3 družinska doživetja na Zelenem Krasu to poletje

3

Kaj in kje je Zeleni kras je vprašanje, ki se poraja vsem ki slišijo ti dve besedi. Gre za  turistično destainacijo v Sloveniji, ki jo velika večina popotnikov že pozna in jo je velikokrat nevede že obiskala. Ko v Postojni zavijete proti slovenski in hrvaški obali ste vstopili v nenavaden kraški svet, ki tik ob glavnih prometnicah ponuja številne možnosti za preživljanje prostega časa in omogoča nepozabna doživetja.

V kolikor se želite izogniti gneči na cestah, vam predlagamo da zavijete iz glavnih poti in raziščete skrite kotičke Zelenega krasa.

Destinacija Zeleni kras ponuja vse kar si popotniki in nadebudni raziskovalci narave želimo:

 • Lahko se sprehodimo mimo presihajočih jezer Cerkniškega polja in Pivške kotline, ki so v poletnih mesecih polja polna travniških rož in raznovrstnih malih in velikih živali,
 • obiščemo planinske koče ob označenih planinskih in pohodnih poteh (Via Dinarica, Velika Krpanova pot) ali pa
 • uživamo v vožnji s kolesi ter kanuji po jezerih.
 • Tisti bolj adrenalinsko usmerjeni pa lahko obiščete adrenalinski park ali pa se podate na
 • opazovanje medveda v Snežniško-Javorniške gozdove. Tu jih živi preko 900, kar pomeni da je možnost da srečate kosmatinca v njegovem naravnem okolju precej velika.
Terase v Brkinih, pogled z vasi Prem

Posebno pozornost velja nameniti obisku kulturnih ustanov v destinaciji Zeleni kras.

Te izvrstno dopolnjujejo obiske naravnega okolja, saj lahko doživite in bolj podrobno spoznate kaj je kraški svet, kako nastajajo jame, kako je kamen vplival na ljudi in kako vplivamo ljudje na kamen.

V nadaljevanju vam predstavljamo tri družini prijazne muzeje, ki jih ob naslednji poti skozi to pokrajino ne smete zamuditi! Obiščete jih lahko v primeru lepega in malo manj lepega vremena, ko ne veste kam bi se odpravili, doma pa se vam tudi ne ljubi čepeti. So posebej primerni za obisk družin, saj bodo otroci lahko uživali v ugankah, raziskovanju dediščine in zgodovine ter se s svojim rokam dotaknili delčka kraške narave.

1. Družinski obisk enega najstarejših gradov v Sloveniji – gradu Prem

Nad slikovito dolino reke Reke kraljuje eden starejših gradov v Sloveniji – grad Prem. Grad s svojo impozantno arhitekturo in živahno zgodovino priča o strateški pomembnosti teh krajev od antike pa vse do konca 19. stoletja. Danes je grad obnovljen v slogu, ki ga je vanj vnesel zadnji lastnik tržaški zdravnik Bruno Zucculin, ki je leta 1927 kupil grad kot razvalino in si na gradu uredil poletno rezidenco.

Grad lahko obiščete na “klasičen” način ali pa ga skupaj z družino raziščete skozi zanimivo igro in tako odkrijete grajsko skrivnost. Skriti namigi in uganke vas popeljejo skozi vse sobane, na koncu pa vas čaka praktično darilce. Namenjena je posameznikom, parom in ostalim manjšim skupinam, skupaj s starši pa jo lahko igrajo tudi otroci.

Eden najstarejših gradov na Slovenskem – grad Prem (Zeleni kras)
Zanimiva muzejska zbrika na gradu Prem (Zeleni kras)
Razstava v gradu Prem (Zeleni kras)

Ob obisku gradu Prem priporočamo:

 • obisk bližnjih turističnih kmetij, kjer postrežejo z lokalnimi jedmi ter ogled vasi Prem in širše okolice.
 • Dolina reke Reke in Brkinsko gričevje so izjemno primerni za kolesarjenje in sprehode, tisti, ki iščete posebnosti skrite v gozdovih se lahko podate do obnovljene partizanske bolnice Zalesje, ki se nahaja v bližini vasi Ostrožno Brdo.

Poleg stalne zbirke se v gradu letno zvrsti več občasnih zbirk z različno tematiko. Idilična okolica gradu Prem nudi tudi prostor za različne dogodke in tematsko obarvane prireditve, v poletnem času pa koncerte na prostem.

Več informacij glede programov za ljubitelje zgodovine in kulture TUKAJ

2. Družinsko doživetje edinega tovrstnega parka – Parka vojaške zgodovine v Pivki

Med poletnimi počitnicami razveselite svoje najmlajše z zanimivim izletom v Park vojaške zgodovine. V muzejski postavitvi danes največjega muzejskega kompleksa pri nas je na ogled bogat nabor vojaške tehnične dediščine, ki prinaša edinstven vpogled tako v nacionalno kot svetovno vojaško zgodovino.

Kaj park ponuja za družine:

 • Tu domuje ena največjih tankovsko-artilerijskih zbirk v tem delu Evrope, katero bogatijo najdragocenejši primerki topov in oklepnih vozil, ki so ostali v Sloveniji iz obdobja druge svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne ’91.

 • Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji letalstva, saj je v zbirki na ogled več letal in z letalstvom povezanih razstav. Poleg tankovske, artilerijske in letalske zbirke s svojimi dimenzijami in zgodbo navdušujejo tudi muzejski »XXL« eksponati – vojaška parna lokomotiva iz obdobja druge svetovne vojne, helikopter Mil Mi-8 in skrivnostna diverzantska podmornica P-913 Zeta, ki še vedno velja za najatraktivnejši eksponat Parka. Z obiskom njene notranjosti lahko še od blizu spoznate skrivnostni svet podmorničarjev.
V Parku vojaške zgodovine v Pivki (Zeleni kras)
 • Obiskovalci se lahko sprehodite tudi skozi več zanimivih razstav. Ključna med njimi je razstava Pot v samostojnost, ki prikazuje osrednje družbene in politične mejnike v zgodbi slovenske osamosvojitve od začetkov razpada nekdanje skupne države Jugoslavije do razglasitve samostojne države s poudarkom na osamosvojitveni vojni leta 1991. Razstava omogoča, da obiskovalec podoživi vojno dogajanje v neposrednem stiku z nekaterimi pomembnimi eksponati iz tistega obdobja.
V Parku vojaške zgodovine (Zeleni kras)
 • Poslanstvo muzeja je tudi v tem, da obiskovalcem daje možnost ne samo videti, ampak tudi občutiti in doživeti. Obiskovalci lahko obisk muzeja zaokrožite s preizkusom na simulatorju letenja z letalom MiG-21 in tako doživite prepričljivo izkušnjo letenja z nadzvočno hitrostjo!
Simulator letenja (Zeleni kras)
 • Krožna pot vojaške zgodovine Pivka povezuje Park vojaške zgodovine, podzemno utrdbo Alpskega zidu na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem in vas Narin. Pot vam bo vzela 4 ure hoje, lahko pa se odločite tudi samo za pohod do utrdbe Alpskega zidu na Primožu (45 min) ali za vzpon na Šilentabor (1 h). Pot je označena s posebnimi smerokazi in markacijami, na delu med Parkom in Primožem pa stoji tudi 10 informativnih tabel, ki opisujejo naravni in vojaškozgodovinsko dediščino območja.

Park vojaške zgodovine kot sodobno muzejsko središče ponuja še mnogo več – muzejsko restavracijo, dobro založeno muzejsko trgovino, počivališče za avtodome ter več prijetnih sprehajalnih in pohodnih poti.

Preberite si kako smo ga doživeli s Kam z mulcem družinami v članku Z otrokom v muzej Park vojađke zgodovine Pivka.

Več informacij glede zanimivosti na destinaciji Zeleni kras najdete TUKAJ.

3. Družinski obisk Notranjskega muzeja Postojna

Notranjski muzej Postojna je ena izmed znamenitosti v Sloveniji in destinaciji Zeleni kras, ki se je posvetila približanju muzejev in muzejskih dejavnosti otrokom.

V muzeju so se vprašali »Kako združiti zabavo in učenje v muzeju? Kako se učiti, ne da bi pomislili na šolo?« Spoznali so, da skozi igro otroci in mladi spoznavajo njim težje dojemljive pojme in sprejmejo muzej kot kraj za druženje, kar je lahko v današnji internetni družbi velik uspeh. Muzej tako organizira različne dogodke za skupine otrok, praznovanja rojstnih dni, lahko pa ga obiščete tudi samostojno in spoznate zakaj je to en izmed boljših slovenskih muzejev.

Muzej Krasa za mulce

Poseben del muzejske razstave Kras(na) učilnica

Ta je namenjena samo otrokom. Kras(na) učilnica je ustvarjena, da otroka navdahne za učenje skozi igro. Razstava omogoča, da nadobudnež aktivno raziskuje in se uči z izkušnjo o neverjetnih dejstvih krasa. Otroci bodo spoznali, kaj imata skupnega apnenec in dinozaver, se sprehodili in plezali skozi jamo ter pokukali v Predjamski grad. Razstava omogoča aktivno učenje in raziskovanje z izkušnjo.

Zanimiva razstava za družine (Zeleni kras)
Učenje o kraški kamnini (Zeleni kras)
Izkustveno učenje za družine (Zeleni kras)

Skozi igro in raziskovanje muzejskih razstavi otroci izkusijo nepozabno doživetje z raziskovanjem skrivnostnega kraškega sveta: otroci pobožajo kapnike, raziskujejo fosile, spoznajo človeško ribico, sestavijo medvedovo okostje ali pa si ogledajo 3D film o jamarstvu in pokukajo skozi mikroskop.

Učenje o medvedih (Zeleni kras)

Raziskovanje kulturne in naravne dediščine prek multimedijskih tehnologij

Da bi stalno razstavo dodatno približali obiskovalcem »multimedijske družbe«, je leta Notranjski muzej Postojna pripravil uporabo aplikacije Nexto, ki združuje destinacije kulturne in naravne dediščine v enotni mobilni aplikaciji. Aplikacija omogoča obiskovalcu muzeja izkušnjo z zapisi in zvočnimi posnetki. Po namestitvi aplikacije si vsak posameznik izbere točke s poudarki stalne razstave in jih spozna z zapisom na mobilnem telefonu ali jih zvočno spremlja s slušalkami. Tako si navdušenci nad novodobno tehnologijo lahko ogledajo stalno razstavo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku. Aplikacija bo v prihodnje ponudila bolj poglobljene vsebine stalne razstave in vsebine za slepe in slabovidne.

Več informacij za posebna doživetja in posebne interese najdete TUKAJ.

Za več informacij in predlogov doživetij v destinaciji Zeleni kras obiščite spletno stran www.zelenikras.si Tu boste našli ideje za izlete, programe za ljubitelje narave in programe za vse vrste aktivnosti v kraškem okolju.