Vsaj 3 razlogi za poletni družinski Izlet v Tamar

6

Dolina Tamar sodi med najbolj obiskane in dostopne doline v Triglavskem narodnem parku in tako marsikomu predstavlja prvi stik s čudovitimi naravnimi lepotami slovenskih Alp. Mi smo ga obiskali na topel junijski vikend in bili več kot očarani. Hoja z mulci po večinoma gozdni poti, s pravljičnim pogledom na Julijce je odlična ideja za družinski izlet, pa naj bo to poleti ali pa pozimi, ko se marsikdo do Doma v Tamarju odpravi s sanmi.

Pot po Tamarju je makadamska in večinoma vodi po gozdu

Primeren čas obiska: vse leto

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Pot je primerna za vse in ni zahtevna,vendar priporočamo, da so malčki v nosilki

Zahtevnost: Lahka pohodna se ves čas rahlo vzpenja. Kljub temu, da pot ni posebej zahtevna, boste z otroki zagotovo hodili vsaj 1 uro uri, zato jo priporočamo vsem samostojnim pohodnikom, ki prehodijo več kot uro samostojne hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko. Lahka pohodna obutev je obvezna.

Kolesarjenje priporočamo le za večje in izkušenejše mulce

Primerno za vozičkarje: NE, razen za resne terenske variante. Naši večji otroci so se do Doma v Tamarju odpravili s kolesi, vendar ta podvig priporočamo vsem tistim mulcem, ki so vajeni vzponov in kamnite, krušljive podlage.

Primerno za psa: vsekakor, vendar naj bodo na povodcu

Pot do izhodišča: Avtocesto zapustimo na izvozu za Kranjsko goro, in se peljemo do Rateč. Tam zavijemo levo, proti Planici. V Planici je plačljivo parkirišče, ki stane 2,5€ na dan.

Parkirišče: Peljemo se mimo skakalnic in skakalnega centra in parkiramo na zgornem parkirišču, naprej od velikanke. Na parkirišču pri informativni tabli lahko pustite svoje vozilo. GPS: 46.329572, 14.376845

Parkirate na parkirišču, nad planiško velikanko

Trije razlogi, da se z otroki odpravite v Tamar

1. Senčna pot, primerna za mulce vseh starosti

Za pot do Doma v Tamarju lahko izbirate med dvema potema. Leva, zgornja pot, je pozimi namenjena pohodnikom, desna pa tekačem na smučeh. Poti se po zahtevnosti bistveno ne razlikujeta med s sabo. Mogoče je na desni poti več sence.

Izbrali smo levo, zgornjo pot do Doma v Tamarju

Od Planice do Tamarja boste večinoma hodili po gozdu, vendar so vmes tudi sončni predeli, zato zaščitite otroke pred soncem. Pot je primerna za otroke vseh starosti, vendar za malčke priporočamo nosilko. Naši starejši otroci (7 – 10 let) so se po poti odpravili s kolesi, vendar smo jim na določenih strmejših vzponih morali pomagati pri premagovanju klancov, saj je teren zelo krušljiv. Zato odsvetujemo tudi sprehod z vozički. Razen, če ste vajeni makadamskih terenov in imate res dobra terenska kolesa.

Pot do Doma v Tamarju se le rahlo vzpenja

Pot je primerna tudi za sprehod s psi, vendar jih imejte ves čas na povodcu, da se izognete neprijetnim srečanjem z drugimi kosmatinci, pa tudi z divjimi živalmi, kot so srne in gamsi, ki so stalni prebivalci gozda.

Pot po Tamarju je makadamska
Večji del poti po Tamarju boste hodili po senci.

2. Igrišče in postanek v Domu v Tamarju

V Planinskem domu v Tamarju smo si na čudoviti terasi prrivoščili postanek. Pred Domom je prostran travnik, ki kar kliče po igri. Naši otroci so imeli s sabo manjšo žogo, nekaj ljudi pa si je prineslo dekico in si organiziralo malico kar na travniku. Na robu travnika je tudi manjši vodnjak, kjer si lahko napolnite stekleničke z vodo.

Igra na prostranem travniku pred domom v Tamarju

Za domom se nahaja urejeno otroško igrišče z gugalnicami in manjšim plezalom s toboganom.

Urejeno otroško igrišče pri Domu v Tamarju

V domu strežejo večinma jedi na žlico, pa tudi kakšnega pohančka s pomfrijem se da dobit. Nam je šel še posebej v slast domač borovničev štrudelj. Več o odpiralnem času doma in informacijah za bivanje, pa preverite tukaj ali pa na njihovi Facebook strani, kjer so zelo aktivni in odzivni.

V Domu v Tamarju strežejo večinoma jedi na žlico. Na sliki telečja obara in žganci

3. Raziskovanje doline Tamar in ogled slapa Nadiža

V bližini Doma v Tamarju imate na voljo ogled dveh slapov: Črne vode in Izvir Nadiža. Do obeh se hodi približno 20 minut.

Tamar je izhodišče tudi za mnoge resnejše vzpone

Mi smo tokrat izbrali vzpon do izvira Nadiže, ki se v obliki slapu izliva v dolino. Velja za prvi izvir Save Dolinke. Za vzpon smo potrebovali približno 20 minut. Je pa pot na vrhu izredno strma, del poti se hodi po klinih in ob jeklenicah, zato je pot primerna za večje otroke, od približno 5 let naprej, ki zmorejo dovolj koncentracije pri hoji po strmem in nevarnem predelu. Naš malček je tokrat ostal v dolini in nas spremljal samo prvi del poti. Črne vode smo prihranili za naslednji obisk, smo pa izvedeli, da so lažje dostopne  za mahjne otroke.

Pot, ki vodi do slapa Nadiža v Tamarju
Naš malček je tokrat ostal v dolini

 

Zadnji del poti do izvira Nadiže je strm (Dolina Tamara)
Poziranju pri izviru Nadiže, Tamar
Pogled iz vrha slapa na Dolino Tamar

Za še več idej kaj početi v Kranjski gori in okolici priporočamo v branje članek 11 razlogov zakaj je Kranjska Gora predvsem pomladno – poletna destinacija in Kolesarski izlet z otrokom od Kranjske gore do Belopeških jezer

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar.