30 spomladanskih izletov za družine pohodnikov

1
Olševa z otroki

Zdaj, ko zopet lahko lažje zadihamo s polnimi pljuči tudi izven svoje občine, vam ponujamo 30 idej za družinske pohodne spomladanske izlete. Temperature so že ugodne in tako je tudi marsikatera izletna točka, ki pozimi ni enostavna za družinski pohod, spet dostopna.

Za družine, ki rade pohajajo po hribih ali njihovih gozdovih, Kamzmulcem mamice za to pomlad priporočajo naslednje daljše ali krajše izlete:

Primorska

1. Slavnik velja za najvišji vrh Primorske in je zato izjemno priljubljena točka daleč naokrog. Zaradi svoje višine 1.028 metrov in lege ponuja izjemen razgled na vse strani Slovenije, pa tudi na sosednji državi Italijo in Hrvaško.

Iz Slavnika boste imeli razgled na vrhove kar štirih držav: Slovenije, Italije, Hrvaške in vse do Avstrije

2. Če se pomaknemo proti Krasu, bomo našli Kokoš(ko) – skok na Kras po prečudovit razgled. Gričevje je prepredeno s pešpotmi, kolesarskimi in jahalnimi stezami ter kot takšno idealno za spomladanske sprehode.

3. Družinski pohod na Vremščico je prijetna kombinacija borovega gozdička in hoje po sončku, ki bo vas in vašega malčka prijetno utrudila.

4. Krajinski park Pivška presihajoča jezera- Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije in tako nastanejo jezera. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v celi Evropi. Najbolj znani ter tudi največji sta Petelinjsko (Petelinje) in Palško jezero. Čudovit dnevni družinski izlet.

Čudovit pohodni izlet, primeren za vse starosti otrok in pse, Pivška presihajoča jezera

5. Vas zanima, kje najdete najlepši slap v Sloveniji, kjer se boste vi in mulci počutili, kot da ste zašli v domišljijsko deželo princa Kaspijana? Obiščite slap Veliki Kozjak in vse kar obljubljamo je, da vam bo zastal dih.

Slap Kozjak, Kobarid

6. Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Osrednja Slovenija

7. Rakov Škocjan je čudovita kraška dolina med Cerkniškim in Planinskim poljem, ki jo je izoblikovala reka Rak. Po dolini poteka naravoslovna učna pot, ki doseže vrhunec z ogledom Velikega in Malega naravnega mostu ter Zelške jame. Čudovit družinski izlet, tudi v toplejših dnevih, ko iščete pobeg v senco narave.

Rakov Škocjan

8. Obisk Slivnice že nekaj let velja za našo stalno točko v pomladnem repertuarju pohodniških izletov. Ravno prav hoje v hrib, večinoma po soncu in razgled na presihajoče Cerkniško jezero.

Slivnica z otroki

9. Katarina nad Ljubljano zagotovo sodi med bolj priljubljena izhodišča ali cilj. Priporočamo manj obljudeno pot, od Slavkovega doma, prek Jeterbenka.

10. Sproščujoč družinski izlet do slapa Orglice v Kamniških Alpah-  slap je zaradi lahkega dostopa in čudovite okolice priljubljena točka za krajši družinski izlet, ki ga lahko podaljšate z obiskom katere od drugih naravnih znamenitosti v dolini Kamniške Bistrice.

11. Ko zmanjka idej v dolini, je čas za Veliko Planino: sprehod po svežem zraku, razgled in kosilo so najboljša nagrada za prehojeno pot.

12. Menina Planina – z otroki po čudoviti planoti. Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nadgradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike.

Menina Planina z otroki

13. Po čudovite razglede na Sv. Ano, okoli Podpeškega jezera ali pa še na igrišče na Rakitni.

IMG_4948
Cerkvica na Sv. Ani

14. Sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu

15. Stari grad nad Smlednikom je priljubljena točka za poldnevni izlet predvsem za okoliške mulce in njihove starše, a je zaradi super kombinacije pohoda, raziskovanja in igral vreden vožnje tudi z drugih koncev Slovenije.

Od gradu so ostale ruševine in del obzidja, kjer je speljana krožna plezalna pot

16. Solčavsko tvorijo tri najlepše alpske doline – Krajinski park Logarska dolina, Matkov kot in Krajinski park Robanov kot. Nad njimi se dviguje čudovita Solčavska panoramska cesta, ki s svojim naravnim in kulturnim bogastvom ter dih jemajočimi pogledi na vršace, doline ter idilične visokogorske kmetije dopolnjuje harmonijo treh alpskih dolin.

Solčavska panoramska cesta

Dolenjska

17. Lavričeva koča na Gradišču – lepo presenečenje v bližnjih dolenjskih hribih

18. Nepoznana, slikovita in razgibana dolinica s potokom Kosca blizu Višnje gore, je z manjšimi vzponi in spusti odlična ideja za poletni izlet z mulci.

Največji lehnjakove slap v Sloveniji, Kosca

Gorenjska

19. Jezersko velja za eno lepših dolin v Sloveniji. Zelena dolinica, polna pašnikov in idiličnih kmetij, leži tik ob meji z Avstrijo na vzhodu obdajajo Savinjske Alpe, na jugu pa se pot spušča v najdaljšo slovensko vas – Kokro.

Jezersko z otroki

20. Dolina Tamar sodi med najbolj obiskane in dostopne doline v Triglavskem narodnem parku in tako marsikomu predstavlja prvi stik s čudovitimi naravnimi lepotami slovenskih Alp.

21. Jamnik je odlična izletniška točka za družine in ostale pohodnike vseh starosti in kondicij.

22. Planina pri Jezeru – planota s pašniki, kjer se sprehajajo krave in ovce, “nametane” pastirske hiške, gorska koča z lepim zunanjim vrtom, pod njo jezero s kristalno čisto vodo in pogled na gore, ki objemajo planoto z vseh smeri.

23. Blejska koča na Lipanci (1630 m) leži v osrčju venčka lažje dostopnih vršacev nad planoto Pokljuke. Je lahko dostopna skoraj vsakemu mulčku.

24. Sv. Peter nad Begunjami: z mulci po poteh Avsenikov- idealen pohodniški cilj za mulce in njihove starše, z razgledom na Radovljico in proti Bledu.

25. Oaza miru pri Mlinčkih v občini Komenda

IMG_5184-1024x768
Pot do Mlinčkov pri Suhadolah večinoma poteka po ravni gozdni poti

Štajerska

26. Pragozd Šumik je zaradi svojih naravnih lepot in zanimivosti od leta 1967 zaščiten ter eden redkih ostankov naravne vegetacije Pohorja. Izlet lahko združite še z obiskom Črnega jezera na Pohorju.

Črno jezero na Pohorju

27. Z mulcem na vrh, jezero in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah

Ribniško jezero na Ribniškem Pohorju
Ribniško jezero na Ribniškem Pohorju

Koroška

28. Olševa – vznemirljiva, lepa, neokrnjena, polna zanimivosti in nepopisno lepih razgledov. Gora, ki bi jo moral obiskati vsak ljubitelj gora.

29. Z otroki na Sveti Primož nad Muto in Bricnikov vrh – čudoviti razgledi, kmetije z zelo pestro ponudbo domačih dobrot, neokrnjena narava, lepe in označene pohodne ter kolesarske poti.

30. Uršlja gora je nedvomno ena izmed najbolj obiskanih gora v Sloveniji, zaradi enostavnega dostopa pa je zelo privlačna tudi za družine.

Kaj imamo Kamzmulcem mame in otroci vedno na zalogi v svojem izletniškem nahrbtniku?

Ko smo postale mame, so prigrizki ali malice za na pot postali še posebej pomembni. Zdravi, so pomemben vir energije, hkrati pa predstavljajo vmesni obrok, ki otroka ne nasiti do te mere, da ne bi kasneje pojedel kosila ali večerje.

  • Za starše priporočamo beljakovinske ploščice “protein bar” iz Medexa, saj so beljakovine izjemnega pomena za naše telo! Na voljo je toliko vrst, da boste zagotovo našli zase najboljši okus.
  • Za otroke pa izberemo dobro alternativo sladkim klasičnim prigrizkom z Medex Nature ploščicami, ki bodo ne le zadostili nihovo potrebo po sladkem, ampak tudi nadomestili energijo po kolesarjenju, pohodništvu ali preprosto norenju v naravi. So brez dodanega sladkorja!
  • Od napitkov pa smo še vedno najbolj vztrajne z vodo, včasih tudi kakšno kokosovo vodo, domačim sokom ali hladnim čajem.
Klik na sliko za nakup najboljših ploščic za celo družino!

Slovenija je bogata z izletniškimi točkami, za enodnevni dnevni izlet pa lahko pobegnemo tudi čez mejo, na sosednjo Hrvaško, Avstrijo ali Italijo.

Pred odhodom na pohodniški izlet pa si oglejte tudi stran Planinske zveze Slovenije, kjer so zbrane nekatere družinam prijazne planinske koče. Na desni glejte kategorijo “gorski predel”, kjer izberete regijo ter med “certifikati” izberete družinam prijazno planinsko kočo.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z našimi družinami. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.