25 idej za družinski zimski izlet z otroki

2

Pozimi, ko so dnevi kratki je še posebej pomembno, da izkoristimo sončen vikend in se vsi skupaj naužijemo naravnega vitamina D. Zbrali smo nekaj idej tako za tiste, ki se na lep zimski dan radi odpravijo na sneg, pa tudi za vse tiste, ki se mu raje izognejo.

Če pa se želite snegu izogniti, potem bo Primorski konec idealen za vaš izlet z mulci. Preverite le, če ne piha burja. Tukaj je nekaj zanimivih izletov za vas na Primorskem in okolici:

PRIMORSKA

1. Kokoška – skok na Kras po prečudovit izlet – privoščite si sproščujoč sprehod po čudoviti Kraški pokrajini do koče na Kokoški in se ogrejte z njihovo domačo joto..

SubstandardFullSizeRender (2)
Na vrhu Kokoške se boste lahko okrepčali in naigrali

2. Teranova krožna pot in Pepin kraški vrt – v objemu Krasa vas čaka krajša krožna pot, ob kateri ne manjka ponudnikov domačih kraških dobrot.

FullSizeRender_2
Teranova krožna pot, Kras

3. Po Rilkejevi poti do Devinskega gradu – samo par kilometrov čez Italijansko mejo vas čaka čudovita pot nad morjem, ki vas popelje do pravljičnega gradu.

pogled na Divino
Rilkejeva pot, v ozadju Divinski grad

4. Škocjanski zatok – urbano in divje v enem –  močvirje, gnezditveni otočki, kanali, pestrost živalskih vrst, posebna arhitektura, zlivanja različnih tipov okolja – zanimivo in poučno za mulčke in starše.

5. Piranski akvarij in najboljši istrski fuži s tartufi – hiter izlet na slovensko obalo je vedno odlična ideja, tudi v zimskem času. Preverite le, da ni ob morju megle ali burje. Oboje zna biti zelo neprijetno in v zimskem času sta oba pojava lahko pogosta.

6. Družinsko na Vremščico – neokrnjena narava in čudovit razgled! Primerno za izkušenejše pohodnike z mulci.

Če ni snega do nižin, priporočamo da obiščete tudi naslednje izletniške točke in se naužijete svežega zraka:

LJUBLJANA Z OKOLICO

7. Potepanje po Polhograjskem hribovju – Sv. Jakob nad Katarino – priljubljena izletniška točka za pobeg pred Ljubljansko meglo.

Lahko pa izberete tudi drugačno pot in se do Katarine odpravite od Slavkovega doma, čez Jeterbeng.

8. Sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu – Vzpon na Križno goro (Škofja Loka) je priljubljen izlet, predlagamo pa vam, da se z mulcem raje odpravite na 1 urni, slikovit sprehod po križnogorskem slemenu (od cerkve Sv. Križa do cerkve Sv. Gabrijela).

9. Menina planina – z mulci po čudoviti planoti – Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nagradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike, ki so pozimi sicer prazni, so pa zato lepo obsijani z zimskim soncem.

IMG_4194
Razgled na megleno Ljubljansko kotlino iz Sv. Jakoba

10. Podpeško jezero in po razgled na Sv. Ano – če v Ljubljani ni megle, se lahko odpravite na hiter izlet do sv. Ane in se spotoma ustavite še na Podpeškem jezeru.

11. Z vozičkom ali poganjalčkom po parku Brdo – če vaš mulc potrebuje očiščene asfaltirane površine za voziček ali poganjalčka, je park Brdo odlična izbira za zimski sprehod.

DOLENJSKA IN KOZJANSKO

12. 4 razlogi zakaj bi vsaka družina mogla obiskati turistično vas Pristava na Dolenjskem -edinstvena vasica nudi zabavo za otroke tudi pozimi.

13. Lavričeva koča na Gradišču – lepo presenečenje v bližini Dolenjskih hribov – še en krasen izlet za pobeg iz meglenih zimskih kotlin.

Razgled na dolino iz Lavričeve koče, Gradišče

14. Polževo – po sledeh višnjanskega polža – Sončen dan lahko izkoristite za odkrivanje legende o višnjanskem polžu, raziskovanju Gozdne učne poti ter vragolije na Polževem. Če je na Polževem sneg, pa ne pozabite na sanke in smuči.

15. Nikoli nismo prestari za pravljice z mulcem v Koči pri čarovnici  -pravljice v čudovitem gozdu in otroška domišljija so primerne tudi za zimske dni.

16. Grešna Gorica – kmečki turizem po meri mulca takoj čez mejo – odlična hrana in narava tudi pozimi.

ŠTAJERSKA

17. Vikend pobeg z mulcem med valovite Slovenske gorice – majhna verjetnost snega, a velika verjetnost sproščujoče narave in pristne domače hrane.

2013-10-15 09.55.30
Spoznavanje narave v Slovenskih goricah

18. Z mulcem na vrh, jezero in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah

19. Rogatec – kjer z mulci doživite in okusite dediščino – Rogatec, stisnjen med Donačko goro in reko Sotlo, je že od nekdaj privlačil človeka in tudi ohranil dragocene zgodbe, ki sta jih skozi tisočletja zapisovala narava in kultura tukajšnjih prebivalcev.

GORENJSKA

Če nas sneg preseneti do nižin je sankanje in smučanje zagotovo najboljša zabava za celo družino. Več o sankališčih, ki smo jih preskusili, preberite v članku.

20 idej kam z mulci na sankanje

20. Zimske radosti z otroki – izlet do jezera Jasna in Kranjske Gore – drsanje, kepanje, lep razgled… jezero Jasna je še posebej čarobno v zimskem času

Plezanje in smučanje po “gori snega” je zagotovoljena zabava (Kranjska gora, Slovenija)
Plezanje in smučanje po “gori snega” je zagotovoljena zabava (Kranjska gora, Slovenija)

21. Blejska koča – z mulci v osrčje Pokljuških vršacev – pozimi je lahko dostopna za sprehod do koče, pogumni, pa se lahko v dolino vrnejo kar s sankami.

22. Če ste ljubitelji gora, ne glede na vreme, je zanimiv tudi zimski pohod na Veliko planino.

23. Sv. Peter nad Begunjami: z mulci po poteh Avsenikov – Kaj pa če bi se z mulci sprehodili do razgledne točke in si ogledali Blejsko jezero iz ptičje perspektive?

24. Mogoče lahko to zimo pustite avto doma in se na izlet odpravite z vlakom do Lesc in naprej do kampa Šobec.

25. Da se izognete gneči okrog Bleda, pa vam priporočamo, da zavijete proti Ribnem in se sprehodite ob Savi Bohinjki.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z našimi družinami. Za več informacij o izletih nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si