3-dnevno potepanje po Pomurju – kaj vse smo počeli, doživeli, videli in okusili

3

Pomurje ponuja ogromno za vsakogar. In če je julija 2019 ena KZM družina obdelala že številne aktivnosti, smo ob naknadnih obiskih Pomurja dodali še nove. A še nam ostaja na seznamu. Kaj vse torej priporočamo, da si ogledate v Pomurju? večkrat po 3 dni seveda 🙂

1. Interaktivni doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru z motorik parkom

Doživljajski park Expano vas bo razveselil najprej z interaktivno in tehnološko dovršeno razstavo na temo sveta ob Muri, kjer so veliko pozornosti namenili prav vključevanju najmlajših. Zagotovo pa boste navdušeni tudi nad domišljenim športnim parkom na prostem, ki vključuje veliko otroško igrišče, največji motorik park v regiji ter vodne aktivnosti na Soboškem jezeru. Tukaj boste zlahka preživeli cel dan, lahko si sposodite tudi kolesa in se zapeljete okoli jezera do Dvorca Rakičan in opazujete njihove konje ali pa do centra Murske Sobote. Kaj vse smo počeli tu si preberite tukaj.

Razgibano otroško igrišče pred Expano paviljonom, Murska Sobota
Panolet – virtualni polet z balonom nad Pomurjem, Expano doživljajski park
Telovadba s pogledom na Soboško jezero v motorik parku Expano, Murska Sobota
S kajakom po Soboškem jezeru, PanexFun
Po ogledu Expano parka priporočamo kosilo na njihovi sončni terasi z razgledom
In eveda ne odidite brez prave prekmurske gibanice, Expano park

2. Na stolp Vinarum po razgled na 4 dežele

Razgledni stolp Vinarium v Lendavskih goricah nudi ob lepem vremenu čudovit 360° razgled na valovito vinorodno okolico, s pogledom pa lahko sežete kar do štirih pokrajin: Hrvaška, Avstrija, Madžarska in Slovenija. Na najvišjo ploščad stolpa, visokega kar 53,3 m, z unikatno arhitekturno zasnovo, se lahko povzpnete z razglednim dvigalom ali pa po 240 stopnicah. Na tleh se boste lahko okrepčali z domačimi dobrotami – priporočamo degustacijo langašev z različnimi nadevi in lokalnih lendavskih vin, najmlajši pa se bodo razveselili otroškega igrišča tik pod stolpom.             

Razgled z zgornje ploščadi stolpa Vinarium, Lendavske gorice, Pomurje
Pogled od spodaj na impresiven stolp Vinarium v Lendavskih goricah, Pomurje

3. Bukovniško jezero in pustolovski park

Če iščete adrenalin in potrebujete malce pozitivne energije, je obisk Bukovniškega jezera, najbolj prepoznavne točka občine Dobrovnik, pravšnji za vas. Adrenalin boste našli v Pustolovskem parku visoko med krošnjami bukovniškega gozda, mir in blagodejno energijo pa na energetski poti do zdravilnega Vidovega izvira. Na poti boste uživali v tisoč odtenkih zelene, otroci pa se bodo zamotili z iskanjem pravljičnih bitij, ki živijo ob Bukovniškem jezeru. Naša doživetja tukaj smo opisali tukaj. 

Sprehod okoli Bukovniškega jezera, Pomurje
Na poligonu visoko med krošnjami, Pustolovski park Bukovniško jezero

4. Podeželska čokoladnica Passero – najslajše posestvo v Pomurju

Če imate radi dobro hrano in čokolado, se morate oglasiti na posestvu Passero v Tešanovcih, kjer je ideja za čokoladico nastala tako, da je lastnik želel za rojstni dan presenetiti svojo drago z domačo čokolado. Njihovi domači recepti za čokolade in pralineje, med drugim lahko okusite tudi čokolado z okusom prekmurske gibanice, bodo zagotovo osrečile brbončice vseh članov družine. Ko pa ste že tu, pa predlagamo, da poskusite njihovo domačo pašteto, prekmursko šunko in domača vina in domači grozdni sok.

Degustacija domačih paštet, prekmurske šunke ter okusnih domačih vin in sokov na posestvu Passero v Tešanovcih, Pomurje
Sladkanje z okusnimi pralineji in čokoladami Čokoladnice Passero, Pomurje 

5. Ogled plavajočega Mlina na Muri

Priznajte, da ste ob tem pomislili na pesem »Rad bi živel kot mlinar na Muri«, no vsaj nam je ves čas se vrtela v glavi, ko smo stali na plavajočem mlinu, ki je sedaj muzej.  Tukaj lahko z brodom prečkate reko Muro, kot so to počeli v starih časih, v »Brežni hiši« pri mlinu pa si lahko ogledate stalno razstavo o Büjraštvu na reki Muri.   V vročih dneh se boste tukaj lahko ohladili na klopcah in ležalnikih pod drevesi, otroci bodo našli tudi nekaj igral.

Če vam čas dopušča se sprehodite po Otoku ljubezni, ki vam bo vzel eno uro. Staršem priporočamo, da otroke in sebe zaščitite pred komarji.

Ogled Mlina na Muri, Pomurje 

6. Park doživetij Križevci

Med potepanjem po Pomurju nas je prijetno presenetil Park doživetij Križevci pri Ljutomeru, park, ki temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora mehke oblike za rekreacijo, sproščanje in učenje o gozdnem ekosistemu. Na dinamičnih tematskih poligonih, prirejenih za manjše in večje mulce, smo v objemu pomirjajoče narave  z mulci uživali več kot tri ure, pa še bi lahko ostali. Kaj vse lahko počnete v parku si preberite v tem članku.

Pot izzivov, Park doživetij Križevci, Pomurje
Poligon, ki bo preizkusil vaše ravnotežje, Park doživetij Križevci, Pomurje 
Čutna pot v parku Križevci

Ko boste z otroki porabili energijo v Parku Križevci, se le ustavite tudi v sosednji Gostilni Zorko. Odlična kulinarika, iskreno gostoljubje, pa še ljutomerske kasače imajo pri hiši, kar bo razveselilo vsakega mulca:)

Gostilna Zorko, Križevci

7. Sprehod po Murski Soboti in pokušanje jedi v Hranilnici prekmurskih dobrot

V Murski Soboti smo se najprej ohladili in degustirali jedi butičnih domačih pridelovalcev  iz Prekmurja v Hranilnici prekmurskih dobrot, ki si deli prostore z TIC Murska Sobota, kjer dobite informacije in predloge za odkrivanje teh krajev. Po degustaciji nas je prijazna vodička peljala na sprehod po mestu. Mulci so najbolj uživali v tekanju po Soboškem parku in igranju na otroškem dvorišču za impresivnim Soboškim gradom ter opazovanju živali v ribniku poleg gradu. Ste vedeli, da je v Murski Soboti stoji edini kip, ki ga je izdelal Miki Muster? Vsekakor pa na ulici priporočajo, da ste ustavite v slaščičarni Winter, ki jo najdete čisto zraven gledališča, kjer bojda okusite najboljši sladoled v mestu.

Če se odpravite v Mursko Soboto poleti, preverite seznam dogodkov na spletni stran Visit Murska Sobota , saj poleti organizirajo veliko kulturnih in ustvarjalnih dogodkov po mestu, za vse starosti. Poleti tako organizirajo Festival ulične kulinarike – Sočna vilica, junija poteka Festival soboški dnevi, v poletih večerih na Skritem dvorišču za Hranilnico prekmurskih dobrot prirejajo poletne glasbene večere, prav tako lahko v okviru Soboškega poletja vi in mulci vsako soboto dopoldan uživate v pestrem programu na Trgu Kulture, v notranjem dvorišču Soboškega gradu organizirajo tudi letni kino, tu pa si vedno lahko ogledate tudi Pomurski muzej itd.

Domačo hranilnico prekmurskih dobrot najdete v centru Murske Sobote
Pogled na impresiven Soboški grad, Murska Sobota
Opazovanje živali v ribniku ob Soboškem gradu, Murska Sobota

8. Spuščanje po toboganih v termalnih parkih Term 3000 – Moravske toplice

Privoščili smo si tudi popoldansko kopanje v Termah 3000 – Moravske toplice. Najmanjši mulc je izkoristil notranji kotiček za najmlajše, šestletnik je dodobra zdrgnil kopalke na zunanjih in notranjih toboganih, starša pa sta uživala v plavanju v termalnih vodah in toplih ogrevanih bazenih.

Urejeno kopališče za najmlajše, Terme 3000 – Moravske toplice

Notranji kompleks bazenov v Termah 3000 – Moravske toplica
Mulce bodo v Termah 3000 – Moravske toplice najbolj razveselili številni tobogani in skakalnice za vodne vragolije

9. Dvorec Rakičan in jahanje konjev, Murska Sobota

Na obrobju Murske Sobote vas bo navdušil Dvorec Rakičan, kjer vam kavo postrežejo na terasi s pogledom na konje. Ob prihodu si lahko z otroki ogledate konjušnico, otroci se po predhodnem dogovoru lahko vključijo v poni urice, na koncu pa jih še čaka zabava na lesenih igralih ob dvorcu.

Ogled konjušnice v Dvorcu Rakičan
Ustvarjalne urice, Dvorec Rakičan
Urice jahanja za otroke, Dvorec Rakičan
Čudovito igrišče s pogledom na konje in Dvorec Rakičan
Čudovito igrišče s pogledom na konje in Dvorec Rakičan

10. Ocean Orchids, Dobrovnik

Če ste v Pomurju, ne izpustite ogleda tropskega vrta Ocean Orchids, kjer si boste spočili oči ob pogledu na tisoče troskih rastlin in uživali v tropski divjini. Pred vrtom pa na otroke zopet čaka igrišče, kjer bodo pokurili odvečno energijo, vi pa se v miru lahko osvežite v lokalu poleg njega. Ogled vrta traja približno 15min.

Igrišče pred Ocean Orchids
Tropski vrt – Ocean Orchids
Obvezna slika v orhidejah, Ocean Orchids

11. Druženje z alpakami na kmetiji Mali raj

Če obožujete živali, tako kot mi, toplo priporočamo obisk kmetije Mali raj (potrebna predhodna najava!), kjer se lahko podružite z živalmi, predvsem z izjemno prijaznimi alpakami. Trenutno jih na kmetiji prebival kar 16. Poleg alpak pa prijazni lastniki razkažejo tudi druge živali – koze in molžo, kokosi, ovce, pujske,… Na kmetiji je mogoče kupiti tudi mlečne izdelke iz kozjega mleka ali prespati.

Hranjenje alpak na kmetiji Mali raj
Radovednice 🙂

12. Družinski doživljajski park Vulkanija

Na Goričkem, kjer je nekoč bruhal vulkan, se nahaja družinski doživljajski park Vulkanija. Slednje je odlična izbira za deževne dni, a ga je vredno obiskati ob vsakem vremenu. Celotna družina bo spoznala veliko novega o vulkanih in delovanju enega na Goričke. Skozi celotno zgodbo pa nas popelje krtek Oli, ki je dobil ime po olivinu, kristalu, ki je značilen za to območje. Priporočamo tudi, da izlet zaključite s panoramsko vožnjo z vlakcem, kjer se med drugim ustavite v nekdanjem kamnolomu in preizkusite v iskanju olivina.

S krtkom Olijem ob vhodu v Vulkanijo
Zanimivo tudi za skoraj 3-letnike.

13. Radenci in Kapelski vrh

Radenci so vsem dobro poznan zdraviliški kraj z eno izmed najbogatejših in najkakovostnejših slatinskih območij v Sloveniji. Radenci so tudi znani po priljubljeni in svetovno znani mineralni vodi, z imenom Radenska.

Nedolgo nazaj so v mestnem parku uredili čudovit mini golf, kjer boste z otroki uživali v igri v objemu dreves, po koncu pa se sprehodite še do Termalnega izvira Radenske.

Mini golf Radenci
Čudovito igrišče v objemu dreves mestnega parka, Radenci
Izvir termalne vode, Radenci

Predno se odpravite naprej, pa se zapeljite še na Kapelski vrh, kjer v Vinski fontani Kapela uživajte v pokušinah vina z razgledom na Radgonsko – Kapelske gorice.

Vinska fontana Kapela, Radgonsko – Kapelske gorice
Pokušina lokalnih vin z razgledom, Vinska fontana Kapela

14. Ljutomer

V Prlekiji, kot delu Pomurja, priporočamo, da se ustavite v Ljutomeru, ki ima zelo zanimivo mestno jedro, ki ga sestavljajo 4 trgi: Stari, Miklošičev, Glavni in Babičev.

Miklošičev trg, Ljutomer

Vsaj pol dneva je vredno nameniti ogledu mestnega muzeja z zgodovino Pomurja, ki vključuje tudi del o Karolu Grossmanu, pionirju slovenskega filma. V neposredni bližini muzeja je tudi trgovina z lokalnimi ponudniki, kjer bo zagotovo našel vsak zase kakšen dober kulinarični priboljšek. Za sproščeno raziskovanje mesta in njegovih znamenitosti priporočamo učno pot “S Tinkom po Ljutomeru”. Za lažje sledenje v TIC Ljutomer prejmete istoimensko knjižico, ki skozi zgodbico o konjičku Tinku in čebelici Špeli popelje obiskovalca skozi vse znamenitosti.

Osrednji trg v Ljutomeru.
Mestni muzej
Trgovina z lokalnimi ponudniki.
Knjižica S Tinkom po Ljutomeru

V bližini centra se nahaja tudi Lončarstvo Žuman, ki poleg ogleda in prodaje lončenih izdelkov omogoča tudi prikaz lončarstva in delavnice za otroke.

Delavnica lončarstva, Ljutomer

Prlekija pa velja tudi za zibelko kasaškega športa v Sloveniji. Leta 1974 so bile v Ljutomeru prve konjske dirke na Slovenskem, kasaško društvo Ljutomer pa je 2. najstarejši kasaški klub v Evropi (takoj za Dunajem). Bogata zgodovina ljutomerskega kasača je zbrana v muzeju Ljutomerski kasač, ki je umeščen v sklop dirkališča in hlevov ljutomerskega hipodroma.

Skozi mestni park do hipdroma, Ljutomer
Muzej Ljutomerski kasač, Ljutomer

Kaj vse lahko doživite v Ljutomeru in Prlekiji, pa si preberite v našem članku “Družinski vkend v Prlekiji“.

15. Jeruzalem

Nedaleč stran od Ljutomera se nahaja vinorodno območje Jeruzalem, ki mu je dobro nameniti vsaj pol dneva. Gre ta značilno pokrajino hribčkov, poraslih s trtami, kar omogoča krasne pohode in čudovite razglede na vse smeri. V Jeruzalemu tudi priporočamo ogled cerkvice in poslušanje razlage o nastanku Jeruzalema ter najbolj znanega vina za to območje – šipona.

  • Priporočamo 6,5km Vinsko krožno pot (Jeruzalem- Svetinje- Jeruzalem), ki nudi čudovite razglede ter dobre postojanke:).
  • Priporočamo postanek v izletniško vinogradniški kmetiji Ratek, kjer premami vonj po domači kuhinji, ponujajo pa tudi odlična vina.
  • Predlagamo, da ogled zaključite v eni izmed gostiln v bližini – mi smo bili v gostišču Brenholc in lahko pohvalimo tako prehrano kot okolico z otroškimi igrali in čudovitimi razgledi.
Cerkev Žalostne Matere Božje, Jeruzalem
Podoba žalostne Matere Božje stoji na glavnem oltarju- prinesli naj bi jo romarji iz Jeruzalema v 13. stoletju
Jeruzalemske terase
Jutranji pogled na Jeruzalemske gorice
Kmetija Ratek

16. Bioterme Mala nedelja

Odlično sprostitev v termalnih bazenih nudijo Bioterme. Nas so navdušile z lepo urejenimi zunanjimi bazeni, ki smo jih imeli po nekoliko slabšem vremenu popoldne skorajda zase ter res ogromno zunanjo površino z otroškimi igrali, ležalniki in zadosti sence. Piko na i sicer super hotelskemu kompleksu pa dodajo glamping šotori in vile. Ta del se nahaja malenkost odmaknjen od hotelskega kompleksa in ločen s posebno kartico. Glamping vas ima tudi svoj biološki bazen (lep, hladnejša voda, a super za osvežitev na vroč poletni dan), vile pa imajo tudi svojo kad na terasi. Popolna sprostitev je zagotovljena!

Biološki bazen v glamping vasici.
Zunanji bazeni kot del hotelskega kompleksa.

17. Terme Banovci

Ko ste v Prlekiji, vsekakor skočite za nekaj ur v Terme Banovci. Banovski termalni vrelec je dediščina nekdanjega Panonskega morja. Voda, bogata s fluoridom, privre na dan iz globine 1700 m, in pripomore k dobremu počutju.

V zadnjem letu so jih tudi lepo obnovili, še nekaj dela pa je pred njimi. V notranjih bazenih boste našli tudi novi mini bazen za najmlajše, najlepše pa je v zunanjih bazenih, kjer ima termalna voda res prijetnih 36 -38 stopinj ter veliko vodnih masažnih kotičkov.

Če boste terme obiskali v poletnih mesecih, pa bodo otroci seveda uživali na zunanjih toboganih 🙂

Zunanji otroški bazen ter tobogani, Terme Banovci
Zunanji bazeni s številnimi masažnimi kotički, Terme Banovci
Novi notranji otroški bazen, Terme Banovci
Prenovljeni notranji bazeni, Terme Banovci 

18. Ranč Jureš

Ranč Jureš se nahaja v središču idilične vasice Babinci, v središču Prlekije. Več kot 200 let stara kmečka hiša, ki je danes last družine Jureš, je bila nekoč domačija vplivne prleške družine Sagaj. S pomočjo močne volje, veliko mere krativnosti, ljubezni ter s pridnimi rokami so jo obnovili in spremenili v ranč, kjer gostom nudijo 2 rustikalno opremljena apartmaja in drevesno hišico. Za zunanje goste pa je celo leto na voljo tudi najem njihovega čudoviti welness Na dvorišču.

Ne pozabite naročiti košarice lokalnih dobrot za zajtrk 🙂

Rustikalno opremljeni apartmaji na Ranču Jureš
Drevesna hišica, Ranč Jureš
Piknik košarica dobrot za zajtrk, Ranč Jureš

V toplejših dneh bodo otroci skakali po prostorni travnati površini pred hišo, se igrali v “igralnici” v skednju, se okopali v zunanjem bazenu, najbolj veseli bodo pa njihovih ljutomerskih kasačev, ki se čez dan pasejo pred domačijo. Najamete lahko tudi kolesa.

V primeru slabega vremena pa je znotraj objekta na voljo skupni prostor za druženje z namiznim nogometom, pikadom in biljardom.

Ranč Jureš, Babinci
Zunanji skedenj, kjer se skrivajo raznolike igre za otroke, Ranč Jureš
Mulci bodo lahko božali njihove plemenite ljutomerske kasače, Ranč Jureš
200 let stara domačija je polna prelepih detajlov, ki so obnovljeni z ljubeznijo ter lastnimi rokami, Ranč Jureš

Mi smo se pri njih resnično počutili kot doma. Našo oceno si preberite tukaj.

19. Lovenjakov dom (Hotel Štrk****) – bivanje pod krili štrkov

Med potepanjem po Pomurju smo spali v Hotelu Štrk, Lovenjakov dvor, ki je Prekmurje v malem, saj odseva vse lastnosti te lepe pokrajine: domačo kulinariko, nastanitve, ki kažejo na življenje v Prekmurju, gostoljubnost ljudi, štorklje na dimniku ter kmetijo, kjer domujejo raznolike živali. Še odlična izbira za bivanje z družino in majhnimi otroki, saj jih tam čaka tudi notranji in zunanji bazen,  igrišče s hutko, gugalnice itd. Vse o Lovenjakovem dvoru preberite tukaj.

Zunanji bazen pod sivkinim grmom s spriščujočo teraso, Hotel Štrk, Lovenjakov dvor
Jutranji obisk Lovenjakove kmetije, Lovenjakov dvor, Pomurje
Vhod v Lovenjakov dvor, na dimniku lahko vidite štorklje, Pomurje

20. Razpršeni hotel Vinarium, vila Idila, Lendava

Ob našem drugem obisku Pomurja smo bivali v razpršenem hotelu Vinarium, natančneje v Vili Idili. Hiška – zidanica v Lendavskih Goricah je primerna od 4-6 oseb in ima vse, kar potrebujete za družinski ali romantičen pobeg v dvoje 🙂 – krasno lego, dih jemajoče razglede na vse strani, vso opremo tudi za majhne otroke, popolnoma opremljeno kuhinjo z osnovnimi živili in nadprijazno lastnico, ki nam je pripravila dobrodošlico v obliki tradicionalnega slovenskega zajtrka, zakurila lončeno peč, mulcema pa povedala vse lokalne legende in zgodbe. Toplo priporočamo!

Osredni prostr Vile Idile
Krasni razgledi in še lepši sončni zagodi na terasi

21. Turistična kmetija Frank Ozmec

Turistična kmetija Frank Ozmec v okolici Ljutomera bo navdušila predvsem s preprostostjo, stikom z naravo in dobrih okusih. Primerna je predvsem za tiste, ki ne iščejo nadgradenj turistične ponudbe v obliki bazena, wellnessa in podobnega, bodo pa zagotovo nagrajeni s pristnimi človeškimi odnosi in lepimi razgledi na vinograde.

Vsekakor pa je Pomurje destinacija, kjer se lahko ustavimo za par ur ali pa cel teden. Primerno pa je za obisk tudi v slabem vremenu, saj se tukaj naokoli veliko dogaja tudi pod streho. Spodaj je še nekaj predlogov, kaj obiskati, za pomoč, ko se odpravite v te kraje. 🙂

Dodatne ideje za izlet v okolici:

V Pomurje smo odšli na povabilo TIC Murska Sobota. Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.