4 najlepši adventni sejmi na Avstrijskem Koroškem

1

Predbožični čas je čas pričakovanja, obdarovanja in tudi obiskovanja različnih prireditev. Veliko jih je v naši okolici, sami pa se radi odpravimo tudi čez mejo. Na našem repertoarju so najpogosteje spodnji štirje predbožični sejmi.

1. Celovec – Klagenfurt

Božični sejem v Celovcu je največji med vsemi in tudi najbolj raznolik v svoji ponudbi. Sejem smo letos obiskali že novembra med tednom in temu primerno je bilo tudi vzdušje (nič kaj praznično). Priporočam, da ga obiščete v decembru med tednom ali med vikendom bolj zgodaj, da se izognite gneči, vseeno pa občutite praznično vzdušje. Prizorišče se deli na tradicionalni božični sejem in moderni božični sejem

Pomembno za starše:

Plačljiva parkirišča in parkirne hiše so na voljo po celem mestnem središču. Če pridete v času odprtja nakupovalnega središča City Arkaden (http://www.city-arkaden-klagenfurt.at/), lahko parkirate tam. V nakupovalnem centru je tudi brezplačno stranišče in previjalnica.

 Zakaj ravno v Celovec:

 • Čar večjega mesta, kjer lahko obisk sejma združite z nakupovanjem, ogledom mesta ali obiskom kakega drugega sejma
 • Kotiček z vrtiljakom in vlakcem za otroke
 • Drsališče v samem središču mestu
foto1
Adventni sejem v Celovcu
foto2
V Avstriji vsepovsod srečate les in lesene izdelke.

 

 2. Vrba – Velden 

Naš najljubši sejem, ki ga obiščemo prav vsako leto. Poseben čar mu dajejo plavajoči venček na jezeru, okrašene stojnice in angelčki, ki so osrednji motiv tega sejma. Otroci se lahko prelevijo v njihove pomočnike in spečejo ter okrasijo piškote, izdelajo darilo in pošljejo pismo v nebo.

Pomembno za starše:

Parkirišča so na voljo v neposredni bližini sejma. Če so ta zasedena, lahko parkirate tudi malce izven središča vasi. V občinski stavbi, ki je  v osrednjem delu sejma, je na voljo brezplačno stranišče. Otroške delavnice v mestni hiši so plačljive. Priporočamo obisk v bolj zgodnjih popoldanskih urah zaradi gneče. Več na: http://veldener-advent.at/de/de/

Zakaj v Vrbo?

 • Nam najljubši sejem, saj ponuja veliko aktivnosti za otroke
 • Otroci se prelevijo v pomočnike Božičkovih angelčkov in pečejo ter okrašujejo piškote, izdelujejo darila in pošljejo lepe želje v nebo. Če opravijo vse te aktivnosti, pa dobijo še nagrado.
 • Veliko igrišče, vrtiljak, jahanje ponijev
 • Plavajoči adventni venček in jaslice
Otroci imajo veliko možnosti za ustvarjanje
Otroci imajo veliko možnosti za ustvarjanje
Pravljično okrašena Vrba
Pravljično okrašena Vrba

 3. Beljak – Villach 

V samem središču mesta najdemo preko 50 stojnic. večina se jih nahaja na glavni ulici oz. glavnem trgu ter okoli glavne mestne cerkve. Na sejmu vsak najde kaj zase: odrasli uživajo v prazničnem vzdušju, otroci pa se vozijo z vlakcem, popeljejo s kočijo po okrašenih ulicah ali pa drsajo na osvetljenem drsališču.

Blizu parkirišča pri Park Hotelu je še manjši sejem, kjer prodajajo večinoma izdelke domače obrti. 

Pomembno za starše:

Plačljivo parkirišče je tik ob mestnem jedru. Brezplačno stranišče (Dixie) je blizu drsališča. Več o sejmu in spremljevalnem programu na http://www.villacheradvent.at/slovenscina/

Zakaj ravno v Beljak:

 • Drsališče v centru mesta
 • Vožnja z vlakcem ali kočijo po okrašenem mestu
 • Obisk sejma lahko združimo z nakupovanjem
 • Bogata ponudba stojnic in spremljevalnega programa
Praznično vzdušje v Beljaku
Praznično vzdušje v Beljaku
Za hišicami, ki prikazujejo različne pravljice, je dobro skrito javno stranišče
Za hišicami, ki prikazujejo različne pravljice, je dobro skrito javno stranišče

4. Poreče ob Vrbskem jezeru – Pörtschach am Wörther See

Božični sejem v kraju Poreče je najmanjši od štirih obiskanih, a kljub temu lahko na njem doživimo pristno praznično vzdušje. Stojnice se nahajajo na promenadi ob Vrbskem jezeru, vse skupaj pa dodatno popestrita božična jelka na vodi ter odprti ogenj, kjer se lahko pogrejete ob skodelici čaja ali kuhanega vina.

Pomembno za starše:

Parkirišč je kar nekaj, vendar priporočamo tista, ki so bližje jezerske promenade in Parkhotel-a. Brezplačno stranišče je v samem centru vasi ob kinu in manjšem sejmu (Monte Carlo Platz). Več informacij: http://www.stilleradvent.at/

 Zakaj ravno v Poreče?

 • Prijetna atmosfera ob jezeru
 • Hišice z različnimi pravljicami
 • Ustvarjalne delavnice na ladjici
 • Vožnja z ladjico po Vrbskem jezeru
Čarobna atmosfera ob in na Vrbskem jezeru
Čarobna atmosfera ob in na Vrbskem jezeru
 Otroci lahko pišejo Božičku, ustvarjajo na ladjici ali pa se zabavajo ob prepoznavanju pravljic
Otroci lahko pišejo Božičku, ustvarjajo na ladjici ali pa se zabavajo ob prepoznavanju pravljic

Še več sejmov na Avstrijskem Koroškem pa najdete na: http://www.advent.koroska.info/

foto9
Raznolika ponudba na stojnicah

 

Adventne sejme je obiskala in za vas opisala Živa, živahna mamica 5 letni zvedavi deklici in 1,5 letnemu navihanemu mulcu. Skupaj s partnerjem se trudita, da njihovi dnevi niso dolgočasni. Raje kot drage obleke in najnovejši avto imajo izlete in dogodivščine. Včasih, ko jim vreme ni naklonjeno, pa predvsem s hčerko radi kaj spečeta ali skuhata.