3-tedenski roadtrip z avtodomom čez Nemčijo in Dansko

0

Po čudoviti izkušnji potovanja po Nemčiji in Švedski poleti 2022, smo vedeli, da si tudi za to poletje želimo nekam na sever, z avtodomom, v krasno naravo, ki bi jo skombinirali z zanimivimi mesti in kakšno zabavno izkušnjo. Tako res ni bilo težko izbrati – nemško Pravljično pot bomo kombinirali z Dansko, kjer seveda ne bomo pozabili na Legoland.

Danski Legoland je, podobno kot nemški, res čudovit.

Zakaj smo se odločili za Nemčijo in Dansko?

 • Ker smo že poleti 2022 imeli top potovanje z avtodomom po Nemčiji in Švedski – oglej si naš članek 3-tedensko potovanje z avtodomom do Švedske.
 • Ker nam je izredno všeč nemška narava (preveri za ideje tudi v članku: 12 vznemirljivih doživetij v naravi), spoznati pa smo želeli tudi dansko podeželje.
 • Ker smo si želeli ogledati znano “pravljično pot” po Nemčiji.
 • Ker smo želeli vključiti obisk danskega Legolanda.
 • Ker smo želeli odlično infrastrukturo in dobre kampe.
 • Ker smo imeli s seboj kolesa in smo želeli nameniti nekaj časa tudi kolesarjenju.

Preveri tudi druge ideje za kampiranje in treking pod zvezdnim nebom.

Jezero Murner – ena naših najlepših izkušenj na poti

Destinacija: Nemčija in Danska

Čas potovanja: julij, avgust 2023

Dnevi na potovanju: 19 dni, od tega v Nemčiji 12 dni, Danska 7 dni
Starost otroka: 2 otroka – 11  in 5 let
Primerno za otroke: Izkušeni avtodomarji bi na takšno pot odšli tudi z mlajšimi otroki, kar se seveda da. Če pa niste vajeni tovrstnega načina preživljanja dopusta (a vam je ideja všeč), je starost otrok od 3 let naprej primerna za prvo pot. Seveda je precej bolje, če pot razdelite na več manjših odsekov.
Vreme: Tudi tokrat smo imeli z vremenom relativno srečo, saj čez dan večinoma dežja ni bilo (je pa deževalo skoraj vsako noč). Na jugu Nemčije je bilo tudi čez dan precej toplo (okoli 25 stopinj), severneje in Danska je bilo hladneje (med 18 – 22 stopinj čez dan), a še zmeraj zelo prijetno za kolesarjenje, raziskovanje, ponoči se je povsod ohladilo in smo imeli zagotovljeno prijetno spanje. Vedno pravimo – če želite raziskovati, je takšno vreme idealno.
Pot do destinacije:
Na 19-dnevni poti smo prevozili 4000 km, še cca 150km pa smo naredili na kolesu.
Pot se zdi dolga, a razporejeno na 19 dni, ni naporna
Namestitev:

Naša osnovna namestitev je bila avtodom, pri čemer smo kombinirali spanje v kampih in PZA. Ne Nemčija, ne Danska prostega kampiranja ne dovoljujeta, a imajo lepo urejene PZA, tudi brezplačne! Naš nasvet je, da (če imate to možnost) kombinirate oboje ali – z majhnimi otroki – izberete kampe, ker imajo neprimerno več infrastrukture.

Eden najlepših kampov na poti že takoj prvi dan – Kaiser Camping
 • Bad Feilnbach (okolica Chiemsee, 2 noči): Kaiser Camping: odličen kamp, zelo pretočen (tudi bližje avtoceste), a čudovit in primeren tudi za nekaj dnevne počitnice. Igrala, naraven bazen, lepo urejene sanitarije, notranja igrala, vključno s plezalno steno, sprehajalne in kolesarske poti. TOP TOP – priporočamo.
 • jezero Murner (1 noč):CampingPark MurnerSee: odličen kamp, ob jezeru, z urejenim kopališčem, z večinoma pavšalisti, zato je rezervacija nekaj tednov vnaprej zaželena, otroška igrala, čudovite pohodniške in kolesarske poti. TOP TOP priporočamo!
 • Gelnhausen (1 noč): PZA:  Brezplačen PZA, možnost priklopa na elektriko (na kovance) in izpust sive vode ter tekoča voda, 5 mest, na obrobju mesta. Priporočamo.
 • Kassel (2 noči): CampingPlatz Kassel: lepo urejen in miren kamp, ob reki in v predmestju ter ob zelenih površinah, lepo urejene sanitarije, brez igral v kampu. TOP priporočamo.
 • Bodenwerder (1 noč): PZA (51°58‘50“ N, 09°31‘06“ E), plačljiv, ob reki, priklop na elektriko, izpust sive vode, s sanitarijami in tušem, na obrobju vasi, v bližini igrala. Prostor je res zelo lep, za sanitarije pa se pozna, da jih uporablja večje število ljudi.  Priporočamo zaradi mesta samega, ker je res res lepo!
 • Bremen (2 noči): Camping site Bremen: bolj parkirišče za avtodome kot kamp (predvsem na račun majhnih parcel), a z vso infrastrukturo (elektrika, sanitarije, kuhinja/pomivanje posode, pralni stroj), z veliko dodano vrednostjo lokacije, saj je mestno jedro dostopno peš! Priporočamo, če si želite ogledati Bremen.
 • Hobro (1noč): PZA (N 56°38’37.122” E 9°48’39.0996”, plačljiv) Odličen PZA z dostopom do elektrike, sanitarij, tušev, odlično opremljene velike kuhinje in jedilnice s pogledom na marino, pralnim strojem, internetom… Ob robu mesta, z igrali v marini, krasnimi sprehajalnimi potmi in kopališčem. TOP TOP– priporočamo!
 • Skagen (2 noči): Bunken Strand Camping: velik kamp, ne prepoln, velike parcele, krasna igrala, na plaži, ob čudovitih kolesarskih poteh in 15km iz Skagna. TOP TOP – priporočamo!
Booking.com
 • Krig/Agger (2 noči): Krig Vig Camping: čudovit kamp, prazen, lepa igrala, čudovite kolesarske poti. TOP TOP priporočamo!
Booking.com
 • Billund (1noč): Lego Village: velik kamp, nabito poln, v neposredni bližini Legolanda, lepa igrala, družinske sanitarije, mini zoo. Kamp je bil zelo lep, a ga nismo kaj veliko izkoristili zaradi poznega prihoda/zgodnjega odhoda in slabega vremena. Priporočamo, če vzamete 2 dnevni vstop v Legoland (kar absolutno priporočamo!), sicer ni velike dodane vrednosti spanja tam (razmerje cena/dodana vrednost, vključno z mirom, ki ga žal ni:)).
Booking.com
 • Luneburger Heide (1 noč): Campingpark Luneburger Heide: zaradi super izkušnje lani, smo bivanje ponovili – velike pacele, zelo urejen kamp, družinske sanitarije in tuši, naravno kopališče, več sklopov igral, go-karti, mini zoo. TOP TOP – priporočamo!
V Luneburger Heide smo se vrnili tako zaradi res lepe narave kot kampa. Ponovno ni razočaral.
 • Neukirchen (1 noč): Reisemobilpark Urbachtal: majhen nagrajen kamp, na obrobju vasi, v naravi, čudovite sanitarije!!!, nima pa igral ali drugih aktivnosti za otroke. Dovolj prostora za igro sicer na račun praznega kampa in velikih parcel. TOP – priporočamo!
Naj najlepša javna kopalnica vseh naših potovanj- Neukirchen.
 • Ulm (1 noč): Campingplatz Donaubald: plačljiv PZA, z dostopom do elektrike in možnostjo izpusta sive vode. Nabito poln, zato priporočamo, da pridete dovolj zgodaj. Priporočamo na račun dobre lege in če si želite ogledati Ulm.

Budget:

 • najem avtodoma: smo imeli srečo, da je v družinski lasti, zato je ta strošek odpadel.
 • gorivo: 800 eur
 • kampi: cca 750 eur (spanje med 0 eur/noč do nekaj čez 70 eur/noč v bolj turističnih krajih na Danskem)
 • vstop v Legoland s spanjem v Lego village: 250 eur
 • vstopnine za znamenitosti: 120 eur
 • drugi prevozi (metro, busi v mestih): 40 eur
 • hrana na poti: cca. 700 eur (s tem, da smo večinoma kuhali sami, smo si pa dnevno privoščili sladoled/kavico ter obroke v restavracijah (s hitro prehrano), ko smo bili cel dan na poti ali raziskovali večje mesto).

Roadtrip po dnevih:

1. dan: Ljubljana – Bad Feilnbach, 355 km, 4.5h vožnje

Ker smo iz Ljubljane odrinili po službi, smo v kamp prišli zvečer in takoj izkoristili odprtje naravnega bazena za še natanko 10 min:). V nadaljevanju smo se prepričali, da je kamp res res krasen in praktično najboljši pričetek naših počitnic.

Nekoliko daljša pot prvi dan, ki smo jo krajšali s pobarvankami, ugankami,…
Čudovit kamp Kaiser camping je obljubljal lep dopust

2. dan: Bad Feilnbach

Mi smo dodobra izkoristili vse, kar ponuja kamp in okolica, ki je še precej v klasičnem bavarsko-alpskem slogu (v ozadju gore, krasne sprehajalne in kolesarske poti). Dopoldne smo kombinirali kolesarjenje do bližnje vasice, igro ob vodi, kopanje v naravnem bazenu, popoldne pa igrala in ponovno kolesarjenje. Za notranja igrala, namizni nogomet in plezalno steno je že zmanjkalo časa.

Lepe in urejene kolesarske poti v okolici kampa in širše, primerne tudi za najmlajše
Čudovita zunanja igrala…
… in notranji del z namiznim nogometom, biljardom, plezalno steno,… Kaiser camping

3. dan: Bad Feilnback – Murner See, 230km, 3h vožnje

Po jutranjem odhodu smo opoldne prispeli do krasnega jezera Murner, severo-vzhodno od Munchna, bližje Češki meji. Jezero, kamp in okolica so takoj potrdili, da bo šlo za enega najlepših doživetij na našem celotnem dopustu in takoj nam je postalo žal, da smo tukaj načrtovali zgolj eno nočitev.

Urejeno kopališče na jezeru Murner

Kamp deluje precej polno, a pavšalistov, ki jih trenutno ni bilo veliko. Na vroč poletni dan smo se najprej ohladili v jezeru (urejen dostop, možna tudi izposoja kanujev, supov itd.), popoldne pa zavili v bližnji, cca 5km oddaljen, učno-doživljajski park za otroke. Pričakalo nas je jezerce, peščena “plaža”, igrala, učne postaje, mini lokalček s hrano, pohodne poti, res čudovito urejen prostor. Vsekakor raj za otroke, tudi starejše, in posledično starše.

Čudovita učna pot, okolica jezera Murner
Mini kopališče, igrala in doživljajski park, okolica jezera Murner
Okolica jezera Murner
Sončni zahod na jezeru Murner

4. dan: Murner See (kasneje vožnja do Gelnhausen, 320km, 4h vožnje s postanki)

Po jutranjem solo sprehodu ob učni poti okoli jezera, smo dopoldne namenili še kolesarjenju okoli slednjega, fitnesu na prostem, učnim tablam, bosonogi poti, razglednemu stolpu in igralom.

Jutranji sprehod okoli jezera Murner
Jutranja idila, jezero Murner
Točke z bosonogo potjo, fitnesom na prostem, opazovalnico, igrali,… jezero Murner

Opoldne smo se odpravili na 4h vožnjo do Gelnhausna, kjer smo po parkiranju na PZA raziskali mesto s kolesom. Gre hkrati tudi za naš prvi postanek na t.i. nemški pravljični poti, ki združuje več mestec/vasi, pod tematiko pravljic, predvsem vezano na brata Grimm, a tudi ostale avtorje. Pravljična pot vključuje ponavadi kakšne muzeje pravljic, hkrati pa so tudi mesteca in vasi predvsem pod tem vtisom (tudi arhitekturno), zaradi česar je občutek, da so sama “pobegnila” iz pravljic. Če imate radi takšno arhitekturo, vsekakor priporočamo, da pravljično pot dodate na svoj spisek poti.

Krasno mestno jedro, Gelnhausen
Jedro je precej strnjeno, zato priporočamo, da ga raziščete kar peš.

Mesto je tudi super za kolesarjenje, saj je strnjenega mestnega jedra zelo malo, nato pa se pričnejo odprte površine, z lepo urejenimi kolesarskimi potmi.

5. dan: Gelnhausen – Kassel (160km, 2h vožnje)

Po jutranjem odhodu in postanku smo opoldne prišli v Kassel in se kar hitro odpravili na prizorišče “vodnih iger”. Gre za svetovno znano znamenitost, pod UNESCOvo zaščito, pri čemer v vrha hriba ob sredah in nedeljah ob točno 14.30 spustijo vodo, ki se pretaka po kaskadah in slapovih do doline, kjer se nakopiči v fontani z visokim, kar 50m curkom. Celotna pot je speljana skozi krasen park, ki nudi veliko priložnosti za postanek, igro otrok, opazovanje narave… Res lepo doživetje!

Pričetek vodnih iger pri Herkulesu, Kassel

Priporočamo, da se na vrh hriba, do Herkulesa, zapeljete z lastnim avtomobilom (organizirana parkirišča, tudi za avtodome, na vrhu) ali v ta namen uporabite javni prevoz.

Ker je ob našem prihodu deževalo, smo prvi del poti opravili relativno hitro, smo se pa kasneje dlje časa zadržali na slapu, ob Hudičevem mostu in ob fontani, ki je ob nekaj vetra, ponujala osvežujoč “tuš” za tiste, ki so stopili preblizu.

Stekanje vode po kaskadah in nato izliv preko slapov do velikanske fontane, Kassel
“Tuširanje” pod fontano, Kassel

Z listkom plačane parkirnine je omogočena brezplačna vrnitev na vrh z javnim prevozom, kar predlagamo, da po nekajurni hoji (celoten spektakel sicer traja dobro uro in pol, a se je pri nas raztegnilo v skoraj 3 ure), vsekakor izkoristite.

6. dan: Kassel

Kassel je krasno srednje veliko mestece na Nemški pravljični poti, znano tudi kot dolgoletno prebivališče bratov Grimm in ena izmed najbolj zelenih prestolnic v Nemčiji in širše. Vsekakor z razlogom! Ob kampu se nahajajo krasni parki, sprehajalne in kolesarske poti, široke površine za igro s krasnimi igrali za otroke in še in še.

Kassel se ponaša s številnimi zelenimi površinami in igrali
Lepa in domiselna igrala za vse starosti otrok, Kassel

Dopoldne smo tako posvetili raziskovanju okolice kampa in igri, medtem ko smo se opoldne odpravili v center z dobro urejenim javnim prevozom in raziskovali lepo urejeno središče.

Odlično kosilo v restavraciji Alex, v centru mesta, Kassel
Vodne igre se nadaljujejo v centru mesta, Kassel

Deževno popoldne smo izkoristili za obisk term (s slano vodo!) in tako zaključili naše bivanje v res res lepo urejenem zelenem mestu.

7. dan: Kassel (kasneje vožnja Bodenwerder, 100km, 2h)

Ker otroka nista mogla pozabiti res lepih zelenih površin in igral preteklega dne, smo naredili še en velik krog s kolesom, nato pa se popoldne podali do 2h oddaljenega Bodenwerderja, še ene vasi na Nemški pravljični poti.

Pravljični Bodenwerder

Zelo lep PZA v naravi, z igrali v bliži smo kombinirali z obiskom športnega parka, z letnim sankališčem, igrali, zip line, sprehodom/kolesarjenjem ob reki.

Lepo urejen športni park z letnim sankališčem, igrali, zip line, Bodenwerder

8. dan: Bodenwerder (kasneje vožnja do Bremna, 205km, 2.45h)

Dobra stran PZA je, da ga lahko zapustiš tudi nekoliko kasneje kot klasičen kamp, kar smo v primeru Bodenwerderja s pridom izkoristili in tako še užili krasno vas.

Pravljični center mesta, Bodenwerder

Dopoldne smo ponovno obiskali letno sankališče, se sprehodili čez mestno jedro in si privoščili sladoled (mimogrede: cene v teh manjših, a še vedno poznanih krajih, so zelo zmerne, s cenami kepice do 1,5eur:)) ter si ogledali muzej priznanega pravljičarja Barona Munchhausna. Žal je tokrat zmanjkalo časa tudi za vožnjo z ladjico.

Pravljični muzej na Pravljični poti, Bodenwerder
Lepo je urejen tudi kotiček za otroke z možnostjo ustvarjanja, Bodenwerder

Pozno popoldne smo prispeli v Bremen, kjer smo lep večer z dnevno svetlobo konec julija do 21.30 izkoristili za pozen obisk centra mesta s kolesom in vročo čokolado (ki je – glede na temperature – zelo prijala).

Mestno jedro, Bremen
Vroča čokolada v centru mesta, ob 21.30 zvečer, Bremen

9. dan: Bremen

Žal smo se zbudili v zelo deževno jutro, a nas to ni pretirano motilo. Bremen ima odličen sistem javnega prevoza (priporočamo družinsko karto!) ter številne notranje aktivnosti. Mi smo se po dopoldanskem sprehodu ob drobnem rosenju po centru mesta podali v neverjeten družinski/doživljajski muzej – Universum.

Lepo mestno jedro, Bremen

Podobnih zadev smo že sicer vajeni iz Salzburga in Gothenburga, a je v Bremnu, za naš okus, še malenkost boljši. Že takoj ob vstopu je velika dvorana namenjena otroški ustvarjalnosti – delujejo postaje z lego kockami, ustvarjanjem nakita iz plastičnih odpadkov, izdelave ptičjih hišic, dela z volno ipd.

Ustvarjalne delavnice, Universum, Bremen
Ustvarjalni lego kotiček, Univerzum, Bremen
Ustvarjalni kotiček, Universum, Bremen

V nadaljevanju celoten muzej sestavljajo tri nadstropja, ki so usmerjena na tehnologijo, naravo in človeka ter v vsakem ločeni poizkusi/postaje, ki se nanašajo na to tematiko. Tako lahko sprobate, kako v praksi izgledajo eni izmed najbolj uničujočih procesov (dejansko sedite v dnevni sobi in opazujete nihanje), kako deluje elektrika, kako se spreminja relief, kako pomembna so vsa čutila (npr. iščete izhod iz labirinta v popolni temi) ipd. Res priporočamo, kakor tudi to, da si zanj vzamete vsaj pol dneva časa (v muzeju so tudi kotički, kjer je mogoče pomalicati, deluje tudi restavracija s hitro prehrano in prigrizki).

Universum, Bremen
Koliko bi slišali, če bi imeli ogromna ušesa? Universum, Bremen
Kako deluje elektrika, Universum, Bremen

10. dan: Bremen – Hobro (520km, 7h s postanki)

Ta dan smo imeli rezerviran za vožnjo na sever, do Danske, pri čemer smo vozili po načelu “kakor daleč pridemo, pridemo”. Razen jutranje gneče pred Hamburgom, se z večjimi zastoji nismo soočali. PZA v Hobro (mestece na koncu najdaljšega fjorda na Danskem, kot so nam pojasnili domačini) smo našli s pomočjo zelo koristne aplikacije park4night.

V kolikor se sutavite v Hamburgu, si preberite članek Družinski vikend v Hamburgu.

Krasen, majhen PZA, z vso komoditeto kampa, Hobro, Danska

V trenutku smo vzljubili Dansko oz. je bil začetek takoj zelo obetaven. Prispeli smo na vroč poletni dan, ko je bilo v morju tudi mogoče kopanje (v okviru PZA je tudi urejeno kopališče), mi pa smo se raje odločili za sprehod po urejenih sprehajalnih poteh po fjordu in uživali v res krasnih razgledih.

S kolesom v okolici kampa. Priporočamo vseeno peš, ker poti po fjordu niso primerne za kolesarjenje, Hobro
Krasen poletni dan in možnost kopanja, Hobro

11. dan: Hobro – Skagen (160km, 2h)

Po jutranjem solo malo daljšem sprehodu (izbirate lahko med lažjimi in krajšimi ter zahtevnejšimi in daljšimi urejenimi potmi) in uživanju v prebujajoči se naravi, vključno s kunci, ovcami, pticami vseh vrst, smo odkolesarili do mesta, si na hitro ogledali marino in si privoščili povsod priljubljen točen sladoled (priporočamo!, a vzamite najnižjo velikost, saj so sladoledi res veliki in dragi:))

Jutranji zen v družbi krav, ptic, ovac in kuncev, Hobro
Center mesta Hobro s pristaniščem

Popoldne smo prispeli na skrajni severo-vzhod Danske, v krasno urejen družinski kamp cca 15km pred Skagnom. Glede na vse aktivnosti, ki jih ponuja kamp (mini golf, več postaj krasnih igral, go-karti, neposredno na peščeni obali) smo imeli kar dilemo, kako v omejenem času najbolje izkoristiti vse.

Kamp pred Skagnom, neposredno na peščeni plaži. Žal nam vreme ni bilo naklonjeno za kopanje.
Čudovita igrala v kampu, Skagen

Proti večeru smo se podali še na bližnje sipine, precej priljubljeno turistično znamenitost v bližini, ki je po 20h zvečer skorajda samevala. Uživali smo ob hoji po pesku, otroka tudi v skakanju in kotaljenju navzdol, priporočamo pa tudi, da, kot mi, pomalicate ob pogledu na sončni zahod v daljavi – je res lep trenutek.

Danska ima puščavo? O ja, v Skagnu!

12. dan: Skagen

Lep, sončen dan smo izkoristili za kolesarjenje do 15km oddaljenega Skagna. Pot je res res krasna, delno skozi gozd, s krasnimi razgledi in primerna tudi za mlajše kolesarje, saj je kolesarska pot v celoti urejena in v 90% tudi popolnoma ločena od ceste.

Lepa pokrajina, ki omogoča krasno kolesarjenje, Skagen

Skagen je klasično obmorsko turistično mestece, kjer smo najprej zavili na rt in plažo ter se ob hitrem zgrinjanju oblakov hitro vrnili na kolesa, kjer smo večino poti nazaj odkolesarili po močnem nalivu (lekcija “vedno imej s seboj vetrovke” je bila zelo močna).

Plaža na rtu, Skagen

Popoldne smo ponovno izkoristili lepote plaže in kampa.

13. dan: Skagen – Krik (215km, 3h)

Skrajno severo-zahodni del Danske smo izbrali zaradi Thy nacionalnega parka in želje po tem, da vidimo tudi “zunanjo” stran obale, kjer smo pričakovali vetrovno vreme in višje nalove. V praksi se je izkazalo, da je bila tudi vzhodna precej vetrovna, morje pa valovito, predvsem na račun spreminjajočega se vremena, zahodna pa zna biti tudi mirnejša, vsaj v dopoldanskem času.

Kolesarjenje po nacionalnem parku Thy, Agger
Nacionalni park Thy, Agger

Krik oz. bližnji Agger imenujejo tudi “mrzli Havaji”, saj je vzdušje zelo sproščeno, surfersko, temperature pa ravno ne dosegajo havajskih. A je mestece zelo zelo lepo, plaže čudovite, ljubitelji vodnih športov boste zagotovo znali ceniti tudi veter, mi pa smo uživali tudi ob kolesarjenju po nacionalnem parku in opazovanj jat pric.

14. dan: Krig/Agger

Dan, preživet na soncu, plaži, ob kolesarjenju in na igralih čudovitega kampa, kjer smo bili skorajda sami.

Plaža Agger
Lepa praksa, ki smo jo videli povsod po vaseh – kmetje ponudijo v prodajo svoje pridelke in pripišejo ceno. Vzameš, kolikor potrebuješ, v šparovček vržeš denar.
Agger – cold Hawaii
Lepa igrala v kampu Krig Vig

15. dan: Krig – Billund (160km, 2h)

Jutranji odhod proti Billundu, z željo, da dosežemo Legoland že ob 10.00 uri zjutraj, ko se odpira. V praksi je v okolici na cesti precej gneče, zato smo po iskanju parkinga (za avtomobile od P1 naprej, za avtodome P5 in P6) park dosegli šele ob 11.00 uri.

Legoland Billund

Kasneje dan preživet v Legolandu, ki nas je vse res prijetno presenetil. Več o naši izkušnji v ločenem članku – Družinski obisk danskega Legolanda.

Na koncu dneva nam je bilo izredno žal, da nismo vzeli dvodnevnega vstopa (razlika skupno 50 eur), a smo bili vseeno zadovoljni, da smo se odločili prespati v Lego village, ki bi ob lepem vremenu nudil še precej možnosti za igro otrok.

Lego village, Billund

16. dan: Billund – Luneburger Heide (350km, 5 ur s postanki)

Jutro smo delno izkoristili v Lego village, a so bila žal vsa krasna zunanja igrala precej mokra, zato smo se kasneje podali na pot do nam enega najlepših predelov Nemčije. Kamp v Luneburger Heide smo obiskali že lani in se zaradi izjemno pozitivne izkušnje in lepe okolice odločili vrniti.

Luneburger Heide z značilnim resjem
Čudovit kamp, Luneburger Heide

Tudi tukaj nas je, žal, pričakal dež, kar otrok ni ustavilo pri izkoriščanju vsega, kar kamp ponuja (več slopov igral, naravni bazen/jezero, mini zoo, trampolin, go karti), zaradi česar smo se oblekli v dežna oblačila in izkoristili omenjeno.

Deževno vreme v kampu? Ni problema, Luneburger Heide

Kamp je letos spremenil politiko rezervacij, kar pomeni, da se parcelirani deli oddajajo za minimum 2 nočitev, se je pa mogoče ustaviti na parkiriščih za avtodome (kar je tudi precej ceneje), kjer so parcele prav tako zelo velike, dodatno pa lahko koristite vse zmogljivosti kampa.

17. dan: Luneburger Heide – Neukirchen (300km, 4h)

Neukirchen smo dosegli zgodaj popoldne in takoj začutili krasen utrip kraja, ki prav tako sodi na Nemško pravljično pot. Žal smo muzej lutk zamudili, a smo si uspeli ogledati cerkev, uživati na bosonogi poti s knajpanjem ter zaviti do krasnega predela z igrali in športnim parkom, vključno s pump tracki, kjer smo bili celo večer sami.

Lepo mestno jedro, Neukirchen
Bosonogi park s knajpanjem, Neukirchen
Pump track in igrala v športnem parku samo za nas, Neukirchen

Tudi sicer je mestece, vključno s kampom (najlepše sanitarije, kar smo jih doživeli!!) krasno, zato priporočamo, da si vzamete malenkost več časa, kot smo to storili mi.

18. dan: Neukirchen – Ulm (350km, 4.5h)

Želja je bila, da dosežemo Ulm čim hitreje, kar se nam žal, zaradi gneče na cesti, ni izšlo. A kljub temu smo lahko izkoristili precej, kar mesto ponuja.

Priporočamo, da si uredite Ulm card (ki vključuje obiske precej znamenitosti in, po želji, brezplačen prevoz), saj smo slednjega zaradi deževnega popoldneva precej uporabljali. Poleg krasno urejenega centra mesta smo obiskali tudi zelo lep Zoo (brezplačen vstop z Ulm card), ki daje poudarek predvsem akvariju in terariju, manjši del živali pa je zunaj. Priporočamo, da se po obisku živalskega vrta sprehodite tudi po parku v okolici.

Lep živalski vrt, Ulm
Lep živalski vrt, Ulm
Akvarij-tunel, zoo Ulm

Naše raziskovanje Nemčije smo pa zaključili na tipični nemški večerji v centru mesta, kjer smo uživali ob odlični hrani in krasnem okolju.

Nemška večerja, Ulm

19. dan: Ulm – dom (560km, 7h s postanki)

TOP doživetja:

 • TOP narava: Nemčija: jezero Murner, Luneburger Heide, Danska: Skagen, Agger
Peščena plaža, Skagen
 • TOP doživetje: Legoland 🙂
 • TOP mestna dogodivščina: Bremen z Universumom (brez izjeme nas je zelo zelo navdušil), Ulm
 • TOP mestece na Pravljični poti: Bodenwerder, Neukirchen
 • TOP dogodivščina v naravi: Nemčija: okolica jezera Murner, sprehod po parku in zelenih površinah v Kasslu, Danska: peščene sipine v Skanorju, plaže v Aggerju in kolesarjenje po nacionalnem parku Thy
Krasne zelene površine, Kassel
 • TOP Kamp: Nemčija: Kaiser Camping – okolica Roseinheima, jezero Murner, Luneburger Heide; Danska- Skanor, Krig
 • TOP hrana in pijača: res da nismo veliko jedli po restavracijah, ampak smo večinoma kuhali, a zagotovo ne smete izpustiti dvojega: tradicionalne nemške kuhinje (Ulm) in točenega sladoleda na Danskem
Točen sladoled, Danska

Kaj bi spremenili:

 • načrtovali dodaten dan v Legolandu, ki je bil otrokoma res všeč.
 • načrtovali dodaten dan na jezeru Murner, ker smo se čisto zaljubili v naravo, možnosti preživjanja prostega časa,…  ampak v tem primeru bi morali potovanje podaljšati, kar pa ni bila opcija.
 • Ob omejenem času, ki smo ga imeli, pa je bilo vseh 19 dni res krasnih, zanimivih in ne prenapornih.

Druge pomembne informacije:

 • Nemške in danske (avto)ceste so pričakovano top, nismo imeli praktično nikakršnih problemov na poti. Cestnin ni.
 • Prenočišča: Vse kampe smo rezervirali vnaprej, na Danskem tudi večinoma že plačali, ker je tako narejen sistem rezervacije. Ponekod se je rezervacija izkazala za absolutno nujno (jezero Murner, Lego Village), ponekod bi zlahka dobili prostor (Skanor, Agger, Kassel, Neukirchen). Za PZA je fino, da pridete nekoliko hitreje, da se, sploh če je omejeno število parkirišč, ne napolni.
 • Priporočamo, da s seboj na pot vzamete kolesa. Nam so prišla zelo prav pri raziskovanju podeželja (tudi v mestih, a tam smo se bolj zanašali na javni prevoz, ki je enako super).
Kolo nam je prišlo prav čisto vsak dan in ob vsakem vremenu
 • Garderoba: neglede na letni čas, predlagamo, da s seboj vzamete “od-do”, kar pomeni, da so bile napakirane vetrovke, dežna oprema pa tudi kopalke z neopreni. Nam je vse od omenjenega prišlo prav in bi res pogrešali. Predlagamo, da na daljšem potovanju umazano perilo tudi operete v kampu (pralni in sušilni stroji so večinoma v vseh kampih). Mi smo naše oprali na polovici poti, na severu Danske. Manjši kot je kamp in bolj v naravi, cenejše je pranje in prej boste dobili prostor (v našem primeru okoli 5 eur/stroj pranje in sušenje)
 • Varnost: povsod smo se počutili zelo zelo varno, brez kakršnihkoli težav ali pomislekov.
 • Cene: Cene na Danskem so pričakovano višje, kar se pozna tako pri ceni nočitve kot hrane/pijače. Nočitve v kampih smo plačevali med 60-70 eur na noč, v Nemčiji do 50 eur na noč (za res res dober kamp z bazenom, sicer tudi precej ceneje, že od 30 eur/noč). PZA so bili od brezplačnega do max 23 eur/noč (Danska). Hrana v trgovini na Danskem je nekoliko dražja kot v Sloveniji, a vsaj izven turističnih središč/na podeželju še vedno normalno dostopna, Nemčija brez posebnosti. V Nemčiji pa smo bili izven velikih mest prijetno presenečeni nad cenami, tako sladoleda kot obrokov.

Opisane so izkušnje potovanja, ki sem jih doživela z družino. Potovanje po Nemčiji je podprla Nemška turistična organizacija. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.