31 zabavnih animacij in spletnih tečajev, ki bodo pomagali pregnati dolgčas v času #ostanidoma

0
Hiša eksperimentov še kako živi, a začasno lahko ekperimentirate na spletu

Čas, ko zaradi izrednih okoliščin ostajamo doma, je vsekakor poseben, še posebej za mulce. Prvotno veselje, da so vrtci in šole zaprli svoja vrata, je verjetno v marsikaterem domu zamenjalo rahlo razočaranje ob dejstvu, da je (šolsko) snov vseeno treba predelati. A kljub temu ostaja precej časa, ki ga mulci lahko namenijo igri, gibanju na svežem zraku (skladno s priporočili NIJZ) in drugim dejavnostim.

Je pa ta čas tudi težek in naporen, še posebej za tiste starše, ki animirajo in skrbijo za predelano snov večih mulcev ter hkrati še delajo od doma. In ko pride trenutek, da staršem zmanjka idej za animacijo ali pa preprosto potrebujejo nekaj časa za nujno delo od doma in hišna opravila (ali pa enostavno 5 min pavze za kavo), so (poleg risank) zelo dobrodošle tudi druge aktivnosti, ki se jih lahko poslužimo. Spodaj ponujamo 10 brezplačnih animacij in spletnih tečajev, ki bodo zaposlili tako predšolske mulčke kot šolarje in staršem “kupili” težko prisluženih 15 (ali več) minut.

Aktivnosti za malčke in predšolske otroke:

1. Lutkovna predstava Ti loviš!

Lepa, preprosta, igriva in poučna predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, primerna za mulčke od 2. leta starosti naprej. Predstava je narejena z lesenimi lutkami in govori o dveh sosedih, ki na koncu postaneta prijatelja.

2. Lutkovna predstava Štiri črne mravljice

Še ena lepa in duhovita predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, v okviru katere bodo štiri glavne junakinje zabavale mulčke od 3. let naprej.

3. Učenje risanja po korakih

S preprostimi in zanimivimi koraki preko video navodil lahko otroci ustvarijo prave mojstrovine v obliki preprostih risanih junakov in drugih figur. Navodila so primerna za mulčke od nekje 3 let naprej, težavnost risb pa je različna in primerna tudi za večje mulce, do 5 let. Navodila so dostopna tukaj.

Zabavno učenje risanja

4. Origami

Skakajoča žabica ali preprost srček; prav nič ne bo več težko s pomočjo video navodil, ki bodo zaposlile mulčka za nekaj časa. Videi, ki so dostopni tukaj, so narejeni za pripravo različno težkih origamijev in so primerni od 4. let naprej.

5. Vodena telovadba za mulčke

Preprosta in učinkovita telovadba za mulčke od 3. let naprej. Čeprav so navodila v angleškem jeziku, bodo mulci brez težav spremljali video navodilo in sledili.

6. Lutkovna predstava Sneguljčica

Vsem dobro poznana zgodba o deklici s črnimi lasmi, hudobni kraljici, palčkih in živalih v gozdu, tokrat tudi v obliki lutkovne predstave. Sledite povezavi TUKAJ.

7. Ostržek

Še ena predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, o lesenem fantku, ki mu zaradi laži raste nos. Primerno za mulčke po 5. letu starosti.

8. Predstava Močeradek gre čez cesto

Predstava, a tokrat brez lutk, s preprostimi in lepimi verzi, primerna za mulčke od 3. let naprej.

9. Lutkovna predstava Sapramiška

Ena najlepših in najuspešnejših zgodbic in lutkovnih predstav, v kateri bodo uživali mulčki od 3. leta naprej.

10. Lutkovna predstava O belem mucku, ki je bil čisto črn

Predstava Lutkovnega gledališča FRU-FRU.

11. Predstava Diči diča

Predstava lutkovnega gledališča FRU – FRU

12. Delavnica izdelave lutk za otroke

Mulčki bodo izjemno uživali tudi v delavnici izdelave mimičnih ali prstnih lutk, ki jih lahko nato uporabijo za svojo lutkovno predstavo.

 

13. Lutkovna predstava Štirje muzikanti

Lepa in vesela lutkovna predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, primerna za mulčke od 3. leta naprej.

14. Lutkovna predstava Zvezdica zaspanka

Še ena klasična predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, tokrat o zvezdici, ki je vsako večer zaspala.  Primerno za mulčke od 4. leta naprej.

15. Lutkovna predstava Makalonca

Predstava avtorja Frana Saleškega Finžgarja v uprizoritvi Lutkovnega gledališča Ljubljana, v kateri bodo uživali mulčki po 4. letu starosti.

16. Lutkovna predstava Rdeča Kapica

Klasika bratov Grimm v uprizoritvi Lutkovnega gledališča Maribor je dostopna tukaj.

17. Lutkovna predstava Žogica Marogica

Klasična predstava Lutkovnega gledališča Maribor o nagajivi žogici. Dostopna je tukaj.

18. Predstava Žabica Greta

Predstava o žabici, ki ni zadovoljna s seboj in svojo mlako, zato se poda na zanimivo potovanje. Predstava Lutkovnega gledališča Maribor je dostopna tukaj.

19. Pravljice na spletu

Mulčki lahko uživajo tudi v poslušanju pravljic, tokrat v skupni pobudi primorskih gledališč. Do različnih pravljic lahko mulčki dostopajo tukaj.

 

Aktivnosti za šolarje in najstnike:

1. Predstava Vihar v glavi

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, primerna za najstnike od 12 leta naprej. Govori o delovanju možganov ter odnosu med mladimi in starši, pa tudi načrtih in strahovih mladih za prihodnje.

2. Predstava Romeo in Julija

Klasična predstava, uprizorjena z lutkami s strani Lutkovnega gledališča Ljubljana. V njej bodo uživali starejši od 12 let.

3. Učne ure risanja

Najljubši risani junaki, zvezde iz stripov in knjig ali pa šopek rož za babičin rojstni dan niso več nobena umetnost ob jasnih in preprostih video navodilih, primernih za mulce od 8. let naprej. Pester izbor navodil je dostopen tukaj.

4. Brezplačni plesni treningi

Mulci različnih starosti lahko vsaj dan ob 17. uri zaplešejo s pomočjo live video vsebin, ki jih omogoča Plesna šola Artifex na svojem FB profilu.  Brezplačni plesni treningi so dolgi kar 45 minut, zaradi česar so zadihanost in dobra volja zagotovljeni.

5. Brezplačno učenje tujih jezikov

Mogoče je sedaj priložnost za učenje angleškega, španskega, francoskega ali pa japonskega jezika. Mulci in mulke lahko tukaj na preprost način (ob nekoliko pomoči staršev, ker je stran v angleškem jeziku) spoznajo osnovne besede ali pa nadgradijo svoje znanje preko različno dolgih programov.

6. Predstava Tajno društvo PGC

Zgodba Antona Ingoliča in uprizoritev Lutkovnega gledališča Ljubljana, v kateri bodo uživali mulci po 8. letu starosti.

7. Predstava Kit na plaži

Še ena predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana, primerna za mulce  od 9. let naprej.

8. Predstava Krst pri Savici

Klasika Franceta Prešerna, tokrat upodobljena v obliki predstave. Dostopna je tukaj.

9. Radijska igra Na vrtu pomladi

Zgodba o dveh grlicah, ki prvič spletata gnezdo. Ker nimata še izkušenj, jima je težko, a na koncu uspešno  premagata vse ovire. Radijska igra je dostopna tukaj.

10. Virtualni obisk muzeja

Pokrajinski muzej Koper omogoča virtualni obisk muzeja, ki je dostopen tukaj.

11. Zabavni “telovadni” videi na Youtubu

Mi temu rečemo kar družinska telovadba. Namreč na youtubu boste našli kar nekaj posnetkov, ki so namenjeni mulcem za telovadbo doma s predlogi za vaje ali za učenje enostavne plesne koreografije. Seveda so opremljeni z živahno glasbo. Najdete jih v članku Kako vas Youtube lahko reši na deževen dan?

12. Hiša eksperimentov

Pri Hiši eksperimentov pravijo da niso zaprti, pravzaprav migajo, a v okviru e-eksperimentov, ki jih opravljate kar preko računalnika. Kliknite tukaj.

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo, a v teh časih se  držijo priporočil in ostajajo doma ali izbirajo aktivnosti, kjer ne ogrožajo sebe in drugih