3 razlogi za družinski obisk Tehniškega muzeja Bistra

0

Muzeje vedno radi obiščemo bodisi na kulturni dan, ko izkoristimo dneve odprtih vrat, bodisi pa ko je zunaj slabo vreme. A se pogosto tudi po krivem omejujemo glede na vreme, saj so številni med njimi vredni obiska ne samo kot rezervna varianta za slabe dni. Med njimi se zagotovo nahaja Tehniški muzej Slovenije v Bistri, le streljaj od Vrhnike, saj nudi tako obširno in zanimivo zbirko v svojih prostorih, kakor tudi na prostem, muzej pa obdaja prekrasen grajski vrt.

In če imate pomislek, da vi ali otroci niste preveč tehnični tipi, zato ta muzej ni za vas, lahko zagotovimo, da bodo vsi očarani vsaj nad nekaterimi deli – bodisi starodobniki, primerki avtobusov, ki so še nedavno vozili po ljubljanskih ulicah, bodisi nad lepo prikazanim obdobjem stavbarstva, kovaštva ipd na Slovenskem ali pa nad gostujočimi razstavami in prekrasno okolico muzeja.

Razstava o človeku na Luni – posebna atrakcija za mulce, predvsem del, kjer se lahko slikajo:)
  • Primeren čas obiska: vse leto (v zimskem času – januarja in februarja – je muzej zaprt)
  • Primerno za vreme: vse (v primeru dežja ne bo mogoče uživati v prekrasnem parku, ki obdaja muzej)
  • Priporočen čas obiska: od 2 ur naprej
  • Primerno za otroke: vseh starosti (muzej za cca 2,5 let naprej)
  • Primerno za otroški voziček: Da
  • Primerno za psa: ne, razen za pse vodnike z ustrezno licenco.
  • Delovni čas muzeja: marec-maj in september-december (torek-petek 8:00-17:00, vikend in prazniki 9:00-19:00), poletni čas: 9.00-19:00
  • Cenik: odrasli: 6,5 EUR, upokojenci: 4,5 EUR, otroci, dijaki, štuentje: 4 EUR, družinska vstopnica: 13 EUR. Več informacij tukaj.
  • Dostop: Peljete po Primorski avtocesti, ki jo zapustite na izvozi za Vrhniko in sledite smerokazom za Borovnico in Bistro. Nekaj kilometrov iz strnjenega naselja že v daljavi zagledate grad, kjer domuje tehniški muzej. Avtomobil lahko pustite na urejenem parkirišču pred muzejem.
  • Omejitve v času COVID-19: Ob obisku je obvezna uporaba maske za odrasle in otroke od 6. leta naprej ter upoštevanje ostalih zaščitnih ukrepov.

3 razlogi za obisk Tehniškega muzeja Slovenije:

1. Zbirka starinskih avtomobilov, koles, motorjev in drugih prevoznih sredstev

Prva zbirka starodobnikov, ki bo očarala celotno družino, se nahaja že tik za vhodom v muzej. Prikazani so prvi primerki avtomobilov pa tudi takšni, ki so jih še nedavno videvali na cestah (in jih ob posebnih priložnostih še vedno). Je pa starinskim avtomobilom (tudi Titova zbirka, ki je še posebej fascinantna!), kolesom, motorjem in drugim prevoznim sredstvom namenjen tudi celoten zadnji del muzeja. Nas je posebej presenetilo, kako veliki so včasih avtomobili bili in s kakšno hitrostjo so lahko peljali – vse je zelo zelo primerljivo z večjimi modeli danes. Prav tako je zanimivo pogledati prve modele gasilskih avtomobilov, stare avtobuse in tramvaje.

Kombinacija res starih avtomobilov s tistimi, ki smo jih nedavno (vsaj starši) še videvali na cestah.
Titova zbirka
Tramvaj je pri nas požel še posebno zanimanje.

2. Razvoj lesne industrije, stavbarstva, kovaštva v Sloveniji

V osrednjem delu muzej ponuja res lepo razstavo o razvoju kovaštva, lesarstva, rezbarstva na Slovenskem, ki je zelo slikovito in otrokom razumno prikazana. Dodatno so del razstave tudi starinski stroji in druge naprave, del slednjih pa lahko otroci tudi sprobajo.

Kovaška orodja in prikaz peči.
Zanimanje najmlajšega za stroje.

3.  Prekrasen grajski vrt

Muzej obdaja prekrasen grajski vrt, ki z lesenim mlinom na vodi, brvjo in parkom pričara res magično vzdušje. Ker so razstave speljane v večjih stavbah oz sobah, lahko ogled načrtujete tudi tako, da ga razdelite na dva dela, vmes pa otroci pomalicajo na grajskem vrtu ali se nadihajo svežega zraka. Lahko pa vrt obiščete tudi ločeno od muzeja, v tem primeru se plača prispevek v višini 1 eur na osebo.

Reka in leseni mlin na vodi
Lesena brv, ki povezuje muzejske zgradbe.
Grajski vrt.

Obisk Tehniškega muzeja Bistra lahko skombinirate z:

Zbrani so naši vtisi in izkušnje ob obisku. Za več informacij nam lahko pišete na [email protected]

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime