5 idej za nepozaben družinski izlet z vlakom

0

Pred nami so toplejši dnevi, ki kar kličejo po celodnevnih ali vikend izletih, v Sloveniji a tudi bližnji okolici. Katero prevozno sredstvo izbrati, da bo izlet doživet in nepozaben? Vlak, itak!

Potovanje z otroci na vlaku, sploh če potujete malo dlje, je zelo praktično in hkrati doživeto. Čas na poti lahko izkoristite za igro in opazovanje pokrajine, ki drsi mimo oken. Otrokom na poti ni potrebno mirno sedeti v avtomobilskem stolčku, lahko se prosto sprehodijo. Ker so na vlakih toaletni prostori, se izognete tudi potrebnim postankom na poti. Tak izlet bo zagotovo ostal nepozaben tako otrokom kot odraslim, hkrati pa boste veliko prispevali tudi k varovanju okolja.

Načrtujte vaš izlet že sedaj, se ga veselite in ob tem še prihranite. Vozovnico za vlak lahko kupite prej, že 6 mesecev pred potovanjem.

5 preverjenih idej za nepozaben in aktiven družinski izlet

1. Do Zagreba v živalski vrt (Hrvaška)

Obisk živalskega vrta in tekanje po Maksimir parku sredi Zagreba je lahko ena od idej, kako preživeti lep družinski dan.

Od glavne železniške postaje do zanimivosti: Od glavne železniške postaje v Zagrebu vas do živalskega vrta loči lep sprehod čez mestno jedro (cca 4 km). Lahko pa se do živalskega vrta s postaje  odpeljete s tramvajem številka 4 – mulci bodo zagotovo navdušeni.

zagreb-zoo_1692284308
Radovedne surikate, ZOO Zagreb
 • Dolžina potovanja (iz Ljubljane): 2h 20min
 • Vozni red: vlak iz Ljubljane vozi 4x dnevno: preverite vozni red vlaka do Zagreba 
 • Cena vozovnice: V Zagreb se lahko zapeljete z direktnimi vlaki iz Ljubljane, že za 9 evrov. Za družinska potovanja priporočamo vozovnico po ponudbi City Star, saj z njo otroci v starosti do 15 let v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno. Družina z dvema odraslima in dvema otrokoma bo tako za povratno vozovnico odštela le 30,30 evra.

2. Mimo Gradca in naprej do čarobnega Dunaja (Avstrija)

Dunaj že vrsto let zaseda mesto najbolj branega članka za mestni oddih z mulci na naši strani. Živahen center, znameniti park Schönbrunn z najstarejšim živalskim vrtom na svetu in nešteto zanimivih muzejev in parkov za otroke, je le nekaj razlogov, da ga marsikdo izbere za prvi mestni oddih z otroki. Kaj priporočamo za ogled z otroki pa preberite v članku 5 znamenitosti, ki jih morate obiskati z otroki na Dunaju.

Sprehod po mestu Dunaj (z vlakom na Dunaj)

Od glavne železniške postaje do zanimivosti: Dunaj je hkrati mesto, kjer se boste med znamenitostmi najlažje premikali z javnim prevozom, zato kombinacija vlaka do Dunaja ter javni prevoz po Dunaju najboljša izbira. Z glavne železniške postaje boste imeli na dosegu dobro mrežo mestnega metroja (U-bahn), ki vas bo peljal do katere koli izbrane destinacije hitro in ugodno. Z železniške postaje do centra mesta pa se lahko podate tudi peš (cca. 30min).

Na poti do Dunaja pa se lahko ustavite tudi v čudovitem Gradcu, kjer se ne pozabite povzpeti na Grajski hrib ali sprehoditi po glavnem mestnem trgu.

 • Dolžina potovanja (iz Ljubljane): vožnja z vlakom iz Ljubljane, prek Celja in Maribora do glavne železniške postaje na Dunaju (Wien Hauptbahnhof) traja 6 ur. Do Gradca pa dobre 3 ure. Lahko potujete tudi preko Jesenic s tremi pari vlaki na dan.
 • Vozni red: vlak, ki pelje preko Maribora, štarta iz Ljubljane 2x dnevno: ob 8:05 in 16:05. Vlak, ki pelje preko Jesenic pa ima odhode iz Ljubljane ob 7.26, 9.23 in 15.27.  Preverite vozni red vlaka do Gradca in Dunaja.
 • Cena vozovnice: Do Gradca se lahko zapeljete z vlakom iz Ljubljane že za  17,9 evrov za odraslega, do Dunaja pa od 24,9 € naprej. Nakup vozovnic 3 in več dni pred potovanjem je cenovno ugodnejši od nakupa vozovnice 1 ali 2 dni pred nameravanim potovanjem. S ponudbo FME za potovanja v Avstrijo lahko otroci od 6. do dopolnjenega 15. leta starosti v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno.
 • Kam z mulcem nasvet: Do Gradca in Dunaja (preko Maribora) se lahko iz Ljubljane zapeljete tudi z vlakom Emona, ki ima v svoji sestavi restavracijski vagon (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151).
2. slika
Pogled na mesto Dunaj iz mostu v živalskem vrtu (ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija)

3. V rojstno mesto Wolfanga Amadeusa Mozarta, Salzburg (Avstrija)

Kam z mulcem družine naravnost obožujemo Salzburg, rojstno mesto Wolfanga Amadeusa Mozarta. Sproščeno vzdušje, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij za mulce zagotavljajo zabavo za vso družino.

Salzburg z otroki

Ljubitelji zgodovine in umetnosti bodo navdušeni nad dvorcem Hellbrunn in parkom, ki ga obdaja, tisti, ki uživajo v krasnih razgledih, pa se bodo navduševali nad vožnjo z vzpenjačo na Hohensalzburg, ki ponuja najlepše razglede daleč naokoli. Mulci bodo svoj zen zagotovo našli v prekrasnem živalskem vrtu. Če pa se vreme nekoliko skisa pa res toplo priporočamo obisk Haus der Natur – ogledali smo si že mnogo muzejev, pa tale še vedno daleč prekaša vse videno. Kombinacija akvarija, terarija, dela, posvečenega dinozavrom, kamninam, vesolju, nastanku Zemlje, delovanju človeškega telesa, pa tehnični del in še in še. Zlahka bodo mulci (in odrasli!) tam prebili cel dan. Še več naših vtisov pa je zbranih v članku 3-dnevno odkrivanje Salzburga z otroki.

Od glavne železniške postaje do zanimivosti: Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz. V kolikor boste obiskali mesto, vam priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa tudi imeli brezplačen javni prevoz. In to direktno z glavne železniške postaje.

Salzburg z otroki
 • Dolžina potovanja (iz Ljubljane): z direktnim vlakom 4h 30min
 • Vozni red: vlak iz Ljubljane dnevno vozita 2 direktna in 2 vlaka s prestopanjem v Beljaku. Preverite vozni red vlaka do Salzburga
 • Cena vozovnice: Do Salzburga se lahko zapeljete z direktnimi vlaki iz Ljubljane že za 19,90 evrov. Nakup vozovnic 3 in več dni pred potovanjem je cenovno ugodnejši od nakupa vozovnice 1 ali 2 dni pred nameravanim potovanjem. S ponudbo FME za potovanja v Avstrijo lahko otroci od 6. do dopolnjenega 15. leta starosti v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno.
 • Kam z mulcem nasvet: Salzburg je pravzaprav popoln vikend izlet. Če se vam zdi, da je vožnje preveč samo za en vikend, je potovanje z vlakom idealna izbira, saj družina (sploh voznik) ne bo tako utrujena od poti, dogodivščina pa se bo pravzaprav pričela že na vlaku.

4. Z vlakom v Bratislavo (Slovaška)

»Veliko malo mesto« Bratislava, kot mu pravi turistični slogan, je mesto, kjer je vsega po malem. Od pestre zgodovine, oddiha v parkih, jezera, veličastna reka Donava in še mnogo. V mestu je mnogo zanimivosti, kjer bodo nedvomno uživali tudi najmlajši. Bratislava je polna pozitivne energije in življenja. Zanimiva v vseh letnih časih, tako v samem mestnem jedru kot okolici. Nudi mnogo zanimivosti za oglede, počitek za kosilo pa je vse bolj kot zanimiv v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu na bližnjem hribu. Preverite si več idej, kaj početi v Bratislavi v 2 naših člankih:

Od glavne železniške postaje do zanimivosti: Staro mestno jedro Bratislave je tako majhno, da si lahko vse znamenitosti ogledate peš. Javno prevozno sredstvo boste potrebovali le za prevoz do centra z železniške postaje, lahko pa se do centra mesta podate tudi peš (cca 20min).

21. slika
Pogled na Bratislavski grad z UFO razgledne ploščadi
 • Dolžina potovanja (iz Ljubljane) do Bratislave: 7ur in 20 min
 • Vozni red: vlak štarta iz Ljubljane 2x dnevno: ob 8:05 in 16:05. Preverite vozni red vlaka.
 • Cena vozovnice: V Bratislavo se lahko zapeljete z direktnimi vlaki iz Ljubljane že za 43 evrov na odraslo osebo. S ponudbo FME za potovanja na Slovaško lahko otroci od 6. do dopolnjenega 15. leta starosti v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno.

5. Z vlakom v Opatijo ali Reko (Hrvaška)

Če vas mestna doživetja tokrat ne prepričajo, greste lahko z vlakom tudi na izlet do morja! Do Opatije boste potrebovali dobre 2 uri in pol, vlak pa vozi 2x dnevno v obe smeri, kar pomeni, da si lahko orgazirate tudi enodnevni izlet. V Opatiji si z mulci le privoščite sladoled v eni izmed mnogih obmorskih kavarn in se sprehodite po sloviti potki ob morju. Več o tem pa v članku Opatija z mulci: po 12 km dolgi obalni poti Lungomare.

Od glavne železniške postaje do zanimivosti: od glavne železniške postaje do centra Opatije ali sprehajališča Lungomare pelje avtobus št. 34 (cca. 30min skupaj s hojo do postaje). Lahko se pa za isto ceno iz Ljubljane zapeljete do Reke, si najprej privoščite izlet v tem čudovitem mestu (vlak pripelje do obale, v neposredno bližino pristanišča) in od tam (dobrih 5 min peš poti) nadaljujete pot z avtobusom do centra Opatije, ki traja prav tako okoli pol ure.

Opatija z otroki

Reka je med drugim primerno izhodišče z vkrcanje na trajekt. Vozni red trajektov za priljubljene otoke, kot so Cres, Lošinj ali Pag preverite na povezavi Jadrolinije.

 • Dolžina potovanja (iz Ljubljane): do Opatije 2:40, do Reke pa 3 ure
 • Vozni red: vlak štarta iz Ljubljane 2x dnevno: 0b 6:30 in 15:11. Preverite vozni red vlaka.
 • Cena vozovnice: V Opatijo ali v Reko se lahko zapeljete z direktnimi vlaki iz Ljubljane, že za 9 evrov. Za družinska potovanja priporočamo vozovnico po ponudbi City Star, saj z njo otroci v starosti do 15 let v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno. Preverite vozni red vlaka za Opatijo in Reko.
 • Kam z mulcem nasvet: V Opatiji in Reki lahko izven sezone najdete čudovite hotele z bazenom in polpenzionom po ugodnih cenah. Na Reki, ob obali, le korak od železniške postaje, najdete tudi »boat hostel«, kjer lahko prespite na ladji s sobami, restavracijo in tudi fitnesom. Zagotovo nepozabno doživetje!

6. Druge destinacije, ki so primerne za družinski izlet z vlakom

 • Trst, že od 8eur
 • Budimpešta, od 15eur
 • Zürich, od 29,90eur
 • München, od 27,90eur
 • Praga, od 56eur
 • Frankfurt, od 46,90eur