3-dnevno potepanje po Pomurju – kaj vse smo počeli, doživeli, videli in okusili

0

Verjetno ste že opazili, da se je letos juija ena KZM družina potepala po Pomurju. Ostali smo le 3 dni, bi si želeli še več, a smo v teh treh dneh obiskali doživljajske (notranji in zunanje) parke, se kopali v termalni vodi, kolesarili, se sprehodili po Murski Soboti, se povzpeli na stolp po razgled na 4 dežele, preizkušali lokalne kulinarične dobrote, se sladkali z okusno domačo čokolado, poiskali pravljična bitja in dobili dozo adrenalina visoko med drevesi.

1. Interaktivni doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru z motorik parkom

Doživljajski park Expano vas bo razveselil najprej z interaktivno in tehnološko dovršeno razstavo na temo sveta ob Muri, kjer so veliko pozornosti namenili prav vključevanju najmlajših. Zagotovo pa boste navdušeni tudi nad domišljenim športnim parkom na prostem, ki vključuje veliko otroško igrišče, največji motorik park v regiji ter vodne aktivnosti na Soboškem jezeru. Tukaj boste zlahka preživeli cel dan, lahko si sposodite tudi kolesa in se zapeljete okoli jezera do Dvorca Rakičan in opazujete njihove konje ali pa do centra Murske Sobote.  Kaj vse smo počeli tu si preberite tukaj.

Razgibano otroško igrišče pred Expano paviljonom, Murska Sobota
Panolet – virtualni polet z balonom nad Pomurjem, Expano doživljajski park
Telovadba s pogledom na Soboško jezero v motorik parku Expano, Murska Sobota

2. Na stolp Vinarum po razgled na 4 dežele

Razgledni stolp Vinarium v Lendavskih goricah nudi ob lepem vremenu čudovit 360° razgled na valovito vinorodno okolico, s pogledom pa lahko sežete kar do štirih pokrajin: Hrvaška, Avstrija, Madžarska in Slovenija. Na najvišjo ploščad stolpa, visokega kar 53,3 m, z unikatno arhitekturno zasnovo, se lahko povzpnete z razglednim dvigalom ali pa po 240 stopnicah. Na tleh se boste lahko okrepčali z domačimi dobrotami – priporočamo degustacijo langašev z različnimi nadevi in lokalnih lendavskih vin, najmlajši pa se bodo razveselili otroškega igrišča tik pod stolpom.             

Razgled z zgornje ploščadi stolpa Vinarium, Lendavske gorice, Pomurje
Pogled od spodaj na impresiven stolp Vinarium v Lendavskih goricah, Pomurje

3. Bukovniško jezero in pustolovski park

Če iščete adrenalin in potrebujete malce pozitivne energije, je obisk Bukovniškega jezera, najbolj prepoznavne točka občine Dobrovnik, pravšnji za vas. Adrenalin boste našli v Pustolovskem parku visoko med krošnjami bukovniškega gozda, mir in blagodejno energijo pa na energetski poti do zdravilnega Vidovega izvira. Na poti boste uživali v tisoč odtenkih zelene, otroci pa se bodo zamotili z iskanjem pravljičnih bitij, ki živijo ob Bukovniškem jezeru. Naša doživetja tukaj smo opisali tukaj. 

Sprehod okoli Bukovniškega jezera, Pomurje
Na poligonu visoko med krošnjami, Pustolovski park Bukovniško jezero

4. Podeželska čokoladnica Passero – najslajše posestvo v Pomurju

Če imate radi dobro hrano in čokolado, se morate oglasiti na posestvu Passero v Tešanovcih, kjer je ideja za čokoladico nastala tako, da je lastnik želel za rojstni dan presenetiti svojo drago z domačo čokolado. Njihovi domači recepti za čokolade in pralineje, med drugim lahko okusite tudi čokolado z okusom prekmurske gibanice, bodo zagotovo osrečile brbončice vseh članov družine. Ko pa ste že tu, pa predlagamo, da poskusite njihovo domačo pašteto, prekmursko šunko in domača vina in domači grozdni sok.

Degustacija domačih paštet, prekmurske šunke ter okusnih domačih vin in sokov na posestvu Passero v Tešanovcih, Pomurje
Sladkanje z okusnimi pralineji in čokoladami Čokoladnice Passero, Pomurje 

5. Ogled plavajočega Mlina na Muri

Priznajte, da ste ob tem pomislili na pesem »Rad bi živel kot mlinar na Muri«, no vsaj nam je ves čas se vrtela v glavi, ko smo stali na plavajočem mlinu, ki je sedaj muzej.  Tukaj lahko z brodom prečkate reko Muro, kot so to počeli v starih časih, v »Brežni hiši« pri mlinu pa si lahko ogledate stalno razstavo o Büjraštvu na reki Muri.   V vročih dneh se boste tukaj lahko ohladili na klopcah in ležalnikih pod drevesi, otroci bodo našli tudi nekaj igral.

Če vam čas dopušča se sprehodite po Otoku ljubezni, ki vam bo vzel eno uro. Staršem priporočamo, da otroke in sebe zaščitite pred komarji.

Ogled Mlina na Muri, Pomurje 

6. Park doživetij Križevci

Med potepanjem po Pomurju nas je prijetno presenetil Park doživetij Križevci pri Ljutomeru, park, ki temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora mehke oblike za rekreacijo, sproščanje in učenje o gozdnem ekosistemu. Na dinamičnih tematskih poligonih, prirejenih za manjše in večje mulce, smo v objemu pomirjajoče narave  z mulci uživali več kot tri ure, pa še bi lahko ostali. Kaj vse lahko počnete v parku si preberite v tem članku.

Pot izzivov, Park doživetij Križevci, Pomurje
Poligon, ki bo preizkusil vaše ravnotežje, Park doživetij Križevci, Pomurje 

7. Sprehod po Murski Soboti in pokušanje jedi v Hranilnici prekmurskih dobrot

V Murski Soboti smo se najprej ohladili in degustirali jedi butičnih domačih pridelovalcev  iz Prekmurja v Hranilnici prekmurskih dobrot, ki si deli prostore z TIC Murska Sobota, kjer dobite informacije in predloge za odkrivanje teh krajev. Po degustaciji nas je prijazna vodička peljala na sprehod po mestu. Mulci so najbolj uživali v tekanju po Soboškem parku in igranju na otroškem dvorišču za impresivnim Soboškim gradom ter opazovanju živali v ribniku poleg gradu. Ste vedeli, da je v Murski Soboti stoji edini kip, ki ga je izdelal Miki Muster? Vsekakor pa na ulici priporočajo, da ste ustavite v slaščičarni Winter, ki jo najdete čisto zraven gledališča, kjer bojda okusite najboljši sladoled v mestu.

Če se odpravite v Mursko Soboto poleti, preverite seznam dogodkov na spletni stran Visit Murska Sobota , saj poleti organizirajo veliko kulturnih in ustvarjalnih dogodkov po mestu, za vse starosti. Poleti tako organizirajo Festival ulične kulinarike – Sočna vilica, junija poteka Festival soboški dnevi, v poletih večerih na Skritem dvorišču za Hranilnico prekmurskih dobrot prirejajo poletne glasbene večere, prav tako lahko v okviru Soboškega poletja vi in mulci vsako soboto dopoldan uživate v pestrem programu na Trgu Kulture, v notranjem dvorišču Soboškega gradu organizirajo tudi letni kino, tu pa si vedno lahko ogledate tudi Pomurski muzej itd.

Domačo hranilnico prekmurskih dobrot najdete v centru Murske Sobote
Pogled na impresiven Soboški grad, Murska Sobota
Opazovanje živali v ribniku ob Soboškem gradu, Murska Sobota

8. Spuščanje po toboganih v termalnih parkih Term 3000 – Moravske toplice

Privoščili smo si tudi popoldansko kopanje v Termah 3000 – Moravske toplice. Najmanjši mulc je izkoristil notranji kotiček za najmlajše, šestletnik je dodobra zdrgnil kopalke na zunanjih in notranjih toboganih, starša pa sta uživala v plavanju v termalnih vodah in toplih ogrevanih bazenih.

Urejeno kopališče za najmlajše, Terme 3000 – Moravske toplice
Notranji kompleks bazenov v Termah 3000 – Moravske toplica
Mulce bodo v Termah 3000 – Moravske toplice najbolj razveselili številni tobogani in skakalnice za vodne vragolije

9. Lovenjakov dom (Hotel Štrk****) – bivanje pod krili štrkov

Med potepanjem po Pomurju smo spali v Hotelu Štrk, Lovenjakov dvor, ki je Prekmurje v malem, saj odseva vse lastnosti te lepe pokrajine: domačo kulinariko, nastanitve, ki kažejo na življenje v Prekmurju, gostoljubnost ljudi, štorklje na dimniku ter kmetijo, kjer domujejo raznolike živali. Še odlična izbira za bivanje z družino in majhnimi otroki, saj jih tam čaka tudi notranji in zunanji bazen,  igrišče s hutko, gugalnice itd. Vse o Lovenjakovem dvoru preberite tukaj.

Zunanji bazen pod sivkinim grmom s spriščujočo teraso, Hotel Štrk, Lovenjakov dvor
Jutranji obisk Lovenjakove kmetije, Lovenjakov dvor, Pomurje
Vhod v Lovenjakov dvor, na dimniku lahko vidite štorklje, Pomurje

Kar veliko za 3 dni, ha? Vsekakor pa je Pomurje destinacija, kjer se lahko ustavimo za par ur ali pa cel teden. Primerno pa je za obisk tudi v slabem vremenu, saj se tukaj naokoli veliko dogaja tudi pod streho. Spodaj je še nekaj predlogov, kaj obiskati, za pomoč, ko se odpravite v te kraje. 🙂

Dodatne ideje za izlet v okolici:

V Pomurje smo odšli na povabilo TIC Murska Sobota. Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.