5 idej za uživanje marčevske pomladi

0

Marca nekoliko lažje zadihamo, vsaj pri nas. Že res, da imamo radi zimo in zimska doživetja, ampak dlje od zimskih športov ali zimskih pohodov pa ne. Megle, nizkih temperatur in kratkih dnevov imamo nekako dovolj že novembra, zato se vsako leto zelo razveselimo marca. Takrat se, vsaj v naših glavah, začnejo toplejši, predvsem pa daljši dnevi, ko gremo z večjim veseljem naokoli in tudi več časa preživimo zunaj.

Kaj bomo torej počeli marca, da bomo čim bolj užili (ali priklicali) pomlad?

Na zrak

Marca je pri nas vse v znamenju tega, da čim več časa preživimo na svežem zraku. Ker pa znajo biti temperature še precej nizke, v tem delu leta predvsem radi obiščemo Primorsko ali kar Obalo. Med destinacijami iz Obalno kraške regije so med našimi priljubljenimi destinacijami Piran, kjer se radi sprehodimo in obiščemo akvarij, Mesečev zaliv ali pa naravni rezervat Škocjanski zatok.

Nekoliko bolj v notranjost pa priporočamo lepa (in, za razliko od ostalih delov Slovenije, še vedno precej toplejša) izleta, kjer bo razvajalo sonce: Kokoš ali Slavnik. Svetujemo, da v naprej le preverite veter, sploh na Slavniku.

Za alternativo obali pa lahko pobrskate tudi po možnostih preostalih izletov – tukaj.

Prekrasen Mesečev zaliv

Opravila doma

Tudi opravila doma so lahko marca v znamenju pomladi. Poleg klasičnega pospravljanja sobe in zbiranja vseh stvari (oblačila, igrače, knjige), ki jih podarimo novim zadovoljnim uporabnikom, se marca radi lotimo tudi zunanjih opravil, v katera vključimo vse družinske člane. Tako z veseljem očistimo dvorišče in se lotimo priprav vzgoje zelenjavnega vrtička. Četudi vsi nimajo možnosti ureditve zunanjih gredic, bo tudi cvetlična čebulica v lončku lahko zanimiva za prvo seznanjanje z rastlinami.

Spomladansko ustvarjanje

Spomladi dobi tudi naše ustvarjanje novo preobleko, saj se skušamo osredotočiti na naravo.  Najraje izdelujemo rožice v različnih oblikah. Nekaj preprostih idej vam ponujamo spodaj.

Nova znanja

Glede na to, da spomladi vse brsti in zeleni, med drugim tudi številne rastline, ki jih sami nabiramo (za dekoracijo ali uživanje), v to opravilo vključimo otroke ter se skupaj pogovorimo o užitnih rastlinah in njihovi uporabi. Med “kandidate” za pogovor se uvrstijo zagotovo trobentice (za čaj), regrat (solata), pljučnik (čaj), ipd. Ob tem pa ponovimo tudi sestavne dele rastlin.

Marca je čas tudi za spoznavanje narave in nabiranje zelišč, ki jih lahko uporabimo v prehrani.

Spomladanska igra

Tudi otroške igre so spomladi preseljene ven, če le vreme omogoča. Mi imamo radi predvsem igre z žogo ali zemljo krast. Več idej in opise iger naših mladosti, pa lahko dobite tukaj.

Ideje za marčevsko preživljanje prostega časa so zbrane na podlagi naših izkušenj. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si. 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime