20 idej za družinske izlete iz Vremskega Britofa

0
Ena od kolesarskih postojank pri izlivu Soče, družinski oddih

Odkrili smo idilično lokacijo za odkrivanje Notranjske in Primorske. Slučajno nas je za podaljšan velikonočni vikend zaneslo v Vremski Britof. Lokacije sicer verjetno še niste zasledili na zemljevidu, a je strateško zelo dobro postavljena v osrčje Krasa in namenjena za raziskovanje najrazličnejših destinacij.

Na napovedan sončni podaljšan vikend, smo le težko našli nastanitev na Obali, predvsem za dve družini skupaj, vseeno pa nas je mikalo raziskovanje narave peš in na kolesih. Slučajno smo tako v Vremskem Britofu odkrili apartmaje, kjer sta nam prijazna gostitelja postregla s kopico nasvetov za izlete. Bližnje in daljne kraje dobro poznata, saj imata tudi pohodniško in kolesarsko agencijo. Izposojo in servis koles ponujata tudi doma, tako navadnih, kot električnih, kar precej olajša pakiranje stvari. Prav tako se nam zdi lokacija odlična za vse letne čase in vremenske razmere, saj se v bližini nahaja kar nekaj znamenitosti, kjer lahko ure in dneve prebijemo tudi v deževnem vremenu.

Namestitev: V Vremskem Britofu smo bili mi nastanjeni v apartmajih Domačija Jankovi – z idealno zgodnjo mansardo, več kot primerno za dve družini z majhnimi otroci. Dve ločeni spalnici, velik skupni dnevni prostor, velika in dobro opremljena kuhinja, jedilnica, skupni prostor – naša igralnica z ležišči za najmlajše in dve ločeni kopalnici sta predstavljali pravi luksuz, še večji kot doma;). Pred stavbo je prijetna zunanja senčna terasa in zelenica. Nedaleč stran od nastanitve je vaški športni center z igrali in ograjenim nogometnim in košarkaškim igriščem, ki najmlajšim ponuja nemalo možnosti za varna športna udejstvovanja (poleg iger z žogo tudi varno rekreacijo na velikih in malih koleščkih – rolarji, kotalke, skiroji, kolesa).  Odrasli si lahko medtem v vaškem baru privoščijo kavo in druge napitke.

Vedno aktualna vaška igrala v Vremskem Britofu, družinski oddih
Ograjeno vaško igrišče v Vremskem Britofu, družinski oddih

20 predlogov kam iz Vremskega Britofa oz. kaj smo, bi ali še bomo v bližini raziskali:

1. Kanjon reke Reke

Prvič smo raziskali kanjon ob reki Reki do Škocijana in Škocijanskih jam. Pot je bila simpatična, sprva asfaltna skozi vas, nato pa smo pred kamnitim Škofeljskim mostom  krenili desno na makadamsko cesto in kasneje označeno pešpot. Ta nas ves čas vodi ob vodi, mimo ruševin Dujčevega mlina ter malo navkreber do ruševin gradu Školj, primernega za iskanje zakladov. Od gradu pot zopet vodi navzdol do reke in naravnega odbojkarskega igrišča, ki so ga domačini dobro opremili in zavarovali z zaščitnimi ograjami, kar prav pride pri igri z žogo tudi za najmlajše. V bližnjih tolmunih so uredili tudi skakalnice za osvežitev v vodi v poletnih mesecih, ob poti pa nahajajo skrite peščene in kamnite plaže. Dostop do njih zahteven, saj so pot klub dvema vzponoma samostojno premagali 3, 4, 5 in 6 letnik. Ker pa je pot na nekaterim mestih ozka in strma, smo jim bili odrasli tik za petami. Hodili smo dobri dve uri z kar nekaj zanimivimi postanki na poti.

Pogled v Škocjanske jame iz pešpoti ob reki Reki
Skrivnostni kanjon reke Reke, družinski oddih

2. Grad Školj

Obiskali smo ga peš iz Vremskega Britofa, a se v njegovo bližino lahko tudi pripeljemo ali se odpravimo po kateri od označenih poti npr. po Poti vodnih zakladov (12 km) ali poti Od živine do divjadi, ki je 7 km dolga krožna pot.

Grad Školj, družinski oddih
Ruševine gradu Školj, družinski oddih
Ena od označenih poti pri gradu Školj, družinski oddih

3. Škocijan in krožna učna pot Škocijan

Simpatična vasica s krožno potjo (2km) in mnogimi zanimivimi kotički za raziskovanje.

Škocijan, družinski oddih
V Škocijanu se najde veliko zanimivih kotičkov za raziskovanje, družinski oddih
Igrala v Škocijanu, družinski oddih
Kanjon reke Reke in v ozadju grad Školj, družinski oddih
Krožna učna pot v Škocijanu, družinski oddih

4. Park Škocijanske jame

Čeprav so Škocijanske jame UNESCO čudo sveta, je bilo vreme prelepo za njihov obisk. Na srečo smo jih pred časom že obiskali, zato jih toplo priporočamo za deževne dni.

5. Divaška jama

Tudi obisk Divaške jame smo izpustili zaradi sončnega vremena, čeprav so nam bili pripravljeni ponuditi privatno vodenje za dve družini. Za ogled se predčasno najavite na telefonski številki 031522785.

6. Jama pri Trstu oz. Briška jama

Briška jama je sicer čez mejo, a s slovenskim vodenjem in predhodni najavi jo priporočamo za obisk. Za mulce bo zanimiv že traktor-avtobus do vhoda v jamo.

7. Kobilarna Lipica

Vedno aktualna za male in velike ljubitelje konj. V Pivški dolini je tudi nekaj drugih konjeniških klubov.

Lipica, družinski oddih

8. Izliv reke Soče (Isola della Cona) z divjimi konji 

V tukajšnjem informacijskem centru radi tudi prespimo in tako izkoristimo oglede rezervata tudi ob sončnih vzhodih in zahodih. Otroci imajo veliko dela z raziskovanjem narave, kukanjem skozi opazovalnice, oprezanjem za konji in igrali. Ob predčasni najavi je tam možno tudi jahanje.

Informacijski center in nastanitveni objekt z igrali ob izlivu Soče, družinski oddih
Izliv reke Soče, družunski oddih
Ob ogradi s konji na izlivu Soče, družinski oddih
Sončni vzhod na izlivu Soče, družinski oddih
Ob pešpoti je ogromno opazovalnic, družinski oddih

9. Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Obisk kateregakoli od 17 presihajočih jezer v Pivški dolini je vedno navdušujoč, a niso vedno vsa polna vode, kar daje še poseben čar njihovemu raziskovanju.

10. Park Vojaške Zgodovine (Pivka)

O doživetju si preberite Kamzmulcem članek 🙂

11. Klivniško jezero in jezero Mola pri Ilirski Bistrici

12. Grad in Vas Prem v Ilirski Bistrici

13. Naravni in Botanični rezervat Snežnik in Volovja Reber

Za raziskovanje okolice si lahko vzamete več dni ali pa se le povzpnete na vrh Snežnika. Skriti zakladi so za vsakim vogalom, le odkriti jih moramo.

Botanični in naravni rezervat Snežnik, družinski oddih
Najden zaklad na Snežniku, družinski oddih
V iskanju zaklada pod Snežnikom, družinski oddih
Zaklad pod vrhom Snežnika, družinski oddih

14. Vzponi na bližje vrhove

Na primer na Kamzmulcem priljubljeno Kokoško (670mnv,), Slavnik (1029mnv) ali Vremščico (1026mnv), ki je tudi super lokacija za spuščanje zmajev.

15. Kulturne poti v bližini

Iz Vremskega Britofa lahko prehodite vsaj del Magajnove poti na Vremščico (14 km, krožna) ali pa se zapeljete v Sežano na Kosovelovo pot (iz Sežane do Tomaja, 7km).

16. Gozdne učne poti

Poleg že omenjene učne poti Škocijan, je v Divači tudi Krasolovno naravoslovna učna pot Divaški kras, ki vas pripelje do Divaške jame (4,8 km) in v Sežani gozdna učna pot Na Goliče – 3 km.

17. Obisk slovenske obale, kolesarjenje od Kopra do Izole

Kolesarska promenada od Kopra do Izole, družinski oddih

 18. Dolina Glinščice

Preden izgradijo drugi tir, je dolino Glinščice še smiselno obiskat in prekolesarit.

19. Kraški rob

Kraški rob označuje pokrajino, kjer se kraška planota s strmim, tektonsko večkrat pretrganim robom, prevesi v flišno pokrajino Istre. Vredno obiska.

20. Ušesa Krasa

Simpatična destinacija, ki ponuja mnogo raziskovanja za velike in male otroke.

Prispevek je spisala Nina, mama dvema energičnema mulkama. Je učiteljica biologije pa tudi raziskovalka velikih zveri, zato so njeni izleti in potovanja predvsem raziskovanje narave in lepot. Za več informacij pišite v komentar ali na info@kamzmulcem.si.