17 nasvetov, ki olajšajo potovanja z dvema otrokoma

2
Ponta da Atalaia

Potovanja z dojenčkom vsekakor na nek način spremenijo stil potovanja, kot ste ga bili vajeni oziroma ga vsaj prilagodijo in upočasnijo. Vsako nadaljnje leto so potovanja z otroki  lažja, še bolj zabavna in v starosti med 3 in 5 let že skorajda kot pred otroki. Potem (ali pa že prej), pa pride na svet še en dojenček in potovanja spet postavi na glavo. Če mislite, da je bilo potovanje z enim dojenčkom včasih stresno, ugotovite, da je potovanje z 2 otrokoma včasih prav naporno. Ampak z nekaj lekcijami, ki smo se jih mi naučili iz stresnih situacij, so potovanja v 4 lahko še lepša kot kdajkoli.

Eno od poslanstev ekipe Kamzmulcem je tudi to, da spodbudimo starše, da se z otroki odpravijo v svet. Vemo, da marsikdo ne potuje le zato, ker si jim zdijo letališča, leti ali kakršni koli prevozi preveč stresni. Se strinjamo, velikokrat so. Zato pa upamo, da bo teh 17 nasvetov zmanjšalo vaš stres na poti in vas opogumilo v odkrivanje novih kotičkov sveta z vašimi mulci. Tiste, ki jih bomo mi še bolj upoštevali na nadaljnih potovanjih v štiri (ali več), pa smo dodatno izpostavili.

Pakiranje in planiranje

1. Spakirajte dovolj oblačil, prigrizkov, plenic za čas trajanja poti. Nikoli ne veste, kdaj vas lahko doleti zamuda letala ali velika gužva na cesti. Vendar ne pretiravajte s pakiranjem vsega, kar otrok potrebuje doma. Manj, ko boste spakirali, manj boste nosili (ker verjetno bo vsaj en otrok veliko časa v rokah, nosilki ipd). Izjema so seveda države v razvoju, kjer določenih stvari ali pripomočkov ni na voljo.

Na napakah se učimo – primer PREVEČ prtljage:)

2. Ne glede s katerim prevozom se na pot odpravljate, je nekaj nasvetov, ki vam jih priporočamo v branje:

Za daljše roadtripe se primerno pripravite in dobro založite s prigrizki

3. Njihovi predmeti “varnosti” so obvezna prtljaga na katerikoli poti. Nikakor ne pozabite njihove najljubše plišaste igračke, ninice, dude, najljubše stekleničke. To velja predvsem za predšolske otroke.

Nikoli ne pozabite njihovih najljubših stvari (Sicilija z otroki)

4. Če imate enega od otrok pod letom in pol, vzemite poleg vozička še nosilko. Nosilka ni velik kos dodatne prtljage, pride pa še kako prav pri drugem otroku, ko moraš še za prvim letati. Vsi naši najljubši in obvezni kosi za na pot, pa v tem članku.

Nosilka vam bo res velikorat prišla prav pri 2 otrocih (Kostarika z 2 otrokoma)

5. Najem dovolj udobnega avtomobila.

Z dvema otrokoma, je tudi več prtljage. Če ste še kakšni športni navdušenci, je to še bolj pomembno. Torej, bodite sigurni, kakšen avto vas čaka na destinaciji, da boste res lahko zložili vanj vse ter na koncu tudi udobno sedeli. Naša izkušnja nas je naučila, da vedno vzamemo avto tam, kjer vemo točne modele avtomobila, ki nam bodo na voljo. Včasih ta “ali kaj podobnega” pomeni veliko manjši prtljažnik kot ste pričakovali in s tem veliko manj udobja. Če boste na poti naredili akr nekaj kilometrov, bo ta “težava” z vami vsakodnevno.

Pri dveh otrokih glejte na udobje

6. Uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje v tujini

Dva otroka pomeni tudi enkrat več možnosti, da zdravnika v tujini res obiščete. Nam se je na žalost že zgodilo. Kamzmulcem družine navadno vzamemo celoletno zavarovanje za tujino za vse člane družine, ki pa pride prav tako za vikend izlete čez mejo, kot tudi za počitnice na drugem kontinentu. Pa še cenovno se bolj splača, kot če vzamemo vsako zavarovanje posebej.

Celoletno družinsko zavarovanje za tujino WIZ Tujina že od 68,36 € (cena velja za celo družino, pa naj sta družinska člana samo 2, ali pa 10). Ste vedeli, da celoletno družinsko zavarovanje stane manj kot na primer družinska vstopnica za celodnevno kopanje v Istralandiji? Za več informacij kliknite tukaj

7. Potovalna check lista pred mednarodnim potovanjem. Da se izognete stresnim in popolnoma nepotrebnim situacijam, smo strnile listo v “9 stvari, ki jih pravočasno uredite pred mednarodnim potovanjem”.

8. Hotel vs apartma

Ko potuješ z 2 otrokoma, sploh če je kateri še manjši, priporočamo dovolj velike apartmaje (seveda v zmožnostih posameznika):

  • z dobro opremljeno kuhinjo za tople obroke in pripravo hitrih prigrizkov,
  • ločenimi dvemi spalnicami,
  • če le možno v pritličju s teraso, da se lahko otroci varno igrajo (na tleh) ter pokurijo odvečno energijo.
Na potovanjih z dvema otrokoma dajte prednost apartmajem s teraso ali vrtom

9. Rezervacije vnaprej. Tukaj mislimo predvsem na rezervacije aktivnosti na končni lokaciji, za katere veste vnaprej, da jih boste obiskali (muzeji, tematski parki ipd). Prihranite denar, najbolj pomembno pa čas stanja v vrsti.

10. Časovni pasovi. Če planirate čezoceanski let, vam priporočamo v branje članek “13 nasvetov, kako se izogniti jet lagu“, ki vam bo pomagal pri premagovanju časovne razlike na poti in nazaj doma.

11. Razložite otrokom kam greste, kaj se bo dogajalo na poti, česa se lahko veselijo. S tem je manjša verjetnost vprašanj, medtem ko se boste vi ukvarjali z logistiko, oni bodo pa bolj sproščeni, zadovoljni ter v veselem pričakovanju, kaj prihaja.

Na potovanju

Prve izkušnje potovanja v 4 so nas naučile, da naj kar hitro pozabimo luksuz potovanja v 3 (s takratnim pet letnikom).

12. Ne planirajte polnega dneva!

Z dvema otrokoma je velika možnost vsakodnevnih nepredvidljivih situacij. Naredite si mini listo, kaj si na destinaciji res želite pogledati in nikar ne dajte več kot eno večjo aktivnost ali ogled na dan. Eno ključnih pravil potovanja v 4 je: MANJ JE VEČ, predvsem pa si pustite dan bolj prilagodljiv. To je ključno za manj stresno družinsko potovanje.

13. V dnevni plan potovanja dodajte zanimivosti za otroke, primerne njihovi starosti. Muzeji, igrala, parki, plaže, živalski vrtovi ipd. In naj bo vsak dan vsaj ena od teh na vaši listi. Igrala pa velikokrat sproti odkrivate in že dobre pol ure na igralih, bo otroku dalo novo energijo (oziroma bo pokuril odvečno:))

Nasvet: Vsak večer pred spanjem vprašajte otroka, kaj mu (jim) je bilo najbolj všeč v tistem dnevu in zapišite v vaš (ali otroški) potovalni dnevnik. S tem boste vsi lahko naredili kratek povzetek kaj vse lepega se vam je zgodilo.

Vsak dan splanirajte nekaj za otroke – in plaže nikoli ni preveč (Portugalska z 2 otrokoma)
Google maps že dobro omogoča iskanje igrišč za otroke (Tenerife z otroki)

14. Spanje (otroci do 3 ali 4. leta starosti).

  • če vaši otroci dobro spijo v vozičku ali nosilki, planirajte obisk vaših aktivnosti (muzeji ipd) v času njihovega spanca
  • če otroci potrebujejo še več spancev na dan, poskusite planirati vsaj enega v postelji (ne boste verjeli kakšno razliko naredi le ta v počutju dojenčka)
  • če želite, da otroci spijo v avtu (oziroma so tega vajeni), planirajte daljšo pot z avtom. Eden bolj neprijetnih trenutkov je zbuditi otroka 15 min potem, ko je dobro zaspal. Težko bo ponovno zaspal nazaj, volje pa zagotovo ne bo dobre. Prav tako ne planirajte 2 urno vožnjo z manjšim otrokom v času njegove budnosti. Težko ga boste zadržali in zabavali v avtosedežu.
  • poskusite se držati domače večerne rutine
  • uporabite “beli zvok” ali poznane uspavalne melodije (za mlajše otroke, ki so občutljivi na zvok). S tem boste ustvarili domače okolje, ne glede na lokacijo.
Pametno planirajte spanje otrok:)

15. Vedno imejte na zalogi igrače ter aktivnosti, za čas obiska restavracije, čakanja ali dolgih voženj. Za večje otroke tako pridejo v poštev tudi elektronske naprave (žal).

16. Večjemu otroku (ali obema, če sta že dovolj stara) dajte zapestnico z vašo telefonsko številko ter imenom. Varnost nikoli ni odveč. Seveda otroku dajte navodila, kako ravnati v primeru, ko vas ne najde. Preberiti si naše nasvete “8 varnostnih pravil, ki bi jih morali poznati vi in vaši mulci“.

17. Zadnje, vendar najpomembnejše. Ko potujete z otrokom, bodo stvari ŠLE tudi NAROBE. Prej, ko to sprejmete, manj boste v stresu, ko se bo to zgodilo:)

Potovanje z otroki je vsekakor dogodivščina. Četudi je včasih “rollercoaster”, so izkušnje in spomini, ki jih dajete vašim otrokom neprecenljivi.

Potovanje z otroki (sploh 2 ali več) je včasih res pravi rollercoaster:)

Zgornji nasveti in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih Kamzmulcem mame doživele s svojimi družinami. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.