3 razlogi za obisk Bratislave z otroki

0

»Veliko malo mesto« Bratislava, kot mu pravi turistični slogan, je mesto, kjer je vsega po malem. Od pestre zgodovine, oddiha v parkih, jezera, veličastna reka Donava in še mnogo. V mestu je mnogo zanimivosti, kjer bodo nedvomno uživali tudi najmlajši. Bratislava je polna pozitivne energije in življenja. Zanimiva v vseh letnih časih, tako v samem mestnem jedru kot okolici. Nudi mnogo zanimivosti za oglede, počitek za kosilo pa je vse bolj kot zanimiv v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu na bližnjem hribu.

Destinacija: Bratislava, Slovaška

Priporočen čas obiska: vsi letni časi

Čas obiska: poljubno, najmanj en dan. Že enodnevni izlet v mesto polno baročnih stavb ter znameniti grad na njimi so pravi raj za obiskovalce.

Raj za: ljubitelje mest, kulture, zabave, zgodovine, nakupov

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Bratislava s svojo nekoliko severnejšo lego od nas ima zelo podobno vreme kot mi. Poletja znajo biti zelo vroča, zime mrzle. Sicer je vsak letni čas primeren za obisk, glede temperatur pa bosta za otroke verjetno najbolj zadostovali pomlad in jesen.

Pod do Bratislave: cca 330 km. Avtocesta je lepo urejena, običajno niti ni pretirane gneče. Vmes je mnogo lepo urejenih počivališč, kjer imajo tudi veliko igral.

Bratislava ali Prešporok, kot so mesto imenovali včasih, je glavno mesto republike Slovaške z okoli pol milijona prebivalci, katero leži tik ob meji z Avstrijo. Njena lega je približno 60 km vzhodno od Dunaja. Najhitrejši in tudi dokaj ugoden obisk mesta je kar z osebnim avtomobilom. To je za male otroke tudi najboljši način potovanja. Iz Maribora do Bratislave je cca 4-5 ur vožnje.

3 razlogi za obisk Bratislave z otroki
DSC_0290
Pred Bratislavo

1. Z otroki po starem mestnem jedru Bratislave

Staro mestno jedro je zelo dobro ohranjeno. Svoj čar mu dajejo gotska katedrala sv. Martina, frančiškanska cerkev, univerzitetna knjižnica, primasova palača, narodno gledališče, Mihaelova vrata, znamenito pokopališče ruskih vojakov in še mnogo ostalih znamenitosti. Ogled vseh znamenitosti je po urejenih ulicah ter za promet zaprtem mestnem jedru z malimi otroci v zelo počasnem tempu možno izvesti v enem popoldnevu.

DSC_0294
Mestno jedro, Bratislava
DSC_0307
Mestno jedro, Bratislava 
DSC_0368
Mestna igra za otroke, Bratislava

 

2. Vzpon na veličastni grad obdan z zelenjem

Le krajši sprehod iz starega mestnega jedra je do gradu, ki se dviga 85 metrov nad reko Donavo. Grad velja za eno največjih zgodovinskih struktur mesta. V zgodovini je bil večkrat tarča sovražnikov, tako da je bil nekajkrat prenovljen in s tem menjal stile vse od gotskega, renesančnega do baročnega. Okoli gradu je moč opaziti veliko zelenja, kar je tudi znano za Slovaško prestolnico. Grajsko dvorišče je zaradi prostornosti za hčerko predstavljajo igrišče za tekanje in skrivalnice.

CSC_0314
Peš do gradu, Bratislava
CSC_0411
Na grajskem dvorišču, Bratislava
DSC_0333
Na grajskem dvorišču, Bratislava
DSC_0322
Pogled z gradu, Bratislava

 

3. Obisk mestnih parkov in živalskega vrta

Mesto premore tudi več parkov, med katerimi je najbolj poznan mesti park imenovan Horsky parl. Svoj čar mestu pa daje tudi živalski vrt z kar 152 živalskimi vrstami. Botanični vrt ob Donavi se ponaša z pesto zbirko tako domačih kot tujih rastlinskih vrst. Naravna in umetna jezera prav tako krasijo mesto, najpogosteje v parkih in danes se te površine najpogosteje uporabljajo za rekreacijo, sprehode in počitek.

65211921_zoo-bratislava
ZOO Bratislava je star že več kot 55 let

 

Zakaj priporočamo Bratislavo za otroke:

  • Ker je prestolnica Slovaške.
  • Ker je enostavno dostopna.
  • Ker je toliko oddaljena, da jo jo možno obiskati z otroci tudi v enem dnevu (po želji več dni).
  • Ker ima lepo urejeno staro mestno jedro ter zanimiv grad.

Pomembno za starše:

  • Med potjo do Bratislave so dobro urejena postajališča u igrali za otroke.
  • Mesto je varno, lepo urejeno, dostopno, tako da si lahko starši ogledajo večino zanimivosti mesta.
  • V mestu je mnogo primernih mest za otroke (razni parki, ob Donavi, grajsko dvorišče…).

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.