33 idej za družinski zimski izlet z otroki

2

Pozimi, ko so dnevi kratki je še posebej pomembno, da izkoristimo sončen vikend in se vsi skupaj naužijemo naravnega vitamina D. Zbrali smo nekaj idej, ki bodo zagotovo pričarale nasmeh na obraz in rdeča lička vseh družinskih članov.

KZM mame in mulci smo svojo primerno obutev za pohode našle v blagovni znamki Vivobarefoot. 

Človeško telo je ustvarjeno za hojo, tek in skakanje bosih nog. Naša stopala so temelj in so sposobna vzdržati telesno težo, absorbirati udarce med gibanjem, zagotavljati ravnotežje ter nuditi oporo in stabilnost celemu telesu, vendar jim moramo pustiti, da se prosto gibljejo.

Do 30% znižani določeni modeli obutve Vivobarefoot.

Ker si vseeno želimo biti zaščiteni pred mrazom in trdo podlago, poleg tega pa je tudi družbeno bolj sprejemljivo, da nekaj nosimo na nogah, lahko naredimo kompromis z bosonogimi čevlji. Barefoot ali minimalistična obutev je oblikovana tako, da čim bolj posnema bosonogo gibanje ter preprečuje morebitne deformacije in bolečine. In nekatere KZM družine smo zveste Vivobarefoot že več let.

Naše zimske Vivobarefoot (mila zima do sedaj :))

Vivobarefoot čevlji so oblikovani tako, da spodbujajo naravno gibanje in pravilen razvoj otroških nog. Edinstvena zasnova čevljev omogoča optimalen čut za podlago, kar pomaga vašim otrokom, da čutijo tla pod seboj, hkrati pa jim nudi potrebno zaščito. Preberite si KZM oceno Vivobarefoot in zakaj so prepričali nas.

Vivobarefoot zimska ponudba v trgovini Lilijolie

PRIMORSKA

1. Kokoška – skok na Kras po prečudovit izlet – privoščite si sproščujoč sprehod po čudoviti Kraški pokrajini do koče na Kokoški in se ogrejte z njihovo domačo joto ter posladkajte s štruklji. Odlični so!

SubstandardFullSizeRender (2)
Na vrhu Kokoške se boste lahko okrepčali in naigrali

2. Teranova krožna pot in Pepin kraški vrt – v objemu Krasa vas čaka krajša krožna pot, ob kateri ne manjka ponudnikov domačih kraških dobrot.

FullSizeRender_2
Teranova krožna pot, Kras

3. Po Rilkejevi poti do Devinskega gradu – samo par kilometrov čez Italijansko mejo vas čaka čudovita pot nad morjem, ki vas popelje do pravljičnega gradu.

pogled na Divino
Rilkejeva pot, v ozadju Divinski grad

4. Škocjanski zatok – urbano in divje v enem –  močvirje, gnezditveni otočki, kanali, pestrost živalskih vrst, posebna arhitektura, zlivanja različnih tipov okolja – zanimivo in poučno za mulčke in starše.

5. Piranski akvarij in najboljši istrski fuži s tartufi – hiter izlet na slovensko obalo je vedno odlična ideja, tudi v zimskem času. Preverite le, da ni ob morju megle ali burje. Oboje zna biti zelo neprijetno in v zimskem času sta oba pojava lahko pogosta.

6. Družinsko na Vremščico – neokrnjena narava in čudovit razgled! Primerno za izkušenejše pohodnike z mulci.

7. Naravoslovna učna pot do izvira reke Hubelj, Ajdovščina – nam res ni potrebno 2x reči, da se zapeljemo v Vipavsko dolino. Krasna učna pot, višje temperature, dobra hrana – odličen izlet.

8. Vipavski Križ – ne gre toliko za izlet kot bolj raziskovanje čudovite vasice v Vipavski dolini, kjer se boste izgubili med ozkimi uličicami, občudovali krasne razglede ali si privoščili domače dobrote.

9. Otliško okno – pohod do Otliščega okna iz Ajdovščine pozimi, v primeru snega, svetujemo ob res primerni obutvi in z veliko mero previdnosti (in izkušenj), saj je pot lahko precej spolzka. Lahko pa uberete drugačno, družinam prijaznejšo, varianto. Do okna se sprehodite po planoti, iz kraja Otlica, in nato uživate v krasnih razgledih na celotno dolino.

10. Štanjel in učna pot Škratji Kras – Štanjel je vedno odlična izbira in obisk lahko skombinirate z raziskovanjem uličic ter nato pohod v naravi, v okolici, po učni poti, ki je po vrhu vsega še zelo zabavna. Priporočamo!

Če ni snega do nižin, priporočamo da obiščete tudi naslednje izletniške točke in se naužijete svežega zraka:

LJUBLJANA Z OKOLICO

11. Potepanje po Polhograjskem hribovju – Sv. Jakob nad Katarino – priljubljena izletniška točka za pobeg pred Ljubljansko meglo.

Na sv. Jakob

Lahko pa izberete tudi drugačno pot in se do Katarine odpravite od Slavkovega doma, čez Jeterbeng.

12. Sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu – Vzpon na Križno goro (Škofja Loka) je priljubljen izlet, predlagamo pa vam, da se z mulcem raje odpravite na 1 urni, slikovit sprehod po križnogorskem slemenu (od cerkve Sv. Križa do cerkve Sv. Gabrijela).

13. Menina planina – z mulci po čudoviti planoti – Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nagradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike, ki so pozimi sicer prazni, so pa zato lepo obsijani z zimskim soncem.

14. Podpeško jezero in po razgled na Sv. Ano – če v Ljubljani ni megle, se lahko odpravite na hiter izlet do sv. Ane in se spotoma ustavite še na Podpeškem jezeru. Razgledi s sv. Ane so res dih jemajoči.

IMG_4953
Razgled s Sv. Ane na Ljubljansko barje

15. Z vozičkom ali poganjalčkom po parku Brdo – če vaš mulc potrebuje očiščene asfaltirane površine za voziček ali poganjalčka, je park Brdo odlična izbira za zimski sprehod.

DOLENJSKA IN KOZJANSKO

16. Lavričeva koča na Gradišču – lepo presenečenje v bližini Dolenjskih hribov – še en krasen izlet za pobeg iz meglenih zimskih kotlin.

Razgled na dolino iz Lavričeve koče, Gradišče

17. Polževo – po sledeh višnjanskega polža – Sončen dan lahko izkoristite za odkrivanje legende o višnjanskem polžu, raziskovanju Gozdne učne poti ter vragolije na Polževem. Če je na Polževem sneg, pa ne pozabite na sanke in smuči.

18. Nikoli nismo prestari za pravljice z mulcem v Koči pri čarovnici – pravljice v čudovitem gozdu in otroška domišljija so primerne tudi za zimske dni.

19. Če želite oddih preživeti v regiji, kjer boste imeli pravii odklop z zadostno dozo miru, vrsto aktivnosti za otroke, kjer je doma dobra kulinarika ter iskreno gostoljubje, se odločite za Kozjansko.

20. Povzpnite se na pohodno izletniško točko na Dolenskem, natančneje v bližini Sodražice – Kočo na Kamnem griču. Sicer daljša pohodniška pot, a zelo razgibana v smislu položnosti terena in vrste gozda. Na cilju bodo izletniki nagrajeni z nekaj domače gostinske ponudbe v koči.

ŠTAJERSKA

21. Vikend pobeg z mulcem med valovite Slovenske gorice – majhna verjetnost snega, a velika verjetnost sproščujoče narave in pristne domače hrane.

2013-10-15 09.55.30
Spoznavanje narave v Slovenskih goricah

22. Z mulcem na vrh, jezero in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah

23. Rogatec – kjer z mulci doživite in okusite dediščino – Rogatec, stisnjen med Donačko goro in reko Sotlo, je že od nekdaj privlačil človeka in tudi ohranil dragocene zgodbe, ki sta jih skozi tisočletja zapisovala narava in kultura tukajšnjih prebivalcev.

24. Ptuj– prečudoviti razgledi od vsepovsod, dobra kava in ogromno zgodovine je le nekaj stvari, ki bodo navdušili celo družino.

GORENJSKA

Če nas sneg preseneti do nižin je sankanje in smučanje zagotovo najboljša zabava za celo družino.  Sicer pa priporočamo:

25. Zimske radosti z otroki v Kranjski Gori – drsanje, kepanje, lep razgled… jezero Jasna je še posebej čarobno v zimskem času

26. Zimski izlet do slapa Peričnik

27. Blejska koča – z mulci v osrčje Pokljuških vršacev – pozimi je lahko dostopna za sprehod do koče, pogumni, pa se lahko v dolino vrnejo kar s sankami.

1907_1076000414516_350_n
Blejska koča pozimi

28. Če ste ljubitelji gora, ne glede na vreme, je zanimiv tudi zimski pohod na Veliko planino.

29. Sv. Peter nad Begunjami: z mulci po poteh Avsenikov – Kaj pa če bi se z mulci sprehodili do razgledne točke in si ogledali Blejsko jezero iz ptičje perspektive?

30. Mogoče lahko to zimo pustite avto doma in se na izlet odpravite z vlakom do Lesc in naprej do kampa Šobec.

31. Da se izognete gneči okrog Bleda, pa vam priporočamo, da zavijete proti Ribnem in se sprehodite ob Savi Bohinjki.

32. Čudovit družinski pohod na sv. Lovrenc nad Bašljem je priljubljena izletniška točka nad krajem Bašelj v občini Preddvor na Gorenjskem. Dolžino pohodnega izleta si lahko prilagodite, v vsakem primeru pa je vzpon kratek in resnično prijeten, saj večino poti poteka po lepi Gamsovi poti v gozdu. Vmes pa lahko občudujete lepe razglede, ki pričakovano najbolj navdušijo na končni točki. Pred povratkom domov, pa se ne pozabite ustaviti v Domu na sv. Lovrencu, kjer vam bodo postregli z odličnimi domačimi bobi, kot tu rečejo krofom.

Sv. Lovrenc nad Bašljem

33. Družinski pohod na sv. Jakobu nad Preddvorom je še ena tistih klasik, kjer se med vzponom vsi lepo nadihate in razmigate, na koncu pa uživate v domači hrani s čudovitim razgledom. Pohod, ki je namenjen vsakomur, tudi najmlajšim in na poti boste zagotovo srečali veliko družin.

sv. Jakob nad Preddvorom

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z našimi družinami. Za več informacij o izletih nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si