39 jesenskih družinskih pohodnih izletov v Sloveniji

0

Jesenski čas je v lepem vremenu idiličen za družinske (vikend) pohodne izlete. Jesenske barve, nabiranje plodov in svež zrak so le nekateri izmed razlogov, da si izberete enega izmed spodnjih 39 predlogov.

Za družine, ki rade pohajajo po hribih ali njihovih gozdovih, Kamzmulcem mamice za to jesen priporočajo naslednje daljše ali krajše izlete:

Primorska 

1. Pogosto najbolj sončna regija prav v osrčju slovenske Istre ponuja poleg pohodniških izletniških točk tudi širšo ponudbo aktivnosti za družine.

2. Če se pomaknemo proti Krasu, bomo našli Kokoš(ko) – skok na Kras po prečudovit razgled. Gričevje je prepredeno s pešpotmi, kolesarskimi in jahalnimi stezami ter kot takšno idealno za zgodnje jesenske sprehode.

SubstandardFullSizeRender
Izlet na Kokoško, Primorska

 

3. Družinski pohod na Vremščico je prijetna kombinacija borovega gozdička in hoje po sončku, ki bo vas in vašega malčka prijetno utrudila.

4. Naravoslovna učna pot do izvira reke Hubelj (Ajdovščina) – krožna naravoslovna učna pot do tega zanimivega izvira je dolga 3100 metrov in vas popelje skozi skrivnostni svet narave. Skozi 24 postaj na poti spoznate tipične drevesne vrste, grmovje, kamnine, vodni ekosistem, gozdne živali in druge zanimivosti.

5. Škocjanski zatok – urbano in divje v enem –  močvirje, gnezditveni otočki, kanali, pestrost živalskih vrst, posebna arhitektura, zlivanja različnih tipov okolja – zanimivo in poučno za mulčke in starše.

Osrednja Slovenija

5. Potepanje po Polhograjskem hribovju Sv. Jakob nad Katarino – Sveti Jakob nad Katarino je nedvomno eden lepših gričev v Polhograjskem hribovju. Ime je dobil po svetniku in zaščitniku cerkve, ki stoji na vrhu hriba že nekaj stoletij in se s svojo lepo podobo skladno zliva z okoljem. Je primerna destinacija tudi za najmlajše mulce, predvsem pa prijeten pobeg iz megle, ki v zimskem času domuje v kotlinah.

6. Lubnik – priljubljen družinski vzpon v Polhograjskem hribovju – Lubnik je sicer med višjimi gorami v Škofjeloškem pogorju, a zato nič manj primeren za izlet z našimi najmlajšimi. Na vrhu nas pričaka prijeten dom z več kot odlično ponudbo pravih domačih jedi  in zelo obsežen razgled.

7. Obisk Mengeške koče z mulcem– Mengeška koča na Gobavici stoji na gozdnem hribčku nad Mengšem. Sredi gozda in neokrnjene narave boste našli urejeno gostišče, ki ga obdaja mini živalski vrt in nova atraktivna igrala. Bodite pripravljeni, da se lahko vaš kratek obisk z mulci, zaradi zabave na vrhu, raztegne tudi na nekaj ur.

8. Sv. Primož – z otrokom na najbolj priljubljen hrib and Kamnikom – Sv. Primož je najbolj priljubljena rekreacijska točka bližnjih in daljnih prebivalcev občine Kamnik. Domačini se nanj povzpnejo tudi večkrat na dan.

9. Ko zmanjka idej v dolini, je čas za Veliko Planino – naši mulci gredo vedno radi gor. Pot navzgor je vedno zanimiva. Medtem, ko po tleh pobiramo kamne in storže, ki jih nato zmečemo v vodo, se okrog nas odpirajo čudoviti razgledi. Zrak, razgled, kosilo so najboljša nagrada za prehojeno pot.

DSC_2942
Jesenski izlet na Veliko Planino

 

10. Menina Planina – z otroki po čudoviti planoti– Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nagradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike. Mulci bodo uživali tudi ob spremljanju pašnje ovac in konjev, najbolj pa jih bo gotovo navdušilo srečanje iz oči v oči s kravami in telički.

11. Z otroki na Stari grad in Veliko Špico nad Kamnikom – Stari grad stoji na Krniški gori (585 m) nad mestom Kamnikom. Omenja se že v 12. st., ko pa so ga v 16. st. opustili, je pričel propadati in danes so od njega ostale le še ruševine. Kar pa mu prida posebno magičnost. Lep izlet s čudovitimi razgledi na Kamniško Savinjske Alpe, ki je zaradi majhne višinske razlike primeren tudi za otroke.

12. Pohod na Koreno and Horjulom – z vrha hriba Koreno (729 m), ki postaja vse bolj priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih, se ponuja lep razgled na horjulsko dolino in na polhograjsko hribovje, v lepem vremenu pa je mogoče videti tudi alpske vrhove.

13. Po čudovite razglede na Sv. Ano, okoli Podpeškega jezera  Sveta Ana je kratek in lahek izlet v naravi, ki nas nagradi z najlepšim razgledom na Ljubljansko barje.

IMG_4944
Sprehod na Sv. Ano

 

14. Zakaj je Rašica špica tudi za mulce – če iščete sproščujoč gozd, le nekaj kilometrov oddaljen iz centra Ljubljane, se odpravite do vrha Staneta Kosca na Rašici. Nešteto poti po gozdnem pobočju, razgledni stolp in simpatičen Planinski dom, ki vas čaka na vrhu, bosta vas in vaše mulce zagotovo napolnila s pozitivno energijo.

15. Sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu – eno urni, slikovit sprehod po križnogorskem slemenu (od cerkve Sv. Križa do cerkve Sv. Gabrijela). Pot je primerna za manjše mulce in je prijazna do staršev z otroki v nosilkah.

16. Družinski pohodni izlet na Babo in Ostri vrh – Baba in Ostri vrh sta dva lepa vrhova, ki se strmo vzpenjata nad Zgornjo Rečico. Kljub temu, da nekaj dreves zakriva razglede, je moč videti znane vrhove kot so Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Kopitnik in še ostale bližnje in manj znane vrhove. Pohodniški izlet je primeren tudi za družine z otroki.

Dolenjska

17. Lavričeva koča na Gradišču – lepo presenečenje v bližnjih dolenjskih hribih – lahek pohodni izlet, na vrhu vas bo v lepem vremenu dočakal prelep razgled na Ivančno gorico. Z naravo vpeta Lavričeva hiša ima dovolj sončnih klopi, na katerih boste lahko uživali nad razgledom.

18. Pohod z otroki od cerkvice Sv. Urha na Orle– Orle so naselje v občini Lavrica, ki je za prebivalce Ljubljane z okolico znano predvsem po Gostilnici Orle z okusno ponudbo jedi in lepimi razgledi. Mulce pa na vrhu razveseljuje predvsem simpatična kozja družinica.

19. 3 razlogi za družinski izlet na Obolno – dobre pol ure vožnje iz prestolnice proti jugovzhodu boste nad Stično našli vas Obolno, ki vas bo navdušila s svojimi pogledi tja do Triglava in domačo gostijo, mulci pa bodo navdušeni nad prostranimi pokošenimi travniki, igrali ter domačim gostoljubljem.

IMG_1198
Sprehodi po dolenjskih gričih

 

20. Z mulcem do največjega lehnjakovega slapa v Sloveniji, Kosca – nepoznana, slikovita in razgibana dolinica s potokom Kosca blizu Višnje gore, je z manjšimi vzponi in spusti odlična ideja za jesenski izlet z mulci.

21. Janče – igralni raj na prostem – ideja za hribolazce, ki ni daleč od Ljubljane, vzpon ni pretežak ali predolg za mlajše mulce in na vrhu lahko pojeste kosilo.  Na Jančah najdete vse to, na vrhu pa mulca pričaka pravi mali igralni raj.

22. Polževo – po sledeh višnjanskega polža – ideja za odkrivanje legende o višnjanskem polžu, raziskovanje Gozdne učne poti ter vragolije na Polževem.

Gorenjska

23. Blejska koča – z mulci v osrčje Pokljuških vršacev – Blejska koča na Lipanci (1630 m) leži v osrčju venčka lažje dostopnih 2000 m visokih vršacev nad planoto Pokljuke. Je lahko dostopna skoraj vsakemu mulčku, pot do nje pa ima veliko odsekov, kjer se lahko odpočijejo in pretegnejo svoje noge.

24. Ribno pri Bledu – ko iščeš sprostitev in mir – okolica Ribnega pri Bledu in pot ob Savi Bohinjki je odlična izbira za sproščeno vozičkanje in sprehajanje po lepi naravi.

25. Sv. Jošt – z mulcem na igrišče na najbolj priljubljen hrib nad Kranjem – izkoristite sončni vikend za vzpon in kosilo na t.i. hišni gori Kranjčanov in najdite otroško igrišče, ki se nahaja na 847 metrov visokem hribu Sv. Jošt nad Kranjem.

26. Sv. Peter nad Begunjami: z mulci po poteh Avsenikov – Sv. Peter je idealen pohodniški cilj za mulce in njihove starše. Iz Krpina nas zanimiva pot v 45 minutah popelje čez pašnike in skozi gozd do cerkve Sv. Petra

27. Planinski dom Ušte Žerenk – Moravče se skrivajo v dolini, obdani z gozdnatimi hribi. Na enem izmed njih, boste našli enega najmlajših Planinskih domov pri nas-Planinski dom Ušte Žerenk. Ta je znan po čudovitem razgledu na Moravče, Kamniško Savinjske Alpe in otrokom prijazni okolici.

28. Oaza miru pri Mlinčkih v občini Komenda – Izlet do mlinčkov je odlična ideja za vikend dopoldne, ki ga nadgradite na koncu še s kosilom in odličnimi postrvi v okrepčevalnici Kriva ščuka v Mavčičah.

IMG_5222-1024x768
Sprehodi po Gorenjski, Mlinčki

29. Z otroki do mlinčkov in slapa po poti pod Storžičem (Učna pot Trtenik) – sprehajalno – učna pot Trstenik “Pot pod Storžičem”, poleg neokrnjene narave, ponudi zanimivosti, kot so mlinčki, manjši slap, idilično cerkvico, planinski dom in prečudovite razglede.

30. Jamnik – dih jemajoči pogledi z balkona Gorenjske- Jamnik je odlična izletniška točka za družine in ostale pohodnike vseh starosti in kondicij. Vrh, na katerem stoji idilična cerkvica, je pravi raj za ljubitelje dih jemajočih razgledov in pogledov po Škofjeloškem hribovju. Ob lepem vremenu pa se vidi vse do Karavank in Kamniško-Savinjski Alp.

Idilična cerkvica na Jamniku
Idilična cerkvica na Jamniku

Štajerska

31. Z mulcem na vrh, jezero in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah – Ribniško Pohorje se lahko pohvali z izredno lepo naravo in številnimi okoliškimi izletnimi točkami.

32. Prelepa Savinjska – z mulcem na grad Žolnek in Braslovško jezero z razgibano gozdno učno potjo.

33. Izlet na Črno jezero – Črno jezero na Pohorju ima povsem opravičljivo takšno ime. Na izgled je videti črno. Ampak voda v njem je kristalno čista. Temno barvo mu daje plast organskih odpadkov, ki se kopičijo na dnu jezera. Območje jezera je zavarovano kot naravni spomenik. Jezero je zaradi svojega izgleda ter lege odlična točka za sprehod z mulci.

DSC_0963
Izlet na Črno jezero

 

34. Družinski pohod na Paški Kozjak – Pogorje Paški Kozjak leži med rekama Pako in Hudinjo, v Mestni občini Velenje.  Precej poraščeno hribovje nudi mnogo lepo označenih poti, ki so primerne za krajše izlete z otroki in predvsem pobeg v naravo in mir.

35. Družinski pohod na goro Oljko in Brezovec – ob vožnji po avtocesti iz Ljubljane proti Štajerski se nam v smeri proti Logarski dolini razprostira lep razgled na vrh, katerega krasi cerkev z dvema turnoma. Vrh imenovan Gora Oljka ter vrhovi v njeni okolici so lahko odlična točka za izlet z mulci.

36. Družinski pohod na Boč – na vrhu Boča se dviga 20 metrov visok razgledni stolp, iz katerega se razprostira lep razgled po večjem delu vzhodne Slovenije. Vrh je zaradi lahkega dostopa, čudovitega razgleda in vmesne koče z igrali več kot odlična točka za rajanje z mulci v naravi.

Koroška

37. Družinski izlet na vrhove nad Mislinjo – ko se boste odpravljali na eno bolj odmaknjenih slovenskih regij, Koroško, se boste iz smeri Celja najprej zapeljali skozi prvi kraj Koroške, to je Mislinja. Na videz sicer nezanimiv majhen kraj, ki pa nad seboj skriva lepe pohodne poti.

DSC_1984-e1503233705970
Sprehodi po Koroški

38. Sveti Primož nad Muto in Bricnikov vrh – za ljubitelje pohodništva, sprehodov, neokrnjene narave, domačij, pašnikov ter lepih razgledov je odlična izletniška točka Sveti Primož nad Muto. Zaradi enostavnega dostopa, si lahko oddih v neokrnjeni naravi s čudovitimi razgledi privoščite s svojimi mulci.

39. Na Uršljo goro z otroki – zaradi izjemnega razgleda iz vrha je Uršlja gora ena izmed najbolj priljubljenih. Zaradi enostavnega dostopa pa je zelo privlačna tudi za družine.

Varni in brezskrbni na številne pohodniške izlete in barvita jesenska doživetja z Zavarovalnico Sava >>> 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z našimi družinami. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.