5 idej za najlepše praznične izlete z vlakom

0

Pred nami so praznični zimski dnevi, ki kličejo po doživetjih. Izlet z vlakom je že sicer ena izmet top doživetij vseh Kam z mulcem družin, v prazničnih dneh je pa lahko še posebej pravljičen. Medtem ko mulci opazujejo pokrajino, ki drsi mimo vas, smo starši predvsem nekoliko bolj mirni zaradi morebitnih prometnih zamaškov, slabega vremena ali skrbi ob iskanju parkirnega mesta.

Z vlakom SŽ po pravljičnih mestih Slovenije

V nadaljevanju vam podajamo ideje za naše najljubše praznične izlete z vlakom. Priporočamo, da se na izlet odpravite kar čez vikend, ko so cene vozovnic znižane za 75%.

Še več prazničnega dogajanja pa si lahko ogledate v našem ločenem članku: Seznam družinskih prazničnih dogodkov po Sloveniji.

1. Ljubljana

Čeprav smo domačini, si lepo okrašena Ljubljana zasluži prvo mesto. Krasen bo že sprehod skozi čudovito okrašeno mestno jedro, ogled slamnatih jaslic na Gallusovem nabrežju ali pa letošnja novost – trajnostno okraševanje smrečic, ki jih bodo po koncu praznikov vrnili nazaj v naravo. Še več prazničnega dogajanja lahko ujamete tukaj.

Tisti, ki se boste pripeljali v Ljubljano z vlakom, predlagamo, da izstopite v centru Ljubljane (na glavni postaji), od koder vas čaka prijeten sprehod čez okrašeno Ljubljano. S postaje in do starega mestnega jedra vaš čaka okoli 15 minutni sprehod. Preverite vozni red vlaka.

Decembrski utrinki iz Ljubljane, z vlakom SŽ po Sloveniji

Dodatne ideje za aktivnosti v Ljubljani:

Zmajčkovo nenavedeno potovanje, Ljubljana

2. Celje

  • dolžina potovanja (iz Ljubljane): dobra ura
  • cena povratne vozovnice: odrasli 14 EUR, otroci med 6 in 12 letom 7 EUR. Ob sobotah in nedeljah so cene vozovnic nižje za 75%! Preverite vozni red vlaka.

Pravljično Celje v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom zasvetijo oči. Priporočamo ogled trga pred Mestnim kinom Metropol ter Krekovega trga, kjer bo otroke navdušila audio vizualna predstava. Na sprehodu skozi mesto priporočamo, da se ustavite ob pravljičnih fotokotičkih in ustvarite družinske spomine:)

Pravljična kočija, Pravljično Celje, z vlakom SŽ po Sloveniji

 

Video mapping pred Mestnim kinom Metropol, Pravljično Celje
Pravljično se prične že pred TIC Celje

Poleg že očitnih prednosti, zakaj v Celje pripotovati z vlakom, kot je zanimiva vožnja in brez skrbi ob iskanju prostega parkirišča, pa je definitivno tudi bližina dogajanja. Železniška postaja se namreč nahaja v samem mestnem jedru in ne bi mogli biti bližje. Samo stopite skozi postajno stavbo in že ste v središču prazničnega dogajanja.

Še več idej, kaj vse doživeti v Celju:

Tehnopark Celje, z vlakom SŽ po Sloveniji

3. Škofja Loka

  • dolžina potovanja (iz Ljubljane): 22 min
  • cena povratne vozovnice:  odrasli 3,8 EUR, otroci med 6 in 12 letom 2 EUR. Ob sobotah in nedeljah so cene vozovnic nižje za 75%! Preverite vozni red vlaka.

Srednjeveško mestece, ki ga mi naravnost obožujemo, saj na malem kraju ponuja vse – zgodovino, naravo, umetnost, rokodelstvo. V decembrskem času pa tudi lepo okrašene uličice, praznično vzdušje pa lahko podkrepite tudi z odličnim kakavom s smetano. Od 16. decembra pa bo delovalo tudi zunanje drsališče.

Škofja Loka december, z vlakom SŽ po Sloveniji
Škofja Loka december, z vlakom SŽ po Sloveniji

Ker se železniška postaja nahaja nekoliko izven mestnega jedra, predlagamo, da se z večjimi mulci (vsaj v eno smer) sprehodite (cca 3km) ali pa uporabite mestni avtobus, ki izpred železniške postaje odpelje vsakih 15 min (cena vozovnice je 0,5 EUR).

Za še več idej, kako zapolniti dan v Škofji Loki: Zabavna, tematska in kulturna doživetja Škofjo Loke

4. Radovljica

  • dolžina potovanja (iz Ljubljane): dobrih 50 min
  • cena povratne vozovnice:  odrasli 8,6 EUR, otroci med 6 in 12 letom 4,4 EUR.
  • Ob sobotah in nedeljah so cene vozovnic nižje za 75%! Preverite vozni red vlaka.

Staro mestno jedro Radovljice, ki je v neposredni bližini železniške postaje, radi obiščemo že izven prazničnega časa, v decembru je pa kot iz pravljice, s pisano paleto dogodkov za družine. Čudovito okrašeno mestno jedro te dni dopolnjujejo delavnice, predstave in aktivnosti za otroke. Mesto ponuja sladka doživetja in pester program dogodkov.

Praznična Radovljica, z vlakom SŽ po Sloveniji

Nikar pa ne izpustite izpustite tudi lučk v Grajskem parku, kjer vas bodo pozdravili vilinska miza in kočija. V kombinaciji z zasneženo pokrajino je scena naravnost fantastična.

Praznična Radovljica, z vlakom SŽ po Sloveniji

Za dodatne ideje, kam v Radovljici pa: S čebelico po Radovljici

5. Koper

  • dolžina potovanja (iz Ljubljane): 2:30 ure
  • cena povratne vozovnice:  odrasli 19,20 EUR, otroci med 6 in 12 letom 9, 60 EUR. Ob sobotah in nedeljah so cene vozovnic nižje za 75%! Preverite vozni red vlaka.

V okviru Fantazime bo v kopru praznično dogajanje potekalo kar celoten mesec, zvrstilo pa se bo več dogodkov in predstav tudi za najmlajše. Dodatno je mesto okrašeno z več kilometrov dolgo utripajočo svetlobno verigo, svetlečimi elementi z živalskimi motivi in pravljičnimi figurami različnih oblik.  V Hlavatyjevem parku pri tržnici je znova zaživel svetlobni “živalski vrt”, Carpacciov trg izstopa z zlato oljko, utrdba Bastion pa je odeta v veliko darilo s svetlečo rdečo pentljo. Svetlobni jelenček krasi Kardeljevo ploščad, kjer vas bo očaralo tudi 15-metrsko novoletno drevo s skoraj 30 tisoč lučkami in svetlobno verigo.

Center Kopra lahko dosežete s kratkim sprehodom iz železniške postaje.

Za dodatne ideje v Kopru: Doživetja za vse letne čase.

 

Članek je nastal v sodelovanju s Slovenskimi železnicami. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si

 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime