3 razlogi za obisk Bratislave z otroki

0

»Veliko malo mesto« Bratislava, kot mu pravi turistični slogan, je mesto, kjer je vsega po malem. Od pestre zgodovine, oddiha v parkih, jezera, veličastna reka Donava in še mnogo. V mestu je mnogo zanimivosti, kjer bodo nedvomno uživali tudi najmlajši. Bratislava je polna pozitivne energije in življenja. Zanimiva v vseh letnih časih, tako v samem mestnem jedru kot okolici. Nudi mnogo zanimivosti za oglede, počitek za kosilo pa je vse bolj kot zanimiv v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu na bližnjem hribu.

Destinacija: Bratislava, Slovaška

Priporočen čas obiska: vsi letni časi

Čas obiska: poljubno, najmanj en dan. Že enodnevni izlet v mesto polno baročnih stavb ter znameniti grad na njimi so pravi raj za obiskovalce. Priporočamo, da ga združite z obiskom Dunaja, saj je od njega oddaljen le cca 60km.

Bratislava z otroki

Raj za: ljubitelje mest, kulture, zabave, zgodovine, nakupov

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Bratislava ima s svojo nekoliko severnejšo lego od nas zelo podobno vreme kot mi. Poletja znajo biti zelo vroča, zime mrzle. Sicer je vsak letni čas primeren za obisk, glede temperatur pa bosta za otroke verjetno najbolj zadostovali pomlad in jesen.

Pod do Bratislave: cca 4,5h vožnje. Avtocesta je lepo urejena, običajno niti ni pretirane gneče. Vmes je mnogo lepo urejenih počivališč, kjer imajo tudi veliko igral.

Namestitev: Hotel Altes Kloster (Hainburg), od koder je z vlakom 50min vožnje do centra Dunaja ter 20min z avtobusom do Bratislave. Urejen, družinam prijazen hotel, lociran poleg Donave in le streljaj stran od gradu Devin.

3 razlogi za obisk Bratislave z otroki

Zakaj priporočamo Bratislavo za otroke:

  • Ker je prestolnica Slovaške.
  • Ker je enostavno dostopna.
  • Ker je toliko oddaljena, da jo jo možno obiskati z otroci tudi v enem dnevu (po želji več dni).
  • Ker ima lepo urejeno staro mestno jedro ter zanimiv grad.
DSC_0290
Pred Bratislavo

1. Z otroki po starem mestnem jedru Bratislave

Staro mestno jedro je zelo dobro ohranjeno. Svoj čar mu dajejo gotska katedrala sv. Martina, frančiškanska cerkev, univerzitetna knjižnica, primasova palača, narodno gledališče, Mihaelova vrata, znamenito pokopališče ruskih vojakov in še mnogo ostalih znamenitosti. Ogled vseh znamenitosti je po urejenih ulicah ter za promet zaprtem mestnem jedru z malimi otroci v zelo počasnem tempu možno izvesti v enem popoldnevu.

Mestno jedro, Bratislava
Mestno jedro, Bratislava
Mestno jedro, Bratislava
Mestno jedro, Bratislava

2. Vzpon na veličastni grad obdan z zelenjem

Le krajši sprehod iz starega mestnega jedra je do gradu, ki se dviga 85 metrov nad reko Donavo. Grad velja za eno največjih zgodovinskih struktur mesta. V zgodovini je bil večkrat tarča sovražnikov, tako da je bil nekajkrat prenovljen in s tem menjal stile vse od gotskega, renesančnega do baročnega. Okoli gradu je moč opaziti veliko zelenja, kar je tudi znano za Slovaško prestolnico.

Peš do gradu, Bratislava
Na grajskem dvorišču, Bratislava
Na grajskem dvorišču, Bratislava
Na grajskem dvorišču, Bratislava
Pogled z gradu, Bratislava

3. Obisk mestnih parkov in živalskega vrta

Mesto premore tudi več parkov, med katerimi je najbolj poznan mesti park imenovan Horsky parl. Svoj čar mestu pa daje tudi živalski vrt z kar 152 živalskimi vrstami. Botanični vrt ob Donavi se ponaša z pesto zbirko tako domačih kot tujih rastlinskih vrst. Naravna in umetna jezera prav tako krasijo mesto, najpogosteje v parkih in danes se te površine najpogosteje uporabljajo za rekreacijo, sprehode in počitek.

65211921_zoo-bratislava
ZOO Bratislava je star že več kot 55 let

Pomembno za starše:

  • Med potjo do Bratislave so dobro urejena postajališča u igrali za otroke.
  • Mesto je varno, lepo urejeno, dostopno, tako da si lahko starši ogledajo večino zanimivosti mesta.
  • V mestu je mnogo primernih mest za otroke (razni parki, ob Donavi, grajsko dvorišče…).

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Članek je nastal s pomočjo Mateje, ki jo lahko spremljate na FB strani Aktivna družina. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.