na Sviščakih, Snežnik

Družinsko na Slivnico

Razgled s ploščadi pred Domom na Slivnici
Odlične palačinke v Domu na Slivnici

3. Krpanova pot Bloke

Navdušenci nad pohodi boste uživali v Krpanovi poti po Bloški planoti. Ta 19 kilometrski krog vas popelje po najbolj zanimivih lokacijah na t.i. slovenskem Tibetu. Pot lahko prilagodite vašim zmožnostim, vsekakor pa obiščite Bloško jezero in Bloščico.

Krpanova pot, ki poteka ob čudovitem Bloškem jezeru
Pohod po Krpanovi poti, Bloke
Na Krpanovi poti obiščete tudi prostor, kjer se je skotila Krpanova kobila
Zanimive skulpture na Krpanovi poti

Več si preberite v članku 6 razlogov za vikend izlet na Bloško jezero z otroki.

4. Najem e-koles v Ilirski Bistrici

Letošnjo poletno sezono lahko izkoristite tudi novo ponudbo e-koles v Ilirski Bistrici. TIC Ilirska Bistrica ima na razpolago 9 električnih koles različnih velikosti, ki omogočajo lažje raziskovanje destinacije na aktiven način. Na voljo imamo 7 odraslih koles različnih velikosti ter 2 otroška. Električna kolesa si bo moč izposoditi oziroma rezervirati vse dni v tednu med 8. in 18. uro v TIC-u, Dom na Vidmu.

E-kolesa za najem v Ilirski Bistrici
TIC Ilirska Bistrica, kjer se dogovorite za najem koles

Upamo, da bo raziskovanje precej razgibane pokrajine z električnimi kolesi veliko bolj zabavno predvsem pa dostopno širši množici obiskovalcev. Na ta način želijo omogočiti večjo mobilnost obiskovalcev in jih spodbuditi, da svoj postanek v Ilirski Bistrici podaljšajo in pri njih ostanejo dlje.

5. Vodeni sprehodi z lokalnimi vodniki

Lokalni vodniki vas bodo popeljali po skrivnih in nepoznanih kotičkih naše destinacije Zeleni kras. Pri tem se lahko udeležite tematskih vodenj, med katerimi tokrat izpostavljamo vodnico Alenko Veber iz Rihtarjeve domačije na Babnem polju. Alenka je avtorica več sto poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini, predvsem pa je ljubiteljska etnologinja, fotografinja in turistična vodnica, mentorica študijskih krožkov ter predavateljica. Z obiskom Rihtarjeve domačije boste spoznali najhladnejši kraj v Sloveniji, imeli interpretativno vodenje ter si ogledali multivizijo Babnega polja.

Najhladnejši kraj v Sloveniji – Babno polje
Po pokrajini Zelenega krasa vas vodijo lokalni vodniki (na sliki Alenka Veber z Babnega polja)
Lokalni vodiči tudi po Krpanovi poti

Več doživetij z območja Zelena krasa najdete tudi v članku 3 družinska doživetja na Zelenem Krasu to poletje