18 aktivnosti za deževne dni

0

Poleti, ko so dnevi daljši, si jih večina od nas želi čim bolj izkoristiti in preživeti na prostem. Posebno, ko imamo otroke. Kaj pa, ko dežuje? Seveda, tudi skakanje po lužah je lahko super zabavno, če pa iščete dodatne namige za aktivnosti, ki se jih lahko igrate v stanovanju ali hiši si poglejte nekaj naših namigov.

Za vas smo pripravili 18 aktivnosti za deževne dni

1. Zgradite utrdbo

Uporabite veliko škatlo, blazine, stole, odeje in ustvarite utrdbo.

sotor-iz-odej-in-rjuh-300x263
Zgradite si utrdbo! (ideja za deževen dan)

2. Obiščite knjižnico

Na deževen dan je obisk knjižnice idealen  čas za druženje z ostalimi otroki.

3. Iskanje nogavic

Zelo preprosta, a zabavna igrica za deževne dni. Po prostorih hiše skrijte po eno nogavico. Vsak otrok naj najde čim več parov nogavic. Še prej pa določite čas in nastavite alarm, ko se igra zaključi.

4. Domači kino

Priskrbite si družinski film, komedijo ali animacijski film. Pripravite prigrizek in pijačo ter se udobno namestite v dnevni sobi vašega doma. Družinski ogled bo še bolj zabaven. Preberite si naš seznam: Naših top 15 risank o strpnosti in spoznavanju sveta

5. Specite pecivo ali piškote

Zabavajte se z ustvarjanjem sladkih dobrot. To so lahko piškoti, pecivo, sladoled, puding ali preprosto sadna kupa. Naj otroci pomagajo pri stepanju, umivanju, dekoriranju ali valjanju. Nekaj okusnih idej boste našli tukaj. 

Ustvarjanje dobrot doma

6. Igrajte se igro

Otroška domišljija ne pozna meja. Iz velike škatle izrežite večjo luknjo, iz blaga naredite zaveso in gledališče je postavljeno. Če imate voljo in nekaj materiala (filc, lepilo, škarje) naredite male naprstne lutke, lahko pa se igrate kar s plišastimi igračami ali pa tudi kuhalnicami. Ali pa seveda potegnite na plan kakšno izmed družabnih iger.

Nekaj idej:

7. Napišite pismo

Kdaj ste nazadnje odposlali pismo, kar tako, brez posebnega razloga? Uporabite fotografije, barve, bleščice in pošljite sorodnikom lepe pozdrave.

8. Kampiranje doma

Uporabite rjuhe in odeje, da pripravite »šotor« za kampiranje. Otrok naj prinese svoje igrače, knjige, in uživa v igranju v šotoru. Če bo otrok v šotoru lahko tudi prespal pa bo večer še bolj nepozaben.

kampiranje-v-hisi-300x225
Kampiranje doma (ideja za deževen dan)

9. Foto albumi in fotografije

Tako odrasli, kot tudi otroci radi gledamo fotografije in poslušamo zgodbe iz  preteklosti. Skupaj z otroci prelistajte foto album in zraven pripovedujte zgodbe. Mogoče pa si še niste uspeli vzeti časa, da bi uredili fotografije v album? Deževni dan je kot nalašč zato. Če ste bolj kreativni pa si lahko tudi sami ustvarite  svoj  album.

10. Lego sestavljanje

Večina otrok ima doma Lego kocke, zakaj ne bi preživeli deževnega dne ob sestavljanju.  Izberite temo, vsak član družine pa naj sestavi en del na določeno temo.

Kreativnost nima meja:)

11. Lovljenje rib

Izdelajte si svoj ribnik in ribice. 

naredi-igro-lovljenje-rib-e1445417302975-300x102
Izdelajte svoj ribnik (ideja za deževen dan)

12. Bodite ustvarjalni

Pripravite barvice, škarje, papir, lepilo, cofke, gibljive oči..kar koli imate na voljo za domače ustvarjanje. Mogoče das maso ali glino, plastelin..naj otroci ustvarjajo. Še bolj bodo veseli, če boste ustvarjali skupaj z njimi.

Iščete ideje za ustvarjanje?

13. Barvanje

Natisnite si pobarvanke ali pa jih kupite v bloku. Sedaj so na voljo tudi različne pobavarvanke za odrasle. Zakaj pa se ne bi tudi vi podali v svet otroške domišljije in barvali?

14. Lutke iz nogavic

Imate tudi vi doma nogavice brez para? Zberite nekaj starih nogavic  in jim nalepite oči, usta in nos.  Če so otroci večji jim lahko pokažete kako se šiva in tako doda dodatke. Mlajši otroci pa naj uporabljajo lepilo.

15. Naredite si svoj plastelin

Sestavine najdete kar v vaši kuhinji. 

domaci-plastelin-225x300
Naredite svoj plastelin (ideja za deževen dan)

16. Znanstveni poskusi

Eksperimenti za domačo zabavo

Iščete ideje za ustvarjanje?

17. Notranji piknik

Če nam vreme ne dopušča, da bi obedovali na prostem, si piknik lahko pripravimo kar v dnevnem prostoru. Zakaj pa ne? Pripravite si piknik košaro s prigrizki, razgrnite piknik oddejo in uživajte v pikniku.

Piknik v hiši ali stanovanju (ideja za deževni dan)

In nenazadnje

18. Sprehod v dežju z obveznim skakanjem po lužah

Kako že pravijo? Ni slabega vremena, so samo slaba oblačila ? Oblecite otroka in sebe v pelerino in škornje ter pojdite noreti po lužah. Mlajšim mulcem bo dežna oprava Stephen Joseph, ki pričara čarovnijo na dežniku top.

Takoj ko pridete domov, je obvezno kopanje ali tuširanje. Preoblecite se v suha oblačila in nadaljujte katero od bolj umirjenih dejavnosti doma. Zabava zagotovljena!

Ko so luže, je zunaj najbolj zanimivo 🙂 Sploh s tako opravo kot je Stephen Joseph

Imate tudi vi kakšno idejo za aktivnosti med deževnimi dnevi? Veseli bomo, če jo boste delili z nami.

Za dodatne ideje si přeberete tudi naš članek: 9 brezplačnih aktivnosti, ki jih lahko počnete z otroki, ko zunaj dežuje

Članek so za Kamzmulcem.si pomagali napisati tudi predstavniki podjetja Rubi in Rudi, ki s starši in otroki delijo tudi uporabne vsebine in nasvete za vsak dan. Še več uporabnih nasvetov najdete tukaj. 

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime