7 idej za malo drugačna družinska doživetja na slovenski obali 

2
Slovenska obala je res dolga le 46 kilometrov, vendar lahko ob njenem obisku vsakič znova doživite in raziščete marsikaj novega ter zanimivega. Tokrat smo za vas zbrali nekaj posebnih doživetij, po katerih boste zagotovo na našo slovensko morje gledali malo drugače.

1. Obisk ribogojnice Fonda

Gotovo ste že slišali za slavnega Piranskega brancina Fonda. Če ste ga imeli možnost poskusiti, potem veste, da gre za izredno dobro in zdravo ribo. Mogoče pa niste vedeli, da si lahko našo edino morsko ribogojnico tudi ogledate in se na lastne oči prepričate, kako za njih skrbijo, s čim jih hranijo in predvsem, zakaj so ribe iz Fonde tako cenjene na trgu rib.
Brancin Fonda velja za ribo prvovrstne kategorije.
Z mulci smo se na čoln vkrcali v Seči in se skupaj z Ireno Fonda, lastnico ribogojnice, odpravili mimo školjčišč do velikih bazenov, kjer gojijo brancine. Med vožnjo in v ribogojnici smo izvedeli ogromno novih infromacij o gojeni morski ribi pa tudi o samem Piranskem zalivu. Irena je doktor biologije, ki tako srčno in prepričljivo razlaga o gojenju rib in o morju, da smo jo z odprtimi usti poslušali tako starši kot mulci. Ste vedeli, da brancin rabi 4 leta, da je primeren za ulov? Veste, kaj ribe sploh jedo in kolikokrat? Veste kako pridejo “male ribice” do ribogojnice? Vse in še več smo izvedeli med prijetno plovbo proti ribogojnici.
Mulci poslušajo Ireno Fonda in njihovo zgodbo o gojenju brancinov
Ribogojnica Fonda v našem morju opravlja podobno vlogo kot jo imajo drugod umetni podvodni grebeni ali razbitine potopljenih ladij, ki zelo hitro postanejo središče novega življenja. Količina rib in pestrost morskega življa tu krepko presega tisto, kar je sicer moč najti v tem delu Jadranskega morja.
Ko smo prispeli do rib, so jih otroci nahranili in vsi skupaj smo se veselili skupaj z ribami 🙂 Ogledali smo si bazen, v katerem so bile ribe, ki so ravno prispele, in pa tudi bazen z odraslimi ribami.
Ogled ribogojnice Fonda je prvovrstno doživetje, saj se s čolnom odpeljemo na sredino piranskega zaliva in si ogledamo njihove brancine.
Po ogledu ribogojnice smo se zapeljali nazaj v ribogojsko bazo, kjer smo imeli priložnost poiskusiti odličen ribji carpaccio s solnim cvetom iz Piranskih solin in domačim oljčnim oljem. Mulcem pa je bila najbolj zanimiva razlaga o tem, kako vemo, da je riba res sveža. Ste mogoče že slišali za mrtvaški krč? Namreč, če je riba zakrčena, potem res veste da je sveže ulovljena. In ne pozabite, sveža riba nima vonja, niti tistega po ribah:) To lahko preizkusite že ob naslednjem obisku ribarnice. Ali pa si tako kot mi raje svežo ribo naročite kar na dom 😉
Po ogledu ribogojnice obvezno poskusite njihove dobrote (Ribogojnica Fonda), Seča
Izhodišče: Seča 142, 6320 Portorož (blizu restavracije Ribič)
Čas ogleda: približno 1 -2 uri.  Ogledi se izvajajo samo v lepem vremenu.
Rezervacije: ogled Ribogojnice Fonda obvezno predhodno najavite po telefonu 051 605 605 ali elekrtonski pošti visit@fonda.si.
Cena ogleda: ogled ribogojnice 25 EUR – toliko kolikor stane vreča hrane za ribe. Za otroke do 15 let v spremstvu staršev je ogled brezplačen. Obračuna se najmanj 100 EUR za skupino na ogled. Poleg ogleda ribogojnice za doplačilo omogočajo tudi degustacijo in ogled solin. Več o ceni le teh si poglejte tukaj.
Spletna stran: Ribogojnica Fonda
Pomembno za starše: pred prihodom sporočite, če vaši otroci potrebujejo majhen rešilni jopič.

2. Degustacija oljčnega olja na ekološki kmetiji Gramona

Ekološka kmetija Gramona predstavlja idilično posestvo z ogromnim oljčin nasadom s pravljičnim razgledom na soline. Njegova lastnika Nina in Andy vas popeljeta skozi oljčni nasad in vam razložita naravne zakonitosti gojenja oljk in pridelave oljčnega olja.
Idilični nasadi olljk nad Sečoveljskimi solinami (kmetija Gramona)
Mulci poslušajo o gojenju oljk in pomenu sredozemskih rastlin (kmetija Gramona)
Na njunem romantičnem degustacijskem prostoru izveste veliko o prepoznavanju kakovostnega oljčneg olja in se ob degustaciji lokalnih izdelkov spočijete z razgledom na soline.
Lokalne specilitete in degustacija vrhunskega oljčnega olja na kmetiji Gramona
In kje so tukaj mulci? Povsod! Tekajo med oljkami, z domačimi otroci si ogledajo mlade zajčke, raziskujejo brloge in se guncajo na improvizirani gugalnici. Prostor za druženje je primeren za večje družbe, ki lahko ob čudovitem razgledu poskušajo lokalne dobrote.
Prostor za druženje je obdan z oljkami in ponuja verjetno najbolj romantičen razgled na soline na obali, kmetija Gramona
Mulci so med degustacijo odkrivali skrivne kotičke posestva kmetije Gramona
Izhodišče: Seča 179a, 6320 Portorož  – mi smo za izhodišče vzeli njihovo trgovinico in se do degustacije spreodlili po nasadu oljk. Lahko pa se pripeljete direktno tudi do njihovega degustacijskega prostora (sem vas pripelje Google maps)
Čas ogleda: približno 1 -2 uri.
Rezervacije:  ogled pokličite na 040 235 595 ali pišite na  info@gramonafarm.com

3. Ogled nasadov kakijev na domačiji Knez v Strunjanu

Tik nad slavnim strunjanskim drevoredom se nahaja simpatična domačija Knez, kjer vam bodo z veseljem razkazali pridelavo kakijev in postregli z vrhunskim oljčnjim oljem. Otroke pa bodo pozdravile prijazne živalice, ko tso zajčki, kokoši in kozice. Najbolj pa so ponosni na svoje želve.

Ogled domačih živali s simpatično vodnico

G. Knez je tudi vodnik in vas lahko odpelje na vodeno turo po Strunjanu. Tudi, če z njim ne boste obiskali okolico, boste ob degustaciji domačih izdelkov ogromno izvedeli o tem prečudovitem koščku slovesnke obale. Če ste nastanjeni v Portorožu, se lahko na obisk domačije Knez v Strunjan sprehodite peš ali zapeljete s kolesi po Parenzani, skozi tunel Valeta. To bo mulcem vsejkakor posebno doživetje.

Na domačiji Knez boste našli tudi mini igrišče in prenočišča
Izhodišče: Domačija Knez, Strunjan 86, 6320 Portorož
Čas ogleda: približno 1 -2 uri.
Rezervacije:  za ogled ali vodstvo po Strunjanu pokličite g. Kneza na 041 639 166 ali ga kontaktirajte prek njegove spletne strani.

4. Obisk primorske Turistične kmetije Medljan

Z veseljem smo obiskali poznano primorsko Turistično kmetijo Medljan, ki je poleg okusne kulinarike poznana predvsem po konjih. Ta se nahaja v notranjosti Izole. Glavni razlog za obisk so bili seveda konji, druženje z njimi in jahanje. A ko smo bili tam, so nas zares lepo presenetili s svojo prijaznostjo in gostoljubjem. Spoznali smo par osličkov, pernato bando kokoši in gosk, otroci so se stiskali z zajčki v zajčniku (pravzaprav so tam preživeli večino časa), se poigrali na prostornem travniku med oljkami in se guncali na gugalnici na drevesu.

Turistična kmetija Medljan
Poleg konjev so otroci največ časa preživeli z zajčki, turistična kmetija Medljan

Naši mulci so že komaj čakali, da se spoznajo s konji, jih pokrtačijo, pobožajo in jih vodijo do maneže, kjer so jih tudi zajahali.

Konja je naša mulka prvo okrtačila in osedlala, turistična kmetija Medljan
Ga čisto sama vodila do maneže, turistična kmetija Medljan
Nato pa sta se s trenerjem učila osnov jahanja in celo spravila konja v kas, turistična kmetija Medljan

Na kmetiji smo preživeli kar štiri ure, zato smo tu imeli tudi pravo istrsko kosilo. Na meniju so bili njogi ali špageti s šparglji, z bolognese omako z divjačine ali klasično, bobiči in še veliko več.

Istrsko kosil na turistični kmetiji Medljan

Kmetijo smo obiskali le za en dan, a drugače ponuja namestitve v dveh apartmajih in dveh sobah, ki se nahajajo v zelenem zaledju Istre, imajo lasten vhod in pogled na Korte, bližnjo vas. Ker želijo svojim gostom popolno sprostitev in rekreacijo, v njih ni ne televizije ne WIFI internetne povezave.

Istrska hiša z apartmaji in sobami, turistična kmetija Medljan

Kmetijo smo obiskali v sklopu vikenda na obali. Prespali smo v Piranu v apartmajih, od katerih je kmetija oddaljena le 20 minut vožnje z avtom. Več o naši nastanitvi si preberite v članku KZM ocenjuje: apartmaji Allure & Topline, Piran.

5. Škocjanski zatok

Naravni rezervat Škocjanski zatok, mala polslana laguna pri Kopru, postreže čudovit vpogled v malo drugačno naravo. Močvirje, gnezditveni otočki, kanali, pestrost živalskih vrst, posebna arhitektura, zlivanja večih tipov okolja – zanimivo in poučno za mulčke in starše. Dokaz, da najdemo divjo naravo čisto blizu nas in da je sobivanje mogoče.
Več o Škocjanskem zatoku si preberite v članku Škocjanski zatok – urbano in divje v enem!

6. Pokopališče školjk

Plaža, z zanimivim imenom je domovanje kar 234 različnih polžkov in 30 vrst ptic, ki bivajo v Tržaškem zalivu. Na majhnem območju bodo radovedni mulci  in njihovi starši lahko preživeli ure.
Več o pokopališču školjk preberite v našem članku Pokopališče školjk – slovenska plaža za radovedne mulce.
Nešteto zanimivih školjk na Pokopališču školjk, Ankaran

7. Mesečev zaliv

Verjetno največkrat fotografiran del naše obale je zanimiv predvsem izven sezone, ko še ni tako vroče in ko tudi majhni mulci zlahka prehodijo pot. Sprehodite se po Krajinskem parku Strunjan z značilnim strunjanskim klifom, po katerem vodi učna pot. Pod njo se nahaja Mesečev zaliv.

Več o mesečevem zalivu najdete v čalnku Z otroki na Mesečev zaliv v Strunjanskem parku

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele s svojimi družinami. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.