46 spomladansko- poletnih izletov za družine pohodnikov

4

Daljši dnevi, prijetne temperature = več časa na svežem zraku. Za družine, ki rade pohajajo po hribih ali njihovih gozdovih, Kamzmulcem mamice za to pomlad in poletje priporočamo naslednje daljše ali krajše izlete.

Na izlet, pohod in gibanje na svežem zraku – v naših Didriksons oblačilih

V zadnjih letih smo postali prava Didriksons skupnost. Na vetrovke, dežna oblačila, tehnična oblačila in jakne prisegamo vedno in povsod, in to za otroke in zase. Še nikoli, res nikoli niso zatajila, premočila ali nas kako drugače razočarala. Uporabljamo jih več sezon (zaradi extend-size funkcije) in več generacij zaporedoma, saj so izjemno vzdržljiva.

Naši Didriksonsi z nami na izletih, potovanjih in doma.

Kaj priporočamo za pomlad? Naši must have so: nepremočljivi dežni kompleti, vetrovke in tople jope. Oblačila so vodoodporna, ne prepuščajo vetra, hkrati pa dihajo.

S kodo KAMZMULCEM imate 10% popusta.

Didriksons vetrovke – lepe, kvalitetne in super za celo družino.

Obalno kraška regija

1. Slavnik velja za najvišji vrh Primorske in je zato izjemno priljubljena točka daleč naokrog. Zaradi svoje višine 1.028 metrov in lege ponuja izjemen razgled na vse strani Slovenije, pa tudi na sosednji državi Italijo in Hrvaško.

Iz Slavnika boste imeli razgled na vrhove kar štirih držav: Slovenije, Italije, Hrvaške in vse do Avstrije

2. Če se pomaknemo proti Krasu, bomo našli Kokoš(ko) – skok na Kras po prečudovit razgled. Gričevje je prepredeno s pešpotmi, kolesarskimi in jahalnimi stezami ter kot takšno idealno za spomladanske sprehode.

3. Družinski pohod na Vremščico je prijetna kombinacija borovega gozdička in hoje po sončku, ki bo vas in vašega malčka prijetno utrudila.

4. Tik za slovensko-italijansko mejo se v kraju Opčine se nahaja čudovita Napoleonova pot, ki nudi lepe razglede na celoten Tržaški zaliv.

Primorsko notranjska regija

5. Krajinski park Pivška presihajoča jezera- Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije in tako nastanejo jezera. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v celi Evropi. Najbolj znani ter tudi največji sta Petelinjsko (Petelinje) in Palško jezero. Čudovit dnevni družinski izlet.

Čudovit pohodni izlet, primeren za vse starosti otrok in pse, Pivška presihajoča jezera

6. Bloško jezero – čeprav je jezero spomladi še premrzlo za kopanje (razen za reeees pogumne), lahko lep družinski izlet napolnite s sprehodi okoli jezera, pohodništvom ali kolesarjenjem ter igro na krasnih lesenih igralih na obrežju jezera.

7. Rakov Škocjan je čudovita kraška dolina med Cerkniškim in Planinskim poljem, ki jo je izoblikovala reka Rak. Po dolini poteka naravoslovna učna pot, ki doseže vrhunec z ogledom Velikega in Malega naravnega mostu ter Zelške jame. Čudovit družinski izlet, tudi v toplejših dnevih, ko iščete pobeg v senco narave.

8. Obisk Slivnice že nekaj let velja za našo stalno točko v pomladnem repertuarju pohodniških izletov. Ravno prav hoje v hrib, večinoma po soncu in razgled na presihajoče Cerkniško jezero.

29 Slivnica z otroki

Goriška regija

9. Vas zanima, kje najdete najlepši slap v Sloveniji, kjer se boste vi in mulci počutili, kot da ste zašli v domišljijsko deželo princa Kaspijana? Obiščite slap Veliki Kozjak in vse kar obljubljamo je, da vam bo zastal dih.

Slap Kozjak, Kobarid

10. Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Osrednjeslovenska regija

11. Katarina nad Ljubljano zagotovo sodi med bolj priljubljena izhodišča ali cilj. Priporočamo manj obljudeno pot, od Slavkovega doma prek Jeterbenka.

12. Sproščujoč družinski izlet do slapa Orglice v Kamniških Alpah-  slap je zaradi lahkega dostopa in čudovite okolice priljubljena točka za krajši družinski izlet, ki ga lahko podaljšate z obiskom katere od drugih naravnih znamenitosti v dolini Kamniške Bistrice.

13. Ko zmanjka idej v dolini, je čas za Veliko Planino: sprehod po svežem zraku, razgled in kosilo so najboljša nagrada za prehojeno pot.

14. Menina Planina – z otroki po čudoviti planoti. Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nadgradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike.

Menina Planina z otroki

15. Po čudovite razglede na Sv. Ano, okoli Podpeškega jezera ali pa še na igrišče na Rakitni.

IMG_4948
Cerkvica na Sv. Ani

16. Stari grad nad Smlednikom je priljubljena točka za poldnevni izlet predvsem za okoliške mulce in njihove starše, a je zaradi super kombinacije pohoda, raziskovanja in igral vreden vožnje tudi z drugih koncev Slovenije. Skombinirajte obisk s hranjenjem račk in labodov pri Zbiljskem jezeru.

Od gradu so ostale ruševine in del obzidja, kjer je speljana krožna plezalna pot

17. Sv. Lovrenc – lepi razgledi in mir (v primerjavi s sosednjo Polhograjsko grmado). Priporočamo, da izlet skombinirate s Polhovim doživljajskim parkom.

18. Lavričeva koča na Gradišču – lepo presenečenje v bližnjih dolenjskih hribih

19. Nepoznana, slikovita in razgibana dolinica s potokom Kosca blizu Višnje gore, je z manjšimi vzponi in spusti odlična ideja za pomladni izlet z mulci.

Največji lehnjakove slap v Sloveniji, Kosca

Gorenjska

20. Sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu z lepimi razgledi naokoli in podaljšanjem izleta v Škofjo Loko.

21. Jezersko velja za eno lepših dolin v Sloveniji. Zelena dolinica, polna pašnikov in idiličnih kmetij, leži tik ob meji z Avstrijo na vzhodu obdajajo Savinjske Alpe, na jugu pa se pot spušča v najdaljšo slovensko vas – Kokro.

Jezersko z otroki

22. Dolina Tamar sodi med najbolj obiskane in dostopne doline v Triglavskem narodnem parku in tako marsikomu predstavlja prvi stik s čudovitimi naravnimi lepotami slovenskih Alp.

23. Jamnik je odlična izletniška točka za družine in ostale pohodnike vseh starosti in kondicij.

24. Planina pri Jezeru – planota s pašniki, kjer se sprehajajo krave in ovce, “nametane” pastirske hiške, gorska koča z lepim zunanjim vrtom, pod njo jezero s kristalno čisto vodo in pogled na gore, ki objemajo planoto z vseh smeri.

25. Blejska koča na Lipanci (1630 m) leži v osrčju venčka lažje dostopnih vršacev nad planoto Pokljuke. Je lahko dostopna skoraj vsakemu mulčku.

26. Sv. Peter nad Begunjami: z mulci po poteh Avsenikov- idealen pohodniški cilj za mulce in njihove starše, z razgledom na Radovljico in proti Bledu.

27. Oaza miru pri Mlinčkih v občini Komenda

IMG_5184-1024x768
Pot do Mlinčkov pri Suhadolah večinoma poteka po ravni gozdni poti

28. Dolina Vrata in slap Peričnik – čeprav bo pokrajina malenkost manj slikovita kot pozimi, ko jo prekriva še snežna odeja, bo izlet prav enako lep. Mir, krasna dolina, lepa in nezahtevna gozdna pot in krasen slap.

29. Kofce – odlično igrišče sredi gora in še boljši štruklji – Kofce so zaradi svoje nadmorske višine predvsem izlet za drugo polovico pomladi, saj se zna sneg kar precej časa obdržati. A če vas to ne moti, boste na vrhu bogato nagrajeni – z lepotami narave, razgledi, odličnim igriščem in kulinaričnimi dobrotami.

30. Koča na Kriški gori – Koča na Kriški gori vsekakor dodajte na svojo listo družinskih izletov. Ta izjemno priljubljen cilj vzhodno od Tržiča nudi prvovrsten razgled na Ljubljansko kotlino, vaši želodčki pa naj bodo dovolj prazni na vrhu, da boste lahko preizkusili njihove domače kulinarične specialitete.

Koča na Kriški gori

31. Planina Dolga njiva– pot je kratka, zmogli jo bodo, vsaj delno, tudi 3-letniki, na koncu pa bo cela družina nagrajena s krasnimi razgledi, velikim travnikom, ki kar kliče po igri, ogromno živalmi, preprostimi lesenimi igrali in odlično hrano.

Planina Dolga njiva

32. Krnica– pot, ki ne bi mogla biti bolj idilična, saj se prične pri jezeru Jasna in nadaljuje po lepi dolini do koče v Krnici. Ob vročih pozno pomladnih dneh je reka Pišnica tudi idealna osvežitev ali vsaj prostor, kjer lahko organizirate svoj piknik (s seboj pripravljeno hrano in pospravljenimi smetmi!).

Prekrasna pot v Krnico

33. Peč nad Bohinjem – po prekrasne razglede na Bohinjsko jezero.

34. Družinski pohod do Martuljških slapov – lep izlet, primeren predvsem za pozno pomladne dni, ko se lahko na hitro osvežite (ali pa samo počivate) ob Martuljščici.

35. Vogar – po najlepše razglede na Bohinjsko jezero in odlično gorsko hrano.

36. Čudovit družinski pohod na sv. Lovrenc nad Bašljem je priljubljena izletniška točka nad krajem Bašelj v občini Preddvor na Gorenjskem. Dolžino pohodnega izleta si lahko prilagodite, v vsakem primeru pa je vzpon kratek in resnično prijeten, saj večino poti poteka po lepi Gamsovi poti v gozdu. Vmes pa lahko občudujete lepe razglede, ki pričakovano najbolj navdušijo na končni točki. Pred povratkom domov, pa se ne pozabite ustaviti v Domu na sv. Lovrencu, kjer vam bodo postregli z odličnimi domačimi bobi, kot tu rečejo krofom.

Sv. Lovrenc nad Bašljem

37. Družinski pohod na sv. Jakobu nad Preddvorom je še ena tistih klasik, kjer se med vzponom vsi lepo nadihate in razmigate, na koncu pa uživate v domači hrani s čudovitim razgledom. Pohod, ki je namenjen vsakomur, tudi najmlajšim in na poti boste zagotovo srečali veliko družin.

sv. Jakob nad Preddvorom

Savinjska regija

39. Solčavsko tvorijo tri najlepše alpske doline – Krajinski park Logarska dolina, Matkov kot in Krajinski park Robanov kot. Nad njimi se dviguje čudovita Solčavska panoramska cesta, ki s svojim naravnim in kulturnim bogastvom ter dih jemajočimi pogledi na vršace, doline ter idilične visokogorske kmetije dopolnjuje harmonijo treh alpskih dolin.

Solčavska panoramska cesta

40. Hom nad Celjem – kombinacija pohoda, lepe narave in razgledov ter otroških igral.

41. Lovrenška jezera – pohod do majhnih jezerc sredi neokrnjene narave. Predlagamo, da načrtujete celo- ali celo večdnevni izlet, ki ga skombinirate z drugimi aktivnostmi na nam ljubi Rogli. 

Podravska regija

42. Pragozd Šumik je zaradi svojih naravnih lepot in zanimivosti od leta 1967 zaščiten ter eden redkih ostankov naravne vegetacije Pohorja. Izlet lahko združite še z obiskom Črnega jezera na Pohorju.

Črno jezero na Pohorju

Koroška regija

43. Z mulcem na vrh, jezero in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah

Ribniško jezero na Ribniškem Pohorju
Ribniško jezero na Ribniškem Pohorju

44. Z otroki na Sveti Primož nad Muto in Bricnikov vrh – čudoviti razgledi, kmetije z zelo pestro ponudbo domačih dobrot, neokrnjena narava, lepe in označene pohodne ter kolesarske poti.

45. Uršlja gora je nedvomno ena izmed najbolj obiskanih gora v Sloveniji, zaradi enostavnega dostopa pa je zelo privlačna tudi za družine.

Pomurska regija

46. Bukovniško jezero, ki ponuja mir, po gozdu speljano pot, zen točke pa tudi nekatera adrenalinska doživetja. Če ste iz druge regije, predlagamo celodnevni izlet s kombinacijo nekaterih aktivnosti, ki jih najdete tukaj.

Pred odhodom na pohodniški izlet pa si oglejte tudi stran Planinske zveze Slovenije, kjer so zbrane nekatere družinam prijazne planinske koče. Na desni glejte kategorijo “gorski predel”, kjer izberete regijo ter med “certifikati” izberete družinam prijazno planinsko kočo.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z našimi družinami. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.