3 razlogi za zimski sankaški izlet v Tamar

5

Tamar je priljubljena destinacija Kam z mulcem družin v vseh letnih časih, bodisi kot poletna ohladitev v zavetju gora ali pa kot zimska sankaška pustolovščina. Prav v vsakem obdobju pa kot lep, nezahteven izlet, ki bo navdušil mulce zaradi naravnih lepot, miru in gorske koče, kjer se lahko na prostranem travniku zaigrajo in okrepčajo z njihovimi dobrotami.

Zakaj priporočamo Tamar kot poletno osvežitev, si lahko ogledate tukaj.

Ima pa Tamar pozimi prav en poseben čar, vsaj za sankaške navdušence. Pot do tja bo res potrebno (vsaj delno) prehoditi, bo pa zato pot nazaj pravo sankaško doživetje. In glede na to, da je snega več kot dovolj, svetujemo, da ga obiščete še to leto.

Snega je zaenkrat dovolj, tako da se kljub pomladnim temperaturam še lahko podate na sankaški izlet.
  • Primeren čas obiska: vse leto (pozimi s sanmi, poleti peš ali s kolesi)
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih ali saneh, večji predšolski in šolski otroci samostojno.
  • Zahtevnost: Lahka pohodna pot, ki bo z otroki trajala cca. 1 uro. Ker se malenkost vzpenja je samostojno primerna od cca. 3-4 let naprej. Priporočamo dobro pohodno obutev ter v primeru zaledenelih površin vsaj palice (še bolje dereze).
Naš mlajši mulc (2,5 let) poti še ni mogel prehoditi, zato so prišle prav sani že na poti tja.
  • Primerno za otroški voziček: Ne, če je sneg. Po kopnem za res zelo športne variante z velikimi kolesi.
  • Primerno za psa: vsekakor, vendar naj bodo na povodcu.
  • Pot do izhodišča: Avtocesto zapustimo na izvozu za Kranjsko goro, in se peljemo do Rateč. Tam zavijemo levo, proti Planici.
  • Parkirišče: Peljemo se mimo skakalnic in skakalnega centra in parkiramo na zgornjem parkirišču, naprej od velikanke. Na parkirišču pri informativni tabli lahko pustite svoje vozilo. GPS: 46.329572, 14.376845

Trije razlogi za zimski obisk Tamarja:

1. Lep pohod, ki spominja na zimsko pravljico

Pohod je vse od Nordijskega centra Planica (kjer boste z nekaj sreče lahko opazovali tudi skakalce) do koče v Tamarju lep in ob zasneženi pokrajini spominja na zimsko pravljico. Ker je pot zelo razgibana, bo mogoče že delčke poti odsankati že tja grede, kar bo mulce še posebej razveselilo.

Za sankaški izlet priporočamo sani ali pležuh. Z lopatko bo tudi šlo, a slabše, saj ni takšnega naklona.

Predvidno le s časovnim načrtovanjem poti, saj so jutra in zgodnji dopoldnevi zaradi senčne lege še zelo hladni, od poldneva naprej pa pot zaradi sončnih žarkov prijetnejša. Je pa zato tudi precejšnja gneča.

Četudi so gore dopoldne obsijane s soncem, je pot še precej hladna.

Ljubitelji teka na smučeh pa lahko pot do koče v Tamarju tudi pretečejo (leva pot je za pohodnike in sankače, desna pot pa za smučarske tekače, a letos proga zaradi snežnih plazov verjetno več ne bo urejena).

2. Zimska doživetja in okrepčilo v koči v Tamarju

Na koncu soteske se gozd razredči, zato je tudi prostor okoli gorske koče eno veliko snežno igrišče, kjer lahko mulci odvečno energijo porabijo ob sankanju, tekanju, kepanju,…  Ko bo enkrat energija pošla, priporočamo, da se okrepčate z eno izmed odličnih jedi, ki jih nudi koča – sicer te dni zgolj za prevzem (obiskovalci pa z nekoliko iznajdljivosti priredijo “piknike” kar na saneh okoli koče). Šmorn z brusnično marmelado je preverjeno dober.

Zimski piknik v okolici gorske koče 🙂
Ponudba jedi – trenutno zgolj za prevzem.

3. Sankaška dogodivščina

Ko smo okrepčani in že nekoliko prezebli zaradi nizkih temperatur, se pa lahko prične sankaška dogodivščina. Čeprav bo potrebno sankanje na delih nekoliko kombinirati s hojo, vam je zagotovljenih vsaj 15 min spusta do parkirišča pri skakalnicah. A previdno pri spustu, saj je pohodnikov na poti precej in hitro lahko pride do naleta.

Sankanje na poti nazaj – v kombinaciji z delčkom hoje.

Pohod do Tamarja s sankaškim izletom lahko kombinirate tudi s številnimi drugimi aktivnostmi v Kranjski Gori. Mi smo zbrali ideje za pomladno-poletni čas, a je večina med njimi primerna tudi za zimo.

Prispevek je pripravljen na podlagi naših izkušenj z izleta v Tamar. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.