3 tedenski roadtrip do Peloponeza, Grčija – kdaj, kam in kako

5
Razgledi, ko zaviješ z glavne ceste, Peloponez

Če bi lahko, bi vsako leto poletje preživeli v Grčiji. Peščene in družinam prijazne plaže, ugodno vreme, bogata zgodovinska in kulturna dediščina, ugodne cene, neskončen poligon za vodne športe in zabavo, odlična kulinarika ter gostoljubni ljudje so le nekateri razlogi, ki nas znova in znova prepričajo, da družinske počitnice preživimo v tej mediteranski državi.

Letošnje poletje pa smo se odločili Grčijo doživeti še nekoliko drugače. Do sedaj smo v večini tja potovali z lastnim avtom, včasih v kombinaciji s trajektom, nekajkrat z letalom, včasih smo kampirali, najpogosteje pa smo bili nastanjeni v apartmajih. Tokrat pa nam je porodniši dopust dovoljeval nekaj novega. In ker naša družina naravnost obožuje roadtripanje, smo se letos, prvič, odločili za roadtrip z avtodomom. Iz Ljubljane, vse do Peloponeza in nazaj.

Zakaj smo se odločili za roadtrip do Peloponeza z avtodomom?

 • ker je naše najljubše prevozno sredstvo avto,
 • ker radi kampiramo, še raje pa imamo nekaj več udobja,
 • ker smo želeli izkusiti kampirati na divje in glede na prebrano na spletu, je na Peloponezu to še dovoljeno oz. ni preganjano,
 • ker nam je bila všeč ideja svobode: pri planiranju trenutka ter naslednjega dne,
 • ker smo želeli videti in doživeti na našem roadtripu čim več,
 • in ker sva bila prepričana, da bo potovanje z avtodomom otrokom (in nama) nepozabno doživetje.

Preberite si tudi naše nasvete, če se (prvič) z družino odpravljate z avtodomom

Na pot z avtodomom (Hiša na kolesih)

In zakaj prav do Peloponeza?

Večina roadtriparjev obišče Meteoro, tri prste Halkidiki in “potegne” potem še do Lefkade. Midva pa sva imela Peloponez že nekaj časa na bucket listi, ker:

 • je to dom zgodovinskih mestnih držav (npr. Sparta, Mikene,…), oljk in olimpijskih iger,
 • vas po celem otoku čakajo arheološki ostanki in pripoved zgodovine,
 • obljublja prečudovite peščene plaže, kristalno čisto morje in skrite vasice v notranjosti,
 • je v primerjavi z ostalimi grškimi destinacijami precej neturistična destinacija, tudi poleti.
Antična Olimpija (Roadtrip do Peloponeza)

Destinacija: končna in glavna destinacija Peloponez, do tja pa še Ohridsko jezero z Ohridom, Meteora (GR) ter nazaj preko Albanije do Ulcinja, Neretve in Primoštena

Čas potovanja: julij, avgust 2019

Časovna razlika: Grčija + 1 ura v primerjavi s Slovenijo

Dnevi na potovanju: 20 dni

Starost otroka: 2 otroka – 7 let in 1 leto

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Peloponez lahko obiščete skozi vse leto, najlepše (in najmanj vroče) bo spomladi in jeseni, v kolikor pa ste vezani na šolske počitnice, preverjeno tudi poleti ni prehudo. Mi smo imeli večino časa znosno vročino, sonce in le zadnje nekaj dni vlago, ki je ob spanju na divjem (in s tem brez klime), utrudila. Sence je dovolj, da se skrijete v zavetje, imate pa tudi na večini plaž na voljo senčnike, ki zelo pomagajo ob vročih dnevih. Peloponez je prav tako lahko vetroven (kar je super za vodne športe), kar dodatno pomaga pri znosnosti vročine.

Užitki v modrem, Elafonisos, Peloponez
Peloponez je odličen za vodne športe

Pot do destinacije:

Ker smo imeli na našem “nujno si ogledati” spisku tudi Meteoro, Ohridsko jezero ter za nazaj Ulcinj in Neretvo (zaradi kajtanja), smo šli obe strani z avtodomom. Tako nas je pot peljala do Peloponeza:

 • preko Hrvaške, Srbije in Makedonije
 • za nazaj pa smo se (na podlagi mnenj popotnikov na socialnih omrežij) vračali preko Albanije do Črne Gore (Ulcinj) ter naprej vzdolž celotne hrvaške obale do Ljubljane.
Pot in postanki do Peloponeza in nazaj (Peloponez z avtodomom)
Roadtrip po Peloponezu, Grčija
 • ena možnost bi bila tudi, da se do Patrasa peljete s trajektom (v eno ali obe smeri) ali greste z letalom do Aten in potem tam najamete avto. V obeh primerih boste imeli za raziskovanje Peloponeza več časa.

Da bo roadtrip čimbolj prijeten, tako za vas kot za mulce, si preberite naših 9 praktičnih nasvetov za brezskrbno pot.

Namestitev: najet avtodom preko Hiša na kolesih – spanje v urejenih kampih in divje kampiranje. Kampi so bili v vseh naših primerih odlični – čisti, ponekod tudi z majhno trgovino, urejenimi sanitarijami in zagotovljenim WC papirjem, toplo vodo, elektriko, urejenimi družabnimi prostori z žaru in po večini na senčnih parcelah.

Roadtrip z avtodomom do Peloponeza, Hiša na kolesih

Naše namestitve:

 • Vranje, Srbija: spanje v Camping Enigma (priporočamo!)
 • Ohridsko jezero, Makedonija: spanje v Rino camping 2 (TOP – priporočamo!)
 • Meteora, Grčija: spanje v Vrachos Kastraki (TOP – priporočamo!)
 • Faros Drepano, Peloponez: spanje na divje, na kite spotu; 38.338705, 21.850313 (priporočamo! le pazite, da ne parkirate ob stoječi vodi, ker je polno komarjev)
 • Nafplion, Peloponez: spanje v Camping New Triton (urejen kamp, vendar bi mi raje spali več dni na divje, na plaži Karathona; 37.547497, 22.818670)
 • Monemvasia, Peloponez: spanje na divje, na parkirišču pred Monemvasio; 36.687434, 23.042498
 • Elafonisos, Peloponez: spanje v Simos camping (priporočamo, vendar poleti prepoln mladine)
 • Githio, Peloponez: spanje v Camping Meltemi (priporočamo, vendar če ni vaš cilj postanek za vodne športe, lahko ta kraj izpustite)
 • Gialova Beach, Peloponez: spanje v Camping Navarino Beach (TOP – priporočamo, odličen kamp in blizu večih zanimivih doživetjim na zahodni obali Peloponeza, super postojanka za več dni)
 • Romanos Beach, Peloponez: spanje na divje, pri lokalu Kookoonari Beach Bar; 36.986270, 21.652164 (TOP – priporočamo!)
 • Kalo Nero, Peloponez: spanje na divje; 37.326001, 21.699556 (priporočamo!)
 • Ioaninna, Grčija: spanje v Camping Limnopoula (priporočamo!)
 • Ulcinj, Črna Gora: spanje v Safari Beach Camping (priporočamo!)
 • Boka Kotorska: spanje v avtokampu Naluka (priporočamo!)
 • Primošten, Hrvaška: spanje v campu Adriatiq autocamp (obvezna rezervacija za senčno parcelo ob morju, so nas pa cene precej negativno presenetile v primerjavi z grškimi, tako da se ne bi še enkrat tukaj ustavili)
Jutro ob Monemvasii, Peloponez

Budget: 

 • najem avtodoma: mi smo najeli avtodom PLA Happy 385, katerega cene se gibljejo med 80eur v nizki sezoni in 111 eur v top sezoni na dan, za trajanje več kot 18 dni. Dodatni strošek je bil še dodatna oprema (nosilci za kolo, plinski žar, posoda, miza in stoli). Pri vsakem najemu se plača tudi fiksne stroške v višini 125,00€, ki zajemajo stroške primopredaje, WC kemikalije, plin, razgradljivi WC papir, slovenska vinjeta, zunanje in notranje čiščenje in kavcijo v višini 700 €.
 • gorivo: 600eur
 • cestnine, most na Peloponez in trajekt na Elafonisos: 300eur (cestnine v Grčiji so izjemno drage, AD pade v kategorijo 3, če je višji nad 2m)
 • vstopnine za znamenitosti in parkirnine: 60eur
 • hrana na poti: 1100eur (s tem, da smo vsaj 1x na dan jedli zunaj)
 • kampi: 295eur (kampi v Grčiji so stali med 25 in 30eur za 4- člansko družino, ob Ohridskem jezeru 10eur, Vranje Srbija 15eur, Primošten 65eur!)

Naš roadtrip do Peloponeza in nazaj po dnevih

Največji izziv, s katerim se je soočila naša družina na tem potovanju je bil – premalo časa za vse lepo, kar se nam je ponujalo na poti. Že tako smo si zadali kar konkreten roadtrip plan – v 20 dneh smo prevozili 4200 km. Videli smo s tem res veliko, vendar nam je še več ostalo neraziskanega in na Peloponez se vsekakor še vrnemo.

20 dnevni roadtrip do Peloponeza in nazaj po dnevih

1. dan: na pot zgodaj zjutraj (5.00) iz Ljubljane in vse do Vranje, Srbija (870km, cca 11h, skupaj s postanki in čakanjem na mejnem prehodu)

2. dan: roadtrip Vranje – Ohridsko jezero (280km, cca 6h skupaj s postanki); kopanje v Ohridskem jezeru in obisk znamenitega Muzeja na vodi.

Idiličen kamp ob Ohridskem jezeru, Rino Camping (Roadtrip do Peloponeza)

3. dan: ogled mesta Ohrid in roadtrip do Meteore, Grčija (300km, cca 5h vožnje). To popoldne smo uživali v krasnem bazenu z razgledom v Camping Vrachos Kastraki in mazali krožnike v njihovi taverni. Kamp je poznan tudi med Slovenci, tako da otroci hitro najdejo svojo družbo:)

Čudoviti Ohrid (Roadtrip do Peloponeza)
Najlboljši kamp na roadtripu , Vrachos Kastraki (Roadtrip do Peloponeza)

4. dan: ogled Meteore in njenih znamenitih samostanov. Zvečer smo ponovili vajo od prejšnjega dneva

Razglednica z Meteore, Grčija
Prečudovita Meteora naj bo na vaši listi ogledov, v kolikor se do Grčije odpravljate z avtomobilom
V notranjosti enega od samostanov, Meteora

5. dan Roadtrip od Meteore do Peloponeza, preko znamenitega mostu Rio Antirio (300km, cca 4h vožnje).. Nedaleč stran smo se odločili za obisk znanega kite spota Faros Drepano in prenočili v dobri družbi drugih kamperjev na divje.

6. dan premik do Nafpliona (170km, cca 2h vožnje), kjer smo imeli srečo z vetrom in dobro uro kajtanja, tekli po plaži in jedli odlično morsko hrano v eni izmed tavern v zalivu Nea Kios.

7. dan odkrivanje mesta Nafplion – raziskovanje utrdbe Palamidi nad mestom ter izgubljanje v očarljivih ulicah mesta. Popoldne so se zasidrali na plaži Karathona Beach, kjer smo tudi spali.

 

Utrdba Palamidi nad mestom Nafplion (Roadtrip do Peloponeza)
Očarljivo mestece Nafplion (Roadtrip do Peloponeza)

8. dan roadtrip od Nafplion do idiličnega otoka na jugu, Monemvasia (200km, cca 3h vožnje), vmes pa še postanki za kopanje. Popoldansko – večerni sprehod po mestu Monemvasia in raziskovanje utrdb.

Kopanje s pogledom na Monemvasio (Roadtrip do Peloponeza)
Otoček Monemvasia (Roadtrip do Peloponeza)
Raziskovanje ulic Monemvasie (Roadtrip do Peloponeza)
Utrinek pred sončnim zahodom, Monemvasia

9. dan roadtrip Monemvasia – Elafonisos (40km, cca 50min vožnje do trajekta), ki mu pravijo tudi evropski Maldivi. Do otočka Elafonisos, ki leži na jugu Peloponeza vozi trajekt (cca. 20min). Ta dan je bil namenjen le uživanju na plaži in v kampu, zvečer pa s kolesom po otoku.

Elafonisos – pravijo mu tudi evropski Maldivi (Roadtrip do Peloponeza)
Kristalno čisto morje, Elafonisos (Roadtrip do Peloponeza)

10. dan Elafonisos – še en dan za sproščanje:)

Simos Beach, Elafonisos (Roadtrip do Peloponeza)
S kolesom po Elafonisosu (Roadtrip do Peloponeza)

11. dan roadtrip od Elafonisosa do Githio (90km, cca 2h vožnje) – vmes še postanek za ogled ladijske razbitine Dimitrios.

Ladijska razbitina Dimitrios (Roadtrip do Peloponeza)

12. dan roadtrip od Githio do Gialova Beach (200km, cca 3,5h vožnje). Nismo izbrali najhitrejše poti, temveč smo se zapeljali skozi celotni drugi krak Mani, ki nas je navduševal z vsakim km vožnje.

Modro, ki te ljubim modro (Peloponez, Grčija)
Sončni zahod na Gialova Beach (Roadtrip do Peloponeza)

13. dan Gialova Beach – supanje, kopanje in skok do sosednjega zaliva – Voidokilia Beach.

Voidokilia Beach- pogled z gradu Navarino (Roadtrip do Peloponeza)
In en, še lepši:) (Roadtrip do Peloponeza)

14. dan zjutraj smo si ogledali slapove Polilimnio ter se premaknili na Romanos Beach (15min vožje), ki nas je presenetila v vseh pogledih: kajtanje, odlična družinska plaža z dovolj sence, lokalom ter prostorom za našo nočitev na plaži:)

Polilimnio slapovi (Roadtrip do Peloponeza)
Poziranje na Polilimnio slapovi (Roadtrip do Peloponeza)

15. dan uživanje na plaži Romanos Beach ter popoldne premik do Kalo Nero (45km, cca 1h vožnje). Cilj tega premika je bil zgolj biti bližje Olympiji, kamor smo se želeli podati čimbolj zgodaj naslednji dan.

Top plaža, Romanos Beach (Roadtrip do Peloponeza)
Kampiranje na divje blizu Kalo Nero (Roadtrip do Peloponeza)

16. dan Pot do Olimpije (50km, cca 1h vožnje) – raziskovanje in navduševanje nad Antično Olimpio ter popoldne roadtrip do Ioaninne (330km, cca 4,5h vožnje). Super utrip mesteca z vrhunskimi restavracijami ter promenado ob jezeru.

Eni spijo, drugi se afnajo, Antična Olimpija (Roadtrip do Peloponeza)
Prvi olimpijski stadion, kjer so olimpijske igre nepretrgoma trajale 1100 let! (Roadtrip do Peloponeza)
Arheološki muzej, Antična Olimpija (Roadtrip do Peloponeza)

17. dan roadtrip od Ioaninne, preko Albanije do Ulcinja (420km, cca 8h vožnje, skupaj s postanki). Ceste v Albaniji so odlične (glavna cesta!) in vse do Tirane brez gužve, ali slabih odsekov.

Sprehod ob jezeru, Ioaninna (Roadtrip do Peloponeza)

18. dan kajtanje v Ulcinju in popoldne premik do Boke Kotorske (110km, cca 3h vožnje).

Kajtanje v Ulcinju (Roadtrip do Peloponeza)

19. dan zajtrk v Boki Kotorski in roadtrip do Neretve, po čudoviti obalni cesti, mimo Dubrovnika in Neuma (160km, cca 3,5h vožnje). Ker tam žal ni bilo vetra za naše kajtarske apetite, smo se malo okopali, si nakupili lokalnih dobrot ter se naprej odpeljali do Primoštena (190km, cca 2h vožnje).

Zaloga domačih neretvanskih dobrot (Roadtrip do Peloponeza)

20. dan jutranje kopanje, sprehod po Primoštenu in via Ljubljana (420km, cca 5h vožnje).

Primošten (Roadtrip do Peloponeza)

Kaj bi spremenili / dodali, če bi še enkrat planirali pot?

 • sedaj, ko smo si ogledali Meteoro in Ohridsko jezero, bi se vsaj v eno smer peljali s trajektom;
 • nekaj dni bi namenili srednjemu prstu (imenovan Mani), kjer nas je barva vode osupnila, taverne razvajale s pravo grško kulinariko, olje je bilo najboljšega okusa in lubenice najslajše (za 2eur cela lubenica!);
 • več bi divje kampirali;
 • več dni bi bili na Gialova ali Romanos Beach, saj je družinam zelo prijazno in blizu večim zanimivim destinacijam;
 • ogledali bi si še več zgodovine in arheoloških ostankov: Epidavros, Mikene:
 • predvsem pa bi si vzeli bolj na easy:)

Naša top doživetja na roadtripu:

 • Top kamp: Vrachos Kastraki (Meteora) in Navarino Beach (Peloponez)
 • Top divje kampiranje: Napflio – Karathona Beach (Peloponez)
 • Top družinska plaža: Romanos Beach (Peloponez)
 • Najlepša barva morja: Elafonisos in drugi prst – Mani
 • Top grška taverna: Takis (Githio), Ksimeroma (pred Kalamato) in taverna v kampu Vrachos Kastraki (Meteora)
 • Top mestece: Monemvasia
 • in še ekstra eden od mulca: lovljenje kač v Ohridskem jezeru:)

Kmalu sledi več informacij in podrobnejših opisov o naših doživetjih.

Še nekaj pomembnih informacij

 • kampiranje: vsi kampi, kjer smo prenočili so super urejeni, čisti in s prijaznim osebjem in v rangu med 10eur (Makedonija) in 35eur (Elafonisos)
Kamp Navarino Beach (Roadtrip do Peloponeza)
 • divje kampiranje: v Grčiji uradno ni dovoljeno, vendar nikjer nismo videli table (razen na Elafonisos) ali kogarkoli, ki bi kampiste preganjal. Seveda nikjer nismo dajali občutka, da kampiramo (zvečer pospravili mize in stole, tendo,…)
Parkiranje na divje, Karathona Beach (Roadtrip do Peloponeza)
 • hrana na poti: Srbija, Makedonija, Albanija, Črna Gora…cene zelo ugodne in hrana top.
 • hrana Grčija: mi preprosto v Grčiji ne šparamo z njihovo kulinariko. Tako da razen zajtrka in prigrizkov nismo sami kuhali. Sploh na Peloponezu je hrana zelo dostopna (cca 30eur za vse 4, skupaj z malo vinčka:)), okusna, domača in tipično grška. Prav tako smo povsod, kjer se je dalo, kupovali lubenice, pomaranče in paradižnik, saj so bile cene smešne, okus pa božanski. Ne pozabite si nakupiti dovolj velike zaloge olivnega olja, saj takega okusa ne “pijete” pogosto (25 -27eur za 5L olja!!), prav tako njihov poznani timijanov med. Supermarketi so dobro založeni in cene kot pri nas.
Božanska grška hrana, Vrachos Kastraki pri Meteori
mmmm, odlične pomaranče
Lubenica, naša vsakodnevna prijateljica:)
 • ceste na poti: najslabša pot je bila za nas v Srbiji, saj so ceste v slabem stanju in okoli Beograda vedno polne pločevine. v južni Srbiji se stanje izboljša, vendar vse do Grčije bo pot kar “bumpy”, ovinkasta in včasih s cestami v slabem stanju. Izredno nas je presenetila cesta v Albaniji- glavna pot med Grčijo in Tirano. Praktično brez luknje na cesti in s čudovitimi razgledi ob poti. Od Tirane naprej je spet malo bolj kaotično, do Črne Gore in po Črni Gori pa klasično ovinkasto in “ozko”. Po Hrvaški smo se namenoma vozili ob obali (zelo urejena cesta), da smo lahko občudovali lepo jadransko obalo, od Šibenika naprej pa smo vozili po AC.
 • ceste Peloponez: so urejene, vendar z izjemo avtoceste, ki pelje do Sparte, ovinkaste in včasih tudi ozke. Držite se google maps predloga poti, razen, če ste prepričani, da je vaša izbira res boljša. So nam pa ravno te “naše” poti dale najlepše razglede, nam odkrivale najlepše vasice v hribih in nudile najboljša kosila ali nakup domačih izdelkov.
 • Cestnine v Grčiji so izjemno drage, tako da razmislite o navadnih cestah, če vam čas dovoljuje.
 • varnost: izjemno varno smo se počutili, tudi na divjem kampiranju. Ljudje so zelo srčni, prijazni ter sproščeni.
 • morje je naravnost čudovito! Toplo, kristalno čisto, vseh odtenkov modre, z družinam prijaznimi plažami ali neobljudenimi skritimi kotički. Večinoma boste našli tudi možnost najema senčnikov (cca 5 – 10eur za komplet). Peloponez na V obali objema Egejsko morje, na Z obali pa Jonsko morje.
Idila na Peloponezu, Karathona Beach
Peloponez, mi se še vrnemo:)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz s svojo družino. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si