3 ideje za mulcem zabaven ogled praznične Ljubljane

0

Vesoljska tematika okrašene Ljubljane, ki se čarobno dopolnjuje s prazničnim sejmom, glasbenimi prireditvami in ostalimi dogodki, je v zadnjem času glavni razlog za obisk prestolnice. Podajamo vam 3 ideje za ogled praznične Ljubljane iz malo drugačnih pespektiv, ki bodo mulcem zagotovo zabavne.

1. Ogled lučk iz ladjice po Ljubljanici

Glavna okrasitev mesta Ljubljane teče vsekakor ob mestni reki Ljubljanici. Zato je prav ogled iz reke tako poseben. Iz drugačne perspektive si v rahlo zibajočem ritmu ogledate praznično okrasitev v najrazličnejših oblikah, praznični sejem, znamenitosti mesta “oblečene” v praznično preobleko in hrume ljudi med sprehodom ali druženjem pod grelniki gostinjskih lokalov. Ladjice vas običajno popeljejo na 30-minutno vožnjo z vkrcanjem pri Novem trgu (Breg 2) oz. pod spomenikom Ivana Hribarja (ladjica Ljubljanica). Ponavadi ladjice ne obratujejo le v deževnem vremenu, oziroma takrat, ko je tok Ljubljanice premočan.

Lj-Barka-BM-421
Ogled okrasitve iz ladjice je zares čarobno
Pogled z ladjice
Pogled z ladjice
Mulci med pitjem toplega božičnega čaja.
Mulci med pitjem toplega božičnega čaja

Lj-Barka-BM-381p

Pomembno za starše:

  • Pred vkrcanjem na ladjico preverite, če morajo otroci še lulat. Namreč pred mestom vkrcanja je ogrevano in lepo vzdrževano javno stranišče.
  • Otroci naj med vožnjo zaradi varnosti sedijo.

2. Ogled lučk po krožni poti čez Ljubljanski grad

Ogled praznične Ljubljane poleg mestega jedra vključuje tudi ogled okrašenega in osvetljenega gradu ter pogled na mestno središče iz njega. Krožna pot čez Ljubljanski grad se prične na Gornjem trgu v starem delu Ljubljane. Odlična ideja za na pot je tudi doma (ali v vrtcu) narejena steklena svečka, ki bo predvsem mlajšim lepa popotnica v prazničnem vzdušju.

Obarvani stekleni lončki s peskom in čajno svečko.
Obarvani stekleni lončki s peskom in čajno svečko

 

Po začetnem strmem vzponu proti Osojam smo iz betonske poti zavili levo na leseno stopnišče, ki nas je vodilo navkreber tik ob vznožje Ljubljanskega gradu. Pogled navzgor nam je ponujal barvno osvetljene stene gradu, pogled navzdol skozi veje pa bogato in lično praznično osvetljeno Ljubljano. Občudovali smo jo tako odrasli kot otroci. Kmalu se je pot pričela spuščati in vijugati po položnih lesenih stopnicah. Prispeli smo do okrašene mestne tržinice in se odpravili do Mestne hiše, od koder se nam je odprl pogled na svetlikajoč Prešernov trg s Frančiščansko cerkvijo na eni strani in na Mestni trg poln okrašenih izložb trgovin na drugi strani.

Pogled na pravljično osvetljen grad iz vznožja.
Pogled na pravljično osvetljen grad iz vznožja
Pogled na okrašeno Ljubljano z gradu
Pogled na okrašeno Ljubljano z gradu

 

Pomembno za otroke:

  • Podnevi lahko po tej poti zavijete tudi do senčnega otroškega igrišča Osoje.
  • Ko se stemni, je lučka za otroke obvezna oprema. Ta je lahko ročna ali čelna. Ta bo naredila pot skozi grad še bolj zabavno.

Pomembno za starše:

  • Na tej poti imejte vi ali otroci lučko, saj razen lučk posejanih po Ljubljanskem hribu ni druge javne razsvetljave.
  • Toplo se oblecite in obujte čevlje z dobrim oprijemom (čevlje s peto ali gladkim podplatom odvsetujemo v izogib zdrsom).
  • Računajte, da stranišč in pitne vode na teh poti ni, a lahko obiščete, katerega od gostinjskih lokalov in javnih stranišč na gradu.

 

3. Ogled lučk iz ljubljanskega Nebotičnika

Ljubljanski Nebotičnik je še eno idealno mesto, ker si lahko osvetljeno mesto ogledate iz drugačne perspektive. Vožnja z dvigalom in tortica v eni izmed najvišje ležečih kavarn pri nas, bo zagotovo posebno doživetje za mulce. Razgled iz kavarne Nebotičnik se vam odpre na vse smeri, zato je obvezen sprehod po balkonu in ugotavljanje imen okrašenih in razsvetljenih stavb.

nebotičnik1
Razgled iz kavarne Nebotičnik na razsvetljeno Ljubljano

Kavarna obratuje:

  • od nedelje do srede: 09:00 – 01:00
  • od četrtka do sobote: 09:00 – 03:00

Pomembno za starše:

  • Vstop na nebotičnik je brezplačen. Težko pa se boste izognili torticam, ki jih pripravljajo na nebotičniku, zato imejte pred obiskom Nebotičnika svoje in otroške trebuščke prazne.

 

Sladicam se na gradu preprosto ne morete upreti.
Sladicam se na gradu preprosto ne morete upreti

Če koga zamika, da bi se v slovenski prestolnici počutil še posebej turistično pa se lahko v decembru udeleži rednega vodenega ogleda mesta s praznično noto. Ogled praznično okrašene Ljubljane bo možen do konca leta, vsak dan do 7.1.2018 s pričetkom ob 17. uri, iz TIC-a na Stritarjevi ulici. Več info TU.

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele mame Kamzmulcem z družinami. Za več informacij nam  lahko pišete na: info@kamzmulcem.si