5 italijanskih družinskih doživljajskih parkov v 5 dneh

3

Obstaja več razlogov zakaj obiskati Italijansko pokrajino Benečijo. Eden je zagotovo lepa ravninsko – gričevnata pokrajina, ki jo lahko opazujete med vožnjo. Posebnost z veliko črko pa so mesta Benetke, Padova, Verona in druga, kjer se sprehajaš odprtih ust. Naš primarni razlog obiska pa je bila »aktivna dogodivščina«, kopanje v Gardskem jezeru, vodni parki, tematski parki in živalski vrt s safari parkom.

Destinacija: Italija, Benečija in Lombardija

Pot do destinacije: Na pot smo se odpravili z avtomobilom, kar je tudi najbolj praktično, če želiš vzeti s seboj še hladilno torbo in vse potrebno za kopanje in igro na poti + v hotelu. Naš prvi cilj je bil Aqualandija v Lido di Jesolo v bližini Benetk. Vožnja je trajala približno 4h (s kratkima postankoma). Več o tem kako se dobro pripraviti na pot z avtom, pa si preberite tukaj.

Čas potovanja: Avgust 2015

Dnevi na potovanju: 5 (priporočali bi še kak dan za »ležanje na plaži« jezera Lago di Garda, če niste časovno omejeni)

Starost otroka: 4,5 leta

Raj za: aktivne družine, ljubitelje narave in mest ter seveda vse mulce željne zabave tematskih parkov. Naš primarni razlog obiska je bil obisk vodnih parkov, tematskih parkov, živalskega vrta s safari parkom in kopanje v Gardskem jezeru.

Primerno za otroke: od predšolskih pa do »ni omejitve« (po naših izkušnjah je 4 leta ravno prava spodnja meja, ker je z mlajšimi več omejitev in manj možnosti doživetja vsega – ni pa ovira, če imate otroke različnih starosti – za vse se najde aktivnost!)

Vreme: Priporočamo obisk v lepem dnevu, saj lahko tako neomejeno uživate v vseh zunanjih aktivnostih. Mi smo potovali v času vročinskega vala, s temperaturami dnevno med 35 in 38 stopinj, a smo pot sproti prilagajali in ni bilo težav.

Namestitev in budget: Hotela smo rezervirali direktno pri hotelirjih. Seveda smo prej pregledali cene in ocene na rezervacijskih sistemih in prebrali kak nasvet na blogih ali potovalnih straneh – se splača, saj lahko tako plačaš manj, predvsem če se odločite za lokacije, ki so bolj oddaljene od Gardskega jezera. Npr. naša 3-članska družina je za 3x nočitev z zajtrkom in turistično takso plačala 190 € v Hotelu Dunant– ga z veseljem priporočamo v vseh pogledih. Druga namestitev je bil Best Western Biri hotel v Padovi, kjer nas je recepcijsko osebje razočaralo, soba pa je bila čista, lepa, prostorna in z balkonom. Pomembno je opozoriti, da večina hotelov v Italiji ne daje gratis bivanja za otroke starejše od 2 ali 3 leta. Tako smo se morali »pogajati«, da je hči spala z nama v postelji brez plačila ali le s plačilom zajtrka v vrednosti 5 € / dan.

Hrana: povsod je možno najti restavracije s pico, testeninami, krompirčkom, hot-dog-om, sendviči, solato, sladoledom in pijačo. Prijazni receptorji v Dunantu vam bodo tudi svetovali katere restavracije in kmetije z lokalnimi dobrotami so avgusta odprte. Cene za obrok (glavna jed) se gibljejo med 3 in 15 €/osebo.

5 DNI, 5 DOGODIVŠČIN

Za družino so bile to prve počitnice dogodivščin. Do sedaj smo bili vajeni morja in kakšnega enodnevnega izleta v ZOO ali terme ter vikend obiskov pri babici in dedku. Seveda sva želela tokratno potovanje prilagoditi hčeri, vendar sva tudi midva več kot prijetno uživala in se zelo sprostila. Ker še nisva obiskala teh krajev, sva se pustila »presenetiti« v vseh pogledih. Prvič brez natančnih začrtanih poti in urnikov – le želja: ena dogodivščina na dan. Voda, jabolka, prigrizki, pokrivala za glavo in sončna krema so bili del obvezne opreme, ostalo pa »kar bo pa bo«. Izbire kam iti in kaj doživeti pa več kot dovolj.

1. Aqualandija, Lido di Jesolo

Vodnemu parku Aqualandija, ki je bil izvoljen 9-krat za najboljši Vodni park v Italiji, nekateri pravijo tudi karibski otok nekaj korakov od Benetk.

Postal je atrakcija na mednarodni ravni z vsakodnevnim animacijskim programom: aquagym, Peter Pan show, limbo show, aquabike, parrots show, jungle show, Circo show, pirates show in bungee jumping.

Mappa-Aqualandia, Lido di Jesolo-2015
Karta Aqualandia, Lido di Jesolo (Italija)

Piratska ladja, bazeni (tudi z valovi in mivko), peščena plaža, tobogani (Spacemaker: 42 m višine in 60 stopinjski naklon; hitrost 100 km/h) ob glasbi vabijo na počitek med palme, grmičevje in cvetje. Najmlajši se lahko z avtomobilčki popeljejo po džungli, se vkrcajo na čolne, gradijo palače iz mivke, obiščejo male tobogane, čofotajo v nizki vodi ali ustvarjajo.

Poskrbljeno je za hrano na več lokacijah parka in tudi sanitarije, garderobe in tuši so ob vstopu v park. Ob bazenih so tudi ležalniki s senčniki (proti doplačilu), mi pa smo uživali na svojih blazinah na zelenici v bližini bazena in brez strahu pustili nahrbtnik s hladilno torbo.

Pri nakupu vstopnic priporočava nakup preko interneta, ker se v avgustu zagotovo izognete dolgi čakalni vrsti (30 min in več – kljub našemu obisku v ponedeljek). Vstop je možen z zapestnico, ki je nikakor ne smete izgubiti in vam služi tudi kot plačilno sredstvo. Storitev in blago plačate ob izhodu iz parka.

Aqualandia, Lido di Jesolo
Aqualandia, Lido di Jesolo

Pomembno za starše:

 • cena celodnevne vstopnice: odrasli 30€, otroci nad 100cm 26 €, manjši gratis
 • obisk parka je primeren za vse starosti, od malčkov do seniorjev
 • parkirišče je ob vhodu, časovno neomejeno parkiranje stane 4 €.
 • odpiralni čas: od 10:00 do 18:00

2. Padova, Orto Botanico

Odločili smo se prespati v Padovi, ker je bivanje ugodneje kot v Benetkah. Mesto se ponaša z med najbolje ohranjenim mestnim obzidjem v Italiji in vrsto izjemnih kulturno – zgodovinskih spomenikov iz različnih obdobij.

Doživetja v Padovi, Italija

Naš edini načrt je bil ogled najstarejšega botaničnega vrta v Evropi, čeprav smo vedeli, da v vročem avgustu ne bo veliko cvetja. Iz hotela smo se z mestnim avtobusom odpeljali (z vmesni prestopom) po mestu do najbližje postaje.

5 minutni sprehod nas je popeljal do trga z mogočno, bogato in dobro (vojaško) varovano cerkvijo s številnimi kupolami – cerkve Svetega Antona Padovanskega, kjer hranijo med njegovimi relikvijami tudi njegov nestrohnjeni jezik. Pred cerkvijo stoji znameniti Donatellov konjeniški kip vojskovodje Gattamelata. Vsekakor vredno ogleda – vstopnine ni.

Iz trga vodi pot do botaničnega vrta Orto Botanico, ki je bil ustanovljen leta 1545 in ga najdemo na Unesco seznamu svetovne dediščine. Park si  je možno ogledati v kratkem času ali v njem uživati več ur, kakor smo tudi mi. Nekoliko v zavetju senc smo občudovali zasaditev parka in bili presenečeni nad njegovo skrbno urejenostjo in velikostjo. Navdušeni smo bili nad velikimi rastlinjaki, v katerih je tropski gozd, zreli citrusi, banane, kaktusi….

Mappa-Orto Botanico Padova-2015
Karta Orto Botanico Padova, Italija

Po ogledi smo šli na trg Piazza Vittorio Emanuele II’, ki slovi kot drugi največji trg v Evropi. Center trga je elipsaste oblike in ga obdaja kanal z vodo in 78 kipov znamenitih Padovancev. Kopno povezujejo štirje mostički, na sredini je fontana. Kraj je ravno pravšnji za počitek v senci dreves in sladkanje s sladoledom. Sicer ležanje na zelenici ni nič neobičajnega – park je srce mesta za vse generacije.

Pomembno za starše:

 • avtobusna vstopnica: 6€ / os. / ena smer (otroci do 4 leta se vozijo gratis);
 • vstopnina Orto Botanico: 12 € / odraslega (otrok je gratis)
 • odpiralni čas: od 09:00 do 19:00 (zaprto ob ponedeljkih)

3. Parco Natura Viva

Iz Padove smo se napotili na dobro uro vožnje, v smeri do Parco Natura Viva.

Zoo safari, ki je na približno 40 hektarjih zemlje dom več kot 250 prosto živečih vrst živali (približno 1500 živali), je razdeljen na dve glavni področji: Safari Park, v katerem obiskovalec ostane v svojem vozilu, in Favna park, ki je namenjen samo pešcem.

Mappa-Parco Narura Viva-2015
Karta Parco Natura Viva, Italija

Safari park je posebna atrakcija. Iz vozila opazuješ afriške živali v naravnem okolju – voziš se po poti med njimi in dovolj je časa za fotografiranje. Žirafe, zebre, antilope, afriško govedo, nosorog, levinje, hijena in opice so le del videnega. Mi smo potrebovali za ta del 40 min.

Fauna Park je od parkirišča oddaljen ca. 5-10 min hoje in je zelo lepo urejen, prostoren in tematsko razdeljen na kontinente. Znotraj tega dela je več sanitarij in restavracij ter možnosti za igro najmlajših. Videli smo papagaje, povodne konje, opice, kamele, medvede, volkove, črne labode, tigre, akvarij in terarij s tropskim gozdom z metulji, krokodili, piranjo, kačami, kuščarji… Del parka je namenjen izumrlim živalim – tukaj so postavljene replike dinozavrov in drugih bitij v naravni velikosti. Za Fauna park smo potrebovali 4 ure, vključno z malico in počitkom.

Parco Narura Park
Parco Natura Viva, Italija

Pomembno za starše:

 • Vstopnico, ki velja za oba parka, kupite ob vstopu z avtomobilom v safari park. Čakalne vrste nismo imeli.
 • Cena celodnevne vstopnice: odrasli 20 €, otroci 3-13 let 16 €, do 2 leti gratis
 • Park je urejen tudi za obiskovalce invalide na vozičkih in mamice z vozički.
 • Cena neomejenega parkiranja je 2 €.
 • Odpiralni čas: * Safari Park 10:00-15:00   * Fauna Park 9:00-17:00
 • Velik del parka je v senci in tam so tudi klopi za počitek.

Hotel Dunant

Iz parka nas je pot vodila v Lombardijo, natančneje v kraj Castiglione delle Stiviere. Tukaj smo rezervirali hotel s posebno zgodbo – hotel je posvečen ustanovitelju Rdečega križa, gospodu z imenom Jean Henri Dunant.

Zasnovali so hotel, ki (po merilih ocenjevanja storitev) nima določenih kategoriziranih zvezdic. Želeli so omogočiti gostom, da brez predsodkov »občutijo« hotel. In to jim je resnično uspelo. Vsak prostor v hotelu govori svojo zgodbo določenega obdobja v življenju g. Dunanta. Oblikovalci so poskrbeli za občutke kot da se sprehajaš po razstavnih prostorih galerije/muzeja. Ni vsiljeno, je le drugačno, kot si vajen v hotelih.

Mi smo bili zadovoljni s čistočo, prostornostjo sobe, izborom hrane na zajtrku in še posebej z zelo prijaznim osebjem, ki ima odgovor na vsa vprašanja. Ne pozabite vzeti kupone za ugodnejše kopanje v vodnem parku Cavour. Tudi zunanjost je skladno urejena in otroci lahko uživajo na lesenih gugalnicah.

Hotel Dunant
Hotel Dunant, Lombardija (Italija)

4. Parco Acquatico Cavour

V hotelu smo zvedeli za vodni park Parco Acquatico Cavour v bližini (15 min vožnje z avtom), ki ponuja vse kar ima Aqualandija v Lido di Jesolo, a po polovični ceni.

Zgodbo sredi čiste narave je začel pisati g. Bighelli, ki je imel že od otroštva vzdevek Cavour. Skupaj z ženo sta oblikovala park, ki omogoča dan preživeti zabavno v lepoti in spokojnosti narave, stran od mestnega vrveža in stresa. Resnično je tako – že ko smo vstopili smo začutili sproščenost ob pogledu na trato, ki je kot mehka preproga, drevesa, ki nudijo senco povsod, bazene, ki se zlijejo z naravo, klopi za piknike raztresene po parku. Gospod je namreč želel ohranjati naravo in oblikovati bazen, ki bi bil videti kot naravni ribnik. In tako je leta 1978 naredil prvi bazen s peščenim dnom v Evropi, ki je bil takojšnja uspešnica.

Mappa-Parco Aquatico Cavour-2015
Karta Parco Aquatico Cavour, Italija

Za zabavo poskrbijo številni tobogani, vodna atletska pot, oder za predstave, okrogli bazen s peskom in otokom s palmami ter krasen bazen z mivko in igrali postavljenimi sredi bazena: Paradise Island. Seveda ne manjkajo igrišča za odbojko na mivki, nogometna igrišča, trampolin, peskovnik, namizni nogomet ter ribnik z lokvanji in račkami, ki plavajo v njem. Pravi mali raj za vsako družino.

Parco Aquatico Cavour
Parco Aquatico Cavour, Italija

Pomembno za starše:

 • Park ponuja možnost najema omaric, ležalnikov (z majhnim doplačilom) in ima več lokacij s prehrano, tuši in WC-ji, trgovino s spominki in info-točko.
 • Cena celodnevne vstopnice: odrasli 14 €, otroci od 100 cm 10 €; s kuponi iz hotela -2 € / os.
 • Park je primeren je za vse generacije in ima lepo urejene poti tudi za vozičke.
 • Parkirišče je ob vhodu. Časovno neomejeno parkiranje stane 2 €.
 • Odpiralni čas: poleti 9:30-19:00

5. Gardaland

»Je hčera dovolj stara za obisk in bo dovolj atrakcij zanjo?« je bila najina prva misel. A po pregledu spletne strani, sva se že doma odločila, da ga obiščemo, znani Gardaland namreč.

Statistika: 35 ha površin, 33 atrakcij (tematike domišljija, pustolovščina, adrenalin), 15 predstav (dobrodošlica, cirkus, teater) 23 barov in restavracij in več kot 3,2 milijona obiskovalcev letno. Gardaland je največji in hkrati tudi najbolj priljubljen italijanski zabaviščni park.

Mappa-Gardaland-2015
Karta Gardaland

Zagotavlja zabavo obiskovalcem vseh starosti. Pri vstopu ni gneče, ker si večina priskrbi vstopnice že prej (preko spleta ali pri hotelirjih – tako smo storili tudi mi po ceni 30,5 €/os. – ali v vasi Garda pred Gardalandom na bencinskih črpalkah). V roke ti ponudijo zemljevid parka z zabeleženimi starostnimi ali višinskimi omejitvami, letak za Aquarium pred vstopom v park in letak z zemljevidom in seznamom predstav ter restavracij. Načrt kaj videti si lahko delno doma pripraviš in na mestu le dopolniš.

Gardaland - Restavrants
Pomembno za mulce in starše – karta restavracij, Gardaland

Ker je hči visoka nekaj čez 100 cm smo lahko obiskali številne atrakcije in preživeli 10 ur v parku. Žal še vedno nismo uspeli preizkusiti in videti vsega. Morda tudi zato ponujajo 2-dnevne vstopnice.

Najmlajšim je namenjeno domišljijsko kraljestvo z velikim drevesom na sredi, ki navdušuje mulce z raznolikimi interakcijami. Zavrteli smo se na vrtiljaku konjičkov, se sprehodili skozi ameriško vasico divjega zahoda: zajahali konje, se slikali kot kavboji in Indijanci ter tukaj dobro jedli (cene so presenetljivo »normalne« – 21 € kosilo s pijačo za nas tri), si ogledali lepote arabske arhitekture, občudovali pogum vseh na vlakih smrti in vstopili v 4D kino. Ogledali smo si cirkus predstavo Madagaskar. Resnično odlična predstava akrobatov, pevcev, plesalcev z vložki velikih maskot iz risanke Madagaskar.

Pustolovščino smo doživeli na podzemni vožnji z ladjico v veliki gusarski ladji, na bitki v temačnem Ramzesovem templju, na spustih po divjih brzicah džungle in reke Colorado. Slednje tri atrakcije so imele najdaljše čakalne vrste, a smo jih obiskali pozno popoldan, ko so se te zmanjšale in 15-25 min je minilo hitro.

Najljubši hčerkin del parka, vodni del Prezzemolo Land, smo si pustili za večer. Nismo imeli kopalk in brisače s seboj, a to ni bila ovira za čofotanje po toboganih in tekanje okoli in po mini gradu. Proti doplačilu lahko starši otroke osušijo v posebnih sušilnih komorah.

Gardaland
Doživetje za celo družino – Gardaland, Italija

Pomembno za starše:

 • S seboj vzemite čim manj stvari in v nahrbtnik dajte večjo vrečko, da si lahko pri vodnih atrakcijah pokrijete svoje dragocenosti. Nekateri, tudi mi, smo pustili pred vstopom na/v atrakcijo nahrbtnik in upali, da nas bo tam še čakal – imeli smo srečo:)
 • Majhna brisača in kopalke za otroke so priporočljive za vodno igralo v Prezzemolo Landu
 • Ne čakajte v vrstah z mlajšimi otroki v upanju, da jih bodo spustili naprej, če so manjši od dovoljene višine – ne bodo vas! Preverjajo povsod, le 4D kino ni ovira.
 • Cena celodnevne vstopnice: odrasli 30-38 €, otroci do 100 cm gratis;    
 • Doplačilo za Gardaland Sealife Aquarium: 5 €/os.
 • Ogromno parkirišče je v bližini vhoda. Časovno neomejeno parkiranje stane 5 €.
 • Odpiralni čas v glavni sezoni (15.6-13.9.): 10:00-23:00, izven glavne sezone je odpiralni čas prilagojen, preverite tukaj.

Izleti v okolici

Zagotovo nismo zadnjič obiskali okolice Gardskega jezera – v nadaljevanju nekaj predlogov, ki jih zdaj nismo uspeli vključiti v »program«:

* Članek je napisala Tanja, žena Tomislava in mamica živahni Anini. Živijo v Mariboru in najraje preživljajo čas skupaj. Za več informacij o potovaju, nam pišite na info@kamzmulcem.si