3-tedensko družinsko potovanje z avtodomom do Švedske in nazaj

0

Potovanje z avtodomom je za mnoge pojem sanjskega preživljanja dopusta, ljubitelji ga tako tudi preživljajo, nekaterim pa predstavlja tudi nočno moro :). Naša družina ne sodi med tiste klasične navdušence, a je ideja o takšni poti vedno malo po malo tlela. Po naši 19- dnevni poti smo hvaležni, da smo se poslušali in se opogumili za pot, kajti bilo je res nepozabno.

Tudi Švedska ni ravno prva misel ob potovanju z avtodomom, a za nas je bila praktično skorajda edina možna izbira (kolebali smo med Švedsko in Norveško) in res se nismo zmotili. Čudovita narava, jezera, peščene plaže z značilnimi pisanimi hiškami in še in še so nas prepričali, da se želimo prihodnje leto v Skandinavijo še vrniti.

Čudovite peščene plaže na jugu Švedske so raj za sprehode, poležavanje in igro v pesku.

Veseli smo tudi, da smo si za pot vzeli dovolj časa in dodobra spoznali ter raziskali tudi Nemčijo. O našem potovanju po Nemčiji si lahko podrobneje preberete tukaj:

10-dnevni roadtrip z avtodomom po Nemčiji

Zakaj smo se odločili, da se podamo na pot do Švedske (z obsežnim postankom v Nemčiji)?

 • Želeli smo varno, urejeno destinacijo, z dobrimi cestami in infrastrukturo za prvo tovrstno potovanje;
 • Želeli smo zmernejše temperature, ki nam bodo omogočale dnevno raziskovanje, pohodništvo in kolesarjenje;
 • Radi kolesarimo, zato smo želeli tudi destinacijo, ki ima dobre kolesarske poti;
 • Smo ljubitelji narave z občasnim skokom v večja mesta. Želeli smo torej kombinacijo obojega, s poudarkom na naravi.
Naša hiša na kolesih in dom v času potovanja.

Destinacija: Švedska, s številnimi postanki v Nemčiji

Čas potovanja: julij, avgust 2022

Dnevi na potovanju: 19 dni, od tega 10 dni Nemčije (7 v smeri proti Švedski, 3 nazaj), 9 dni Švedske

Starost otroka: 2 otroka – 10 let in 4 leta

Primerno za otroke: Vseh starosti, če ste navajeni potovati z avtodomom. Za tiste, ki se na pot odpravljate prvič, priporočamo, da so otroci stari vsaj 3 leta.

Vreme: Lepo in sončno, s temperaturami čez dan 25-30 večino časa, večeri hladnejši in prijetni za spanje. Sever Nemčije (predvsem Hamburg) in občasno na Švedskem se je ohladilo, da so bile potrebne vetrovke tudi čez dan. Dež smo imeli na celotnem potovanju zgolj 1 dan.

Pot do destinacije: Ker je šlo za naše prvo potovanje z avtodomom, smo imeli za cilj, da naredimo veliko postankov na poti do Švedske, hkrati pa si dodobra ogledamo še Nemčijo. Tako smo si za pot do Švedske vzeli cel teden.

7 dni Nemčije in slabih 1400 km.

Do Švedske smo prišli z ladjo Travemunde – Trelleborg.

Za Švedsko je bila naša želja, da skombiniramo nekaj obale, notranjost z jezeri in kakšno večje mesto, z dodatnim predlogom, da je Gothenburg vreden ogleda. Ker časa nismo imeli pretirano veliko, smo po Švedski naredili zgolj manjši krog, dobrih 800 km, kjer smo odkljukali vse naše želje.

9 dni po Švedski bolj leženo in dobih 800km.

Dodatna želja je bila, da se ne vračamo nazaj po isti poti kot smo prispeli, zato smo za pot nazaj izbrali drugi linijo trajekta  (Trelleborg – Rostock) in se vrnili mimo Leipziga in Berlina proti domu ter si dodatno zagotovili še 3-4 dni novega raziskovanja nemškega podeželja in mest.

3 dni povratka čez Nemčijo do doma po drugi poti in dobrih 1260 km.

Namestitev:

Naša osnovna namestitev je bila avtodom. Zaradi otrok in dejstva, da smo potovali prvič, smo se odločili, da bodo naše nočitve vedno v kampih (čeprav so PZAji po Nemčiji lepo urejeni, Švedska pa omogoča tudi prosto kampiranje, ob določenih pogojih – pred odhodom preverite!).

Vsekakor lahko potrdimo, da je bila odločitev več kot pravilna. Kampi niso dragi (Nemčija med 35 eur za 4-člansko družino z elektriko/noč do 50 eur/noč v večjih mestih, Švedska med 27 eur do 50 eur/noč v večjih mestih), so izjemno urejeni in so nudili vso komoditeto (urejene sanitarije, vključno z družinskimi kopalnicami v mnogih kampih, prostor za pomivanje posode, kuhinja, pralnica in sušilnica perila, igrala, trgovina, lokal/gostilna, tudi savna v večini švedskih kampov).

Čudovit kamp Luneburger Heide z go-karti na izposojo.
 • Munchen: Camping Thalkirchen (2 noči- prva noč na poti proti Švedski in zadnja noč na poti domov): kamp ne sprejema rezervacij, a se vedno najde mesto. Lepa okolica, otroško igrišče, lokal. Priporočamo!
 • Thuring Forest (1 noč): Camping Breitenbach: majhen kamp, igrala, mini zoo, mir, domače vzdušje, v bližini bazen. TOP – priporočamo!
 • Nationalpark Harz (2 noči):  Camping am Brocken:  min 2 nočitvi, urejen kamp, igrala, mini trgovina, usmerjenost na družine, v bližini naravno kopališče. TOP-priporočamo!
 • Luneburger Heide (1 noč): Campingpark Luneburger Heide: velike pacele, zelo urejen kamp, družinske sanitarije in tuši, naravno kopališče, več sklopov igral, go-karti, mini zoo. TOP TOP – priporočamo!
 • Hamburg (2 noči): KNAUS Campingpark Hamburg: velike parcele, vse OK, a brez presežkov. Priporočamo, če si želite ogledati Hamburg.
 • Falsterbo (2 noči – prva in predzadnja noč na Švedskem): Falsterbo Camping: krasen kamp, konec julija zelo poln, v avgustu manj, odlična igrala, družinske sanitarije, mini golf, gostilna, bližina plaže. TOP TOP – priporočamo!
 • Jonkoping (3 noči): Villa Bjorkhagen: manjši, miren kamp, v naravi, z malenkost starejšimi sanitarijami in otroškimi igrali, a z dušo. Najcenejši na poti (27 eur/noč). TOP – priporočamo!
 • Gothenburg (2 noči): Lisebergsbyn camping: velik kamp, precej poln, 5km iz centra mesta, a v krasni naravi. Super otroška igrala, super skupni prostori, najlepša družinska kopalnica. TOP – priporočamo!
 • Trelleborg (1 noč): Trelleborg Strand: velik in nabito poln kamp, ki smo ga izbrali zgolj zaradi zgodnjega odhoda trajekta proti Nemčiji naslednje jutro. Nič posebnega, OK za prespati. Če bi vedeli, da je cesta do Trelleborga tako lepa in pretočna, bi zadnjo noč ostali še v Falsterbo campingu, zgolj 20 km stran, a ni primerjave z okolico, lepoto plaže, ponudbe kampa.
 • jezero Muritz (1 noč): Campingplatz Ecktannen: velike parcele, TOP igrala, lepe sanitarije, lepa okolica, ogromen kamp. TOP – priporočamo!
 • Leipzig (1 noč): KNAUS Campingpark Leipzig: velik in miren kamp, v času našega obiska večinoma prazen, super igrala, super lokacija ob reki in sprehajalni poti. Priporočamo!

Budget:

 • najem avtodoma: smo imeli to srečo, da je v družinski lasti, zato je ta strošek odpadel.
 • gorivo: 800 eur
 • ladijski prevoz do Švedske: TT line: 360 eur (prevoz Travemunde – Trelleborg, Trelleborg – Rostock, na liniji Travemunde – Trelleborg smo zaradi dolžine poti – 8 ur- doplačali večjo zunanjo kabino s kopalnico za 100 eur)
 • kampi: 760 eur (spanje med 27 eur/noč do nekaj čez 50 eur/noč v večjih mestih po Nemčiji in Švedski)
 • vstopnine za znamenitosti: 230 eur
 • drugi prevozi (metro, busi v mestih): 100 eur
 • hrana na poti: cca. 500 eur (s tem, da smo precej kuhali sami. Obroke v restavracijah – predvsem s hitro hrano – smo si privoščili, če smo bili cel dan na poti oz. raziskovali večje mesto. Bolj smo se posluževali kavic in sladoleda zunaj).

Roadtrip po dnevih:

1. dan: (Ljubljana – Munchen, 400 km, slabe 5 ur vožnje s postankom pri Chiemsee tik za avstrijsko – nemško mejo)

2. dan: ogled centra Munchna z znamenitim Marienplatzom in utripom velemesta. Priporočamo za vse ljubitelje prest, vrčka piva, krasnega bavarskega sloga.

Marienplatz, Munchen.

Popoldne odhod proti Thuring forest (330km, slabe 4 ure vožnje).

Thuring Forest je destinacija za sebe. Kamp je miren, lep, urejen, mulca sta se prosto igrala ali božala koze in zajčke v kampu. Popoldne smo zavili še na bližnji bazen, ki je v neposredni bližini kampa.

Hranjenje zajčkov v kampu.
Bazen v neposredni bližini kampa.

3. dan: Vožnja v Nationalpark Harz (230km, 3 ure vožnje). Zvečer smo uživali v lepih kolesarskih poteh v okolici kampa in bližnjih vasic.

Raziskovanje okolice z naravnim bazenom.

4. dan: Nacionalni park Harz: ogled visečega mostu Titan RT, ki impresionira z dolžino 483 metrov. Lahko se podate tudi na zip line, kjer se spustite nad gladino jezera s kar 85km/uro ali si ogledate most z mega gugalnico.

Viseči most in jez, po katerem je speljana tudi lokalna cesta.

Mlajši otroci bodo uživali tudi v lepem otroškem igrišču z igrali, plezali in mini zip linom, v neposredni bližini pa je mogoče kupiti tudi pijačo in prigrizke ter sladoled.

Igrala ob visečem mostu, Nacionalni park Harz

V bližini kampa se nahaja čudovito urejeno naravno kopališče, ki ga priporočamo na vroč poletni dan.  Tudi sicer je v okolici kampa več sprehajalnih poti, parkov z igrali, lepa igrala pa se nahajajo tudi v kampu.

Jezero/naravni bazen v neposredni bližini kampa, Nacionalni park Harz

5. dan: Nationalpark Harz – Luneburger Heide (230km, slabe 3 ure). Kamp je že destinacija sama zase z naravnim bazenom, igrali, go-kartom, mini zoojem, trampolini in mulca nista potrebovala prav ničesar več.

Čudovito urejen kamp, Luneburger Heide

Luneburger Heide je znan tudi po lepih kolesarskih in pohodniških poteh. Mi smo si ob koncu dneva privoščili en krog, ki se je raztegnil v 25 km.

Kolesarjenje po Luneburger Heide ob sončnem zahodu

6. dan:  Bosonogi park Luneburger Heide s postajami (za kneipanje, z mrzlo vodo, po blatu, kamnih, celo steklu). Ob poti so tudi učne postaje (npr. ekološko naravnana postaja z informacijami o potrebnem času za razgradnjo odpadkov, kamninah, divjih rastlinah), igrala, viseči most, solna soba in še in še. TOP doživetje, ki ga zelo priporočamo.

Bosonogi park, Luneburger Heide
Viseči most, bosonogi park.

Popoldne premik v smer Hamburga (87km, dobra ura vožnje) in večerni ogled centra mesta, z znamenitim obalnim delom in plavajočim pomolom Landungsbrucken.

Hamburg ob sončnem zahodu

7. dan: Hamburg, pri čemer smo se naslonili predvsem na članek naše Ive, ki je mesto zelo podrobno že raziskala: Družinski vikend v Hamburgu.

Načrtno smo izpustili vse muzeje in se povzpeli na znamenito Elbphilharmonie, ki nudi čudovite razglede na celotno mesto ter se zapeljali z ladjico.

Znamenita Elbphilharmonie, Hamburg.
360-stopinjski razgledi na Hamburg.
Vožnja z lokalno ladjico, Hamburg.

Popoldne smo pa na željo mulcev zavili v ZOO Hamburg. Čeprav je vstopnina relativno visoka (75 eur/družino), ZOO upraviči strošek. Priporočamo, da si vzamete vsaj pol dneva, nam so bile 3 ure absolutno premalo.

Živalski vrt Hamburg.

 

8. dan: zgoden odhod iz Hamburga v smeri Travemunde (90km, 1h15min) in vkrcanje na trajekt podjetja TT Line linija Travemunde – Trelleborg (8h30min).

Pogled iz naše kabine na pristanišče Travemunde, Nemčija

Po izkrcanju vožnja do Falsterbo campinga (22km, 25min) in sprehod po plaži ob sončnem zahodu.

Sončni zahod ob 22.00 uri, Falsterbo
Igra na plaži ob sončnem zahodu, Falsterbo.

9. dan: Odkrivanje skrajnega jugozahodnega dela Švedske, polotoka Falsterbo z značilnimi peščenimi plažami, močvirnatimi predeli s pticami in tjulnji, tipičnimi švedskimi hiškami s pisano fasado ali vsaj polknicami.

Zavili smo celo na plažo in dopoldne uživali na soncu in ob igri s peskom.

Falsterbo
Plaža Falsterbo

Popoldne vožnja v notranjost (Falsterbo – Jonkoping, 320km, 4 ure), do drugega največjega švedskega jezera – Vattern.

Zahajajoče sonce ob jezeru Vattern

10. in 11. dan: raziskovanje okolice jezera Vattern, kolesarjenje, počitek na obali jezera, nabiranje malin in robid.

Jezero je super za malenkost odklopa in počitek, kar nam je prišlo prav po aktivnem tednu, ki smo ga preživeli v Nemčiji ter dinamičnih dneh, ki so bili še pred nami.

Čudovita okolica jezera Vattern
Čudovita okolica jezera Vattern
“Mediteransko vzdušje” na obalah jezera vattern, Jonkoping
Sprehajalne poti v okolici kampa, Jonkoping
Nabiranje gozdnih sadežev, Jonkoping

12. dan: Jonkoping – Gothenburg (150km, 2 uri z vmesnim postankom na pol poti in sprehodom skozi gozd z namenom nabiranja gob :))

V Gothenburgu smo imeli super kamp zgolj 5km iz centra mesta, a v naravi, obkrožen z gozdovi. Izkoristili smo super kolesarske poti in se podali na kolesarski izlet do centra, ki je čudovito, s speljanimi kanali, ki jih mogoče raziskovati tudi s kajaki oz. pedolini. Nekoliko smo edino obžalovali dejstvo, da ni bilo mogoče najeti dovolj velikega pedolina/čolna, ki bi omogočal hkratno raziskovanje vseh nas štirih, a smo se zadovoljili s sladoledom na obrežju in vožnjo s kolesi nazaj.

Raziskovanje centra Gothenburga s kolesi

 

13. dan: Gothenburg

Že vnaprej smo preko interneta kupili vstopnice za znamenit Universum – otroški muzej, akvarij, terarij, tropski vrt, kemijski laboratorij, vse v enem. Tam bi zlahka preživeli cel dan, a smo se zadovoljili s 4 urami.

Tropski vrt, Universum v Gothenburgu
“Miselna soba”, Universum, Gothenburg
Akvarij, Universum, Gothenburg
Pozdravčki z Marsa, Univerzum, Gothenburg
Nemo, Universum, Gothenburg

Popoldne smo se s tramvajem odpravili še do centra ter se zaradi dežja popoldne vrnili v kamp ter po počitku nadeli dežno opremo ter se podali v bližnji gozd na lov za gozdnimi borovnicami (ki so bile še nato za zajtrk s kosmiči prihodnji dve jutri).

Dežna oprema in na igrala, kamp Lisebergsbyn, Gothenburg

14. dan: Gothenburg – Falsterbo (300km, dobre 3 ure)

Ker nam je bilo na skrajnem jugozahodnem delu Švedske zelo lepo, smo se odločili vrniti. Tukaj je raj za ljubitelje praznih peščenih plaž in kolesarjenja.

Kolesarjenje po plažah Falsterboja.
Divje vrtnice ob plažah Falsterboja

15. dan: Falsterbo

Zjutraj smo ponovili vajo od dneva prej ter se na vroč poletni dan celo namočili v (precej hladni) vodi. Smo bili ob peščici domačinov verjetno edini turisti v vodi, ki ima okoli 18, 19 stopinj 🙂

Popoldne premik do Trelleborga (22 km, 25 min), zaradi jutranjega odhoda trajekta proti Nemčiji.

16. dan: Jutranje vkrcanje na trajekt TT line v smeri proti Rostocku (6ur, a smo pripluli prej, v cca. 5ur 30min).

Po izkrcanju vožnja Rostock – jezero Muritz (110km, 1,5 ure) ter popoldansko raziskovanje krasnega mesteca z obalnim delom s kolesom.

Deževno popoldne ob jezeru Muritz, a z dežno opremo smo pokoristili tudi lepa igrala v kampu
Raziskovanje mestnega jedra s kolesom

17. dan: Raziskovanje okolice jezera Muritz, kjer se lahko poleti tudi kopate ali popeljete s turistično ladjico. Nam je bilo še vedno najljubše kolo, predvsem tudi na račun krasnih kolesarskih poti v okolici.

Čudovit kamp ob jezeru Muritz

Opoldne pot Muritz – Leipzig (320km, 4 ure) ter nato raziskovanje Leipziga s kolesom.  Imeli smo izjemno srečo, da se kamp KNAUS Campingplatz nahaja v neposredni bližini jezerca, reke, ob sprehajalnih poteh, praktično v naravi, a 20 min vožnje s kolesom stran od centra mesta. Na poti do centra smo si ogledali še Red Bull areno ter se nato podali v smeri centra.

Do centra Leipziga s kolesom

18. dan: Želja je bila, da zavijemo še v krasen Leipzig ZOO, a nam je nekako zmanjkalo energije in časa, saj je bila pred nami precej dolga vožnja do Munchna (430km, 5 ur).

Smo pa zato izkoristili prosto popoldne v Munchnu in se podali v BMW Welt, ki nam je ostal na spisku od prvega obiska. BMW muzej in BMW Welt se nahajata v neposredni bližini Olimpijskega parka, pri čemer muzej prikazuje zgodovino avtomobilizma, BMW Welt pa sedanje modele in prihodnost.

BMW Welt v Munchnu
BMW Welt v Munchnu

Ko se enkrat naveličate ogleda modelov, priporočamo tudi sprehod po Olimpijskem parku in ogled Olimpijskega stolpa, 291m visokega stolpa, na katerega se lahko tudi povzpnete.

Olimpijski park, Munchen

19. dan: vožnja proti domu (400km, 5 ur).

TOP doživetja:

 • TOP narava: Nemčija: Nationalpark Harz, Luneburger Heide, jezero Muritz – vse top za ljubitelje neokrnjene narave in miru, Švedska: Falsterbo, okolica jezera Vattern
Falsterbo
 • TOP adrenalinsko doživetje: viseči most v Nationalpark Harz (če bi si upali, pa seveda tudi zip-line)
Viseči most, nacionalni park Harz
 • TOP mestna dogodivščina: Nemčija- ZOO Hamburg, sprehod po Hamburgu s tipičnim “industrijskim” pridihom, BMW Welt Munchen, mestno jedro Leipzig, Švedska- Universum Gothenburg
Tipanje planetov – bližje kot so soncu, toplejši so, bolj kot so oddaljeni, hladnejši so, Universum, Gothenburg
 • TOP dogodivščina v naravi: Bosonogi park Luneburger Heide, kolesarjenje po Luneburger Heide, Švedska: kopanje na obalah Falsterboja
Plavanje, Falsterbo
 • TOP Kamp: Nemčija- Luneburger Heide, Nationalpark Harz, jezero Muritz; Švedska- Falsterbo Camping, Lisebergsbyn Gothenburg
Igrala v kampu Falsterbo camping

TOP hrana in pijača: Res nismo veliko jedli zunaj (razen kakšne hitre prehrane), a na Švedskem nikakor ni za zamuditi njihovih cimetovih rolic, v Nemčiji pa prest in (za starša) piva, seveda!

Kaj bi spremenili:

 • nič, bilo je top potovanje, ne prenaporno za otroka in starša, polno dogodivščin in krasnih spominov.
 • v bodoče bomo Nemčijo in Švedsko raziskovali ločeno, saj obe državi zaslužita “ločeno obravnavo”
 • ob ločenem raziskovanju obeh držav bo mogoče načrtovati tudi kakšno nočitev več na istem kraju, kar dejansko naredi veliko razliko v smislu, da omogoči bolj umirjeno raziskovanje.

Druge pomembne informacije:

 • Trajektna linija je bila super. Za pot do Švedske (8.30h smo doplačali večjo zunanjo kabino s kopalnico), za nazaj 5.30h ne. Ladja ponuja vse – od mini igralnice za otroke, kina (ki v času našega potovanja, zaradi covida, ni obratoval), duty free shop, samopostrežno restavracijo in spa (s savno, ki smo jo z veseljem pokoristili). Nam je čas ob igralnici, spaju in kosilu v restavraciji ter popoldanskem počitku hitro minil, smo pa videli kar nekaj zdolgočasenih ljudi in otrok, ki so pohajali po hodnikih, zato za daljšo pot priporočamo kabino. Še lastniki kužkov: kužki so dobrodošli na ladjah v za to namenjenih predelih ladje.
 • Nemške in švedske (avto)ceste so pričakovano top, nismo imeli praktično nikakršnih problemov na poti.
 • Prenočišča: Vse kampe smo rezervirali vnaprej oz. vsaj vzpostavili ustrezen kontakt. Na Švedskem smo jih tudi že vnaprej plačali, v Nemčiji plačilo v večini primerov ob prijavi. Toplo svetujemo vnaprejšnje rezervacije, saj so kampi v tem letnem času, vsaj v večjih mestih in bolj turističnih krajih, zelo polni (nekateri so tudi zavračali nenajavljene turiste).
Popolnoma zaseden kamp v Gothenburgu
 • Priporočamo, da s seboj na pot vzamete kolesa. Nam so prišla zelo prav pri raziskovanju podeželja (tudi v mestih, a tam smo se bolj zanašali na javni prevoz, ki je enako super).

 • Garderoba: neglede na letni čas, predlagamo, da s seboj vzamete “od-do”, kar pomeni, da so bile napakirane vetrovke, dežna oprema pa tudi kopalke. Nam je vse od omenjenega prišlo prav in bi res pogrešali. Predlagamo, da na daljšem potovanju umazano perilo tudi operete v kampu (pralni in sušilni stroji so v vseh kampih). Mi smo naše oprali na polovici poti, na Švedskem. Manjši kot je kamp in bolj v naravi, cenejše je pranje (v našem primeru cca. 4 eur/stroj pranje +sušenje).
 • Varnost: povsod smo se počutili zelo zelo varno, brez kakršnihkoli težav ali pomislekov.
 • Cene: Pričakovali smo visoke cene na Švedskem in zato en velik nakup živil opravili v Nemčiji tik pred odhodom. Napaka!:) Švedska NI draga na podeželju oz. izven večjih mest, mesta pa so primerljiva z drugimi velemesti (tudi v Nemčiji). Tudi cene sladoledov, kav in podobnih priboljškov so izven mest zelo primerljive s slovenskimi.
 • Če bi si pred potjo prebrali članek naše Ive: Prvič z družino z avtodomom? nasveti iz prve roke!, bi nam bil prihranjen še kak logističen zaplet(ek), kot je podajanje šampona ob ločenem tuširanju, ampak to so takšni mali sladki zapleti, ki so naredili celotno potovanje še bolj popolno.

Opisane so izkušnje potovanja, ki sem jih doživela z družino. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.