3 ideje za dopust z otroki na Hrvaški obali

0

V zadnjem času sem večkrat zasledila vprašanje, kam na morje z majhnimi otroci, zato sem se odločila, da opišem svoje tri najljubše kraje na Hrvaški obali. Morda dobite kakšno idejo.

1. Avtokamp Valkanela, Vrsar

Če iščete dober avto kamp, ki je ravno prav daleč, a ravno prav blizu, je Valkanela zagotovo moja prva izbira. Nahaja se malo naprej od Poreča, tik pred prelepim Vrsarjem. V kampu je ogromno dodatne ponudbe: športni park (odbojka, tenis, pedolini, čolni, namizni tenis, mini golf), igralnica, stojnice, vse vrste plaž, čudovita igrišča, veliko sence, dobro založena trgovina, plesna terasa s terasa bandom, ogromno lepih sprehajalnih poti in super ponudba za otroke. Primerno za otroke od 0-18 let. Za majhne so na voljo igrala, lepe plaže in prijetne sprehajalne poti. Za malce večje otroke so super majhni skalnati bazenčki, vožnja s čolnom, kolesarjenje, številne animacije, zvečer pa ples na terasi. Za še večje je na voljo športni park, druženje, mir v senci za branje knjig, igralnica in opazovanje zvezd. Če ne marate šotorov in nimate prikolice, nudijo najem mobilnih hišk.

1171763502
Valkanela – pogled na mobilne hiške

 

camp-valkanela-vrsar-holidays-activities
Zabava za malo starejše otroke

Na Valkanelo me vežejo najlepši spomini iz mojega otroštva. Vsako leto, dobrih 10 let, smo se za poletne počitnice odpravili tja v prikolico in z veseljem se vsako leto vračam. Za čisto vse je poskrbljeno in aktivnosti nikoli ne zmanjka. Ker je veliko mladih družin, dobijo tako otroci kot mamice in očki hitro družbo. Pogosto se zgodi, da se ob večerih več družin zbere skupaj ob žaru. Starši klepetajo, otroci se igrajo. Izredno prijetna pozitivna atmosfera.

campsite-valkanela
Valkanela – glavna plaža

+ plusi:

 • Plaže: kamnita, prodnata, travnata, betonska, peščena.
 • Dovolj sence
 • Posebnosti: velik napihljiv splav na vodi, plaža za vsak okus v enem kampu, športni turnirji.
 • Igrišča: velika, raznolika, pisana, dodatno igrišče na vodi, trampolin.
SONY DSC
Igrala na plaži
 • Hrana: Dobro založena trgovina, restavracija, picerija.
 • Večeri: so pestri, dvakrat mogočen ognjemet, vsak večer terasa band, različni dogodki – miss Valkanele, plesni turnir, čarovnik, nastop…

– minusi:

 • Gneča: Kamp je zaradi svojih prednosti zelo popularen in je zato tudi precej poln.
 • Cene so visoke.
 1. Preko, Otok Ugljan

Naša najljubša destinacija na otoku Ugljanu je malo turistično mestece Preko, ki ima direktno trajektno povezavo z Zadrom. V mestu je vse kar potrebuješ za udoben dopust: trgovina, restavracije, picerija, stojnice z raznimi bolj ali manj uporabnimi izdelki in pestro dogajanje v sezoni. Voda je čista, ozračje pa bolj mirno kot v Zadru, a vseeno ravno prav pestro. Lušten dopust in varno za otroke. V vasi imajo tudi svojega zdravnika. Primerno za družine z mlajšimi in večjimi otroki.

preko 19.07.2010. turisticka patrola
Glavna plaža Preko

V vasici Preko imata tašča in tast zasidrano barko. Priznati moram, da sem bila zelo skeptična glede eno leto stare deklice na zibajoči se barki. Pa sem se močno motila! V Preku smo bili 8 dni in tam preživeli tudi Ninin prvi rojstni dan. Nina je na peščeni plaži neizmerno uživala, na barki pa je ves čas spala. Vsak dan smo odšli tudi na sprehod do bližnjega igrišča in malo “pofirbcati” po stojnicah. Za otroke je lepo poskrbljeno, dogajanja in igrišč je veliko, plaža pa idealna! Nino smo dali v plavalni obroček in je lahko zaradi nizke vode hodila po morju. Pesek je bil pa sploh cel žur. Večeri in noči so mirne, zato smo tudi zelo lepo spali.

Marina_Preko_2_1327676961
Pogled na marino Preko

Lokacija: Iz Ljubljane do Ugljana je približno štiri ure. Ugljan je povezan z Zadrom z rednimi trajektnimi linijami in boat busom ter z otokom Pašman z mostom. Je odlično izhodišče za raziskovanje za severne in srednje Dalmacije.

obj_preko i skoljic_preview
Preko iz zraka vir: tz.preko.hr

+ plusi:

 • Plaže: peščena plaža, kjer morje dolgo ne preseže globine 1m, idealna za otroke in betonske plaže.
preko_plaza_01
Peščena plaža v Preku
 •  Posebnosti:  od plaže do bližnjega otočka greš lahko “peš”, saj je voda dovolj nizka, peščena podlaga pa ne predstavlja težav za občutljive nogice.
otok_2
Na bližnji otoček se lahko odpravite peš
 • Senca: na peščeni plaži je senca, a si je treba dovolj zgodaj zagotoviti mesto. Na betonski plaži ni sence, potrebuješ senčnik.
 • Igišče: gugalnice in tobogani, lepo urejena.
 • Hrana: dobro založena trgovina, stojnica s sadjem in zelenjavo, kopica gostiln, konob, okrepčevalnic in picerij.
 • Večeri:  center mesta je zelo živahen z mnogimi stojnicami in koncerti. Razgled na osvetljeni Zadar in prijetno osvetljeni otoček pa zelo romantičen.

– minusi:

V Preko in iz Zadra prideš samo s trajektom. Ob slabem vremenu (nevihta) trajekt ne vozi.

 1. Brna, Otok Korčula

Če bi radi res pravi oddih, je Brna na Korčuli mesto, ki ga iščete. Vasica je precej ne turistična in ima skopo ponudbo, nudi pa mir in počitek ob čistem morju. Od mesta Korčula je oddaljena 25 minut, najbližja večja trgovina in zdravnik pa sta v sosednji vasi Smokvica 5 minut vožnje stran. Posebne ponudbe za otroke ni, lahko pa v miru uživajo v neokrnjeni naravi, opazujejo številne rakovice, ribice, ježke in polžke. Če se miru naveličate, pa otok ponuja številne bolj turistične plaže in pestro gastronomsko in ostalo turistično ponudbo.

399434_397883450269064_1802298392_n
Glavni pomol (mali most), kjer se odvija družabno življenje
10463641_764265306964208_4081083439356179823_o
Osrednja plaža

V Brno hodimo že skoraj 10 let vsako poletje za 2 ali 3 tedne. Najamemo prelepo hiško takoj ob plaži po zelo ugodni ceni in uživamo. Na Korčulo smo se peljali v treh rundah. Najprej Ugljan, nato Mostar in nato Korčula. Nazaj pa v eni rundi. Trajekt do Splita nato vožnja do Ljubljane. Tukaj se plava, sonči, bere, kuha, peče na žaru, druži, igra kitaro, kolesari, sprehaja, uživa in počiva.

376633_10151208898029048_1927571229_n
Pogled iz našega apartmaja
546057_10151208897799048_1306922498_n - Kopija
Sprehod ob kristalno čistem morju

Lokacija: Iz Ljubljane do Korčule je približno 10 ur. Za pot do tja z avtom imate več možnosti: Na trajekt se lahko vkrcate v Splitu (štiri ure vožnje) ali pa na Rijeki (nočni trajekt). Lahko pa se odpeljete z avtom do Pelješca in vstopite na trajekt v Orebiču.

+ plusi:

 • Plaže: v Brni so večinoma betonske plaže s stopnicami in ena otroška plaža s kamenčki in toboganom. V sosednjem zalivu Istruga (5 minut hoje), pa je prav posebna peščena plaža z zdravilnim muljem. Na otoku sicer najdete vse vrste plaž. Najlepši sta Punatska luka in Lumbarda, na kateri se lahko odpravite za cel dan.
304642_10151208897474048_1930932424_n
V senci v Pupnatski luki
 • Posebnosti: V mesecu juliju se v središču vasice odvije nora zabava v maskah. Vsi so našemljeni, pridejo tudi šeme iz sosednjih vasi, pleše se, žurira, na koncu pa sledi še ognjemet.
 • Senca: ker je vasica precej ne turistična, je senco lahko dobiti.
 • Hrana: Izvrstna, sveža, domača, če ješ zunaj (odlična je konoba Zaratak). Trgovina ni preveč dobro založena.
 • Vreme: Ker otok leži tako južno, je vreme povečini lepo in sončno.

– minusi:

Ni veliko igrišč in ponudbe za otroke. Slabše založena trgovina.

 

Prispevek je napisala Anja Oman, v prvi vrsti mlada mamica zaljubljena v svojo družino, v drugi pa mlada podjetnica, lastnica podjetja Mamina maza, zaljubljena v svoje delo. Več o njej in njenih projektih lahko preberete na maminamaza.si.
* Prispevek je bil prvotno objavljen na njenem blogu maminamaza.si/pokukec in je editiran.