3 skrivnosti otoka Krk

3
razgled

Otok Krk nam je večini poznan zaradi svoje bližine in privlačnih poletnih letovišč, primernih tudi za mulce. Tokrat pa smo ga obiskali izven glavne, poletne sezone in z vami delimo tri skrivnosti, ki smo jih odkrili 🙂

1. Slapovi otoka Krka

Verjetno mislite, da smo se zmotili tako pri imenu, kot pri lokaciji. Tudi mi smo bili skeptični, ko smo brali o slapovih, ki se nahajajo na otoku Krk. Vendar smo sledili navodilom knjige “Tajne otoka Krka”, našli reko ali bolje rečeno potok Vela Rika in odkrili slap Curak.

krk1
Pogled iz vrha slapa Curak, Otok Krk

 

Wikipedia navaja, da je Vela Rika (Krčka Suha Ričina) edini stalni vodotok na jadranskih otokih, na katerem se nahajajo edini otoški slapovi na Jadranu:  7 in 12 metrov dolg slap Velababa in Veli Hlam ter izvir Žanac, ki leži ob cesti, ki se spusti do Drage Bašćanske.

curak
Vela Rika, edini stalni vodotok na Jadranu

Kje: Ob cesti Krk – Baška, pred vasjo Draga Baščanska. Ko se pričnete spuščati s prelaza Treskovac, se nekaj časa peljete po ovinkasti cesti, nato pa kmalu na levi zagledate zapuščeno stavbo (bivša diskoteka).

Izvir Žanac: Nahaja se ob cesti z manjšim parkiriščem na desni strani tik pred zapuščeno modro stavbo na levi, ki je bila pred cca 20 leti diskoteka. Na istem mestu je tudi kip z izklesanima znakoma glagolice in izhodišče do plezališča Portafortuna, kjer višje ob poti naletite na množico skritih vrtnih palčkov. Do izvira je cca 15-20 minut hoje.

Do izvira Žanac vas bodo spremljali vrtni palčki (Otok Krk)
Do izvira Žanac vas bodo spremljali vrtni palčki (Otok Krk)

 

Slap Curak:  se nahaja za prvim levim ovinkom na desni cca 100 m za omenjeno diskoteko. Ob prvi priložnosti parkirajte na manjšem makadamskem parkirišču na desni. Naredite par metrov proti vrhu ob cesti (pazite na otroke, saj je cesta zelo nepregledna) in kmalu se bo na levo odcepila stezica, ki vodi do reke. Sledite reki in kmalu boste zagledali slap Curak. Ta se nahaja le dobrih 15 metrov od glavne ceste.

Primeren čas obiska: pozna jesen, zima in pomlad. Poletje je neprimerno zaradi suše in nizkega vodostaja. Mi smo ga obiskali novembra, ko je bilo vode relativno malo.

tolmun in zadaj slap Curak
Tolmun in zadaj slap Curak

Pomembno za starše:

 • Obiskali smo ga v jeseni, ko je bil gozdiček, ki loči cesto od reke lahko prehoden.
 • V poletnih mesecih odsvetujemo ogled, saj boste del poti morali narediti čez goščo. Vprašanje kaj vse se skriva v njej?
le kaj se skriva v goščavi?
Le kaj vse se skriva v goščavi?
 • Ne glede na letni čas, potrebujete športno obutev, saj skale ob potoku drsijo.
Skale so splozke
Skale so splozke, vela Rika, otok Krk
2. Razgledi iz Velega Vrha

Drugi najvišji vrh Krka – Veli Vrh (541m) omogoča relativno lahek vzpon za mulce in omogoča vrhunske razglede na Kvarnerske otoke, Rijeko, Risnjak in Velebit. Del poti se vije čez dišeč borov gozd, del pa po urejenih pastirskih stezicah. Bolj zahtevni pohodniki se lahko odpravijo naprej, do najvišjega vrha Krka – Obzova (568m).

veli vrh3
Vzpon na Veli Vrh, v ozadju mesto Krk

 

Izhodišče: prelaz Treskavac, kjer boste našli makadamsko parkirišče.

treskavac
Odcep za Veli vrh, med Krkom in Baško

Opis poti: Od tabel nadaljujemo po sprva makadamski cesti, ki pa je občasno tudi asfaltirana. Hodimo med borovci in kmalu prispemo do prve ograje. Pred drugo ograjo zavijemo desno na stezico (markacija je na nizkem kamnu ob poti) in po kratki hoji čez borov gozdiček prispemo na travnik, kjer se razprostre pogled na vrh.

gozd
Markacija za veli vrh

Tudi če zgrešite ta odcep, vas pot vodi po asfaltni cesti naprej, kjer se na levi odpre razgled proti Baški. Kmalu boste na desni videli ograjo in se po cesti odpravite do travnika, kjer so table in markacije. Nadaljujemo po potki, ki je mestoma slabo vidna. Sledi zmeren vzpon, po skalnatem pobočju do vrha.

Pogled na Baško in Velebit
Pogled na Baško in Velebit

Primeren čas obiska: pozna jesen, zima in pomlad. Poleti vam vzpon odsvetujemo, saj je velik del po soncu.

veli vrh 5
Velik del poti imamo razgled na morje

Pomembno za starše:

 • Ob poti ni gostinske ponudbe. S seboj odnesite dovolj vode in prigrizke za mulce. Na vrhu boste lahko imeli piknik z razgledom.

  velivrh4
  Piknik na Velem vrhu z razgledom na Cres
 • Ne glede na letni čas, se zaščitite z visokim faktorjem, saj boste večji del poti hodili po soncu
 • Priporočamo, da s seboj vzamete kapo, saj lahko na vrhu piha.
IMG_5242
Na velem vrhu vas pozdravi simpatičen muc
 • Ne glede na letni čas, potrebujete pohodniške čevlje ali vsaj dobro športno obutev, saj zadnji del poti poteka po kamnitem pobočju.
veli vrh2
Pot je označena s kamnitimi stolpiči (Veli vrh, otok Krk)

 

3. Agroturizam Dvori Svetog Jurja

Za vse ljubitelje oljčnih nasadov in odlične domače kulinarike je obisk Dvorov svetega Jurja obvezen. Domače živali, trampolin, sproščeno vzdušje in njihovi simpatični kužki pa tudi mulcev ne bodo pustili ravnodušnih.

dvori
Dvori svetog Jurja, otok Krk

Medtem, ko bodo zabavali njihove zajčke, skakali po trampolinu ali božali osle, boste vi lahko uživali v pristnih okusih domače kulinarike in enem najlepših razgledov na Krku. Če lahko, si naročite karkoli že imajo tisti dan izpod peke.

razgled
Pogled na moje, Dvori svetog Jurja
Trampolin in zajci
Domač pes, trampolin in zajčki v ozadju

Kje:  Do Dvorov Svetog Jurja se spustite iz vasi Vrh, ki se nahaja pred mestom Krk. Oznak v vasi ni prav veliko, so pa lesene in na njih je ponavadi ovčka.

Oznaka
Oznaka za agriturizem Dvori sv. Jurja

Ko se boste iz vasi Vrh spustili po makadamski cesti, obdani z nasadi oljk in ko se vam odpre razgled na morje in otok Cres, boste prispeli do simpatičnega Agriturizma Dvori Svetog Jurja.

razgled
Razgled na Cres (Dvori sv. Jurja, otok Krk)

Pomembno za starše:

 • Pozimi je Agroturizem odprt samo ob predhodni najavi. Preverite na telefonski številki +385 91 505 3391.
 • Če boste Agroturizam obiskali v večjem številu, priporočamo, da predhodno naročite glavno jed izpod peke. Mi smo preskusili hobotnico, teletino in jagenjčka in naše brbončice so zadovoljno predle. Jagnjetino vzrejajo sami, zato si ta zasluži še posebno pozornost.
Hobotnica izpod peke
Hobotnica izpod peke, dvori sv. Jurja
 • Tudi, če tokrat ne bo priložnosti za jedi “iz pod peke”, vas bo navdušil domač sir in domače šurlice z različnimi omakami.
 • Oslički in ovce se nahajajo višje od gostilne. Za pot do njih vprašajte v gostilni.

Priporočamo tudi:

 • Sprehod med oljkami do plaže sv. Juraja.
 • Za bolj zahtevne pa sprehod do mesta Krk, ki naj bi trajal dobro uro.
IMG_5136
Sprehod med oljkami do plaže sv. Jurja
do krka
Do mesta Krk je dobro uro hoda

 

Zahvaljujemo se za prijazno povabilo Vili Olea, ki nas je že večkrat gostila in razvajala. Hiša z bazenom leži v mirni vasici Ljutići, nad Malinsko in je primerna za 12 oseb. Idealna je za dve družini z otroki ali skupne, medgeneracijske počitnice, saj ima dva ločena apartmaja s kopalnico in čudovit skupen prostor, urejen v stilu tradicionalne konobe. Hiša je na koncu vasi, kjer ni prometnih cest. Vrt je zagrajen, tako da mulci ostanejo na dvorišču. Da pa se jim ne bo nikamor mudilo bo poskrbel zunanji bazen. Tu smo odkrili tudi knjigo Tajne otoka Krka 🙂

index
Uživanje na vrtu Vile Olea, (Ljutiči, Malinska, otok Krk)

 

Knjiga skrivnosti otoka Krka
Knjiga skrivnosti otoka Krka in uživanje na vrtu vile Olea

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali spodaj v komentar.