2 dni v objemu mogočnih samostanov Meteore, Grčija

0
Prečudovota Meteora naj bo na vaši listi ogleda, v kolikor se do Grčije odpravljate z avtomobilom

Magična Meteora v Grčiji je bila na najini bucket listi že leta. Vendar se nam je na poti proti Grčiji vedno nekako “izmuznila”:) Tokratni 3 tedenski poletni roadtrip z avtodomom do Peloponeza, pa nam je dal možnost preživeti nekaj dni med temi čudovitimi skalami, ki so prepletene s kulturo, naravno lepoto in človeško roko.

Meteora je ime za svetovno znane grške samostane, zgrajene na mogočnih skalah. Veter in vodna erozija sta oblikovala te dih jemajoče skale tako, da je dostop do samostanov zahteven. Kar pa ne pomeni, da obisk z otroki ni mogoč. Celo nasprotno- zaradi super organizacije prevozov, urejenih cest ter zgrajenih stopnic do samih samostanov, bo obisk Meteore nepozabno doživetje za celo družino.

Razglednica z Meteore, Grčija

Destinacija: Meteora, Grčija

Čas potovanja: julij 2019

Časovna razlika: Grčija + 1 ura v primerjavi s Slovenijo

Dnevi na potovanju: 20 dni, od tega 2 nočitvi pri Meteori

Starost otroka: 2 otroka – 7 let in 1 leto

Primerno za otroke: vseh starosti

Nastanitev: najet avtodom preko Hiša na kolesih in spanje v nam najlepšem kampu na roadtripu – Camping Vrachos Kastraki.

Naša rezidenca v Camping Vrachos Kastraki
Kjer bo otroke in vas najbolj navdušil bazen:) Vrachos Kastraki

Preberite si tudi naše nasvete, če se (prvič) z družino odpravljate z avtodomom

Obisk Meteore z otroki

Visoko na skalah boste našli ortodoksne samostane Meteore, zgrajene z lastnimi rokami menihov, ki so želeli ubežati turškim okupatorjem. Na mogočnih skalah so našli odlično in varno zatočišče. Izmed nekdanjih 24 samostanov je danes delujočih še 6, katere lahko tudi obiščete. Ostali so zaprti ali pa ostali le še kot ruševine.

Meteora z otroki

Beseda Meteora pomeni “lebdeti” in v zimskih mesecih lahko občudujete vrhove skal nad meglo, ki se vije v dolini. Od leta 1988 je bila Meteora dodana pod Unesco zaščito. Enkrat, ko boste obiskali ta kraj, boste razumeli zakaj:)

Samostani so bili zgrajeni v času, ko stopnice ali dvigala še niso obstajali. Gradbeni material so na skale dvigovali s sistemov košar in tako je proces gradnje trajal dolgo časa. Vse je bilo grajeno ročno in menihi so hodili gor in dol po ozkih poteh, s pomočjo lestev in vrvi.

Sedaj so zaradi ogleda in turizma na voljo stopnice, ki vas privedejo do samostanov, še vedno pa so poti ozke, strme in z veliko stopnicami, tako da je ogled samostanov neprimeren za vozičke, se jih da pa vsekakor ogledati tudi z mlajšimi otroki (mi smo imeli malčico v nosilki).

Do nekaterih samostanov vodijo stme stopnice , Meteora z otroki

Kje prespati, če obiščete Meteoro z otroki

Meteoro lahko obiščete z dveh izhodiščnih točk.

  • Prva je mirna vasica Kastraki, kjer je na voljo nekaj hotelov in restavracij. Mi smo prenočili v nam najlepšem, prijaznem in mirnem Camping Vrachos Kastraki, ki se nahaja na koncu vasi. Tukaj so Slovenci kar redni gostje, v kampu pa vas bo pozdravila srčna grška družina. Velik in razpotegnjen kamp nudi veliko prostora za klasično kampiranje, avtodome ter prikolice. Imajo svojo restavracijo, kjer smo mi jedli eno boljših pristnih grških kulinarik na celotnem roadtripu, vedno čiste sanitarije, majhno trgovinico poleg recepcije in kar je najboljše – imajo (topel) bazen z najlepšim razgledom:) Otroke boste težko prepričali, da ga zapustijo. Najlepši čas preživljanja v bazenu ali le posedanja ob njem, pa je v času sončnega zahoda, ko se skale obarvajo v zlato barvo. Nam je bila ta namestitev pika na i obiska Meteore in zagotovo se še vrnemo. Pa še naš večji mulc je hitro našel svojo družbo in tam preživel (po njegovem mnenju) najlepše dni na potovanju.
Najbolj srčna družina na našem 3 tedenskem roadtripu, Camping Vrachos Kastraki
Prostoren kamp Vrachos Kastraki, Meteora z otroki
Prostoren kamp Vrachos Kastraki, Meteora z otroki
Žar z razgledom, Camping Vrachos Kastraki, Meteora z otroki
Restavracija v Camping Vrachos Kastraki, Meteora z otroki
Ena boljših grških večerij na poti, Camping Vrachos Kastraki
Zahajajoče sonce v Vrachos Kastraki, Meteora z otroki
  • Druga možnost izhodišča je (bolj živahno) mesto Kalambaka, kjer so na voljo hoteli, hostli ter apartmaji. Mesto nudi tudi nekaj živahnih ulic in trgov s trgovinami in restavracijami, supermarket, železniško postajo, možnost najema koles ali avtomobila ter muzejev. Če obiščete Meteoro izven glavne poletne sezone in iščete bolj živahen utrip, je to mogoče boljša opcija.
Pogled na mesto Kalabaka, Meteora z otroki

Obiski samostanov Meteore z otroki – pomembne informacije

  1. Kdaj obiskati Meteoro?

Vsi domačini priporočajo pomlad in poletje, saj je narava odeta v najlepše barve, temperature znosne, turistov manj. In tako celotno doživetje še bolj magično. Poleti se temperature lahko povzpnejo tudi do 40 stopinj, kar je za otroke še bolj naporno. Mi smo imeli srečo, saj smo imeli ob našem obisku znosnih 30 stopinj.

2. Katere samostane obiskati?

Delno bo obisk določal vaš dan v tednu, saj niso vsi samostani odprti vsak dan. Nam so priporočali obisk največjega in najstarejšega samostana izmed vseh – Great Meteoro ter Saint Stefanos. Žal slednjega nismo obiskali, saj je bil na dan, ki smo ga imeli na voljo, zaprt.

Samostan Great Meteoro, Meteora z otroki
Samostan Saint Stefanos, Meteora z otroki

Do samostana Great Meteoro peljejo strme stopnice, sam samostan pa je seveda impresiven in ponuja tudi čudovite razgleden na mesto Kalabaka ter samostan Saint Nikolaos. Glavna katedrala na osrednjem dvorišču je okrašena s čudovitimi freskami iz 16. stoletja. Vzemite si čas za ogled grško bizantinske umetnosti ter dragocenih verskih ikon. Več o tem, kaj si lahko ogledate v samostanu, pa si preberite tukaj.

Do samostana Great Meteoro vodijo strme stopnice
Great Meteoro, Meteora z otroki
Samostan Great Meteoro, Meteora z otroki
Muzejske zbirke v Great Meteoro, Meteora z otroki
Muzejske zbirke v Great Meteoro, Meteora z otroki
Balkon z najlepšimi razgledi, Great Meteoro, Meteora z otroki
Še igra za najmlajše, samostan Great Meteoro

3. Samostane lahko obiščete:

  • z lastnim prevozom: od mesta Kalambaka ali Kastraki vodi 14km krožna pot med samostani, ki jo enostavno lahko prevozite sami. Že sama pot proti samostanom bo dih jemajoča in tudi otroci se bodo navduševali nad pogledi na samostane, ki tako mogočno stojijo na vrhu skal. In če se peljete z lastnim avtom, se lahko na poti tudi prosto ustavljate in uživate v razgledih ter v fotografiranju.
  • ali pa se peljete z organiziranim avtobusom, ki se ustavi na večih postajah. Tudi pred kampom Vrachos Kastraki.

Že sama pot proti samostanom bo dih jemajoča in tudi otroci se bodo navduševali nad pogledi na samostane, ki tako mogočno stojijo na vrhu skal.

Pred Meteoro v Grčiji (Hiša na kolesih)
Že sama pot do samostanov je dih jemajoča, Meteora z otroki
Meteora z otroki
Mogočna Meteora
Meteora z otroki

4. Odpiralni časi: večina samostanov je odprta le 6 dni v tednu, tako da si vnaprej poglejte, kateri so možni za ogled.

Priporočamo, da ste poleti pri izbranem samostanu že ob 9h zjutraj, da se izgonete gneči na parkirišču in pri ogledu)

5. Parkiranje – vsak samostan ima svoje parkirišče, ki pa se predvsem v visoki sezoni zapolni že hitro po 9. uri. Od parkrišča do vhoda v samostan je ponavadi le nekaj korakov hoda. V primeru obiska Great Meteora samostana boste morali pred vstopom v samostan premagati še kar nekaj stopnic.

6. Primerno za vozičke: NE. Za manjše otroke je obvezna oprema nosilka ali pohodni nahrbtnik.

Mlajše otroke imejte v nosilki, Meteora z otroki

Ostale aktivnosti za otroke

  • obisk Naravoslovnega muzeja v Kalambaki, kjer boste spoznavali geološko in naravno sestavo okolja ter floro in fauno Meteore. V muzeju so na voljo tudi otroške delavnice.
  • pohodništvo – priporočamo le v pomladnih ali jesenskih mesecih, saj je poleti za družinske pohode prevroče. V kolikor boste obiskali Meteoro v tem času, kar nekaj lokalnih agencij organizira družinske pohodne izlete, kjer boste spoznavali lepoto narave.
  • opazovanje sončnih zahodov – mi smo naše sončne zahode uživali kar v objemu toplega bazena in s pogledom na zlate skale Meteore. Pravijo pa, da jih je najlepše opazovati iz skal na območju Agios Stefanos

 

Preberite si tudi naš celotni plan potovanja do Peloponeza, z vsemi nastanitvami stroški
Modro, ki te ljubim modro (Peloponez, Grčija)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz s svojo družino. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime